Jump to content
janek202

HDA Wizard - Simple tool for AppleHDA.kext

150 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement
OK guys, this is the full monty for the ALC888 (running perfectly on my Shuttle XPC SG31G2V2):

...

Thanks for your effort but unfortunately i have no microphone input using this method. Switched back to 10.6.2 AppleHDA/ALC8xx.

Share this post


Link to post
Share on other sites
@ janek202

how can i platform.xml / layout.xml / info.plist for my codec

If you were using LegacyAppleHDA.kext before, then it is easy to convert those to above mentioned files. Platform.xml and Layout.xml are indeed plist files. If you open them, which you can download from this topic, with a plist editor and compare them with the info.plist inside the LegacyAppleHDA.kext, you'll see that what you need to do is to split the content of info.plist of the LegacyAppleHDA.kext into three different files: layout.xml, platforms.xml and info.plist.

 

Give it a try and let us know the result.

Share this post


Link to post
Share on other sites
If you were using LegacyAppleHDA.kext before, then it is easy to convert those to above mentioned files. Platform.xml and Layout.xml are indeed plist files. If you open them, which you can download from this topic, with a plist editor and compare them with the info.plist inside the LegacyAppleHDA.kext, you'll see that what you need to do is to split the content of info.plist of the LegacyAppleHDA.kext into three different files: layout.xml, platforms.xml and info.plist.

 

Give it a try and let us know the result.

no i have no legacyhda

this codec is of my new notebook just bought it from three days :)

so this is first try to patch applehda for it

 

if you don't mind can you help me making this work for my codec ;)

 

the only i did on applehda is patching binary by this code

sudo perl -pi -e 's|\x84\x19\xd4\x11|\xd1\x76\x1d\x11|g' /Users/Mido/Desktop/AppleHDA.kext/Contents/MacOS/AppleHDA

 

added dsdt part

 

and now kernel log contain

 

9/1/11 3:52:15.000 PM kernel: Sound assertion "0 == widget" failed in AppleHDADriver at line 2083 goto Exit
9/1/11 3:52:15.000 PM kernel: Sound assertion "0 != createAudioEngines ( fPathMap_aDriverInstance )" failed in AppleHDADriver at line 207 goto Exit
9/1/11 3:52:15.000 PM kernel: Sound assertion "false == me->completeStart ()" failed in AppleHDADriver at line 996 goto Exit

Share this post


Link to post
Share on other sites

@mohamed

this the file .

just set your layout id in your dsdt to 7603(B3 1D):

the plist is from taptun and script is from bcc9

install file using Hdawizard and run script in terminal

replace the codec id in info.plist in item 17 with your codec and also replace configdata with your pinconfig

also in platform and layput7603 find all ۲۸۷٬۱۴۳٬۴۲۷ and replace with your codec id

audio.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
@mohamed

this the file .

just set your layout id in your dsdt to 7603(B3 1D):

the plist is from taptun and script is from bcc9

install file using Hdawizard and run script in terminal

ok thanks very much

are this files work for my audio codec without any edit or i must customize it :)

thanks

 

on info plist i will add my codec id an config data

on layout i will ad codec id

on patcher will replace codec id

 

but what about platform :(

 

is this engouh ?!

as tried before with bcc9 ones and notebook stop on blue screen :unsure:

 

ok will try yours one :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
ok thanks very much

are this files work for my audio codec without any edit or i must customize it :)

thanks

 

on info plist i will add my codec id an config data

on layout i will ad codec id

on patcher will replace codec id

 

but what about platform :(

 

is this engouh ?!

as tried before with bcc9 ones and notebook stop on blue screen :unsure:

no need to make change in platform just use 7603 as layout id in your dsdt:

about blue screen sorry i don't have this error before .but if you want to get you audio working you must .accept the risk :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
no need to make change in platform just use 7603 as layout id in your dsdt:

about blue screen sorry i don't have this error before .but if you want to get you audio working you must .accept the risk :(

no problem booting with -x will solve :roll eyes:

 

you put your config on item 17 ?

i attched edit for my codec

 

0x111d76d1

 

 

<00A71C20 00A71D10 00A71EA1 00A71F04 00B71C1F 00B71D10 00B71E21 00B71F04 00C71CF0 00C71D00 00C71E00 00C71F40 00D71C10 00D71D01 00D71E17 00D71F90 00F71CF2 00F71D00 00F71E00 00F71F40 01171C60 01171D01 01171EA3 01171FD5>

 

for dsdt

this is correct for layout ?

