Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
Coasterghost

Dell Inspiron 17R Notebook (Inspiron 7720) - Can run Mac OS X

200 posts in this topic

Recommended Posts

Got my AR5B195 combo card.

I loaded kexts for it, using the one I found osx86 net, googled for AR5B195 kext ML

The wifi works right away but the bluetooth disappeared (it was there with the original centrino combo card)

 

Somehow my new combo card has bluetooth ProdId of 0x3002 which I am not sure is AR3011 like what is supposed to be in an AR5B195 combo.

 

Even in windows 7 I have a hard time finding the right driver. the dell driver and hp driver for it failed to start the radio. Only works with driver I found in softpedia.

 

Anyway, I have changed the prodid in the Info.list of the kext but it doesn't load.

I don't use BT much, so I leave it at that.

 

 

For my HD4000 EFI string injection, I found mine only to work with 01660003

 

Sounds works, but yesterday when I boot up it gave KP (on the VoodooHDA), so I have to remove it, and reinstall it.

So far it is holding well.

So, almost everything working for me. If I can get Elatech touchpad to work, I will be contend.

 

Working:

- full screen QE/CI

- keyboard

- wifi (change combo card)

- sleep

- sound

- camera

- USB

- touchpad

- BT

 

Not working:

- touchpad working now working now with kexts below

- LAN

- BT (after change combo card, before that it was working but no wifi) working with correct Vend ID and Prod ID

- video out / second display

 

Edit: need you guys here to help troubleshoot.

I downloaded a new set of kexts for Elan touchpad

http://www.osx86.net...2_trackpad.html

 

it caused KP in normal boot (kernel_task is the one crashed)

but if I boot with -x, I can use the trackpad!

I thought -x loads absolute essential kexts, how to find out which one is it using?

 

Edit2: ignore that last bit. reboot again using normal boot, and trackpad is working (no gesture, but working!)

Edit3: BT working, I mistakenly think only the Prod ID is different between mine and the driver default. Turns out both Product ID and Vendor ID are different. Fixed that, and BT is scanning.

Share this post


Link to post
Share on other sites

It was as directed by Andrew K.

Nothing special in my case, using his edited DSDT, and SleepEnabler.kext

you can find it in his site, just search sleep

and you will see the "How To Enable Sleep For X79 Motherboards" article.

On my first try it didn't work, so now that you mention it, that was before I injected the EFI string for my graphic card.

Before EFI injection, my QE/CI seems to be kind of working. I have full res and I can play the chess game for more than 8 steps (well I am bad at chess, so 10 steps is a lot!. But the screen redraw was not smooth. I saw blockly brown flashes.

Sleep didn't work at that point, and the syslog shows

Sep 3 06:58:18 XX-Mac-Pro.local WindowServer[90] <Warning>: Created shield window 0x2d for display 0x5b81c5c0

Sep 3 06:58:18 XX-Mac-Pro.local WindowServer[90] <Warning>: device_generate_desktop_screenshot: authw 0x0(0), shield 0x0(0)

Sep 3 06:58:18 XX-Mac-Pro.local WindowServer[90] <Warning>: device_generate_lock_screen_screenshot: authw 0x0(0), shield 0x0(0)

Sep 3 07:04:20 XX-Mac-Pro.local WindowServer[90] <Warning>: handle_will_sleep_auth_and_shield_windows: no lock state data

 

Andrew suggested that it could be because I was sharing my screen, but that was not the case. at that point neither my wifi nor LAN was working, so it was not it.

After the EFI string injection, QE/CI was ok, and I can put the machine to sleep.

 

Please note that from memory I am pretty sure it was BEFORE I replace my WiFi card.

 

Have you tried the EFI string yourself?

see what syslog -w says when you click "Sleep"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fixed my LAN today.

Did you guys get LAN working all this while?

I asked lnx2mac in his blog and he asked me to try debug version.

So I remove the one installed by the installer. and installed the debug version and it is working well.

So I remove the debug version and installed the released version, and it is also working well.

Somehow the one from the beast installer was bad although same version.

So I have everything working now. Only need gestures for touchpad and this will be a fully perfectly working hackintosh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

LAN didn't worked for me, it's not recognized with lnx2mac :/ I hope I did something wrong...

Other things works, except that the keyboard has some trouble (It's recognized 1/2 times and I don't know why)... Did not tried SD cards though.

Did someone tried SD ports ?

 

By the way, It's funny to notice that the one who created the topic didn't reacted in the whole topic lol.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maybe try like what I did (although silly).

