Jump to content
Sign in to follow this  
Followers 0
mehdymehdy

AppleHDA for Conexant CX20561 working headphone

8 posts in this topic

Recommended Posts

hello . this is a working applehda.kext plus applehdaenabler.kext for Conexant CX20561 Vendor ID 0x14f15051 subsystem ID 0x103c30cd.

 

thanks to member name padovka. although i'm not sure if he's the one who patched it.

 

 

what works:

 

internal speakers and headphone and the jack for external speakers are working.

 

 

what doesn't work for me.

 

Mic internal and external are recognized as "Line Out" for me.

 

but when i record my voice i hear beep noise only.

 

mute doesn't work for me.

 

................................................................................

....

 

How to install:

 

before installation go to System/Library/Extentions and remove AppleAzilaAudio.kext and remove alcinjectore

if you have it.

 

Use kexthelper7 to install both kexts to gather.

 

reboot and go to ur preference and than audio and than from output select internalspeaker. you'll have sound. than try ur headphones. it should work.

 

................................................................................

.......

 

Extra Informations.

 

I check inside applehda.kext/Content/Plugins/Applehdacontroller.kext and i found that under Pinconfig the numbers are a little bit different than my pinconfig.

 

here is how u can get ur pinconfig numbers/verbs.

http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=137188

 

so when i put my pinconfig inside applehdacontroller.kext and installed applehda.kext again. i got different informations inside prefrence audio menu. this time instead of external mic and internal mic i had Line Out for both of them. but this time i have signal in both Line outs and the top Line Out shows that it's for internal mic and the bottom one shows that it's for external mic, yet still when i record sound i hear beep noise only. so that has to do with the info.plist inside applehdea.kext. where there are numbers which must be plugged into signal processing inside layout.

 

but the internal speaker was ok and the headphone works. as i mentioned mute doesn't work.

 

 

So i invite whoever is interested to find out how we are going to find the right information for signal processing to make mic work.

 

i'm uploading my codecdump. and my pinconfig for more help.

 

my pinconfig from vista.

 

<01671c30 01671d40 01671e21 01671f01 01771c20 01771d90 01771ea1 01771f01 01871cf0

01871d01 01871e00 01871f40 01971cf0 01971d01 01971e00 01971f40 01a71c10 01a71d01

01a71e17 01a71f92 01b71cf0 01b71d01 01b71e00 01b71f40 01c71cf0 01c71d01 01c71e00

01c71f40 01d71cf0 01d71d01 01d71e00 01d71f40>

 

Finally:

 

 

I think this applehda will work for others who have conexant hd or even intel high defenition sound card. all you need is to follow up and read about it to get this done. here is a good link from sticky by Madtuxx.

 

http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=127227

 

thnx for help. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

hello . this is a working applehda.kext plus applehdaenabler.kext for Conexant CX20561 Vendor ID 0x14f15051 subsystem ID 0x103c30cd.

 

 

 

Good news: this is EXACTLY WHAT I'VE BEEN LOOKING FOR!

 

Bad news: you forgot to upload the kexts!

 

EDIT: Found working kexts! attached, and the link for posterity:

http://www.insanelymac.com/forum/index.php...40869&st=20

AppleHDA.HDAEnabler.Cx20561.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest BuxB

Hi mehdymehdy,

 

good going! I followed MadTux' (and other's) guide with my Conexant Cx20551 "Waikiki" (Vendor-ID 14F1, Device-ID 5047) but am stuck with everything ! working but internal speakers! Details please see here.

 

If anybody could help me with this very last hurdle (well for me it's a hurdle), that would be greatly appreciated :)

 

Thank you,

Bux

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi all i have a Verb'd fixed version for ya. Might help ya out i am thinking of patching AppleHDA currently reading about it now but here is the Fixed info dump.

 

I hope this really helps.