 

						"layout-id", 
					Buffer (0x04)
					{
						0xb3, 0xd1, 0x00, 0x00
					},

 

:unsure:

audio.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "0 == pathMap_aDriverInstance" failed in AppleHDADriver at line 2037 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "0 != createAudioEngines ( fPathMap_aDriverInstance )" failed in AppleHDADriver at line 207 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "false == me->completeStart ()" failed in AppleHDADriver at line 996 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: nstat_lookup_entry failed: 2
Sep  9 16:12:48: --- last message repeated 1 time ---
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "!result" failed in AppleHDAPath at line 568 goto handler
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "!path->initPathFromXML ( path_aArrayOfNodeIdDictionaries, functionGroup )" failed in AppleHDAPathSet at line 77 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "!pathSet->initPathSetFromXML ( pathSet_aArrayOfPathArrays, fHDAFunctionGroup )" failed in AppleHDAEngine at line 1300 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "0 != buildPathSets ( pathGroupArray )" failed in AppleHDAEngine at line 327 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "0 != result" failed in AppleHDADriver at line 2134 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "0 != createAudioEngines ( fPathMap_aDriverInstance )" failed in AppleHDADriver at line 207 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "false == me->completeStart ()" failed in AppleHDADriver at line 996 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "0 == pathMap_aDriverInstance" failed in AppleHDADriver at line 2037 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "0 != createAudioEngines ( fPathMap_aDriverInstance )" failed in AppleHDADriver at line 207 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "false == me->completeStart ()" failed in AppleHDADriver at line 996 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "0 == pathMap_aDriverInstance" failed in AppleHDADriver at line 2037 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "0 != createAudioEngines ( fPathMap_aDriverInstance )" failed in AppleHDADriver at line 207 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "false == me->completeStart ()" failed in AppleHDADriver at line 996 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "0 == pathMap_aDriverInstance" failed in AppleHDADriver at line 2037 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "0 != createAudioEngines ( fPathMap_aDriverInstance )" failed in AppleHDADriver at line 207 goto Exit
Sep  9 16:12:48 The-Kings-MacBook-Pro kernel[0]: Sound assertion "false == me->completeStart ()" failed in AppleHDADriver at line 996 goto Exit

 

audio.tiff

 

so that is what i got :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites
:superman:

...

 

I have a system with a ALC1200 and I tried your XML files/Binpatch, I can see the devices in the control panel and system profiler, except I have no output. I think that my layout.xml might be different than your ALC1200. Can you help me fix my Layout.xml so I can get sound output?

 

Thanks!

Edited by .: ErmaC :.
No need to quote all the reply

Share this post


Link to post
Share on other sites
I have a system with a ALC1200 and I tried your XML files/Binpatch, I can see the devices in the control panel and system profiler, except I have no output. I think that my layout.xml might be different than your ALC1200. Can you help me fix my Layout.xml so I can get sound output?

 

Thanks!

alc888.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
:)

...

 

Hi I have MB P5Q-E with a AD2000B and I tried your XML files/Binpatch, I can see the devices in the control panel and system profiler, except I have no output. I think that my layout.xml might be different than your AD2000B. Can you help me fix my Layout.xml so I can get sound output?

 

Thk

Edited by .: ErmaC :.
No need quote all the reply

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi evrybody and thank you janek for all your usefull three contributions

 

I have a issue here on the MSI P67A-GD65 with ALC892 codec. I have audio but the sound is stopping evry 2 minutes with annoying pops. I have the same pops when I activate an audio reader, finder, itunes, VLC.

 

I'm using actually ALC8xxHDA + AppleHDA Rollback + ALC892 from Tony's [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url]

 

Any idea ?

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

ALC892 (Complete) Tested on Asus board. No idea for other.

Info.plist

layout892.xml

Platforms.xml

Two binpatch edit are needed

's|\x84\x19\xd4\x11|\x92\x08\xec\x10|g'

's|\x83\x19\xd4\x11|\x00\x00\x00\x00|g'

ALC892.zip

DSDT edit is mandatory.

