Jump to content
Zappadoc

ATI / NVIDIA OnBoard (P) ATA Driver

59 posts in this topic

Recommended Posts

I had the same problems, Zappadoc's driver didn't help, cause Zappadoc didn't added string for nForce 4 SLI IE PATA. Device id of your PATA controller is 003510de, isn't it? I had to compile driver from Darwin sources on my own.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Advertisement

I novice in the "mac" world and change Kerxt etc it's so new for me... AND THE REST TOO

But for the device id .. How to get it?

I have cheked NVIDI nForce4 Intel edition Parallel Ata Controller and i found : PCI\VEN_10DE&DEV_0035&SUBSYS_818A1043&REV_F2\3&411E6FE&0&78

 

thus i think my device id is 0035 .. not 003510de . I'm wrong?

 

I'm learning..be cool :-)

 

 

EDIT :: thanks to Morden my problem is resolved. !

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok, hey

 

I have a Hp computer and it has like a ATI RS480 Host Bridge and

ATI IXP SB400 IDE Controller 1002-4376-2A26103C-00 not sure what thiese numbers mean = "(255) (0-20-1)" but any way this modified kext should work but it dosn't in booting up it says "com.apple.AppleOnboardPCATA.kext" has no kernel dependency. I'm running 10.4.6 so i don't see the problem, the only thing it might be is my hard drive is connect in the 2nd line in the IDE cable and the 1st is my DVD burner.... do u guys think its that?

 

Thanks

-Tabha

Share this post


Link to post
Share on other sites
ok, hey

 

I have a Hp computer and it has like a ATI RS480 Host Bridge and

ATI IXP SB400 IDE Controller 1002-4376-2A26103C-00 not sure what thiese numbers mean = "(255) (0-20-1)" but any way this modified kext should work but it dosn't in booting up it says "com.apple.AppleOnboardPCATA.kext" has no kernel dependency. I'm running 10.4.6 so i don't see the problem, the only thing it might be is my hard drive is connect in the 2nd line in the IDE cable and the 1st is my DVD burner.... do u guys think its that?

 

Thanks

-Tabha

 

 

I think i have the same or similar system.

 

 

is there a similar driver but with sata support?

 

did you find a solution yet?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Are there any plans to create a driver for SATA drives for motherboards with an ATI chipset, or does anyone know of any out there?

 

 

ok, hey

 

I have a Hp computer and it has like a ATI RS480 Host Bridge and

ATI IXP SB400 IDE Controller 1002-4376-2A26103C-00 not sure what thiese numbers mean = "(255) (0-20-1)" but any way this modified kext should work but it dosn't in booting up it says "com.apple.AppleOnboardPCATA.kext" has no kernel dependency. I'm running 10.4.6 so i don't see the problem, the only thing it might be is my hard drive is connect in the 2nd line in the IDE cable and the 1st is my DVD burner.... do u guys think its that?

 

Thanks

-Tabha

 

 

does anyone know how this could be added?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Man this is INSANE! Works TERRIBLY fast on my nForce4 board! System boot time is like 10s(!) to desktop now compared to 1-2 minutes before. Thank you so much for your work!

Using ASUS P5N32-SLI Deluxe here...

 

Vista, better strap your running boots! =)

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi

 

i v an MSI MS-7184 with ATI SB400 218S4EASA32HK DH0826.00 0519SS ( HP DESKTOP 5129FR )

 

installed the AppleOnboardPCATA.kext but the hd is still slow & i can t start any installer

 

anyone know if there s a solution available ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zappadoc: Thank you for this driver. Huge drive performance gain (over AppleGenericATA)

on my Compaq R3000T running osx86 10.4.6. Also enabled my optical drive,

as was the case with a previous post.

 

If anyone is struggling to identify their chipset, try cpuz (if you're able

to boot windows). I wasn't able to find an osx util to give similar info.

 

Northbridge ATI ID5833 rev. 02

Southbridge ATI SB200 rev. 00

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mine doesn't work - just gets stuck on "waiting for root device", the generic ATA kext works but only without UDMA so it is very slow.

 

 

I'm on an ATI IXP chipped motherboard - the device id thing is either 1002-4376 or 1002-4379, i'm not sure. Is there a way I can find out from within OS X? I'm on 10.4.8 BTW.

 

 

 

Thanks.

Edited by squimmy

Share this post


Link to post
Share on other sites

My hard drive is connected to the second connection of the cable, the first being my dvd player just like "nepali_gurkha".

 

Is this what is causing my problem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

omg

my broad is D101ggc ,it look's like cannot use it

cause ,my harddisk is ST 250G(sata)

 

excuse me,could you make another driver for sata.

thanks

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am running OSX 10.4.8 on my 500 Gb PATA Drive and was wondering about installing this kext.

i have an MSI K9N Nforce 570 Mobo

is it even supported by the kext?

