Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
carlonzo

Ati Radeon HD 5650 on Lion 10.7 with CI/QE

139 posts in this topic

Recommended Posts

Regarding errors

 

I personally think those errors due to the new chameleon versions, think it's a bug because I get full resolution and QE/CI because I force my EDID under /System/Library/Displays/Overrides.

 

All kexts load:

2z9ks40.png

Also regarding the audio, also a chameleon issue, VoodooHDA runs fine, I'm currently working on a patched AppleHDA that should work with my IDT audio.

 

i'm sure the errors can go away, i guess the overnight builds i'm building have bugs but I like freshly baked :( you can always go back to more stable builds.

 

I can build a more solid chameleon without errors if you like?

 

What exactly is the advantage of your boot file with the edited ATI Hardware ID above the original boot file ? I'm new to OS X and the whole mackintosh 'thing'. Is it just a upgrade to make it work with the newer Chameleon release?

Sorry for my Noobness.

 

Without your hardware ID, your card will not activate and won't be able to be used, when it activates the card it tells OSX to look for example 68C1 and to load all four kexts relating with that ID.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Don't use v1332, the card goes to unsupported, 1331 works.

 

To make things simpler for everyone I will just compile Chimera r877 with ATI ID edits. stable version :D have it up shortly :(

Share this post


Link to post
Share on other sites
Without your hardware ID, your card will not activate and won't be able to be used, when it activates the card it tells OSX to look for example 68C1 and to load all four kexts relating with that ID.

Thanks! I think I understand it a little bit now . When I look into System Profiler it says device code: '0x68c1' . So that means that my card is already activated , yes?

 

And another question. Is it true that we are not able to run 64-bit kernel because of our cards? When I ooh into System Profiler it says: '64-bits kernel and extensions: No' Or did you manage to boot in 64-bit?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Don't use v1332, the card goes to unsupported, 1331 works.

 

To make things simpler for everyone I will just compile Chimera r877 with ATI ID edits. stable version :D have it up shortly :)

 

Thanks atlee, I am currently using r875 with forced edid and it's working ok full res and qe/ci, but if you re-compile Chimera r877 I have a go and try it. Later chameleon r1xxx don't work properly or i'm not installing it right (usually just copy boot file to root). Regards.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Can i get Chimera 877 source please, the Source that i have is rev.1259.

I want to recompile my own boot file...

 

I have compiled v1350 chimera, wondering why 5650's are unsupported compared to 1331, will have to mess around a little got all night though so will be back and forth.

 

will be back.

 

Thanks atlee, I am currently using r875 with forced edid and it's working ok full res and qe/ci, but if you re-compile Chimera r877 I have a go and try it. Later chameleon r1xxx don't work properly or i'm not installing it right (usually just copy boot file to root). Regards.

 

I will just use the latest as there are so many changes in these 1xxx builds, example is changing from com.apple.boot.plist to org.chameleon.boot.plist from v1332.

 

Maybe AtiConfig works in so many builds. Might have to do a little research :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

TESTED AND WORKS 100%

 

Errors due to Chameleon RC5 1xxx versions i think, correct me if i'm wrong, but all kexts load.

20fc5sz.jpg

 

GOTO System Preferences > Mission Control

Untick Show Dashboard as a space.

Now goto Dashboard and drag and drop widget

You should get ripple effect :)

1350_boot_subsys1448.zip

5650m_0x033E1025.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi atlee !

 

I have almost the same laptop as you (HPDV6 3194SF), but with the same hardwares and I was wondering how did you managed to obtain 4 cores functionals ? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi atlee !

 

I have almost the same laptop as you (HPDV6 3194SF), but with the same hardwares and I was wondering how did you managed to obtain 4 cores functionals ? :)

 

I compiled my own version of the Lion kernel with a patch fix or just use Taptuns which you'll find in Mammoths HP DvX series posts, do a search :D

 

 

Hi atlee !

 

I have almost the same laptop as you (HPDV6 3194SF), but with the same hardwares and I was wondering how did you managed to obtain 4 cores functionals ? :)

 

What soundcard is in your machine a IDT 92HD81B1X? using VoodooHDA or patched your own AppleHDA?

Bluetooth? Have you tested it after patching your DSDT?