[size=4]			Device (HDEF)
		{
			Name (_ADR, 0x001B0000)
			Method (_PRW, 0, NotSerialized)
			{
				Return (Package (0x02)
				{
					0x0D,
					0x05
				})
			}

			Method (_DSM, 4, NotSerialized)
			{
				Store (Package (0x0C)
					{
						"subsystem-id",
						Buffer (0x04)
						{
							0xA0, 0x00, 0x00, 0x00
						},

						"subsystem-vendor-id",
						Buffer (0x04)
						{
							0x6B, 0x10, 0x10, 0x10
						},

						"layout-id",
						Buffer (0x04)
						{
							0x7C, 0x03, 0x00, 0x00
						},

						"codec-id",
						Buffer (0x04)
						{
							0x92, 0x08, 0xEC, 0x10
						},

						"device-type",
						Buffer (0x11)
						{
							"ALC892"
						},

						"PinConfigurations",
						Buffer (Zero) {}
					}, Local0)
				DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
				Return (Local0)
			}
		}[/size]

 

I have a issue here on the MSI P67A-GD65 with ALC892 codec. I have audio but the sound is stopping evry 2 minutes with annoying pops. I have the same pops when I activate an audio reader, finder, itunes, VLC.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ALC 889 for 5.1 Speaker

I want to share my new 889 patch files. I test GA X58A-UD3R board. Now you can use 3 LineOut and HeadphoneOut. So you can use 5.1 speaker in Audio MIDI setup. I cannot make HeadphoneOut auto detection, so I delete SPDIF output (I don't use it anyway.) You have to connect orange pin to gray connecter. Don't forget bin patch !!

 

I attach layout889.xml, Platforms.xml, and info.plist.

889_Patch.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

hy

i've hp (in signature) with IDT.. but IDT what?

it's difficul to see where is the complete name!

so my card is 111d 7605

 

and all the idt founded.. never run!

Share this post


Link to post
Share on other sites
ALC892 (Complete) Tested on Asus board. No idea for other.

Info.plist

layout892.xml

Platforms.xml

Two binpatch edit are needed

's|\x84\x19\xd4\x11|\x92\x08\xec\x10|g'

's|\x83\x19\xd4\x11|\x00\x00\x00\x00|g'

ALC892.zip

DSDT edit is mandatory.

[size=1]            Device (HDEF)
           {
               Name (_ADR, 0x001B0000)
               Method (_PRW, 0, NotSerialized)
               {
                   Return (Package (0x02)
                   {
                       0x0D, 
                       0x05
                   })
               }

               Method (_DSM, 4, NotSerialized)
               {
                   Store (Package (0x0C)
                       {
                           "subsystem-id", 
                           Buffer (0x04)
                           {
                               0xA0, 0x00, 0x00, 0x00
                           }, 

                           "subsystem-vendor-id", 
                           Buffer (0x04)
                           {
                               0x6B, 0x10, 0x10, 0x10
                           }, 

                           "layout-id", 
                           Buffer (0x04)
                           {
                               0x7C, 0x03, 0x00, 0x00
                           }, 

                           "codec-id", 
                           Buffer (0x04)
                           {
                               0x92, 0x08, 0xEC, 0x10
                           }, 

                           "device-type", 
                           Buffer (0x11)
                           {
                               "ALC892"
                           }, 

                           "PinConfigurations", 
                           Buffer (Zero) {}
                       }, Local0)
                   DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                   Return (Local0)
               }
           }[/size]

 

Thank you ErmaC but I'm looking for a non DSDT solution because I want to keep my Speedstep working. Is working only without DSDT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Similar Content

    • By ITzTravelInTime
      KX AUDIO DRIVER MOD
       
      Hi guys i am a small developer, i really like to use my sound blaster cards on my machines and i love also coding, so when i find the source code for the kx audio driver on git hub and then Eugene, the creator of kx audio driver decided to no longer maintain the project, i decided to start working on a mod of this driver and maintain it. 
       
      With my mod, created starting from the sources of the last official version of kx audio driver and all the small commiunity updates, i am working to keep the driver compatible with the latest mac os versions and to improove the driver over time.
       