 

here are my xbench results for my hdd:

 

Disk Test 20.02

Sequential 14.40

Uncached Write 11.13 6.83 MB/sec [4K blocks]

Uncached Write 11.60 6.57 MB/sec [256K blocks]

Uncached Read 24.77 7.25 MB/sec [4K blocks]

Uncached Read 16.30 8.19 MB/sec [256K blocks]

Random 32.82

Uncached Write 29.63 3.14 MB/sec [4K blocks]

Uncached Write 20.99 6.72 MB/sec [256K blocks]

Uncached Read 84.82 0.60 MB/sec [4K blocks]

Uncached Read 34.82 6.46 MB/sec [256K blocks]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zappadoc: Thank you for this driver. Huge drive performance gain (over AppleGenericATA)

on my Compaq R3000T running osx86 10.4.6. Also enabled my optical drive,

as was the case with a previous post.

 

If anyone is struggling to identify their chipset, try cpuz (if you're able

to boot windows). I wasn't able to find an osx util to give similar info.

 

Northbridge ATI ID5833 rev. 02

Southbridge ATI SB200 rev. 00

 

instead of rev, could you post your ATI components PCI ID's?

 

for example:

 

1002-4370-308B103C-02 Audio Controller ATI IXP SB400 AC'97 Audio Controller

1002-4371-00000000-00 PCI Subtractive (0-2:3) ATI IXP SB400 PCI-PCI Bridge

1002-4372-308B103C-11 SMBus Controller ATI IXP SB400 SMBus

1002-4373-308B103C-00 EHCI USB Controller ATI IXP SB400 EHCI USB 2.0 Controller

1002-4374-308B103C-00 OHCI USB Controller ATI IXP SB400 OHCI USB Controller

1002-4375-308B103C-00 OHCI USB Controller ATI IXP SB400 OHCI USB Controller

1002-4376-308B103C-00 EIDE Controller ATI IXP SB400 IDE Controller

1002-4377-308B103C-00 ISA Bridge ATI IXP SB400 PCI-ISA Bridge

1002-4378-308B103C-02 Hayes Compatible ATI IXP SB400 AC'97 Modem Controller

1002-5955-308B103C-00 VGA Controller ATI Mobility Radeon XPRESS 200

1002-5950-308B103C-01 Host Bridge ATI RS480 Host Bridge

1002-5A36-00000000-00 PCI Bridge (0-16) ATI

1002-5A37-00000000-00 PCI Bridge (0-32) ATI

1002-5A3F-00000000-00 PCI Bridge (0-1) ATI

 

thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks to everyone who contributed to this kext!

 

Sorry I've been away from the scene for a while. I've just moved to another city, and I'm waiting for a decent version of 10.5 (for AMD) to come along before testing this driver.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Will this work for my Nvidia nForce4 MCP51??

 

if sata, than sata not ide

its strightly different thing

 

look my specs

Share this post


Link to post
Share on other sites

the file is gone?

 

Ok, here the rev. 2 of the driver, this one start with udma 6 on last 3 supported (supposed :( ) NVIDIA ATA controlers instead of udma5...

Cheers!

Z

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tried this at my 10.5.2 (Leo4Allv2) and ATI SB450 IDE Controller, some better than before (booting takes 8-10 minutes instead of previous 30-40 minutes) but still slow.

 

== ADDED ==

Possibly (just suggestion) that now, being patched, the speed is ok, but HDD continuously going to sleep mode or just powered off after each operation. Not sure, but who knows.

 

== FINAL RESULT ==

 

The solution doesn't work on Asus A6Rp laptop (ATI SB450 South Bridge IDE Controller) with 10.4.10 mac.nub

Share this post


Link to post
Share on other sites

== SOME UPDATE regarding ATI S450 IDE Controller ==

 

Distro: Leo4all, Leo4allv2 (Leopard 10.5.2)

 

I've made some test. Below are results

 

1. Using AppleGenericPCATA.kext (I've taken this kext from some tiger threads whre guys improved ATA issues):

HDD works slowly, but continuously, without gaps, pauses, only slow. Similar to inactivated DMA mode.

 

2. Using AppleOnboardPCATA or AppleVIAATA:

Read\write operations are fast as should be, however there are a lot of long pauses between processing data portions. That's why using both 1. and 2. produces the same result: ~3 hours installation takes, 15-30 minutes for boot, 10-15 minutes for shutdown.

 

Still need any help. And new idea, possibly this caused not by IDE Controller, but some other device?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ok, here the rev. 2 of the driver, this one start with udma 6 on last 3 supported (supposed :( ) NVIDIA ATA controlers instead of udma5...

Cheers!

Z

 

Hello, thanks for this file,

Sorry but i don't understand how integrate the file on my ISO DVD

thanks .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Does this work on the SB600? I tried following the instructions, but I cannot make Leopard see my DVD RW at all ;). Tiger used to see it and Leopard sees it if I install it over the top of tiger but I got a Kernel Panick after rebooting when doing that.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×