I can Restart and Shutdown fine, cannot press F9 to goto boot menu because buttons are locked until switching off power. Due to CMOS i think. but CMOS 0x02 fix don't seem to budge this issue.

 

Sleep would love to know? DSDT edit or Sleepenabler? or sleep script?

 

Anyway I'm working at each of these trying to find a work around, also trying to fix LPCB (Low Pin Count, Cooler CPU temps and makes CPU go into Turbo ratio mode instead of being stuck at Ratio of 12.) Reach's 21.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi

 

I have a HP DV7-4050eb (i5 430M dualcore, 5650M) and want to install osx.

 

But when I try to install OSX ([url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] 3, cpus=1 flag) it installs good. Reboot with [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] 3, to osx configuration, then osx homescreen. Update to 10.6.8 with combo updater.

But when I install a bootloader (chimera, chameleon) and try to reboot, it gets stuck and reboots.

Tried cpus=1 busratio=17 arch=x86_32 -v -x ...

The last line on -v where it reboots is something with "loading darwin x86_64".

 

Do I have to do something else?

 

UPDATE: got it working till the scrambled graphics part :( So I got it installed to 10.6.8 fine, now only the HD5650M and edid problems :)

 

How do you get the right EDID? I don't understand what part to use. Used a windows program and got this (in hex)

:2000000000FFFFFFFFFFFF0030E47A020000000000130103802615780AA8C09D58509A2695
:200020001C5054000000010101010101010101010101010101012F2640B860840C30303023
:2000400023007ED710000019000000000000000000000000000000000000000000FE000001
:2000600000004C47446973706C61790A000000FE004C503137335744312D544C433300C207
:00000001FF

 

and

 

EDID DATA

 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F
----------------------------------------------------
00: 00 FF FF FF FF FF FF 00 30 E4 7A 02 00 00 00 00
10: 00 13 01 03 80 26 15 78 0A A8 C0 9D 58 50 9A 26
20: 1C 50 54 00 00 00 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01
30: 01 01 01 01 01 01 2F 26 40 B8 60 84 0C 30 30 30
40: 23 00 7E D7 10 00 00 19 00 00 00 00 00 00 00 00
50: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 FE 00 00
60: 00 00 4C 47 44 69 73 70 6C 61 79 0A 00 00 00 FE
70: 00 4C 50 31 37 33 57 44 31 2D 54 4C 43 33 00 C2
80: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
90: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
A0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
B0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
C0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
D0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
E0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
F0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

PixelClock = 97,75

HorizontalActive = 1600
HorizontalFrontPorch = 48
HorizontalBlanking = 184
HorizontalSyncPulseWidth = 48
HorizontalPolarity = False

VerticalActive = 900
VerticalFrontPorch = 2
VerticalBlanking = 12
VerticalSyncPulseWidth = 3
VerticalPolarity = False

 

What should I use for the edid stuff? And what boot file should I use now? (HP hd5650 device id 1002 - 68C1 and subvendor 103C)

 

All help appreciated!

Share this post


Link to post
Share on other sites
EDID DATA

 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F
----------------------------------------------------
00: 00 FF FF FF FF FF FF 00 30 E4 7A 02 00 00 00 00
10: 00 13 01 03 80 26 15 78 0A A8 C0 9D 58 50 9A 26
20: 1C 50 54 00 00 00 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01
30: 01 01 01 01 01 01 2F 26 40 B8 60 84 0C 30 30 30
40: 23 00 7E D7 10 00 00 19 00 00 00 00 00 00 00 00
50: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 FE 00 00
60: 00 00 4C 47 44 69 73 70 6C 61 79 0A 00 00 00 FE
70: 00 4C 50 31 37 33 57 44 31 2D 54 4C 43 33 00 C2
80: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
90: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
A0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
B0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
C0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
D0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
E0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
F0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

 

 

Let me clearly explain how to get your 5650m card working, now I have created 2x different Chameleon boot files why because the boot file can only contain 1 ID specific to a machine, it cannot accept 2 different ID's in one file so HP uses 103C:1448 for their ID. Acer uses the other one I created.

 

Now Chameleon RC5 needs to be installed, Replace the boot file with mine to the / root of MacOSX drive.