      Supported cards are:
       
       - most of the Sound Blaster live!, live! 5.1 and live! 5.1 digital series (except for the cards not using the 10k1 architecture)
       - sound blaster pci 512 and pci 256
       - Sound Blaster Audigy, Audigy 2 and Audigy 2 zs series
       - E-MU cards based on the 10k2 sound chip (like the EMU8852 aka 0404m, including the pcie version)
       - Sound Blaster Audigy 4 (SB0610 only) and the Audigy 4 pro
       - Sound Blaster Audigy RX (SB0155)
       - other creative and e-mu cards based on the (10k1,10k2, 10k2.5 and CA10300 based cards)
       
      The NOT supported cards includes (but are not limited to):
       
       - ES1370/ES1371/ES1372/ES1373 based sound cards
       - Any CA0106 based card and cards with similar architectures (like sound blaster live! 24 bit, sound blaster audigy SE SB0570, audigy LS and similars, but audigy SA is supported)
       - Any sound blaster x-fi (some of them works on macOS using a modified version of voodoo hda)
       - Any sound blaster recon3D
       - Sound blaster Audigy FX
       - Any sound blaster Z/ZS/ZX and similar series
       - Any sound blaster AE5/AE7/AE9 series
       - Any sound card without an emu sound chip
      - Any ISA Sound card
       
      In the time being the things i have modded or added with this mod are:
       
      - cracking and stability fixes
       
      - added a more proper support for the pci express Sound Blaster audigy rx SB0155 (which basically is an audigy 4 with a pcie bridge chip) 
       
      - more user-frienly names for the cards in the settings and other system menus (so the name will be, for example, SB live! 5.1 SB0060 instead of kx SB0060 [e880] witch was shown in the original driver)
       
      - added support to sample rate changing and bit resolution change (the absolte worst supported quality is 7 khz at 8 bit dept while the absolute best is 192 khz at 32 bit depth)
       
      - inputs support
       
      - added boot args to manage the driver (more info on those soon)
       
      What i'd like to implement but i don't know how to do:
       
       - fix the support when using more than one card, to get all the cards shown in the settings and other menus,
       
       - have the gameport/midi port of older cards to be used in mac os as a midi in/out
       
      If other developers would like to join and help they are free to do so, this is a free open source project afterall, and also an hand from other people with testing and feedback will be nice.
       
      LINKS and downloads:
               -  github repo:                                               https://github.com/ITzTravelInTime/kx-audio-driver   (kext download coming soon, since an update is coming)  
       





    • By AbhilashSathe
      I'm currently using AppleALC inside /EFI/Clover/Kexts.
      Sound works fine through Laptop speakers. However, as soon as I connect my earphones, i start getting a continuous buzzing sound. Can anyone help me with this?

      config.plist
      SSDTS_DSDT.zip

       
      rough 
    • By LSP414
      Cannot figure out where to put custom ringtones on Catalina so I can select them in contacts. They are in the iTunes folder but are not recognized
    • By Diptamondal
      dell inspiron 5378 hackintosh wifi don't work 
    • By Slice
      Some users claim that using VoodooHDA they hear loud bump at system start and sound in system comes with noise.
      Although this can be repaired with existing drivers I propose a version that do this automatically.
      It started silently and have very clear output. The file is compiled as 32/64 and works from 10.6 up to 10.12.
      VoodooHDA.kext-289.zip
      The sources is in my signature.
       
      There is a VoodooHDA,prefPane compatible with Sierra
      VoodooHDA.prefPane-289.zip

       
      Now there is a version 2.9.0 by Zenith432.
      It can work with multichannel sound and play it on 5.1 analog system.

      VoodooHDA.kext-2.9.0d8.zip
      27.04.2017 
      d10 - Fix issues involving AudioControls
      VoodooHDA.kext-2.9.0d10.zip
       
      20.11.2018
      Fix issue with scratch on slow CPU
      VoodooHDA.kext-291SSE.zip
       
      04.05.2019
      More checks for memory allocation. More clear sound anyway. 
      VoodooHDA.kext-292.zip
      IOAudioFamily.kext.zip
       
       
×