Jump to content
ixxxion

Radeon HD 5870 / HD 5850

614 posts in this topic

Recommended Posts

the 6850's ARE NOT better than the 5850's, the 6850's are jsut a midrange card with less power consumption. wait a month for the new high end 6890

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

hey guys. i have a sapphire ati hd5870 oc-edition. when i install snow leopard on my hackintosh i just have 1024x768. when i install the hd5xxx kext's i get a blackscreen when i choose mac for boot. what can i do????

Share this post


Link to post
Share on other sites
You need to use either a 32bit ati init or Kabyl bootloader (is what I am using right now) with GraphicsEnabler set to Yes. You can find it here http://www.insanelymac.com/forum/index.php...t&p=1546946 it is still in beta as far as I understand but is working for me.... no sleep though

i try this but dont works...

 

I reinstall SL but don't works QE, any idea?

I have install iatkos s3 v2 but i don't know the best configuration for my graphic card.

What should I select?

Aty-init?

Ati Framebuffer?

thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites
i try this but dont works...

 

I reinstall SL but don't works QE, any idea?

I have install iatkos s3 v2 but i don't know the best configuration for my graphic card.

What should I select?

Aty-init?

Ati Framebuffer?

thanks

 

You need to use kabyl boot loader and in the com.apple.Boot.plist set GraphicsEnabler to Yes. Here is mine:

<dict>

<key>Kernel</key>

<string>mach_kernel</string>

<key>GraphicsEnabler</key>

<string>Yes</string>

<key>Timeout</key>

<string>1</string>

<key>Legacy Logo</key>

<string>Yes</string>

<key>DropSSDT</key>

<string>Yes</string>

</dict>

 

That is what is working for me and not 100% I think but good enough

Share this post


Link to post
Share on other sites

Successfully installed hazard 10.6.0 in my system...But struck at 1024 resolution..

Can anyone tell how to get my 5870 working??

 

Successfully installed hazard 10.6.0 in my system...But struck at 1024 resolution..

Can anyone tell how to get my 5870 working??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Off topic but I just wanted to say...

 

 

Isn't it disgraceful that apple charge as a BASE price for their BEST mac pro:

 

A$ 6,599.00

 

and only put an "ATI Radeon HD 5770 with 1GB GDDR5" in it which you can buy for A$ 138

 

...

 

 

People are getting ripped off by apple to a sickening degree

Share this post


Link to post
Share on other sites
hey guys. i have a sapphire ati hd5870 oc-edition. when i install snow leopard on my hackintosh i just have 1024x768. when i install the hd5xxx kext's i get a blackscreen when i choose mac for boot. what can i do????

 

Use Kabyl's bootloader.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hello guys, I am a new user who wants to venture into this wonderful world that is the world's apple ....

I decided to write because I need your advice ...

Before you expose my problem I give you my configuration that I will later put in the signature itself ...

my pc:

Asus p6x58d

Sapphire ATI Radeon HD 5850 Toxic 1GB DDR5

12GB of DDR3 RAM

2 SATA 320 and one from a 500GB

 

I think I have given you the basic information of my PC, now I expose my problem ...

 

I installed version 10.6.2 Hazzard, I tried to upgrade to 10.6.4 and 10.6.5 but it was a total failure ...

The problem is the video card ... During installation I am going to select the generic driver and the card he sees me as a 4800 series with 256mb ram and thus causing a flicker and no ability to select a more appropriate resolution to me ...

I tried to wander around on various forums primarily foreigners but to no avail ...

My question is this, there is a driver for my card or to fix this flicker? There I'd be grateful ...

Thanks Alex

 

Try [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url]

 

Additional info for your board or help.... goodluck

 

Sense you have an X58, I'm very sure you can do a Vanilla Install.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok guys, I've installed SL retail with the help of [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url], and now I want to continue to make it work without it. My problem is that I don't know what I should select in [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] to make my 5850 work properly? Could you guys give me a hand? : )

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ok guys, I've installed SL retail with the help of [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url], and now I want to continue to make it work without it. My problem is that I don't know what I should select in [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] to make my 5850 work properly? Could you guys give me a hand? : )

 

When you get to the selection screen in the [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] then under the Advanced options there are a couple of options to install the Chameleon boot loader. Don't check anything else except the boot loader and that will be the only thing installed onto your hard drive allowing you to boot without the [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] disk. Hint if you hold the option key (windows key on PC keyboard) when you first click on the triangle beside the Advanced options then every one of the options below it will expand as well making it easier to find what you are looking for.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did a kakewalk install about 5 months ago with a UD5 mobo and a 4870 no hassles

 

recently my 4870 died so I put in a pcs+ 5870 for XP and started reading here.

 

things have become much harder for me to understand in that time

 

before I spend another day of reading and bore anyone with a lot of noob questions, will it be possible to get the 5870 working without an already functioning GPU, eg. can I put the OS into an external HD and make the changes needed from my MBP?

 

I hate asking questions about things that appear 2nd nature to a lot of posters hear but all this terminology is hurting my head and making zero sense.

Share this post


Link to post
Share on other sites
When you get to the selection screen in the [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] then under the Advanced options there are a couple of options to install the Chameleon boot loader. Don't check anything else except the boot loader and that will be the only thing installed onto your hard drive allowing you to boot without the [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] disk. Hint if you hold the option key (windows key on PC keyboard) when you first click on the triangle beside the Advanced options then every one of the options below it will expand as well making it easier to find what you are looking for.

