Jump to content
abkratch

GMA X4500 QE/CI Open Forum.

66 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement

The original purpose of this thread was to create a driver basically from scratch (Porting one from linux is *almost* from scratch). Unless you have the source code for the GMA X4500 Apple kexts (which i doubt), this thread is just as dead as it was before.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Some source for coders: Pity I can't help.

 

Apple IOGraphic:

http://www.opensource.apple.com/source/IOG...Graphics-363.9/

 

newest linux driver:

http://xorg.freedesktop.org/archive/indivi...l-2.11.0.tar.gz

 

the linux intel graphics website has this written about the above driver

 

"This release has been validated on following hardware: Intel® HD Graphics (Arrandale & Clarkdale), GMA 3150 (Pineview), G45, GM45, GM965, 945GM, 945GME, 915GM, 855GM.

Some of test results are published at here."

 

some hope for the 3150 too

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can someone try this combination in Hexedit.

 

for device id

 

 

0046 = 2A42

0044 = 2A40

0042 = 2E22 <= got this from the Intel GMA wiki site. This is the desktop version of 4500HD

Share this post


Link to post
Share on other sites

I got THIS after adding VBIOS=Yes key to com.apple.Boot.plist:

Type: GPU

Bus: Built-In

VRAM (Total): 64 MB of Shared System Memory

Vendor: Intel (0x8086)

Device ID: 0x2e32

Revision ID: 0x0003

Kernel Extension Info: No Kext Loaded

As i said above, my video is GMA4500

Share this post


Link to post
Share on other sites

The new kext device Id I suggested did not load n I can boot nicely. I checked the different btw shine-away earlier kext. It's 2a instead of 2A for the id hence I m not sure if it will affect the kext.

 

Next I install the earlier kext with the patched appleintelhdgraphicsfb.kext(I requested from shine). I got a message at boot.

 

Osmetalclass: kext com.apple.driver.appleintelhdgraphicsfb class appleintelframebuffer is duplicate;kext com.apple.driver.appleintelgma3100fb already had a class by that name.

Kext com.apple.driver.appleintelhdgraphicsfb start failed (result 0xdc00400a)

Kext com.apple.driver.appleintelhdgraphicsfb failed to load (0xdc008017)

failed to load kext com.apple.driver.appleintelhdgraphicsfb (error 0xdec008017)

Share this post


Link to post
Share on other sites

i'll now try to patch something and tell you results!

It seems i know what to do, but if i am not right it wont load

Share this post


Link to post
Share on other sites

right, man!

then, please, tell us how to do that.

 

I already said that we should SAY OS X THAT we have not a GMA4500 but another compatible card, like X3100 or GMA5700 but I didnt know how to implement this, if you know, then you are welcome!

 

now i've been trying to add my card's id in plists of the Intel HD kexts, but nothing happen, it says just "no kext loaded" also saying (in loaded system) "Unable to load kext"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oh God, I would love for someone to get GMA x4500 Quartz Extreme to work. It will make the Toshiba Satellite L305 a step closer to being a stable laptop to run Hackintosh on.

Share this post


Link to post
Share on other sites
If we patched the DSDT to make the GMA4500 appear as a GMA5700, do you think it would load the kexts?

 

 

This is some problems i faced.

 

In original AppleIntelHDGraphicsfb.kext

Original Code below

<key>IOPCIPrimaryMatch</key>

<string>0x468086 0x428086</string>

 

Change to

<key>IOPCIPrimaryMatch</key>

<string>0x2A428086 0x2E228086</string>

 

 

changing 2 characters to 4 characters is it ok? This is another question i m puzzled.

 

Anyway, i solved the problem of the conflict kext. as i actually tried to hexedit my 3100fb.kext before hence it has identitical ID conflict with the intelhdgraphicsfb.kext. I change back to the origianl 3100fb.kext and load the osx again and it hang before booting to the osx screen. I see no intelhdgraphics.kext being loaded.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apparently, having QE would make Itunes coverflow work. Itunes coverflow don't work, and I have a GMA x4500 withotu Quartz Extreme. :[ Does anyone know how to get itunes coverflow to work on Leopard?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×