Remove the Realtek kext manually, and download and install lnx2mac package and install the debug version first,

then remove the debug version and install the release version.

 

For me keyboard never gives trouble.

Hoever every now and then the sound kext will panic,

and I have to go in with -x (sometimes then run kext util to fix permission), then reboot to system.

I also find that shutdown then startup, is more stable then restart.

My sleep once was woken up by USB, nothing plugged into it though.

 

Hasn't tried sd card.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello, everyone!

 

I'd like to thank everyone who contributed in this thread. With help with the info here, I was able to make my Inspiron 7520 Hackintosh work almost flawlessly!

Here's what I've got (in a dual boot MBR HD):

1. Keyboard with multimedia controls (VoodooPS2, brightness (Simple Brightness) and sound volume working. DIdn't test iTunes controls)

2. Trackpad (NO gesture, same VoodooPS2, detected as mouse)

3. Intel HD4000 working flawlessly (QE/CI), with the code posted above (thanks, oletorvmark!) No HDMI out, didn't test VGA.

4. Bluetooth seems to work OOB, but I couldn't make it locate my cell phone... There's probably some problem.

5. Battery with VoodooBattery, seems to work nice.

6. BinPatched AICPM, native power management works! Sleeps OK, SpeedStep seems to work, but I'm not completly sure it generates all the possible states (http://myhack.sojugarden.com/2012/08/my-new-hackintosh/).

7. USB 3.0 works via DSDT patch! (I didn't test the speed to actually check if it's working on 3.0, but it read my devices, anyway).

8. Ethernet seems to work, I installed lnx2mac kext and it's recognized. I didn't test it, though. (Thank rpriyana!)

9. Audio (mic in too!) via VoodooHDA and DSDT patch - it even auto recognizes the headphones! (http://www.osx86.net/downloads.php?do=file&id=3202 - there's an modified AppleHDA there, but I couldn't get it to work)

10. Camera works OOB.

 

Not working:

 

1. WiFi - I looked hard into this one. No results.

2. HDMI out - Tried some kext that should make it work, nothing, not even KP. Maybe DSDT patching?

3. Radeon - I didn't even bother after I got Intel to work. Maybe it would be good to deactivate it to make sure it won't steal any resources?

4. Card Reader - Tried AnyCR and VoodooSDHC... Nothing.

5. Elantech touchpad driver - no gestures, no fun. It's a pity, but at least we can use it as a pointer device.

 

Well, I guess that's it. Thanks again!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello! Do u guys still working on ML for 7520/7720 notebooks?

 

I'm trying to put it on my 7520, but i can't get usb or trackpad working after boot... keyboard is working well and I got right resolution.

 

Thx!

Share this post


Link to post
Share on other sites

I kind of stopped "working" on it, as it is all working now (except memory card reader, but I don't need that)

I detailed my steps in post #16 and the subsequent posts adding on it.

You need to inject the kexts into the installer USB stick (I use champlist but you can do it manually too)

and then later install them to the HDD as well.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Tuza,

Almost everything works but the 650m graphic card, the SD card reader and intel wifi (also ethernet and sleep for me but I got to find why (7720 SE))

 

That would be good if someone else could help us to get these to work (also the multigesture trackpad)... Might be we could do a very powerful and perfect Hackintosh Laptop. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

First of all, thank you all with your great works!

 

I am so thrilled with the Inspiron 17r 7720/3D system because it is so nicely built everything from ventilation to its screen quality. I am using a Studio 1558 mountain lion and I found that I just can't live without the great OS. With 7720 the most sensible upgrade option, I wish to ensure that it works with a LAN-enabled mountain lion mode (and I can switch to Windows for Diablo :P). I'm also considering to replace one of its two HDD with SSD too.

 

Will the 3D variant prevents me from getting the HD 4000 QE/CI to work? Any luck with the 7720 built-in LAN?

 

Many thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi ldpsystem2, as said above, my LAN is working. But I am actually on 7520, not 7720, but the hardware is very similar.

With yours, do you get to see the correct mac address of your LAN, and if you set it to static ip, can you ping its own IP but not the neighbour?

I had that.

Then I install the lnx2mac driver, first the debug driver and it was working, then I remove debug driver and install the normal driver and it was working fine.

 

You can get in touch with the lnx2mac developer on his blog. He is very helpful although you may have to wait a while till he responds.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you, rpriyana. I haven't brought it yet. Dell is selling 5400rpm hard disk right now, kind of moving backward. Trying to convince the sales repo to get me a 7200rpm HDD system.