 

Codec: Conexant CX20561 (Hermosa)

Address: 2

Function Id: 0x1

Vendor Id: 0x14f15051

Subsystem Id: 0x17aac001

Revision Id: 0x100000

No Modem Function Group found

Default PCM:

rates [0x160]: 44100 48000 96000

bits [0xe]: 16 20 24

formats [0x1]: PCM

Default Amp-In caps: N/A

Default Amp-Out caps: N/A

GPIO: io=4, o=0, i=0, unsolicited=1, wake=0

IO[0]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0, unsol=0

IO[1]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0, unsol=0

IO[2]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0, unsol=0

IO[3]: enable=0, dir=0, wake=0, sticky=0, data=0, unsol=0

Node 0x10 [Audio Output] wcaps 0xc1d: Stereo Amp-Out R/L

Control: name="Master Playback Volume", index=0, device=0

ControlAmp: chs=3, dir=Out, idx=0, ofs=0

Device: name="CONEXANT Analog", type="Audio", device=0

Amp-Out caps: ofs=0x4a, nsteps=0x4a, stepsize=0x03, mute=0

Amp-Out vals: [0x3c 0x3c]

Converter: stream=0, channel=0

PCM:

rates [0x560]: 44100 48000 96000 192000

bits [0xe]: 16 20 24

formats [0x1]: PCM

Power states: D0 D1 D2 D3

Power: setting=D0, actual=D0

Node 0x11 [Audio Output] wcaps 0xc1d: Stereo Amp-Out R/L

Amp-Out caps: ofs=0x4a, nsteps=0x4a, stepsize=0x03, mute=0

Amp-Out vals: [0x4a 0x4a]

Converter: stream=0, channel=0

PCM:

rates [0x560]: 44100 48000 96000 192000

bits [0xe]: 16 20 24

formats [0x1]: PCM

Power states: D0 D1 D2 D3

Power: setting=D0, actual=D0

Node 0x12 [Audio Output] wcaps 0x211: Stereo Digital

Control: name="IEC958 Playback Con Mask", index=0, device=0

Control: name="IEC958 Playback Pro Mask", index=0, device=0

Control: name="IEC958 Playback Default", index=0, device=0

Control: name="IEC958 Playback Switch", index=0, device=0

Control: name="IEC958 Default PCM Playback Switch", index=0, device=0

Device: name="Conexant Digital", type="SPDIF", device=1

Converter: stream=0, channel=0

Digital: Enabled

Digital category: 0x0

PCM:

rates [0x160]: 44100 48000 96000

bits [0xe]: 16 20 24

formats [0x5]: PCM AC3

Node 0x13 [beep Generator Widget] wcaps 0x70000c: Mono Amp-Out

Amp-Out caps: ofs=0x03, nsteps=0x03, stepsize=0x17, mute=0

Amp-Out vals: [0x00]

Node 0x14 [Audio Input] wcaps 0x100d1b: Stereo Amp-In R/L

Control: name="Internal Mic Volume", index=0, device=0

ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=0, ofs=0

Control: name="Internal Mic Switch", index=0, device=0

ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=0, ofs=0

Control: name="External Mic Volume", index=0, device=0

ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=1, ofs=0

Control: name="External Mic Switch", index=0, device=0

ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=1, ofs=0

Device: name="CONEXANT Analog", type="Audio", device=0

Amp-In caps: ofs=0x4a, nsteps=0x50, stepsize=0x03, mute=0

Amp-In vals: [0x44 0x44] [0x44 0x44]

Converter: stream=0, channel=0

SDI-Select: 0

PCM:

rates [0x160]: 44100 48000 96000

bits [0xe]: 16 20 24

formats [0x1]: PCM

Power states: D0 D1 D2 D3

Power: setting=D0, actual=D0

Connection: 2

0x1d* 0x17

Node 0x15 [Audio Input] wcaps 0x100d1b: Stereo Amp-In R/L

Control: name="Docking Mic Volume", index=0, device=0

ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=0, ofs=0

Control: name="Docking Mic Switch", index=0, device=0

ControlAmp: chs=3, dir=In, idx=0, ofs=0

Amp-In caps: ofs=0x4a, nsteps=0x50, stepsize=0x03, mute=0

Amp-In vals: [0x44 0x44]