 

This is just the first step.

 

Next step is forcing your EDID now why do you have to do this step? well thats the easy part to answer as our laptops not specific to Apple's hardware does not recognise the resolutions, colour profile and any settings monitor wise.

 

Apple's displays are 1344/14xx resolution, and our's due to being designed for Windows are either 1280 or 1366.

 

Get a program called moninfo run it in Windows, has to be a proper windows environment and not a virtualised environment.

 

Copy the EDID data, save it to a txt file, save it to usb.

 

load MacOSX. now goto /System/Library/Displays/Overrides/DisplayVendorID-756e6b6e/>>>DisplayProductID-717<<<

 

Copy that file >>> <<< within the arrows to the desktop. Open the file with PlistEdit Pro or something similar. Change the edid information from what they have their to yours.

 

Save it, copy from desktop to:

/System/Library/Displays/Overrides/DisplayVendorID-756e6b6e/

 

Enter pass, overwrite the existing file.

 

Reboot and your card will be supported by chameleon and also when it goes to login your screen will scramble for 1 sec then read the override file and unscramble.

 

You should have Full resolution 1366x768 or something similar and also have QE/CI.

 

***Please note*** you cannot just copy someones EDID because all EDID's are different, If I have a HP DV6-3132TX and let's say a company called jungle manufactured my display and you also had a DV6-3132TX which in theory is the same model but a company called santaclaus manufactured your screen then the EDID's will be different.***

 

If you copy someones EDID and this process doesn't work then your EDID is wrong.

 

When running moninfo disconnect all external monitors, this way you will not mix up what EDID data you are copying.

 

hope this clears it up for everyone.

 

There is a second option to use SwitchResX and force a resolution of 1366x768 if you do not wish to take the EDID path...

 

@alfaleader this is your EDID in raw format >>>

00: 00 FF FF FF FF FF FF 00 30 E4 7A 02 00 00 00 00
10: 00 13 01 03 80 26 15 78 0A A8 C0 9D 58 50 9A 26
20: 1C 50 54 00 00 00 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01
30: 01 01 01 01 01 01 2F 26 40 B8 60 84 0C 30 30 30
40: 23 00 7E D7 10 00 00 19 00 00 00 00 00 00 00 00
50: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 FE 00 00
60: 00 00 4C 47 44 69 73 70 6C 61 79 0A 00 00 00 FE
70: 00 4C 50 31 37 33 57 44 31 2D 54 4C 43 33 00 C2
80: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
90: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
A0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
B0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
C0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
D0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
E0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00
F0: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

 

This is your EDID in what format you need >>>

00,FF,FF,FF,FF,FF,FF,00,30,E4,7A,02,00,00,00,00
,00,13,01,03,80,26,15,78,0A,A8,C0,9D,58,50,9A,26
,1C,50,54,00,00,00,01,01,01,01,01,01,01,01,01,01
,01,01,01,01,01,01,2F,26,40,B8,60,84,0C,30,30,30
,23,00,7E,D7,10,00,00,19,00,00,00,00,00,00,00,00,
00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,FE,00,00
,00,00,4C,47,44,69,73,70,6C,61,79,0A,00,00,00,FE
,00,4C,50,31,37,33,57,44,31,2D,54,4C,43,33,00,C2
,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00
,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00

 

You can remove all this too>>> as it contains no data. so 16 digits x horizontal, 8x lines down, so you would stop at C2. remove all below 00,00's.

,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00

,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00

,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00

,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00

,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00

,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00

,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00

,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00

 

The first column 00: all the way to F0: you cut off. hope this helps. no spaces, removed and replaced by commas with no spaces.

 

Example of my EDID HP DV6-3132TX

00,FF,FF,FF,FF,FF,FF,00,06,AF,EC,22,00,00,00,00
,01,13,01,03,80,22,13,78,0A,C8,95,9E,57,54,92,26
,0F,50,54,00,00,00,01,01,01,01,01,01,01,01,01,01
,01,01,01,01,01,01,12,1B,56,42,50,00,26,30,20,18
,34,00,58,C1,10,00,00,18,00,00,00,0F,00,00,00,00
,00,00,00,00,00,00,00,00,00,20,00,00,00,FE,00,41
,55,4F,0A,20,20,20,20,20,20,20,20,20,00,00,00,FE
,00,42,31,35,36,58,57,30,32,20,56,32,20,0A,00,C0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks!

