Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
Trucker MK

AMD Radeon HD 6650M / Graphics Enabler / DSDT / HDMI Audio / Acer Aspire 7750G - 2674G50Mnkk [Gradients Fixed]

968 posts in this topic

Recommended Posts

Ehm, if you boot from USB flash drive, your Chameleon on HDD should still work, no matter what happens. At least that's how I do it - I have 2 Clover bootloaders, one stable on HDD and one for experiments on USB flash.

Share this post


Link to post
Share on other sites

My HDD is formated in MBR, I cant directly boot from my HDD to OS X, I will always have to use a dvd or a usb stick

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have another DSDT for you to try, but make sure there are no other DSDTs on your boot partition. Use patched kext with Pithecia framebuffer. When you boot, check in ioreg if your GC and Display are detected.Edit. Oops, forgot to attach it, wait a sec.

removed by me, go to next page, post # 361

Edited by Trucker MK

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Trucker MK Progress, at last! Thank you so much! It works but the LVDS has some severe false colouring and colour depth issue, the resolution is not detected on the VGA either

@freeuser16 How did you solve this colours issue?

post-870135-0-96920800-1368566430_thumb.jpg

post-870135-0-52077800-1368566442_thumb.jpg

post-870135-0-60246000-1368566454_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Congratulations! You are now in one step from success!

How did it work? With DSDT or ATY_Init? I solved inverted colors by using EDID from other notebook. I used the same EDID which solved it for me in ATY_Init kext. So if you enabled card with ATY_Init, you theoretically shouldn't have had this problem. I am now without OS X and can't see that DSDT from Trucker, but if it has your original EDID, you should replace it with the one I posted a few pages ago. Eventually, it is possible to solve inverted colors problem by using encoder value of 01 instead of 00 in connectors patch and original EDID, but then I have another problem - gradients or reduced color depth.

BTW, would be good to change the card name from my 7670M to 6470M, it doesn't mean anything, is just a string, but doesn't look good :)

 

Probably you can't do anything more with VGA screen, it's that buggy for me too. If you really need to use it frequently, the best option would be to buy HDMI>VGA adapter. However, it is not that cheap.

Share this post


Link to post
Share on other sites

You are welcome, I will change the name today when I find some free time, and we will try few DSDTs without EDID injection or with the one sugested from freeuser16. Attach ioreg from this DSDT, i want to see it.

 

This one is without EDID ( post # 361)

This one with the EDID that freeuser16 used ( post # 361)

Edited by Trucker MK

Share this post


Link to post
Share on other sites

LVDS works perfectly with that EDID!

Kext /System/Library/Extensions/ATI6000Controller.kext/Contents/MacOS/ATI6000Controller
Personality: Pithecia
ConnectorInfo count in decimal: 3
Disk offset in decimal 181984
0000000    02  00  00  00  40  00  00  00  09  01  00  00  10  00  00  07
0000010    04  00  00  00  14  02  00  00  00  01  00  00  21  03  01  02
0000020    10  00  00  00  10  00  00  00  00  01  00  00  00  00  02  01
0000030

0.0.0.0.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Great :D, What about VGA? This should be OK for now, i will add some more packages to the DSDT in my free time these days.

Share this post


Link to post
Share on other sites

VGA works with those preset 4:3 resolutions, with some exceptions for 1080p, I am currently using 1400x1050@60hz instead of the native 1440x900@75hz.

Wow, Lion has really bad dual screen handling, I heard this is fixed in ML?

Share this post


Link to post
Share on other sites

There are still few things to change in the DSDT, I will make another DSDT with Ipomoea framebuffer (maybe it will make some difference), I will also patch some kexts for you with encoder 00

 

Now, back to Trucking 'n' Rolling :thumbsup_anim:

 

DDT.aml.zip This one should fix VGA, report back with ioreg.

 

Ipomoea DSDT & ATI6000Controller.zip This one is the same but with Ipomoea framebuffer, patched 10.7.5 ATI6000Controller.kext is included in the archive.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Perfect, i tried to use the EDID by freeuser16 but I get the opposite efect, the same as you without the edid. I need to find a closer match to my EDID and i think that we can fix the gradient colors on 6650M.

Share this post


Link to post
Share on other sites

okay guys i have the same notebook tried out this dsdt and it writes found unkown ship and then white screeen

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'll be offline next few days. Well, it's not working for you, so obviously something is different. Which kext you use?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi @ all.

Long time since i was here the last time.

@ Trucker MK do you have meanwhile usb 3.0?

i have found this kext. All other kext freez my system. But this one works like charm. try it. http://www.osx86.net/downloads.php?do=file&id=3745

another question? now i am on 10.7.5

Sleepenabler dont work anymore. I read i have to patch appleintelcpu......right?

or do i have to do any other changes.

everything works now for me. only sleep dont work.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sleep works almost perfectly for me with some DSDT edits, it goes to sleep the first time i close the lid, the other times i have to press the power button to go to sleep. My ethernet also dies when it wakes up from sleep, but wifi seems to be fine.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yes I tried that kext, it worked, sleep also but I was getting black screen on wake. That was when I updated to 10.8.3. I reverted back to clean 10.8.2 as it's working almost perfect for me and never tried it again. So, without the USB 3.0 kext sleep/wake works if you patched AICPUPM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

So i use

The kext which you attached (Ati 6000controller)

PS2 / mice controller

USB 3.0 kext

Atheros Wifi Injektor

Woodooo Hd 2.8.3

Apple smart battery management

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Tauio111, VGA really works perfectly with custom EDID? It doesn't even show the screen when it's not connected?

It's a bit strange solution, since VGA screens may be very different and have different resolutions. I don't know if it's correct to use EDID from one particular screen for all VGA devices :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

It does show the screen when its not connected but that can be fixed by using the mirrored mode on 1366x768.

What if someone would make a custom EDID with all the standard resolutions?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Then it means it's not working perfectly. Theoretically it shouldn't show that screen at all when VGA cable is not connected.

I think it's maximal resolution that matters in EDID, not all standart resolutions. But I'm not sure.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well it doesnt work perfectly, but it is not that big of a deal. I've got bigger problems like ethernet being unusable after wake from sleep.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×