Converter: stream=0, channel=0

SDI-Select: 0

PCM:

rates [0x160]: 44100 48000 96000

bits [0xe]: 16 20 24

formats [0x1]: PCM

Power states: D0 D1 D2 D3

Power: setting=D0, actual=D0

Connection: 1

0x18

Node 0x16 [Pin Complex] wcaps 0x400581: Stereo

Pincap 0x0000001c: OUT HP Detect

Pin Default 0x012140f0: [Jack] HP Out at Ext Rear

Conn = 1/8, Color = Green

DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0

Pin-ctls: 0x00:

Unsolicited: tag=37, enabled=1

Power states: D0 D1 D2 D3

Power: setting=D0, actual=D0

Connection: 2

0x10* 0x11

Node 0x17 [Pin Complex] wcaps 0x40048b: Stereo Amp-In

Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x04, stepsize=0x27, mute=0

Amp-In vals: [0x03 0x03]

Pincap 0x00001224: IN Detect

Vref caps: 50 80

Pin Default 0x400001f0: [N/A] Line Out at Ext N/A

Conn = Unknown, Color = Unknown

DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0

Misc = NO_PRESENCE

Pin-ctls: 0x24: IN VREF_80

Unsolicited: tag=38, enabled=1

Power states: D0 D1 D2 D3

Power: setting=D0, actual=D0

Node 0x18 [Pin Complex] wcaps 0x40048b: Stereo Amp-In

Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x04, stepsize=0x27, mute=0

Amp-In vals: [0x03 0x03]

Pincap 0x00001224: IN Detect

Vref caps: 50 80

Pin Default 0x01a190f0: [Jack] Mic at Ext Rear

Conn = 1/8, Color = Pink

DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0

Pin-ctls: 0x24: IN VREF_80

Unsolicited: tag=39, enabled=1

Power states: D0 D1 D2 D3

Power: setting=D0, actual=D0

Node 0x19 [Pin Complex] wcaps 0x400581: Stereo

Pincap 0x00000014: OUT Detect

Pin Default 0x400001f0: [N/A] Line Out at Ext N/A

Conn = Unknown, Color = Unknown

DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0

Misc = NO_PRESENCE

Pin-ctls: 0x00:

Unsolicited: tag=00, enabled=0

Power states: D0 D1 D2 D3

Power: setting=D0, actual=D0

Connection: 2

0x10 0x11*

Node 0x1a [Pin Complex] wcaps 0x400501: Stereo

Pincap 0x00010010: OUT EAPD

EAPD 0x2: EAPD

Pin Default 0x921701f0: [Fixed] Speaker at Int Front

Conn = Analog, Color = Unknown

DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0

Misc = NO_PRESENCE

Pin-ctls: 0x40: OUT

Power states: D0 D1 D2 D3

Power: setting=D0, actual=D0

Connection: 2

0x10* 0x11

Node 0x1b [Pin Complex] wcaps 0x400500: Mono

Pincap 0x00010010: OUT EAPD

EAPD 0x2: EAPD

Pin Default 0x400001f0: [N/A] Line Out at Ext N/A

Conn = Unknown, Color = Unknown

DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0

Misc = NO_PRESENCE

Pin-ctls: 0x00:

Power states: D0 D1 D2 D3

Power: setting=D0, actual=D0

Connection: 2

0x10 0x11*

Node 0x1c [Pin Complex] wcaps 0x400701: Stereo Digital

Pincap 0x00000010: OUT

Pin Default 0x400001f0: [N/A] Line Out at Ext N/A

Conn = Unknown, Color = Unknown

DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0

Misc = NO_PRESENCE

Pin-ctls: 0x40: OUT

Power states: D0 D1 D2 D3

Power: setting=D0, actual=D0

Connection: 1

0x12

Node 0x1d [Pin Complex] wcaps 0x40040b: Stereo Amp-In

Amp-In caps: ofs=0x00, nsteps=0x04, stepsize=0x27, mute=0

Amp-In vals: [0x03 0x03]

Pincap 0x00000020: IN

Pin Default 0x91a701f0: [Fixed] Mic at Int Rear

Conn = Analog, Color = Unknown

DefAssociation = 0xf, Sequence = 0x0

Misc = NO_PRESENCE

Pin-ctls: 0x20: IN

Power states: D0 D1 D2 D3

Power: setting=D0, actual=D0

Node 0x1e [Vendor Defined Widget] wcaps 0xf00000: Mono

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×