 

Just got another problem, the replacement of the boot file doesn't work with chameleon installer. (stays at detecting partitions and mounting points).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Thanks!

 

Just got another problem, the replacement of the boot file doesn't work with chameleon installer. (stays at detecting partitions and mounting points).

 

it's a boot file. copy it to your desktop and follow my directions.

 

Open terminal

cd to your Desktop directory

sudo cp boot /

if you have more then one OS on your drive

then sudo cp boot /Volumes/nameofliondrive

 

enter pass, all done reboot. make sure before copying this boot file that you already have a previous chameleon RC5 installed. this boot file will just change the version of the RC5 to a newer release.

Share this post


Link to post
Share on other sites
What should I use for the edid stuff? And what boot file should I use now? (HP hd5650 device id 1002 - 68C1 and subvendor 103C)

 

All help appreciated!

 

This is the code you need:

 

00 FF FF FF FF FF FF 00 30 E4 7A 02 00 00 00 00 00 13 01 03 80 26 15 78 0A A8 C0 9D 58 50 9A 26 1C 50 54 00 00 00 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 2F 26 40 B8 60 84 0C 30 30 30 23 00 7E D7 10 00 00 19 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 FE 00 00 00 00 4C 47 44 69 73 70 6C 61 79 0A 00 00 00 FE 00 4C 50 31 37 33 57 44 31 2D 54 4C 43 33 00 C2 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

 

 

 

Does anybody know if this method is also working on 10.7.1 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
This is the code you need:

 

00 FF FF FF FF FF FF 00 30 E4 7A 02 00 00 00 00 00 13 01 03 80 26 15 78 0A A8 C0 9D 58 50 9A 26 1C 50 54 00 00 00 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 2F 26 40 B8 60 84 0C 30 30 30 23 00 7E D7 10 00 00 19 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 FE 00 00 00 00 4C 47 44 69 73 70 6C 61 79 0A 00 00 00 FE 00 4C 50 31 37 33 57 44 31 2D 54 4C 43 33 00 C2 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00

Does anybody know if this method is also working on 10.7.1 ?

 

Remove all the Zero's below C2 so you should have an edid like this:

00 FF FF FF FF FF FF 00 30 E4 7A 02 00 00 00 00 00 13 01 03 80 26 15 78 0A A8 C0 9D 58 50 9A 26 1C 50 54 00 00 00 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 01 2F 26 40 B8 60 84 0C 30 30 30 23 00 7E D7 10 00 00 19 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 FE 00 00 00 00 4C 47 44 69 73 70 6C 61 79 0A 00 00 00 FE 00 4C 50 31 37 33 57 44 31 2D 54 4C 43 33 00 C2

 

And hell yes i'm running 10.7.1 same method as always, currently using boot file 1436 or something like that Chimera.

 

10.7.1 did not effect drivers, miniature update compared to what 10.7.2 will be.

 

Also please READ instructions, my EDID is not your EDID, everyone is different especially if you have an Acer laptop and I have a HP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@atlee

 

Today I updated to 10.7.1 and ran [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] again. I replaced the older boot file with the newer one (I've got almost the same Acer notebook). The first time I booted I got an error:

 

/extra/com.apple.boot.plist is depreciated. Please use the file /extra/org.chameleon.boot.plist instead. Press a key to continue....

 

 

I changed the name of the com.apple.boot.plist in org.chameleon.boot.plist and everything seemed fine at the beginning (good resolution and the 'ripple effect' ). But every time I go in sleep mode, or even shutdown/restart my notebook it gives a KP (no code is shown but the screen is grayed out and a message shows up in 6 different languages, it says: You have to turn of the computer, please hold down the power button until...... etc).

 

I thought maybe it has something to do with 'hibernating' , so I disabled the hibernate mode and deleted the sleepimage using terminal. But still the same problem. And every time I boot 'normally' after the KP the whole notebook freezes. But when I boot with boot flag -f, everything seems fine again.

