Jump to content
immo

[GUIDE] Making a DSDT.aml for Dell XPS M1330, XPS M1530, and XPS M1730

2,017 posts in this topic

Recommended Posts

this is from macbook. and should work fine in ours.. but notice it has no _UID hmmm _BBN ?

 

Name (_HID, EisaId ("PNP0A08"))// pci-e bridge acpi3.0

Name (_CID, EisaId ("PNP0A03"))

Name (_ADR, 0x00)

Name (_BBN, 0x00)

 

My question is this lets say _BBN is the equivalent of _UID for the PC Bios or PC EFI (UEFI). Would the _BBN work on the PC ACPI BIOS Tables or only the _UID would be recognized? Where is the code translation converted so the PC Bios DSDT and Apple EFI work together?

 

That is the part I am confused about and not only this example many of the others that use the Apple DSDT scripting language.

 

Maybe this is where the Boot loader (Chameleon) comes into play as far as converting the PC DSDT to Apple DSDT language?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement
My question is this lets say _BBN is the equivalent of _UID for the PC Bios or PC EFI (UEFI). Would the _BBC work on the PC ACPI BIOS Tables or only the _UID would be recognized? Where is the code translation converted so the PC Bios DSDT and Apple EFI work together?

 

That is the part I am confused about and not only this example many of the others that use the Apple DSDT scripting language.

 

Maybe this is where the Boot loader (Chameleon) comes into play as far as converting the PC DSDT to Apple DSDT language?

 

in acpi specs says its Base bus number.

 

EDIT: havent tested _BBN only but will eventualy

Share this post


Link to post
Share on other sites

@luggi

 

[Edit] With your Installer even the Trackpad is Working. But I would like what this Installer do.

I don't really know what the installer exactly do, but it works!

 

[Edit2]

Would it be possible to get Sleep to work? That would be awesome.

sleep is working for me:

for enabling sleep type this in terminal:

sudo pmset -a hibernatemode 0
sudo rm /var/vm/sleepimages

By default, when closing the lid, the content of the ram is saved to disk for safety. The ram is still powered on however, and is used when starting up again. The content saved on disk is only used in case of a power loss. This behavior can be changed, at the cost of some safety, so that memory content is not saved to disk. But with this setting sleep works for me, only if the battery is empty (no power on) you will loos your contents...

Share this post


Link to post
Share on other sites
@holgix

Thanks for this great Package. The only thing not working is the Trackpad.

 

luggi

 

[Edit] With your Installer even the Trackpad is Working. But I would like what this Installer do.

 

It simply installs the archaic, circa 2008, ApplePS2Controller.kext, AppleACPIPS2Nub.kext and Trackpad.prefPane v1.1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone figure out the tilda (`) problem with VooDooPs2 on m1330. It is a crucial key for window management in OS X. Here is my keyboard viewer. (§) is entered when I press (`).

Is there a way to add custom layout?

post-275222-1312210810_thumb.png

 

EDIT:

I mean to say I think the problem may lie in VoodooPS2. I was able to have the key work with ApplePS2Nub. However I guess it is not Lion compatible.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

 

Dell M1530:

 

Has anyone used the MIC with FaceTime or Skype ?

 

The sound at the receiving end seems to be very faint and noisy.

 

BTW I use VoodooHDA 2.7.2

 

I would appreciate your experiences on that.

 

Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi,

I am having a slight porblem with my DSDT, i am using one of the prepatched DSDT from the Front page and have been modifying it.

I have an M1330 Dell with bios A14. Everything works on 10.6.7 that includes Sleep, Audio etc. I have upgraded to Lion, and have been having problems with sleep.

 

Everyhing works on Lion except sleep, What happens is it will go to sleep but when you power it on after about 3 seconds it just cuts off. Then it resets my bios. I have tried the RTC kext and it doesnt reset the bios however it till powers of the computer off.

The Computer does exactly the same sleep problem with 10.6.8.

i installed all the kexts from the post a few days ago for the M1530.

When i was on 10.6.7 when you tried switched the computer back on it will load from Hibernation (Just like a real mac).

 

This is driving me Nuts as its the ONLY part that isn't making this a perfect install.

 

If anyone has any help please let me know!

 

Regards

Jamie Cruickshank

hi

i have m1330, 2,5 gh T9300, gf8400 , i have snow leopard 10.6 working fine, but unable to to update either to 10.6.8 , or lion, could you help me please . :-))

Share this post


Link to post
Share on other sites
hi

i have m1330, 2,5 gh T9300, gf8400 , i have snow leopard 10.6 working fine, but unable to to update either to 10.6.8 , or lion, could you help me please . :-))

 

Hi,

Don't expect to get many responses on this as you are not outlining what your problem is. Sorry to sound rude.

