Jump to content
MaLd0n

Lion installation via USB stick using Chameleon

1,467 posts in this topic

Recommended Posts

Hi, my Mobo Gigabyte P35-DS3 just won't boot with the USB stick attached to the pc.

No matter if I want to boot from HDD or from USB, I cannot even reach the part where it tries to boot from the selected drive. It stucks at the part where it lists the installed drives...

 

If I take the USB stick out or turn off USB Legacy I am able to start up and can boot from any HDD.

 

 

Any idea how to get my PC tu run with the USB stick attached?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

It's a bug with Gigabyte boards, someone said to format the stick as MBR (I think), but I did it with Chameleon installed on a 1GB partition on the HD instead.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi mald0n thanks for the guide!

A couple questions:

1) is ps2 keyb/mouse working during/after install in laptops?

2) is extra-LionDP4.Pkg ok for FINAL rel too? Or is there an updated extra folder to use?

Thanks!

Mal

1- Yes

voodoops2 is there

2- Yes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for this great post!

 

I followed every step and get Lion installed successfully!

 

However in the post-installation step, I got stuck. My mainboard is Asus P8P67 Deluxe, after installation there is not internet connection (no driver i guess?), so there is no way for me to use the DSDT patcher tool...

 

I installed Extra and Chameleon, but after restarting i got KP...

 

Any suggestion? Thanks again!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mald0n

 

When I try to Boot the USB Stick

First, I stuck with PCI Configuration Begin..

So I replace IOPCIFamily.kext in the USB Stick

And Rapair Permission (chown -R 0:0...) For that kext

 

And I found the second problem T_x"

It stuck at "DSMOS has arrived" , Don't go any further, and didn't boot to the installation screen

 

My spec is

- Acer travelmate 4740G -

Mainboard : travelmate 4740G

CPU : Intel Core i5-460M @2.53Ghz (2 cores, 4 threads)

Graphics Card : nvidia geforce GT330M

Soundcard : Realtek ALC 272X

RAM DDR3 : 2 GB (1334 Mhz)

 

Help me Please -/\-

Share this post


Link to post
Share on other sites
Thanks for this great post!

 

I followed every step and get Lion installed successfully!

 

However in the post-installation step, I got stuck. My mainboard is Asus P8P67 Deluxe, after installation there is not internet connection (no driver i guess?), so there is no way for me to use the DSDT patcher tool...

 

I installed Extra and Chameleon, but after restarting i got KP...

 

Any suggestion? Thanks again!

use NullcpuPM

 

look it too

http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=258611

 

 

And I found the second problem T_x"

It stuck at "DSMOS has arrived" , Don't go any further, and didn't boot to the installation screen

I have no idea

Share this post


Link to post
Share on other sites
It's a bug with Gigabyte boards, someone said to format the stick as MBR (I think), but I did it with Chameleon installed on a 1GB partition on the HD instead.

 

D-an-W,

 

Are you running Snow Leopard along with Lion? Are you using the original Snow Leopard Chameleon partition to boot into Lion or does Lion have it's own Chameleon?

 

I'm using blackosx install that uses one hard drive partitioned into three: Cham, Snow Leopard and SL Storage.

 

I'd like to install Lion onto it's own HD, but for redundancy would like both Snow Leopard and Lion to be independent of each other's Chameleon incase one HD takes a dump. Is this doable or should I just use the Cham partition to boot up both Snow Leopard and Lion?

 

Thanks!

 

John

Share this post


Link to post
Share on other sites

I had them both using the same Chameleon (blackosx method).