 

I replaced the older boot file back, and everything is working like it was before. I still get some message: Hibernate image is to old by .... seconds. Please type ForceWake=y to override, or something. (chameleon is looking at the wrong place for the sleepimage) This is easy to fix by adding WakeImage= /var/vm/sleepimage to the com.apple.boot.plist.

 

Did I do something wrong, or is the acer boot-file corrupt?

Share this post


Link to post
Share on other sites
I changed the name of the com.apple.boot.plist in org.chameleon.boot.plist and everything seemed fine at the beginning (good resolution and the 'ripple effect' ). But every time I go in sleep mode, or even shutdown/restart my notebook it gives a KP (no code is shown but the screen is grayed out and a message shows up in 6 different languages, it says: You have to turn of the computer, please hold down the power button until...... etc).

 

I thought maybe it has something to do with 'hibernating' , so I disabled the hibernate mode and deleted the sleepimage using terminal. But still the same problem. And every time I boot 'normally' after the KP the whole notebook freezes. But when I boot with boot flag -f, everything seems fine again.

 

I replaced the older boot file back, and everything is working like it was before. I still get some message: Hibernate image is to old by .... seconds. Please type ForceWake=y to override, or something. (chameleon is looking at the wrong place for the sleepimage) This is easy to fix by adding WakeImage= /var/vm/sleepimage to the com.apple.boot.plist.

 

Did I do something wrong, or is the acer boot-file corrupt?

 

Goto system settings and do not let your laptop goto sleep without an working sleep enabler kext or working dsdt edit. But sleep enabler kext are nasty. if your system does not move from the desk then do not make it sleep.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Goto system settings and do not let your laptop goto sleep without an working sleep enabler kext or working dsdt edit. But sleep enabler kext are nasty. if your system does not move from the desk then do not make it sleep.

 

I did that, but I was still not able to shutdown or restart the computer without the KP. And every time I boot again after a KP WITHOUT the boot-flag -f the whole system freezes. And when I boot with -f everything seems to function normal again, until I go in sleep-mode/restart/shutdown (when I get KP again.)

 

Not a very big problem, but it's strange. Because I am able to reboot/shutdown the notebook normally with the older boot file :( Maybe I should try to replace the boot file again for a second try.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi I have this problem when i try to load up the graphics card.

 

ATI card POSTed, reading VBIOS from legacy space
ATI Redwood ATI Radeon HD 5650 Series 4095MB (Hoolock) [1002:68c1] (subsys [103c:1436]):: PciRoot(0x0)/Pci(0x1,0x0)/Pci(0x0,0x0)
Intel VGA Controller [8086:0046] :: PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0) (currently NOT SUPPORTED)

 

Does anyone know what the problem is and how I can fix it? Thank you very much!

Share this post


Link to post
Share on other sites
I did that, but I was still not able to shutdown or restart the computer without the KP. And every time I boot again after a KP WITHOUT the boot-flag -f the whole system freezes. And when I boot with -f everything seems to function normal again, until I go in sleep-mode/restart/shutdown (when I get KP again.)

 

Not a very big problem, but it's strange. Because I am able to reboot/shutdown the notebook normally with the older boot file ^_^ Maybe I should try to replace the boot file again for a second try.

 

If you have a DSDT which is modified in the correct way for Shutdown and Restart, Sleep then you should not have these issues. Check your Consoles and trace the KP back to either it's driver .kext or hardware or software con flicts. Thorough check the console to watch for errors messages, isolate the problem then I might be able to help.

 

 

Hi I have this problem when i try to load up the graphics card.

 

ATI card POSTed, reading VBIOS from legacy space
ATI Redwood ATI Radeon HD 5650 Series 4095MB (Hoolock) [1002:68c1] (subsys [103c:1436]):: PciRoot(0x0)/Pci(0x1,0x0)/Pci(0x0,0x0)
Intel VGA Controller [8086:0046] :: PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0) (currently NOT SUPPORTED)

 

Does anyone know what the problem is and how I can fix it? Thank you very much!

 

Hybrid graphics, dual video switchable videocards, If you can find a way to disable your intel card then your ati will load and vice versa if it's implemented right, do a little search about switchable gfx. you cannot run both i dont think.

 

5650 owners, read this please

http://www.insanelymac.com/forum/index.php...p;#entry1738579

especially atlee :)

Need help with HDMI.

