Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
Sign in to follow this  
MaLd0n

Ati X1550 no Snow leopard 10.6.3

63 posts in this topic

Recommended Posts

Hi there, thnx a lot for this guide, resolution with my ATI X1550 now available but can't understand ho to activate QE/CI, how can I Do it exactly?

When I open .......MacOS/ATIRadeonX1000 with 0xED I see a lot of strings ;) .......

many thanx in advance.

I have Snow Leopard Hazard 10.6.7

Edite o binário /System/Library/Extensions/ATIRadeonX1000.kext/Contents/MacOS/ATIRadeonX1000 e substitua as duas ocorrências do device ID que você substituiu pelo seu, com os bytes invertidos. No meu caso troquei 8771 por 4771

 

Observe que é o device ID com os bytes invertidos: 7187 -> 8771

 

Para editar binários utilize o 0xED http://www.suavetech.com/0xed/0xed.html

Share this post


Link to post
Share on other sites
What's your card device ID?

 

0x7147

 

......taken from System Profiler under Graphic/Monitor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Run in terminal

sudo perl -pi -e 's|\x87\x71|\x47\x71|g' /System/Library/Extensions/ATIRadeonX1000.kext/Contents/MacOS/ATIRadeonX1000

sudo perl -pi -e 's|0x71871002|0x71471002|g' /System/Library/Extensions/ATIRadeonX1000.kext/Contents/Info.plist

sudo touch /System/Library/Extensions

Share this post


Link to post
Share on other sites
Run in terminal

sudo perl -pi -e 's|\x87\x71|\x47\x71|g' /System/Library/Extensions/ATIRadeonX1000.kext/Contents/MacOS/ATIRadeonX1000

sudo perl -pi -e 's|0x71871002|0x71471002|g' /System/Library/Extensions/ATIRadeonX1000.kext/Contents/Info.plist

sudo touch /System/Library/Extensions

 

Follow instructions but nothing happened, this is the complete script from System profiler, maybe I was wrong? Thank U for you kind availability :)

 

Grapic/Monitor------------------ATI Radeon X1800XL:

 

Modello Chipset: ATI Radeon X1800XL

Tipo: GPU

Bus: PCIe

Slot: Slot-1

Larghezza Lane PCIe: x16

VRAM (totale): 512 MB

Fornitore: ATI (0x1002)

ID dispositivo: 0x7147

ID revisione: 0x0000

Revisione ROM: 113-B7710C-176

Versione driver EFI: 01.00.318

Monitor:

L1919S:

Risoluzione: 1280 x 1024 @ 75 Hz

Profondità pixel: Colore 32 bit (ARGB8888)

Monitor principale: Sì

Mirror: Spento

Online: Sì

Mostra connettore:

Stato: Nessun monitor collegato

 

Under Voice PCI CARDS, I have two ATI Radeon X1800XL on Slot-1

1. ATI Radeon X1800XL:

 

Nome: ATY,Alopias

Tipo: display

Driver installato: Sì

Bus: PCI

Slot: Slot-1

ID fornitore: 0x1002

ID dispositivo: 0x7167

ID fornitore sottosistema: 0x174b

ID sottosistema: 0x0841

ID revisione: 0x0000

Ampiezza link: x16

Velocità collegamento: 2.5 GT/s

 

 

2. ATI Radeon X1800XL:

 

Nome: ATY,Alopias

Tipo: display

Driver installato: Sì

Bus: PCI

Slot: Slot-1

ID fornitore: 0x1002

ID dispositivo: 0x7147

ID fornitore sottosistema: 0x174b

ID sottosistema: 0x0840

ID revisione: 0x0000

Ampiezza link: x16

Velocità collegamento: 2.5 GT/s

 

 

 

P.S. in System/Library/Extensions yes I have ATIRadeonX1000.kext but inside this one I have another one ATIRadeonX1000.kext and after inside this I find Contents/MacOS etc etc.... why?

