Jump to content
trus0und

[How To] ATI Radeon Mobility x600 QE/CI Enabled with Full Resolution

123 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement

Can I have this too? Please send me all the files to asottile@in wind.it (no spaces)

 

Bye,

Alby

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hello,

 

I'd like a copy too if possible,

 

Thx

 

Iw owuld like one as well :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

HI everyone, sorry for my absense, have been very busy lately.

 

I can make the package available tonight, but i can no longer support this project. im not using my laptop with the x600 for mac anymore as you can see in my sig ive built a beast for audi engineering and its awesome. ill make the links available tonight and i hope that everyone can benefit/ help to find a solution!!!

 

-flashGX

Share this post


Link to post
Share on other sites
HI everyone, sorry for my absense, have been very busy lately.

 

I can make the package available tonight, but i can no longer support this project. im not using my laptop with the x600 for mac anymore as you can see in my sig ive built a beast for audi engineering and its awesome. ill make the links available tonight and i hope that everyone can benefit/ help to find a solution!!!

 

-flashGX

 

So what happened? where are the file links???

I have an identical card, id 3150, and would like to see if it will work with mine

Share this post


Link to post
Share on other sites
HI everyone, sorry for my absense, have been very busy lately.

 

I can make the package available tonight, but i can no longer support this project. im not using my laptop with the x600 for mac anymore as you can see in my sig ive built a beast for audi engineering and its awesome. ill make the links available tonight and i hope that everyone can benefit/ help to find a solution!!!

 

-flashGX

 

Could someone post the complete kext package that is needed for the installation?

 

Tnx!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your inbox is full. I tried PM-ing you for the link for your kext. Does anyone here already have it that can post it?

 

 

Picture1.jpg

 

Hey guys, after a long hard read and alot of head scratching, i finally got QE/CI enabled on my ATI Mobility Radeon x600 with Mac OS X Leopard! Whether this is a good thing or not is a question ive yet to answer. A few cosmetic things are annoying now, such as the completely transparent menubar which has lost the apple logo. But, i have faith that now, if this method of enabling QE/CI on pre x1000 cards can be proven for more models, then maybe the brains here at InsanelyMac will be able to help me in ironing out the issues and making the full OS X experience available to people with older hardware such as myself!

 

The Situation So Far...

Ok so whats new with QE/CI enabled?

1. Completely Transparent Menu Bar with loss of Apple menu Icon.

2. Cant view pictures with Preview. Though they work fine in iPhoto.

3. DVD Player DOES play dvd's! it just doenst show the video. Audio works though haha! Shows thumbnails for each chapter though, which makes me think theres hope for video yet!

4. Mouse tearing is still there.

 

My Goal...

My goal is to irradicate these issues and come up with a solution for osx86 users like myself with older hardware. Any help is welcomed!

 

How Did i Do It?

Ok, this is how i got QE/CI working on my x600!

(I dont think i can post the kexts, though i can email them to anyone that wants them as i have the complete collection needed for this guide!)

 

1.Download Kext Helper b7!! this makes implementing the new kexts alot quicker/easier!

http://www.cheetha.net/Kext_Helper/Softwar...Helper%20b7.zip

 

2.Step two was to install the appropriate Callisto kexts in order to enable full resolution changing on my graphics card. Basically chuck the files into Kext Helper, Type your password, Install and Reboot! The ones for the x600 will be posted at the end of this guide. If other can please email me their working Callisto kext for other cards along with the device ID's i can add them at the bottom of the post!!

 

THE FOLLOWING STEPS WILL REQUIRE MY KEXT PACKAGE, PLEASE PM ME FOR THE LINK.

 

3. Ok, so upon downloading my kext package, you should have natit.kext, Leo Kexts and Tiger Kexts, this is all you need to get it working.

 

4. Navigate to Tiger Kexts and drop and drag all the kexts inside the folder into Kext Helper. Now go into Leo Kexts, and drag the kext thats in there into Kext Helper also. Type in your password and install. Do not reboot. If you reboot now i believe that only QE will be enabled, not CI.

 

5. The next step is to navigate to /System/Library/Extensions/ . Inside there, right click on the kext: ATIRadeonX1000GLDriver.Bundle and click Show Package Contents. Go into the contents folder then the MacOS folder and there will be a file called ATIRadeonX1000GLDriver. Copy this to your desktop. Once on your desktop, Rename the file to this EXACTLY. ATIRadeon9700GLDriver. Then copy the file and navigate back to /System/Library/Extensions/. This time right click on ATIRadeon9700GLDriver.Bundle and go Show package contents. Move through the contents folder to the MacOS folder and paste the file there. It will ask for a password and make sure you replace the file!!!!

 

6. Next go back into my kext package and now drag natit.kext into a fresh Kext helper. install the kext but dont reboot.

 

7. Open the Terminal from utilities.It is essential that you type the following commands correctly:

 

sudo rm -f /System/Library/Extensions/ATINDVR.kext

 

It will ask you for your password, enter it and all should go smoothly.

 

8. Next repair permissions:

 

diskutil repairPermissions /

 

9.When thats done, all thats left to do is remove the extensions.mkext!

 

sudo rm -f /System/Library/Extensions.mkext

 

10. Now that thats done, you can reboot the system! Upon rebooting you should have QE/CI Enabled! check it in the system profiler if you are not sure!

 

Please post your results and perhaps a screenshot of it working! The sooner we get started on fixing the issues the quicker we can have full support on our gfx cards!!

(NOTE: This method was not created by me, all credit goes to the members that posted in this thread: http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=70808 All i did was compile the tutorial and gather the appropriate kexts!)

 

-flashGX

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm trying to enable QE to my ATI x600 128MB DeviceID 3150.

Could you send your Kext Package?

 

daniel.chinen@gmail.com

 

Your inbox is full!!!

 

att

Share this post


Link to post
Share on other sites

MacWilson_1056GFX.png

 

Thanks a bunch Flash! Seriously would have never had the time to figure out the final touches you had in your instructions, not to mention digging around for those old Tiger extensions! I really appreciate the effort you put

into this tutorial. Although it doesnt seem like you got the help you requested, just people wanting your "magical"

kexts and complaining they dont work (hehe dont you love forums?) Anyways did you ever find any fixes or get

any further with your old ATI PCIe card? I have an ATI Mobility Radeon x300, so I had to hex edit your files to get

Leopard to give me the OK (from this post-->Hex Edit ATIRadeon9700 files to work with your card.) Obviously I have the same usual problems as you do, Transparent menu missing the apple icon, mouse tearing, etc. But if you still mess around with your old machine still, let me know! I'd definitely be down to share eachother's progress getting these old series cards working with leopard and beyond!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Help please! I have a video card ASUS ATI AX700, ID - 5e4d, after having put your pack, added video modes and i have want me 1280x1024 resolution at the list, but when selecting it a blue screen and all .... hangs .. Thanks....Sory for my English

Share this post


Link to post
Share on other sites

OP, thanks for tip. I have an HP NC8230 (NC 8230) with ATI x600 64 MB. While running in 1024 x 768 resolution prior to any directions above, Preview, Slingbox, and Path Finder work. Followed the instructions to a tee. The screen looks beautiful in 1680 x 1050 resolution. I too am experiencing the rendering problems in iDVD, Preview, Slingbox, Path Finder, VLC, etc. The screen just doesn't render the video/graphics properly. If anyone has an update, I'd love to hear it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi, i'm new here i have read and tried to translate your guide in this topic, can post me your package, please? My e-mail: grapasp@gmail.com.links to download start of the topic, are the same as your package? Thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×