 

Gizmonder HDMI dont think will working via Eulemur, Hoolock, Baboon and another one not sure of it yet when it comes to my mind unless you edit the connection config, for e.g. following bcc9's lovely guide.

 

Try Uakari that's what I use as it gives me dual outlet screens VGA + LVDS. Uakari would probably give you success if you edited it's connection map, im sure Bcc9 will love to explain and i'm pretty sure he also used Uakari to make all his connections work.

 

I have not done this for a while so i might give it a shot while im having my coffee, been busy lately fixing computers as i run a comp business fixing stuff so sometimes I do not have time and also finishing off a uni degree along with 2 little kids so I am getting quite busy. But i will see where I can help here and there but Bcc9 is legendary at this stuff when it comes to programming side.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. boot with [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] 3 cd (flag cpus=1), osx dvd

2. format my external hdd (this is the place where I install osx) to 3 partitions (1 "cham" for chameleon, 2 "Macintosh HDD" for osx, 3 "Data" for data).

3. installation to Macintosh HD

4. update to 10.6.8

5. installation chameleon from the archive to partition Cham

6. installation of kexts with [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] ElliotforcelegacyRTC, Evoreboot, fakeSMC (and fakeSMC plugins motherboard, amd radeon), IOPCIFamily Fix, IOUSBFamily Rollback, NullCPUPowerManagment) in the Extra folder of the cham partition.

 

Now the HD5650M stuff (with no restart)

7. replace boot file: first drag the boot file to my desktop, then in terminal:

cd Desktop
sudo cp boot /Volumes/Cham

8. copy the lion kexts to cham partition in /Extra/Extensions/

9. replace the display file.

My display file to

System/Library/Displays/Overrides/DisplayVendorID-756e6b6e/ (this is on the Macintosh HD partition)

10. edit com.apple.Boot.plist (add <key>AtiConfig</key> <string>Hoolock</string> and<key>GraphicsEnabler</key> <string>Yes</string>

 

now the taptun1067_kernel

11. rename this kernel to mach_kernel

12. drag it to the Cham partition

13. add in com.apple.Boot.plist <key>Kernel</key> <string>/Volumes/Cham/mach_kernel</string>

 

14. kext utility

 

 

REBOOT.... kernel panick :'(

reboot with cpus=1 GraphicsEnabler=Yes AtiConfig=Hoolock no succes

 

with cpus=1 -x it boots to the scrambled screen

 

What should I do?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. boot with [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] 3 cd (flag cpus=1), osx dvd

2. format my external hdd (this is the place where I install osx) to 3 partitions (1 "cham" for chameleon, 2 "Macintosh HDD" for osx, 3 "Data" for data).

3. installation to Macintosh HD

4. update to 10.6.8

5. installation chameleon from the archive to partition Cham

6. installation of kexts with [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] ElliotforcelegacyRTC, Evoreboot, fakeSMC (and fakeSMC plugins motherboard, amd radeon), IOPCIFamily Fix, IOUSBFamily Rollback, NullCPUPowerManagment) in the Extra folder of the cham partition.

 

Now the HD5650M stuff (with no restart)

7. replace boot file: first drag the boot file to my desktop, then in terminal:

cd Desktop
sudo cp boot /Volumes/Cham

8. copy the lion kexts to cham partition in /Extra/Extensions/

9. replace the display file.

My display file to

System/Library/Displays/Overrides/DisplayVendorID-756e6b6e/ (this is on the Macintosh HD partition)

10. edit com.apple.Boot.plist (add <key>AtiConfig</key> <string>Hoolock</string> and<key>GraphicsEnabler</key> <string>Yes</string>

 

now the taptun1067_kernel

11. rename this kernel to mach_kernel

12. drag it to the Cham partition

13. add in com.apple.Boot.plist <key>Kernel</key> <string>/Volumes/Cham/mach_kernel</string>

 

14. kext utility

 

 

REBOOT.... kernel panick :'(

reboot with cpus=1 GraphicsEnabler=Yes AtiConfig=Hoolock no succes

 

with cpus=1 -x it boots to the scrambled screen

 

What should I do?

