Jump to content
InsanelyMac Forum
aqua-mac

Airport-like app for Ralink 2870

Recommended Posts

Advertisement

Yes you are right ! Thanks for the eye !

 

And it is working with OSX 10.10 DP8 automatically ( with profil drawer/connect order of my SSID) with my Dlink DWA 140 rev B1  USB dongle  !   :thumbsup_anim:

 

post-305243-0-47358200-1411767125_thumb.png

 

How it works for me:

  1. I took Dlink Utility prefpane v 2.6.4 from latest  "DWA-140_drv_RevD1_MACOS_4-2-9-4_UI_2-6-4-0_all_en_20140806.zip"
  2. Installed with Pacifist : Statup items folder in S/L/StartupItems

 

Then took with Pacifist :

  1. RT2870USBWirelessDriver.kext v 5.01.09 from  "MT7610U_D5.0.1.09_SDK1.0.2.10_UI5.0.0.15_20140822.dmg" and installed it with Kext Wizard
  2. And took RaWLAPI.framework and put it in S/L/Frameworks
  3. Rebuild cache and permissions with Kext Wizard v 3.7.10
    ;)

DWA-140_drv_RevD1_MACOS_4-2-9-4_UI_2-6-4-0_all_en_20140806.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Superstar .. Used this to get my ASUS USB-AS50 Dongle working on my Surface . However it is only working in single channel mode I think. (It also only appears to see 5Ghz networks and not 2.4Ghz) 

Do you have any experienxce of the issue ? 

 

Edit Scrap that.. I think it is only 5Ghz,  

I also think it is only operating at 20Mhz , Not 40Mhz or 80Mhz, would this be correct ? 

 

Yes you are right ! Thanks for the eye !

 

And it is working with OSX 10.10 DP8 automatically ( with profil drawer/connect order of my SSID) with my Dlink DWA 140 rev B1  USB dongle  !   :thumbsup_anim:

 

attachicon.gifCapture d’écran 2014-09-26 à 23.23.25.png

 

How it works for me:

  1. I took Dlink Utility prefpane v 2.6.4 from latest  "DWA-140_drv_RevD1_MACOS_4-2-9-4_UI_2-6-4-0_all_en_20140806.zip"
  2. Installed with Pacifist : Statup items folder in S/L/StartupItems

 

Then took with Pacifist :

  1. RT2870USBWirelessDriver.kext v 5.01.09 from  "MT7610U_D5.0.1.09_SDK1.0.2.10_UI5.0.0.15_20140822.dmg" and installed it with Kext Wizard
  2. And took RaWLAPI.framework and put it in S/L/Frameworks
  3. Rebuild cache and permissions with Kext Wizard v 3.7.10
    ;)

attachicon.gifDWA-140_drv_RevD1_MACOS_4-2-9-4_UI_2-6-4-0_all_en_20140806.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

With the newest driver from Ralink / Mediatek, the Wireless Utility opens but says: "No device!!!"

 

Help? :c

 

E: Got it to work!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Worked fine here with latest RT2870USBWirelessDriver.kext from mediatek. on Yosemite Release

 

and package from aqua-mac (just replaced the newer kext ) 

 

reboot and fine .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Everything works fine but i have to connect manualy to my network every time. A profile exists in profile drawer.

 

Any suggestion?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Updated RT2870USBWirelessDriver version 5.01.22 for OSX 10.10 :

version 5.01.22

http://www.mediatek.com/en/downloads/mt7610u/

 

For 230 types of IOKitPersonalities !

Chipsets : RT2770;RT2870; RT3070; RT3071;RT3072; RT3370;RT3572 ;RT3573; RT5370;5372;RT5572; RT8070; RT9707 ;MT7610;MT7612;MT7650; MT7662;

 

List is here:

http://www.insanelymac.com/forum/topic/299948-usb-wifi-updated-ralinkmediatek-rt2870-rt2770-rt3x7x-rt537x-rt5572/page-5?do=findComment&comment=2105323

 

post-305243-0-42319900-1422116503_thumb.png

 

 

All Files needed are here:

http://www.insanelymac.com/forum/topic/299948-usb-wifi-updated-ralinkmediatek-rt2870-rt2770-rt3x7x-rt537x-rt5572/page-5?do=findComment&comment=2105486

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hey peoples. Here's a modified version of the Ralink Airport app, modified to work with the dwa-140 prefpane. If you want to try it out, goto /S/L/PrefPanes and delete the DWA-140WirelessUtility.prefpane; then copy the WirelessUtility.prefpane supplied to /S/L/Prefpanes. Finally put the wireless utility app wherever you like and add it to login items, and there you go, ralink wifi that vaguely resembles airport. 

NB, i created neither of the two programs supplied, although i modified that whose copyright apparently resides with aqua-mac. The other one, i.e the prefpane appears to belong to D-Link, in which case the copyright of such resides with them.

this util don't connect to wifi profile at starup... it just starts and network profile must be chosen from prefpane... :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

this util don't connect to wifi profile at starup... it just starts and network profile must be chosen from prefpane... :(

 

I made a modification to an older Dlink DWA-130 package, and replaced the RT2870 kext that wasn't compatible with 10.10.5 and inserted one that is working.

 

I have added the following line to the postinstall script so it should automatically launch at login.

osascript -e 'tell application "System Events" to make login item at end with properties {path:"/System/Library/StartupItems/MiniTaskUSB-DWA130.app", hidden:false}'

Need some feedback from people that have tested it on Yosemite 10.10

I am currently running this driver and its working well. Wifi starts on login and resumes after a sleep.

I haven't run the package on a clean install yet, but this is a proof of concept.

Ralink - Dlink - Yosemite Updated Drivers.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mediatek has released an update V5.0.1.25 MAC 10.9/10.10/10.11  http://www.mediatek....ads1/downloads/

Obviously the utility works now under El Capitan: Source:http://www.insanelym...-capitan-ready/

 

Didn't try my self ....

 

As always get rid of your old kexts, app and preference files before you install this !

 

Good luck

;)

 

Update:

 

I tried and it works perfect with OSX 10.11.3 !

Desactivate WPS (associate IE and probe IE) ! in Wireless utility

Input also your préfered DNS server ! in System preferences /Network/802.11nWLAN

 

At last the utility works now !

 

:thumbsup_anim:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Is there a way that it connects automatically and the settings window does not appear, after a restart?

I use the Mediatek kext and software.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



×