 

Edit: Placed my order today. I accept the point that 5400 rpm generates less heat and sound. I will add a SSD anyway, the HDD could be an on-board storage device.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry for the delay! Here's my DSDT and other Extra folder files. I hope it help, and if anyone with more knowledge on DSDT edition can improve the file, please update here!

Extra.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

I finally got the Ethernet to work! For some strange reason, it always auto attributes an IP when I plug the ethernet cable, unless I start the OS with cable already plugged... It works like a charm (using lnx3mac NIC driver).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have anyone yet been able to with the SSD and the two HDDs install mac to DATAPART 1 (HDD 2)? Also I am a College student and I don't have alot of time to experiment with installing mac, if you guys can get started on a tutorial I would greatly be appreciated.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have anyone yet been able to with the SSD and the two HDDs install mac to DATAPART 1 (HDD 2)? Also I am a College student and I don't have alot of time to experiment with installing mac, if you guys can get started on a tutorial I would greatly be appreciated.

 

Are you kidding Coasterghost ? I am also a College student and also didn't have time to hackintosh my laptop...Yet I managed to help people and almost make it work (with some troubles like networking not working (don't know why) nor card reader but the basics works). If you read the full topic (that YOU are created and not participing until now), you can find how to install properly Mountain Lion (with QE/CI etc) and use my files since we have the same laptop (assuming you have the 7720 (You can follow rpriyana mini tuto even if it is for 15 inches)). Just to say, you have to try to install by yourself before asking for help....

 

To answer your question, I didn't have any SSDs but 2 HDDs. I Installed hackintosh on the second HDD to avoid troubles with windows...

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi.. I would like to buy

Inspiron 15 R SE 7520.. so what will work and what won't?

I just have to understand if It's the right notebook for me.. I would like to have video out..

:P

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi.. I would like to buy

Inspiron 15 R SE 7520.. so what will work and what won't?

I just have to understand if It's the right notebook for me.. I would like to have video out..

:P

 

Did you even read my posts?

And no, no hdmi out.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi celtic9,

 

What's a point of installing patched DSDT? After a bit of tinkering my 17R SE works like a charm with ethernet and native HD4000, the only problem is sound. With Voodoo drivers volume control not working. It always makes the same level of sound, even on the lowest volume. Will I get anything extra working if I use your patched DSDT?

 

Sorry for the delay! Here's my DSDT and other Extra folder files. I hope it help, and if anyone with more knowledge on DSDT edition can improve the file, please update here!

Share this post


Link to post
Share on other sites

zmechanic,

 

I had problems with my USB before using a DSDT file; also, with the DSDT edit, I got Keyboard Brightness control, auto detection of phone jack, and nice sound with an edited VoodooHDA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Posts

    •   Thank you Baio77. Here is my CLOVER folder and the Hack info. 
            For Some Reason I can't upload my CLOVER folder. But here you can download...
      https://www.dropbox.com/s/vjprxs1idtj9pt7/CLOVER.zip?dl=0     Thank you again!!!   HackInfo_Report.zip
    • The brightness is NOT from Sierra, in my signature you find tools with which to give info on your system .....
      Post Hack Info and the clover folder ......
      Only in this way can I help you ......
    • Few more minutes to go before going live again with https://OSXLatitude.com
          So you can lock this topic again @Allan Hopefully for a bit longer than a couple of weeks this time hehe.
    • ok, I am having a weird glitch with my Primary bios after modding it myself. can I get some help getting a Clean osmosis modded (for High Sierra and beyond) Bios Image?   https://www.gigabyte.com/us/Motherboard/GA-Z87X-UD5-TH-rev-1x#support-dl   the version I have always stuck with was F4, because the F5d.  I use a custom iMac 14,2 configuration that has been stable, the issues I have with stability come from not being able to get Access to the Bios, and prior to my attempt to mod it has been stable with up to High Sierra using clover, and up to Sierra with my very very old Ozmosis 894m F4 rom. I am not opposed to installing Ozmosis on the EFI Partition, But Gigabyte locked the Bios loading .efi Files, there is no shell to Force it to load HFS+ or APFS drivers.   so what I am asking for is assistance ether unlocking a Shell for my Bios, or getting a bios with the APFS, HFS+, and Ozmosis related files in it.   thanks again for everyones assistance. HBP
    •     Install from fresh again. This time without Tony Tools, follow some guide in this topic. Install IntelHD kexts as usual in S/L/E and thats it. Everything works again, except for backlight, I never could have this work, also got heating problem and when boots apple logo dissapears from like 5 seconds and then appear the login window... Any ideas on any of this????  


×