 

Rgds

Share this post


Link to post
Share on other sites

guys the MacBookPro6,1 smbios.plist works nice for best performance with my 8600m (pages load so fast im super happy)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey guys. Almost everything is working on my system. The only problem is my sleep and scrolling from the trackpad. When I close the lid of the PC and open it back the screen goes all black, but the computer is still on. It doesn't matter if the click the power button or shake the trackpad a bit, the system is completely unresponsive. Thanks for your help guys.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi,

Don't expect to get many responses on this as you are not outlining what your problem is. Sorry to sound rude.

 

Rgds

 

hi there I had the same problem when updating to 10.6.8, i wouldnt get any kernel panics on reboot but it would load very slow and just freeze or hang at certain places, sometimes it would load to a blue screen. Are you having any of these symptoms?

 

I havent tried to experiment further as 10.6.7 currently works fine for me

 

 

Hi,

 

Dell M1530:

 

Has anyone used the MIC with FaceTime or Skype ?

 

The sound at the receiving end seems to be very faint and noisy.

 

BTW I use VoodooHDA 2.7.2

 

I would appreciate your experiences on that.

 

Thanks

 

 

Hi there, I experience faint sounds with Facetime, but with regards to skype the volume is very clear at the receiving end. If the sounds is faint on skype you can solve it by adjusting your voodoohda microphone settings, for my m1330 Its Microphone (Digital) just push up the two sliders that are highlighted, then go into sound settings and push up the volume on the input device again Microphone (Digital)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hey guys. Almost everything is working on my system. The only problem is my sleep and scrolling from the trackpad. When I close the lid of the PC and open it back the screen goes all black, but the computer is still on. It doesn't matter if the click the power button or shake the trackpad a bit, the system is completely unresponsive. Thanks for your help guys.

what smbios.plist u using ?(post in code box)

 

did u get the dsdt fixed with Device (PCI) _UID instead of _ADR ??

 

i recommend smbios.plist of MacBookPro6,1 my issues with browser lag are over.

fixed Firewire power conservation disabled in my latest dsdt also.

 

i think im gona tame a lion tonight. i have to go onsite today.

Share this post


Link to post
Share on other sites
.

Hi there, I experience faint sounds with Facetime, but with regards to skype the volume is very clear at the receiving end. If the sounds is faint on skype you can solve it by adjusting your voodoohda microphone settings, for my m1330 Its Microphone (Digital) just push up the two sliders that are highlighted, then go into sound settings and push up the volume on the input device again Microphone (Digital)

 

Many thanks for your feedback. much appreciated.

Just nice to know that I'm not the only one with this issue on FaceTime. I was wondering. There are so many tweaked versions of VoodooHDA 2.7.2 that I thought I'd ask.

 

Cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites
guys the MacBookPro6,1 smbios.plist works nice for best performance with my 8600m (pages load so fast im super happy)

 

tested on M1330-8400m GS..

 

P-States works..

Graphics works @182MHz (no speedstep) according to smcK-stat-i, but this makes my overall system runs cooler.. :)

 

thanks for pointing that out

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

tested on M1330-8400m GS..

P-States works..
Graphics works @182MHz (no speedstep) according to smcK-stat-i, but this makes my overall system runs cooler.. :)

thanks for pointing that out

strange i got speedsteps im using fakesmc monitor and latest fakesmc 493 by mozodojo and plugins .. check my signature link
my dsdt has Darwin in osid
Name (W98S, "Microsoft Windows")
Name (NT5S, "Microsoft Windows NT")
Name (WINM, "Microsoft WindowsME: Millennium Edition")
Name (WXP, "Windows 2001")
Name (WLG, "Windows 2006")
Name (DRW, "Darwin")
Method (GETC, 2, NotSerialized)
{
CreateByteField (Arg0, Arg1, TCHR)
Return (TCHR)
}

Method (STRE, 2, NotSerialized)
{
Name (STR1, Buffer (0x50) {})
Name (STR2, Buffer (0x50) {})
Store (Arg0, STR1)
Store (Arg1, STR2)
Store (Zero, Local0)
Store (One, Local1)
While (Local1)
{
Store (GETC (STR1, Local0), Local1)
Store (GETC (STR2, Local0), Local2)
If (LNotEqual (Local1, Local2))
{
Return (Zero)
}

