Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
Matias Kottwitz

[Solved] QE / CI on Mountain Lion GM with the NVIDIA GeForce 8400 GS 512MB files for download

29 posts in this topic

Recommended Posts

Hi to everyone using the NVIDIA GeForce 8400 GS on Mountain Lion 10.8.4! I had massive issues getting the card to work with 10.8.4, from black screens to missing QE/CI. But now I'm happy to say: I've got it working! :)

 

So I thought I'd share my solution with you:

 

Neither GraphicsEnabler nor Enabler-kexts worked for me, the way to success for me was to use an EFI-string. I basically followed this guide. It's pretty old, but still works fine. However, in order to be able to follow the steps in this tutorial, I first had to overcome the black screen after boot, so I could see something. I booted into single user mode (-s), mounted the HDD read-write enabled and deleted all the NVIDIA-kexts using rm -r /System/Library/Extensions/NV*.

 

If you haven't already modified or replaced the NVIDIA-Kexts, you'll make your life easier if you backup those kexts before you delete them, because you will need to restore them later! It's no big deal though if you don't have a backup, because the kexts, specifically NVDANV50Hal.kext, NVDAResman.kext and NVDAStartup.kext can be easily extracted from the Mac OS X 10.8.4 Combo Update using Pacifist.

 

Deleting these kexts, though only allowing for a terrible resolution of 1024x768, will bypass the blackscreen issue and allow you to set up your EFI-string. Remember to set GraphicsEnabler=No and to delete all Injection/Enabler-kexts before setting up the EFI-String. Then you can start to follow the guide. Once you're finished with your EFI-string and have placed it in your org.chameleon.Boot.plist, don't reboot! You first need to restore the NVIDIA-kexts. Use either your backup or extract the original kexts from the 10.8.4 Combo update. Install them using Kext Wizard or Kext Utility.

 

And that's it. At least that was all I had to do to make it work. Good Luck! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks a lot guys! It works finally I got desktop with the override kexts, I have not multiple resolutions only 1024x768 and if on chameleon boot plist put 1600x1200 only got 1280x1024,  my card is Zotac 8400 GS 512.

Now I'm going to look how can I get better resolution,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just a quick update, works fine in 10.9GM... Still no dual monitors though, anyone manage to solve this irritating bug? I'm using XFX 8400GS 512MB, VGA(Monitor) / DVI(To TV via HDMI). When I plug the DVI in both screens go black, shame because everything else works flawlessly. Would love dual working though.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×