Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
Pons

Cmedia 8738

228 posts in this topic

Recommended Posts

The driver wouldn't load on my 10.4.6. I recompiled it under .6 Try this...CMI8738.zip

Greywolf thanks, it loads without any error, but I cannot find my sound device under System Preferences - Audio. Shall I change something in the plist file or try to upgrade a newer OSX?

Share this post


Link to post
Share on other sites
The driver wouldn't load on my 10.4.6. I recompiled it under .6 Try this...CMI8738.zip

 

 

Thanks GreyWolf. It works like a charm. :D

 

I had no sound with my mobo chipset so I just went to Fry's and bought a cheap $12 soundcard -- a good solution for my particular situation.

 

Earlier in this thread it mentioned that this driver was output-only (i.e., no mic input). Is that still true?

 

Either way, my ears thank you for your efforts.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ID 70121039

i did install the latest kext .6 every thing is enable in the sound preferences , volume control is showing ,but now sound . i tune also working without sound , i have green,red and blue on the sound card , speakers connected to green .

 

any solution ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I've created a page for the driver which contains the source, the binaries for 10.4.1, 10.4.3 (works on 10.4.4 and 10.4.5, too) and some information for the driver - if you have some suggestions for the page, feel free t o mail me or post it here.

 

http://scifi.pages.at/ffm-2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry to bother everybody but I've tried all the things you said to install the dogbert's driver for my sound card (Hercules Muse 5.1 with the C-Media 8738 chipset) : I've copy the *.kext in the /Library/Extensions folder and I've used this command to load it : "kextload -t /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext"

 

And OSX said that to me : kernel extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext has problems:

Authentication failures

{

"File owner/permissions are incorrect" = (

"/System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext"

"/System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext/Contents/Info.plist"

"/System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext/Contents"

"/System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext/Contents/MacOS/CMI8738PCIAudioDriver"

"/System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext/Contents/MacOS"

)

}

 

What can I do???????????????????

Share this post


Link to post
Share on other sites
What can I do???????????????????

 

If you havent already:

sudo -s

chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext

chmod -R 755 /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext

 

& btw I deleted a couple of posts for readability

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, I don't know if this goes off topic but i've found a cheap sound card that works great in OSX 10.4.5 This card is the old Creative CT4810 PCI, whit this card, finally, I can plug my analog microphone. I have Line Out, Line In, Mic, CD IN, Stereo Mix, Mono Mix, and works great. I hope this help you out guys. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

The ct4810 uses maxuuss's 1371 soundblaster driver, so it is a bit off-topic. some people experience soem stuttering with this card. The advantage is that it is often available free or cheap. I have 4 of them myself that I have picked up for nothing.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the reply, but actually i use it just to plug my analog microphone, and for the line out I use my HD Audio Output. No more answers please cause this post is off-topic. Thanks and bye.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm using 10.4.6 and the process not works for me, when i run install.sh i get this message.

 

junio-vitorinos-computer:~/Desktop/Deployment-1 root# ./install.sh
Installing CMI8738 kernel extension...
22com_CMI8738AudioEngine is not compatible with its superclass, 13IOAudioEngine superclass changed?
kextload: a link/load error occured for kernel extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
load failed for extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver.kext
(run kextload with -t for diagnostic output)
Installation finished - enjoy! dogbert <dogber1@gmail.com>

 

Please someone can it help me?

Share this post


Link to post
Share on other sites
The driver wouldn't load on my 10.4.6. I recompiled it under .6 Try this...CMI8738.zip

 

Nothing... keeps me saying that it's not compatible with its superclass....

I'm using JaS 10.4.6

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nothing... keeps me saying that it's not compatible with its superclass....

I'm using JaS 10.4.6

 

 

Same problem here. Any solution yet?

Share this post


Link to post
Share on other sites
The driver wouldn't load on my 10.4.6. I recompiled it under .6 Try this...CMI8738.zip

 

 

Can you tell me how to recompile by myself? I have 10.4.6 too. I downloaded your file, but still get the superclass error.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I replaced my soundcard with this one to get sound with OS X. As I recall, I got the same message at first. Dogbert's driver was compiled for 10.4.1. Depending on which 10.4.3 build you have, the kext would be different.

 

Simplest solution is to download the source code (its posted) then compile it yourself. The XCode tools to recompile it are on the DVD.

 

Attached find my kext compiled for 10.4.3 1111g. It works on my system.

 

 

It worked with that!!! I'm listening a MP3 right now in 10.4.6 :angel:

Share this post


Link to post
Share on other sites
But I can't get it work in 10.4.6

 

Try the one I mention above. I had the same problem as you and that one worked for me.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Installing the binary results in the same classic "xxx is not compatible with its superclass, 13IOAudioEngine superclass changed?" error that many others are getting.

 

When I download the source, open the project in XCode, and click "build", XCode simply terminates. Is there a simple commandline way to build this thing?

 

My environment:

 

Soyo P4I875P motherboard (w/ onboard CMedia CM8738 6 Ch.)

OS X 10.4.3

binary file used: CMI8738PCIAudioDriver-0.6.4-1043.tar.gz

src file used: CMI8738PCIAudioDriver-0.6.4-src.tar.gz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks dogbert, Hydrasworld, and GreyWolf for the recompile (and anyone else who helped with this). Finally I have sound on my P4B266.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anyone Using This Driver in Kernel 10.4.8?

My CMI8738 (Audiotrack Maya 5.1 LP) stopped working with 10.4.8 kernel. It was worked perfectly with 10.4.4 kernel with OS 10.4.6, 10.47 and 10.4.8. It stopped working with new 10.4.8 kernel.

 

I am Using Latest Semthex Kernel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ye. We need to X Lab this driver and have some people who can recompile regularly for new OS X releases.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ye. We need to X Lab this driver and have some people who can recompile regularly for new OS X releases.

 

i've recompiled the driver myself, but the computer hangs after loading the kext.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hello to all, me son as soon as bought one Pci of sound with chip the 8738. I have 10.4.8 sse3 amd distribution with kernel 8.8.1, I have installed the CMI8738PCIAudioDriver.kext for 10.4.8. But he does not work I have made made several the permissions but then when I make:

kextload - t /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver-0.6.4-1048.kext

They give the following error to me:

root# kextload -t /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver-0.6.4-1048.kext 
can't add kernel extension /System/Library/Extensions/CMI8738PCIAudioDriver-0.6.4-1048.kext (not a bundle) (run kextload on this kext with -t for diagnostic output)

Help me!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×