Increment (Local0)
}

Return (One)
}

Method (OSID, 0, NotSerialized)
{
If (LEqual (MIS3, Zero))
{
Store (One, MIS3)
If (CondRefOf (\_OSI, Local0))
{
If (_OSI (WXP))
{
Store (0x10, MIS3)
}

If (_OSI (WLG))
{
Store (0x20, MIS3)
}

If (_OSI (DRW))
{
Store (0x40, MIS3)
}
}
Else
{
If (STRE (_OS, W98S))
{
Store (0x02, MIS3)
}

If (STRE (_OS, NT5S))
{
Store (0x08, MIS3)
}

If (STRE (_OS, WINM))
{
Store (0x04, MIS3)
}
}
}

Return (MIS3)
}

Share this post


Link to post
Share on other sites
hi there I had the same problem when updating to 10.6.8, i wouldnt get any kernel panics on reboot but it would load very slow and just freeze or hang at certain places, sometimes it would load to a blue screen. Are you having any of these symptoms?

 

I havent tried to experiment further as 10.6.7 currently works fine for me

 

 

 

 

 

Hi there, I experience faint sounds with Facetime, but with regards to skype the volume is very clear at the receiving end. If the sounds is faint on skype you can solve it by adjusting your voodoohda microphone settings, for my m1330 Its Microphone (Digital) just push up the two sliders that are highlighted, then go into sound settings and push up the volume on the input device again Microphone (Digital)

 

 

 

i read up on this and a few people seem to be having trouble with facetime volume on their iphones, i dont think its anything to do with broadcast from our Hackintoshes

Share this post


Link to post
Share on other sites
what smbios.plist u using ?(post in code box)

 

did u get the dsdt fixed with _UID instead of _ADR ??

 

i recommend smbios.plist of MacBookPro6,1 my issues with browser lag are over.

fixed Firewire power conservation disabled in my latest dsdt also.

 

i think im gona tame a lion tonight. i have to go onsite today.

 

I am using the newest pre-made DSDT on the first page. My smbios is as follows:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>SMbiosvendor</key>
<string>Apple Inc.</string>
<key>SMbiosversion</key>
<string>MBP51.88Z.0074.B00.0810241236</string>
<key>SMboardmanufacter</key>
<string>Dell Inc.</string>
<key>SMboardproduct</key>
<string>XPS M1530</string>
<key>SMexternalclock</key>
<string>266</string>
<key>SMfamily</key>
<string>Mac</string>
<key>SMmanufacter</key>
<string>Apple Inc.</string>
<key>SMmaximalclock</key>
<string>2260</string>
<key>SMmemmanufacter_1</key>
<string>Dell Inc.</string>
<key>SMmemmanufacter_2</key>
<string>Dell Inc.</string>
<key>SMmempart_1</key>
<string>DDR2 SDRAM</string>
<key>SMmempart_2</key>
<string>DDR2 SDRAM</string>
<key>SMmemserial_1</key>
<string>00FF0000</string>
<key>SMmemserial_2</key>
<string>000736TU</string>
<key>SMmemspeed</key>
<string>667</string>
<key>SMmemtype</key>
<string>19</string>
<key>SMproductname</key>
<string>MacBookPro6,1</string>
<key>SMserial</key>
<string>768905342567</string>
<key>SMsystemversion</key>
<string>1.0</string>
<key>SMboardid</key>
<string>Mac-F42D86C8</string>
<key>SMboarduuid</key>
<string>00000000-0000-0001-8000-001E4C6405B5</string>
<key>SMmembankloc_1</key>
<string>BANK</string>
<key>SMmemdevloc_1</key>
<string>DIMM_A</string>
<key>SMmembankloc_2</key>
<string>BANK</string>
<key>SMmemdevloc_2</key>
<string>DIMM_B</string>
</dict>
</plist>

 

Tell me how Lion is working out for you. I just tried again and it said something about "Not being able to install on this system". I tried both OSInstall.mpkg files (original and then the alternate). Still nothing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

MBP51 and MBP6,1 nice mix ;-) get it fixed.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>SMbiosdate</key>
<string>07/26/10</string>
<key>SMbiosversion</key>
<string>MBP61.88Z.0057.B0C.1007261552</string>
<key>SMboardproduct</key>
<string>Mac-F22589C8</string>
<key>SMfamily</key>
<string>MacBook Pro</string>
<key>SMmanufacturer</key>
<string>Apple Inc.</string>
<key>SMproductname</key>
<string>MacBookPro6,1</string>
<key>SMserial</key>
<string></string>
<key>SMmaximalclock</key>
<string>2260</string>
</dict>
</plist>

try this B)

i read or a modified .pkg for allowing. darwinx posts.. check his posts.