 

So many thanx and respect to you!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Use this app to find the correct device ID

http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=219584

 

P.S. in System/Library/Extensions yes I have ATIRadeonX1000.kext but inside this one I have another one ATIRadeonX1000.kext and after inside this I find Contents/MacOS etc etc.... why?

That's strange, you shouldn't have one kext inside another. Use Pacifist.app to extract the kext from DVD.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Use this app to find the correct device ID

http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=219584

 

 

That's strange, you shouldn't have one kext inside another. Use Pacifist.app to extract the kext from DVD.

Ok, using System Info App I find two voices about PCI Video Card:

 

1002;ATI Technologies Inc;7147;RV505 [Radeon X1550 64-bit];Display

controller;VGA compatible controller

 

AND

 

7167;Unknown device;1002;Unknown vendor;Display controller;Display controller

 

 

Sorry but Screenshot capture with SHIFT+command+3 doesn't work for me and i don't know why yet.....arghggggghhhhhh....

 

P.s. Talking'bout Kext I have dragged to desktop ATIRadeonX1000 from the first one and after re/copy in the System/Library/Extension with KextHelper :rolleyes:

 

Re-re-re-re-re-thanx :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try re-installing the original kext (extract from DVD using Pacifist.app) and run the commands again.

 

If it doesn't work, try with ID 7167 (re-install original kext first, or the commands won't work)

sudo perl -pi -e 's|\x87\x71|\x67\x71|g' /System/Library/Extensions/ATIRadeonX1000.kext/Contents/MacOS/ATIRadeonX1000

sudo perl -pi -e 's|0x71871002|0x71671002|g' /System/Library/Extensions/ATIRadeonX1000.kext/Contents/Info.plist

sudo touch /System/Library/Extensions

 

Which ID did you use in ATI1300Controller to get resolution change working? Or it was in ATI1600Controller?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok I'm gonna try but don't know how can I find information 'bout ATI1300Controller.......opening ATI1300Controller.kext with Text Edit I have:

<key>IONameMatch</key>

<array>

<string>pci1002,7147</string>

<string>pci1002,7146</string>

</array>

 

Opening ATI1600Controller.kext I have:

<key>IONameMatch</key>

<string>pci1002,71c5</string>

<key>IOProbeScore</key>

<integer>65000</integer>

<key>IOProviderClass</key>

<string>IOPCIDevice</string>

</dict>

 

maybe that's useful?

THNX for patience with me :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ok I'm gonna try but don't know how can I find information 'bout ATI1300Controller.......opening ATI1300Controller.kext with Text Edit I have:

<key>IONameMatch</key>

<array>

<string>pci1002,7147</string>

<string>pci1002,7146</string>

</array>

 

Opening ATI1600Controller.kext I have:

<key>IONameMatch</key>

<string>pci1002,71c5</string>

<key>IOProbeScore</key>

<integer>65000</integer>

<key>IOProviderClass</key>

<string>IOPCIDevice</string>

</dict>

 

maybe that's useful?

THNX for patience with me :D

 

 

.....nothing good, editing with ID 7167 = PANIC :D

 

I don't know what else I can I :(

 

Ok resolution but no QE/CI.......help please!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
I also get kernel panic after editing ATIRadeonX1000, but on next boot it works fine with QE/CI (mine is 7147).

Problem solved!!!

Unbelievable, two days PC off.....after restarting everythings works well, Front Row great! QE/CI enabled, resolution change enable ;)

 

Thank U for ALL

Share this post


Link to post
Share on other sites

oldnapalm blz?

 

Tem como vc fazer as mudanças para mim, nas kexts e boot.plist(em todos os arquivos editados)?

 

Minha placa é: ATI X1550 series Device ID 7143 VGA CONTROLLER

Device ID 7163 DVI

 

 

Eu uso o cabo/entrada VGA.

 

PS. qalqer dúvida anexo do SystemInfo

http://i.imgur.com/S13li.jpg

 

Obrigado

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×