 

 

thanks for that, but the thing I'm wondering about is if that is enough to get the Radeon HD5850 to work properly? I will update to 10.6.5 before i use [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url]!

Share this post


Link to post
Share on other sites
thanks for that, but the thing I'm wondering about is if that is enough to get the Radeon HD5850 to work properly? I will update to 10.6.5 before i use [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url]!

 

Not totally sure but they do have the option for the experimental ATI boot loader in there so there is a good possibility that you will have success. Really what you should be doing is using an external USB or spare hard drive so you can clone your now working install to it then try all this on that drive without risking what you have now.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok now I'm really on the way, except I can't boot without [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] as it is now. What shall I do? I checked USERDSDT since I had a file for my motherboard. I checked System Utilities and under advanced settings I choose: Chameleon 2.0 RC4 by AsereBLN, 32-bit graphicsenabler=No, 64-bit Graphicsenabler=No and OSx86 Software. After I ran [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] I installed the kexts from netkas for my graphicscard. I removed the [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] disk and rebooted. The comp didn't really reboot so I had do make a hard reboot, and then it came to the white applescreen and then rebooted again. So i put the [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] disk in and it booted up just fine...

 

Why isn't it working like it should? : ) I have gotten everything else I need to work, my D-Link DWA 140 USB N Draft dongle is working with Railink and everything else aswell, except for sleepmode, which I don't really need.

 

thanks so much for your help!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ok now I'm really on the way, except I can't boot without [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] as it is now. What shall I do? I checked USERDSDT since I had a file for my motherboard. I checked System Utilities and under advanced settings I choose: Chameleon 2.0 RC4 by AsereBLN, 32-bit graphicsenabler=No, 64-bit Graphicsenabler=No and OSx86 Software. After I ran [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] I installed the kexts from netkas for my graphicscard. I removed the [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] disk and rebooted. The comp didn't really reboot so I had do make a hard reboot, and then it came to the white applescreen and then rebooted again. So i put the [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] disk in and it booted up just fine...

 

Why isn't it working like it should? : ) I have gotten everything else I need to work, my D-Link DWA 140 USB N Draft dongle is working with Railink and everything else aswell, except for sleepmode, which I don't really need.

 

thanks so much for your help!

 

You need to pick the ATI Experimental as I said in the last post the RC4 is not the one needed it is the last one in the Chameleon section under the Advanced option.

Share this post


Link to post
Share on other sites
You need to pick the ATI Experimental as I said in the last post the RC4 is not the one needed it is the last one in the Chameleon section under the Advanced option.

 

I've tried that one as well now, doesn't work. It just stays at the white screen with the apple logo. Well it doesn't stay, it just constantly loads. I've got everything else to work and I'm writing from my hackintosh right now, and I can live with having to use [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] to boot.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I've tried that one as well now, doesn't work. It just stays at the white screen with the apple logo. Well it doesn't stay, it just constantly loads. I've got everything else to work and I'm writing from my hackintosh right now, and I can live with having to use [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url] to boot.

 

Hit the F8 key when booting I believe it is to get to the Chameleon boot prompt when there type in then enter key -v so you boot in text mode here you will be able to see what the error is. This of course if you want to fix the error now there are various framebuffers that can be used depending on the card you may want to try them I think I remember seeing the list in Kabyl thread on his modified boot loader in this forum you may want to check them out. You can test each of them individually by getting to the boot prompt then using IIRC AtiFb=some_name_of _a_monkey as they are all named after the various species of them.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bump

 

will it be possible to get the 5870 working without an already functioning GPU, eg. can I put the OS into an external HD and make the changes needed from my MBP?

 

 

any advice on how I can get up to speed to understand all this?

Share this post


Link to post
Share on other sites
bump

 

will it be possible to get the 5870 working without an already functioning GPU, eg. can I put the OS into an external HD and make the changes needed from my MBP?

 

 

any advice on how I can get up to speed to understand all this?

 

Yes you can put it in external case then move the boot file to the / of it replacing the existing one and boot the other machine still with it in the case to make sure everything works then if good put it back into machine.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hi,

 

Here is new bootloader version, ATIX3000.kext initialisation is much more faster now. I hope it will fix KPs on 58x0 cards....

About Eyefinity 4/5/6 i doubt that Apple/ATI support that yet.

 

The bootloader: boot9

 

Bye.

any chance for the source code? thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello.

I switched from ATY_Init to Chameleon ATI Experiemental. The main reason for doing this, was to get fully 64bit, and to support my new Dell U2711, with 1560x1440 of resolution.

 

My Hackintosh is X58A-UD3R rev 1.0

i7-930

ATI 5870 1GB.

 

The monitor is connected using Dual-Link DVI, but resolution is only going to 1920x1080.

When dualbooting into Win7, the resolution is 2560x1440.

 

Seems like the system is not recognizing the cable as Dual-Link.

Also tried to use Displayport, but then there where no output on the monitor.

 

Anybody having a clue, how to get 2560x1440?

 

/Jan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Anybody having a clue, how to get 2560x1440?

 

/Jan

 

Dam I was about to buy a high res display as well; but I guess I will have to wait :( let me know if you can sort it out or if is there anyone else who already had it working fine.

 

cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

So if I have a working install with an Nvidia 9400GT but I want to use my ATI 5870, do I just have to replace my bootloader with the ATI experimental using [url=&quot;http://www.insanelymac.com/forum/topic/279450-why-insanelymac-does-not-support-tonymacx86/&quot;]#####[/url]?

 

AM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×