Share this post


Link to post
Share on other sites
strange i got speedsteps im using fakesmc monitor and latest fakesmc 493 by mozodojo and plugins .. check my signature link

my dsdt has Darwin in osid

 

yes, CPUPM works

but GPUPM doesn't.. stuck @182MHz

check my sig, the graphics should runs @432Mhz on powermode

 

i'll try that FakeSMC

Share this post


Link to post
Share on other sites

my non apple gpu freqs running 46592 in fakesmc monitor

i do have older rev g84 not newer one with hdmi like yours.

are u using GraphicsEnabler? what version revison chameleon2 ?

 

btw disable PXE in bios and wake on lan. that might prevent extra driver issues on some cards.. i think it helped my bcm4401 LAn

Share this post


Link to post
Share on other sites
MBP51 and MBP6,1 nice mix ;-) get it fixed.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>SMbiosdate</key>
<string>07/26/10</string>
<key>SMbiosversion</key>
<string>MBP61.88Z.0057.B0C.1007261552</string>
<key>SMboardproduct</key>
<string>Mac-F22589C8</string>
<key>SMfamily</key>
<string>MacBook Pro</string>
<key>SMmanufacturer</key>
<string>Apple Inc.</string>
<key>SMproductname</key>
<string>MacBookPro6,1</string>
<key>SMserial</key>
<string></string>
<key>SMmaximalclock</key>
<string>2260</string>
</dict>
</plist>

try this -_-

i read or a modified .pkg for allowing. darwinx posts.. check his posts.

I tried modifying my smbios according to your revised version and I am still having a problem with my sleep. Am I maybe having a kext conflict? These are the kexts that I have in my /Extra folder:

AppleACPIPS2Nub.kext
ApplePS2Controller.kext
AtherosFix.kext
AttansicL1eEthernet.kext
kamesmc.kext
IOATAFamily.kext
IOPCIFamily.kext
LegacyAppleHDAHardwareDriver.kext
LegacyAppleLPC.kext
LegacyBroadcomBluetooth.kext
LegacyHDAPlatformDriver.kext
VoodooBattery.kext
VoodooHDA.kext
VoodooSDHC.kext

Do any of these interfere with Apple's kexts regarding sleep? Or am I supposed to remove on of Apple's kexts? Thanks again.

Share this post


Link to post
Share on other sites
guys the MacBookPro6,1 smbios.plist works nice for best performance with my 8600m (pages load so fast im super happy)

 

I have been using that one since Day 1 o f this thread but updated it from MaLd0n's site since now it has to have a Legitimate Mboardproduct string

Share this post


Link to post
Share on other sites

hey guys I got everything working on a m1530. For those of you experiencing Lag Issues, please use MacBook5,1 (that worked for me at least) I have not tried MacBook6,1.

 

I have one issue though: my ethernet is not working after waking up from sleep. I am using the latest DSDT provided on the first page with all the recommended Kext.

 

thanks for your input

 

-panda

Share this post


Link to post
Share on other sites

sa5uk 1/2 of them are outdated. anything ps2 u have is caca.. get the modified voodoops2 by brett for the alps u have.

 

we in the m1330 and inspiron 1520 have synaptics (more vanilla)

 

attansicL1 ? what laptop do u have ?? m1530 has yukon.

atherosfix. what atheros wireless u have ?

 

tell u what.. the kexts in my signature should work for u minus the appleacpibattery. keep voodobattery.

 

why do u have legacyhda and vooodohda ??

legacyapplelpc ?? wow u really gone on the far side with kexts. no wonder

 

==================

 

immo id sugest u put similar steps to dsdt auto-patcher of clearing up anycpu dsdt with RC5 GeneratePStates and DropSSDT=No

and maybe clearup the com.apple.Boot.plist [ code] ?and the newer revs renaming it to org.chameleon.Boot.plist

 

also the HPET i think 0x0F works best (check out my new dsdt) i added firewire fix. but for m1330 and m1530 is in different locations.

(and emphasize its a beta dsdt with room for improvements with feedbacks)

 

and p.s dont install the RC5 1171 from regae in kexts.com.. its screwed up my EFI with boot and /Extra as someone else warned lol.

but i backed up prior to doing it. now i have to repartition whole drive cause i get POSIX 16 error bussy for EFI.

no biggie i clone partition to new drive . then restore to wiped old repartitioned.

then install chameleon2 rc5 1096 thats in my sig. ( i use EFI so i do it manualy)

 

im looking into newer revs for my soon to be lion partition. so far i hear 1096 works.. sorta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×