 

I guess you could do it but you would have to select which HD to boot from by pressing F12 on boot?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I installed your usb version sucessfully. I used your Extra_boot,Chameleon and DSDT Auto Patcher.I had to boot with npci=0x2000 every time otherwise it hangs at "PCI configuration begin".I fixed it buy using [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] and selecting Drivers&Bootloaders->Misc->IOPCIfamilyFix. I have Geforce 480 and Geforce 260 216 which i use for physx and cuda in Windows so i can't remove secondary gpu.There is only 1 resolution under display "1024x786". I have enabled Graphics enabler = 1,PCI root =1,Graphics Mode=1920x1200x32 to boot sucessfully into os but i have only 7mb of VRAM i don't know what to do and how to patch the DSDT.aml. Its laggy when i use a folder in launch pad and mission control the transistions are laggy.When quicktimes goes full screen seems to be laggy and the animation artifacts.I'm able to run Chess and play it but i don't know how the game should look and run. I even used netkas.org for patching the hex values in geforceGLdriver inside the Geforce bundle to get opencl.I don't know where i have gone wrong. I'm very new to this. And every time i reboot it shows different memory available like 13mb,7mb,3mb etc. Are kexts are drivers for Mac? Correct me if i'm wrong. I learnt that the issue has something to do with HDMI-DVI connection for showing only 1 resolution but for VRAm i got no idea.

 

My specs:

Cpu:-Core i7 920@3.4 D0 stock voltage 1.2 Nehelam Archi,Bloomfeild version(during installation i defaulted) using as MacPro 4,1

Motherboard:Asus Rampage 2 Extreme LGA 1366, Bios Version:2002

Ram:-6gb ram

Video:-Zotac Geforce 480,Evga Geforce 260 216

Sound:-Creative x-fi titanium fatality Champion(someone at projectosx had a modified voodoohda kext file i simply installed and worked but only 2.1 not 5.1 i.e orange and black port connection test failed)

Network:-Marvell Yukon 8056(installed from kexts.com)

Harddisk:Western Digitals

 

sendme.zip:-

http://www.mediafire.com/?y3z9cq8xq06mu55

Share this post


Link to post
Share on other sites

Booting from the USB Stick on my Toshiba Satellite R630 i get the following error:

using 64-bit bootcache playlist
BootCacheControl: Unable to open /var/db/BootCache.playlist: 2 No such file or directory
Bug: launchctl.c:2408 (24957):30: (dbfd = open(g_job_overrides_db_path, O_RDONLY | O_EXLOCK | O_CREAT, S_IRUSR | S_IWUSR)) != -1

 

Any idea whats wrong?

Share this post


Link to post
Share on other sites
+1 on the same mobo.... i Just can't seem to get lion up and running ;(

Never mind.

I finally end up with a partition boot on HDD and get Lion final retail works alright

Share this post


Link to post
Share on other sites
@someone1: I 've got same issue on my Acer aspire 4736ZG (also successfully installed DP4, but Final ;) ). Do you have any solution yet?

I finally end up with a partition boot on HDD and get Lion final retail works alright

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks very much, MaLd0n, for this guide. I've got most stuff working now after a few hiccups.

 

I was having troubles getting my Lion hard drive to boot (probably because it's a 2tb drive) so I ended up installing chameleon manually to an EFI partition (I used build 1187). I kept my Extra folder on the Lion partition so only the boot file (and boot1h) is on the EFI partition. I also renamed my com.apple.Boot.plist file to org.chameleon.Boot.plist. This configuration seems to be working and stable after trying numerous times to get graphics working. I hope putting boot and the Extra folder on separate partitions isn't too much of a faux pas.

 

My dsdt.aml file seems to be working well for sleep (except for automatic system sleep) and hd icons, but I have yet to get sound working. I tried generating the dsdt file both in os x and windows with auto-patcher. I'm not sure what to try now, but I did have sound working fully on S.L. so hopefully it won't be too hard. It's just been a while. I can't quite remember what I did.

 

my system is a asus p5k-e wifi ap board (ad 1988b sound), q6600, 8gb ram, 8800gt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, I have a Dell XPS i7 Sandybridge and wondered if there is a guide that incorporates all steps into one guide for Sandybridge? Every guide I read seems to then lead to a million and one other posts you need to follow to get around issues with Sandybridge.

 

I have an 8gb usb drive and I have another laptop running osx 10.6.8 so I should have the resources needed, I just wanted to know if there is a specific guide covering Sandybridge and its required workarounds to get Hackintosh to work?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi!

