Jump to content

Questions on Gigabyte GA-EP45C-DS3R & Asus Nvidia 9400GT 1GB


apocalypse-666
 Share

9 posts in this topic

Recommended Posts

Hi people,

 

Before I begin I must say I am just a guy trying to get a hackintosh system for the 1st time. So there are some important gaps in my knowledge. I spend some days trying to dig in the forums, but i am still not feeling that comfortable.

 

First thing to say: I have succeded to install Snow Leopard 10.6.3 from a retail DVD using [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url]. The beautiful thing is it was totally painless and simpler than installing Windows. When I fired up my system my Audio, Display and Ethernet were working. I have succesfully installed some other software like Adobe Master Collection CS5, Ms Office 2011 even updated to the newer version of SL 10.6.4, still no problem as long as i start the computer with [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url]. So lets hit my questions:

 

1-As I couldn't learn how to obtain a custom DSDT for my board, I tried using [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] in [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] mode to be able to boot up the system w/o [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] CD. When the system boots up no Audio & low res Display(but strangely network is working). Is there a way so that i can install a bootloader without touching the original apple drivers?

 

2-I also tried to install the two bootloaders that came in the [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] package, seperately (Chamaleon 2.0 RC4 & PCI-EFI 10.6), each time re-formatting the system. But none of them were able to boot the system on their own. So i assume that I am supposed to install some kext&other files along with them??

 

3-What is the fakesmc file? I believe the bootloaders problem lies within this file but i also blame this file for the loss of audio&video.

 

4-My board has an ALC 889A sound card. [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url] has some kext support for this device (LegacyHDA&HDAEnabler). But when I install them, the system puts the sound card to (in my words) sleep mode. When I am not using the audio for a while, there is a sound when I start using the card (like the one when you plug a jack to a powered-on-amplifier). Is there a way to fix that? (or as in my q.1 use original apple drivers)

 

5-As i said before when my system is untouched, the graphics card is working (by saying working, i mean that it operates on 1920x1080 @60Hz mode) I can choose other resolution options and even rotate the screen. But the system profiler says:

Unknown nVidia card:

 

Chipset Model: Unknown nVidia card

Type: GPU

Bus: PCIe

PCIe Lane Width: x16

VRAM (Total): 1024 MB

Vendor: NVIDIA (0x10de)

Device ID: 0x0641

Revision ID: 0x00a1

 

Is this something that can affect the performance? Is there a way to configure it correctly so that OSX understands what it is? (I must, say when experiencing some bootloader installations I once achieved to do this but I am not sure how :/ )

 

6-I have a Core2 Quad Q6600 CPU and 2 GB Kingston HyperX DDR3 @1600 Mhz. Same as the graphics card the system profiler displays:

 

Processor Name: Quad-Core Intel Xeon

Processor Speed: 2.4 GHz

Number Of Processors: 1

Total Number Of Cores: 4

L2 Cache: 8 MB

Memory: 2 GB

Bus Speed: 1.07 GHz

 

Memory Slots:

 

ECC: Disabled

 

Bank0/1/A0:

 

Size: 2 GB

Type: DDR2 SDRAM

Speed: 667 MHz

Status: OK

Manufacturer: N/A

Part Number: N/A

Serial Number: N/A

 

So my question is similar: Is that something that affects the performance? I learned that the way to fix this lies within the com.apple.boot.plist file but I think that is only for fixing what is written in the profiler not the performance, is that true?

 

7-My final and most important question: Is it harmful to use this Hackintosh without any bootloader (except [url="http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/"]#####[/url]) and without any kexts, DSDT's, SMC's EFI emulations?

Am I having performance issues wthout knowing them to be?

 

I know that this has been a long post but forgive my lack of experience. I am into (and need to) learning new things on this subject and I do need your help.

 

Thank you & may the force be with you ;)

Link to comment
Share on other sites

Readt it

http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=180954

 

Folder Extra(Example)

Example.zip

+

 

DSDT

 

Fixs

should you need them in your dsdt

 

-DTGP

-HID/CID

-HPET

-IRQs

-LPC

-SBUS

-SHUTDOWN

-_WAK

-CMOS reset

-Renamed devices

-HDEF/ALC889a + LegacyHda in folder Extra/Extensions

 

Question 5 - no problemas

Question 6 - that's right, no problem too

 

extract and upload your original DSDT

Link to comment
Share on other sites

Yay that is one huge topic, I am on it! :rolleyes:

 

About the dsdt: As far as i know, I have to reset my bios to optimized defaults and then set AHCI, 64bit power management and leave all other unchanged. Is that right?

I mean I do not have to install any KEXT, do I?

 

I will then use DSDTSE to extract a .dsl file and post here.

 

Just making everything clear :D

Link to comment
Share on other sites

MaLd0n, thank you very much, you are simply the best :)

 

So far so good I do have sound and video. (I fixed the video by putting GraphicsEnabler=Yes to com.apple.boot.plist)

 

System profiler also recognizes my 9400 GT. I also fixed the RAM definiton by putting:

SMmemtype=24

SMmemtype=1600 to smbios.plist.

 

There is one new thing dough: I can not get NTFS drives to work now! :/

FAT flash memory drives are OK but nothing comes up when I plug in NTFS devices.

 

Any ideas?

 

Edit 1: I have already installed Paragon NTFS for Mac OSX (even before installing Chamaleon) , do you think there is a link? Because when I disable it, I can see the drives but can't write on them.

 

Edit 2: Edit 1 was the case when I had NTFS for Mac v6. So I tried to upgrade to v8 but now I can't see the drive after disabling NTFS or even after uninstalling the program. Does that mean that I have to start reinstalling SL? :/

Link to comment
Share on other sites

Ok, just to make sure that everything is documented, I am writing the result about ntfs. I re-installed everything from the begining. Only this time, I first installed the bootloader and the kexts, then paragon ntfs. Now everything works perfectly. I even attached an old ATA drive to this machine and it also works.

 

 

Thank you again Mald0n! :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...