Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
DevSonX86

Snow Leopard Intel GMA950 Sony Vaio VPCW12S1E / PCG-4V1M

11 posts in this topic

Recommended Posts

Hi Guys,

 

This is an extra topic where I'll explain what i've tried to make the graphics work.

Still without succes though.

 

1. iATKOS v7 10.5.7 Leopard. WORKS!.

- Select GMA950 Desktop driver during install.

- Select EFI String during install.

- Manually edit both AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext and AppleIntelGMA950.kext.

- HEX edit both files AND edit both info.plists.

- Natit [injector]

 

- OR use my kexts. Download here. http://www.mediafire.com/?lyjz0zjtzry

 

2. I've tried iDeneb v1.6 10.5.8 Leopard.

- Edit info.plist and HexEdit AppleIntelGMA950.kext and AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext

- Removed Framebuffer_Disabler.kext.

- Only managed to get resolution work in SAFE BOOT. Normal boot ends up with ^@ up screen, only

mouse pointer shows.

 

3. I've tried retail 10.6.0 Snow Leopard.

- Prasys netbook_pack for 27ae on 10.6.0 - 10.6.1 and 10.6.2.

- Prasys Link: http://prasys.co.cc/2009/09/snow-leokexts-for-netbooks/

 

- AnV [Andy Vandijck] solution on 10.6.2 and 10.6.3.

- AnV Link: http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=210660

- Chameleon RC5 pre7 r69 with custom boot file.

- Patched DSDT with PNLF device as instructed.

- Use kext files for 10.6.2 or 10.6.3 as provided.

 

4. I've tried 10.6.3 kexts on Snow Leopard 10.6.3.

- Use patched kexts IntelGMA950, AppleIntelIntegratedFramebuffer, IOGraphicsFamily, IONDRVSupport.

- Link: http://www.mediafire.com/?ulmbgzonbi3

 

I think i've tried over a thousand combinations with kext files etc. Driving me nuts!

 

All solutions tried with or without GraphicsEnabler=yes.

Tried different boot options like: arch=i386, x-32, etc

Tried Natit injection.

Tried EFI string.

 

I always end up with a gray or black screen in Snow Leopard.

In Leopard I end up with a striped screen and mouse pointer.

 

--

I am sure my Intel GMA 950 is 27ae. Both System Profiler and Windows give me this information.

Although the strange thing is, when I create a BIOS dump with RadeonDump -d, it creates a file

with this name: 27A2.5D00.0003.vga.rom

 

Extra information related to the VBIOS Dump:

From Terminal:

Found a device of class RadeonPCI: IOService:/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/GFX0@2/RadeonPCI

it matched on name "display"

Found a device of class RadeonPCI: IOService:/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/display@2,1/RadeonPCI

it matched on name "display"

 

System Profiler:

 

Mobile GMA950:

 

Chipset Model: Mobile GMA950

Type: GPU

Bus: Built-In

VRAM (Total): 64 MB of Shared System Memory

Vendor: Intel (0x8086)

Device ID: 0x27ae

Revision ID: 0x0003

Displays:

Display:

Resolution: 1024 x 768

Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)

Main Display: Yes

Mirror: Off

Online: Yes

 

--

 

If there is someone able to help, please do!

Here i'll upload my files.

 

Patched DSDT.dsl with PNLF device info added.

Link: http://www.mediafire.com/?wglmyeeten2

 

SMBios.plist.

Link: http://www.mediafire.com/?1mjtijyu0wm

 

com.apple.boot.plist.

Link: http://www.mediafire.com/?zk3gymz241q

 

VBIOS Dump.

Link: http://www.mediafire.com/?jje5q3zghwh

 

--

Here's my post related with my netbook.

Link: http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=217093

Share this post


Link to post
Share on other sites

I do not have Device PNLF in my dsdt. Have you tried to get it working without PNLF? or maybe you need to install those patched gma 950 kexts into /S/L/E I remember having to do that to get QE/CI.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I do not have Device PNLF in my dsdt. Have you tried to get it working without PNLF? or maybe you need to install those patched gma 950 kexts into /S/L/E I remember having to do that to get QE/CI.

 

I have tried with and without PNLF. The kexts are already installed on their original location. /S/L/E.

 

The strange thing is when I look at AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext, in the info.plist there is a

string for SAFE BOOT, and AppleIntelGMA950.kext doesn't have this string.

 

I remembered that with iDeneb 10.5.8 I had resolution change in SAFE BOOT, which means that

AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext makes this happen because only this kext loads in SAFE BOOT.

 

So now I think that I need a fully patched framebuffer and a different intelgma950.