 

taptun kernel 1067 is for 10.6.7, you updated to 10.6.8 so it's better you get a 10.6.8 patched kernel.

never remove the original mach_kernel. always place patched kernels inside /Extra folder so no mix ups.

 

example path in org.chameleon.Boot.plist: (aka com.apple.Boot.plist)

<key>Kernel</key>

<string>Extra/mach_kernel</string> or Extra/taptun1067_kernel

 

so if you get a KP, boot using boot flags:

/mach_kernel cpus=1 busratio=xx

(xx your busratio)

the above will boot using vanilla kernel, but if you have removed it, just boot to a install macosx disc and copy the original mach_kernel back to root / partition.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hello there,

 

which kexts do i need to install from the tutuorial folder sized about 20mb, linked in 1st page ?

 

only for ATI5000 controller or all of em ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

atlee..thankyou for your help! if you want to modify the tutorial of this thread, please write me a PM!

 

thank you again!! :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Posts

    • The brightness is NOT from Sierra, in my signature you find tools with which to give info on your system .....
      Post Hack Info and the clover folder ......
      Only in this way can I help you ......
    • Few more minutes to go before going live again with https://OSXLatitude.com
          So you can lock this topic again @Allan Hopefully for a bit longer than a couple of weeks this time hehe.
    • ok, I am having a weird glitch with my Primary bios after modding it myself. can I get some help getting a Clean osmosis modded (for High Sierra and beyond) Bios Image?   https://www.gigabyte.com/us/Motherboard/GA-Z87X-UD5-TH-rev-1x#support-dl   the version I have always stuck with was F4, because the F5d.  I use a custom iMac 14,2 configuration that has been stable, the issues I have with stability come from not being able to get Access to the Bios, and prior to my attempt to mod it has been stable with up to High Sierra using clover, and up to Sierra with my very very old Ozmosis 894m F4 rom. I am not opposed to installing Ozmosis on the EFI Partition, But Gigabyte locked the Bios loading .efi Files, there is no shell to Force it to load HFS+ or APFS drivers.   so what I am asking for is assistance ether unlocking a Shell for my Bios, or getting a bios with the APFS, HFS+, and Ozmosis related files in it.   thanks again for everyones assistance. HBP
    •     Install from fresh again. This time without Tony Tools, follow some guide in this topic. Install IntelHD kexts as usual in S/L/E and thats it. Everything works again, except for backlight, I never could have this work, also got heating problem and when boots apple logo dissapears from like 5 seconds and then appear the login window... Any ideas on any of this????  
    • MAld0n, I can't post a new topic on post installation forum. is it on maintenance?
      Notebook Asus X550VX i7 - 7700hq
      GTX950MX - UHD630
      A1718086 - 025510ec ALC255 that works only on VoodooHDA 
      RTL8111 LAN Hwinfo
      https://drive.google.com/open?id=1n5rHIw-jDPCgocWJtZ0AoVlqIi6Xc7XL   Not work:
      1. White Screen Wake up
      EDID not a asolution
      IOREG output http://www.mediafire.com/file/u7odzbaxa7bbb6a/ioregSaved.txt and EDID
      http://www.mediafire.com/file/hqlapgf4luwchdf/DisplayProductID-69c.plist Image
      https://ibb.co/faL5wx 2. Battery info status bar sometimes goes on / off like battery has off
      3. Crackle Sound using   earphone using VoodooHDA
             Still investigation using patched iomatch voodooha info.plist
             The sound card can’t be using AppleALC, no sound came out using layout 3, 13, 17, 18, 27, 28, 99
      I have your (Mald0n) DSDT   http://www.mediafire.com/file/lmp5yy65rblx9ne/DSDTtitomaldon2.dsl   I have re-patched again for FnKeys and Brighness Key http://www.mediafire.com/file/5rs93ij0wco99s6/DSDTtitomaldon2editv2.aml

       
      codec dump linux
      https://drive.google.com/file/d/1pg2y76WvFYsO8vFY-2B_2OLyKMmkQ8Tg/view
       
       
      latest debug
      http://www.mediafire.com/file/2pjny4eq5r64ed8/debug_1383 (1).zip
       
      clover and kext
      https://drive.google.com/open?id=1n5rHIw-jDPCgocWJtZ0AoVlqIi6Xc7XL
       


×