 

I had a problem with install.

I booted from USB drive, but it is freezing after few minute.

I attached photo afore, and from freeze.

I can move the mouse cursor on the secound picture, but nothing happened.

What can I do?

 

I am using ATIROM for 5770 and string in com.apple.boot.plist and I use boot file for dual monitor.

maybe these are the problem...

post-596848-1311596668_thumb.jpg

post-596848-1311596681_thumb.jpg

post-596848-1311596691_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Mald0n, your guide is awesome! Thanks!

 

I'm going to try to make sound work on my GA-965P-S3, but first of all, I'm wondering if the AppleHDA patcher for ALC883 from the Snow Leopard post would work in Lion.

 

Thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mald0n

 

I can made it now

Thank you very much!!! -/\- ><"

 

Whoever have the same problem as me

The installation boot until "DSMOS has arrived" and don't go any further

 

First of all you must Partition Your USB Stick as GUID Partition

And next step from the guide

(Don't Forget to install Extra DP4.pkg and Chameleon)

And when you have to Patch the installation to make it able to be installed in MBR

Patch another file > "OSinstall" in "Private Framework/..." (Attached file)

 

And when you boot from the USB stick and stuck at PCI configuration begin

Don't try to replace "IOPCIFamily.kext" from 10.6.7!!!

but boot from USB Stick with Flag : -v npci=0x2000

 

And you will be able to boot into the installation screen of Lion 10.7

 

My Spec : Core i5 460m (Nehalem) @2.53GHz

GPU : nvidia Geforce GT330M 1 GB

 

Mald0n Thanks again for the wonderful guide and DSDT you made for me earlier -/\-

MBR_Patch_10.7.0_11A511.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mald0n

 

many thanks for the guide...finally got everything working 100%,i had a problem with facetime that was solved using the chameleon 755 boot file...i was wondering if you could tell me what edits i need to add to the ga-p55m-ud2 dsdt to add my network card so iam able to use any version of chameleon without breaking facetime

 

i tried ethernetbuiltin yes and it still showed in the networkprefs.plist as false...ended up adding it to my graphics efi string in boot.plist to get it showing as onboard,that fixed the app store problem...i would really like to combine graphics and ethernet in my dsdt just to make things handy for me in the future

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mald0n

 

many thanks for the guide...finally got everything working 100%,i had a problem with facetime that was solved using the chameleon 755 boot file...i was wondering if you could tell me what edits i need to add to the ga-p55m-ud2 dsdt to add my network card so iam able to use any version of chameleon without breaking facetime

 

i tried ethernetbuiltin yes and it still showed in the networkprefs.plist as false...ended up adding it to my graphics efi string in boot.plist to get it showing as onboard,that fixed the app store problem...i would really like to combine graphics and ethernet in my dsdt just to make things handy for me in the future

try it into device

 

Device (LAN0)
{
Name (_ADR, Zero)
Method (_DSM, 4, NotSerialized)
{
	Store (Package (0x04)
	{
		"built-in",
		Buffer (One)
		{
			0x01
		},
		"location", 
		Buffer (0x02)
		{
			"1"
		}
	}, Local0)
	DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
	Return (Local0)
}
}

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi

 

i install with your way...

 

when i reboot...

 

came up...

 

i have problem when installer copy extra folder...

 

when restarted...got KP!

 

i test lots of time and im sure the problem is in extera folder...

 

my hardwares are:

 

main:asrock p43 twins 1600

 

cpu:q6600

 

vga:8600 gt

 

i correct my vga with efi studio and network with a kext...

 

but dont have sound...install applehda ...but dosent work...

 

now...im boot from usb in hd...and ...dont copy extra folder...

 

oh..extract dsdt with dsdt patcher gui...

 

what can i do.?

 

tanx alot for nice article

Share this post


Link to post
Share on other sites
here you go

The DSDT is missing some patches

dsdt.figgy.zip

Do not use DSDT from other computer, in many cases even if the mobo and BIOS version are the same, the amount of memory, number of used memory slots, etc. can cause problems. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×