 

The weird thing also is, my VBIOS dump says it's 27A2, while both Windows and Mac tell me it's 27AE.

 

Could you provide me information about your VBIOS using this link? http://www.projectosx.com/forum/index.php?showtopic=1029

NOTE: Instead of "kextutil" in the tutorial use "kextload" .. without quotes ofcourse.

Share this post


Link to post
Share on other sites

UPDATE:

I think i'll start from the beginning again. I'm going to install iATKOS v7 10.5.7 Leopard, and search for differences in files. I'm also going to do another VBIOS dump from within Leopard instead of Snow Leopard. Not that I think there would be any difference.

 

To people with GMA950 27ae:

Please provide me with a VBIOS dump of your 27ae, so I can search for solutions.

Please download these files and follow instructions below: http://www.mediafire.com/?eyznmjmihnm

 

sudo -s

cd ~/Desktop/VBIOS (or drag folder location in the terminal)

chown -R root:wheel RadeonPCI.kext

chmod -R 755 RadeonPCI.kext

kextload RadeonPCI.kext

./RadeonDump -d

exit

Share this post


Link to post
Share on other sites
UPDATE:

I think i'll start from the beginning again. I'm going to install iATKOS v7 10.5.7 Leopard, and search for differences in files. I'm also going to do another VBIOS dump from within Leopard instead of Snow Leopard. Not that I think there would be any difference.

 

To people with GMA950 27ae:

Please provide me with a VBIOS dump of your 27ae, so I can search for solutions.

Please download these files and follow instructions below: http://www.mediafire.com/?eyznmjmihnm

 

sudo -s

cd ~/Desktop/VBIOS (or drag folder location in the terminal)

chown -R root:wheel RadeonPCI.kext

chmod -R 755 RadeonPCI.kext

kextload RadeonPCI.kext

./RadeonDump -d

exit

vbios

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Guys,

 

Just updated my post. Today i've tried iATKOS v7 with SUCCES.

Read more above for instructions.

 

Now i'm going to give Snow Leopard another try.

Share this post


Link to post
Share on other sites

How did you end up going with your search? Any luck with Snow Leopard?

 

Just to confirm you can get perfect GFX support via iatkos v7 installer to 10.5 but I'm wondering if you got it in the end for 10.6?

Share this post


Link to post
Share on other sites

One thing I can confirm - using this threads files I can get the 950 working in 10.6.2 - unfortunately only to the VGA port and not to the built in display on the computer.

UPDATE that original thread is repeated and discussed in more depth here

 

GMA 0x27AE8086 Snow Leopard Fix (by AnV + Chameleon team):

1. Install "Chameleon-2.0-RC5pre7-r69.pkg"

2. In com.apple.Boot.plist add:

GraphicsEnabler=Yes

<key>GraphicsEnabler</key>

<string>Yes</string>

3. Add the following to your DSDT (under Scope (_SB)…)

Device (PNLF)

{

Name (_HID, EisaId ("APP0002"))

Name (_CID, "backlight")

Name (_UID, 0x0A)

Name (_STA, 0x0B)

}

4. Install the two new kexts into /System/Library/Extensions.

5. Reboot

 

Enjoy resolution support, Quartz Extreme, Core Image and OpenGL in hardware...

;)

 

One BIG note - I did all the steps but forgot to replace the Chameleon boot file (step 1) before rebooting and it actually worked and the attached VGA monitor detects.

If I did add the new boot file no monitors would detect and thus no gfx at all.

 

Either way - this is a big step as we finally have QE/QI on the Vaio. Just not to the screen we want.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Some more progress - heres a screenshot of where I'm at. Its a shame as soon as the computer boots and I see a desktop on the VGA monitor (not on the LCD) the comp goes to sleep.

 

post-42047-1276226569_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

GMA950 working in Snow Leopard 10.6.4

 

I have a Sony Vaio VPCW12J1E with graphics display working. I use 2 kext in S/L/E and then run the script. It makes the two modified 27ae kexts. Then repair permisions and rebuid caches. And reboot with cross fingers ;-)

 

It may be useful for you.

 

Sorry for my poor english.

Bye.

 

Sorry, my signature was too old. I've updated it. Now it reflects the actual status of my Vaio. It works smoothly...

Bye.

AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext.zip

AppleIntelGMA950.kext.zip

AppleIntelGMA950.kext.zip

patch27ae.command.zip

About_this_mac.tiff

Extensions.tiff

Graphics_Displays.tiff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have you find a solution for display battery charge?

And is possible install the wired network card?

 

Sorry for my bad english

thanks :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×