Jump to content
  • Announcements

    • Allan

      Forum Rules   04/13/2018

      Hello folks! As some things are being fixed, we'll keep you updated. Per hour the Forum Rules don't have a dedicated "Tab", so here is the place that we have our Rules back. New Users Lounge > [READ] - InsanelyMac Forum Rules - The InsanelyMac Staff Team. 
nickhe

HP Nc6000/Nc8000 topic

127 posts in this topic

Recommended Posts

Advertisement

EFI parition is a way to run OSX original on a pc Becouse all the kext you need are in efi partition so you can update via software update and it's like running a real mac and then i think if we efi string the 9600 we can get qe/ci

Share this post


Link to post
Share on other sites

Any how I could get my 01:00.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc RV350 [Mobility Radeon 9600 M10] [1002:4e50] fully supported ?

 

I'm on ideneb v1.3 10.5.5 on my Dell Inspiron i9100 (sold as XPS in the States).

Xnu kernel (no vanilla as my processor is SSE2 ).

 

The VESA only allows for 1600x1200x32 resolution, where my card/screen support 1920x1200x32.

 

Any help appreciated.

 

Been lurking/searching around for quiet some time, but I didn't find a solution yet.

From what I understood, only PPC drivers are available for that card in the most recent releases (>10.5.2) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I Have Kalway 10.5.2 install but not sure what setting i should use so it does not hang up after install(nc6000). I tried looking for the setting on the 1st page but they are not the same.

Share this post


Link to post
Share on other sites

well first hi everyone :-)

 

I'm also trying to install on a nc6000. i've tried several versions before, but the best results i got was instant and infinite rebooting after the installation finished. now I#m trying the nice step by step-howto from page 2 with ideneb 1.3.

 

i think it would be extra super nice if someone who got it working would post real step-by step and the exackt osx86 version he used to install it on the nc 6000 :-)

 

well

 

we'll see how far I'll get this time.

 

so long

Share this post


Link to post
Share on other sites

well now o get a message telling me i need to restart every time i boot up.

 

websearch made me learn that this ist some kind of kernel panic but the -v mode didn't give any clues on that...

 

well now o get a message telling me i need to restart every time i boot up.

 

websearch made me learn that this ist some kind of kernel panic but the -v mode didn't give any clues on that...

Share this post


Link to post
Share on other sites
it isn't supported in Leopard but when you do a fresh install it should be recongized

 

Not sure what you mean by "fresh install", but I installed iDeneb v1.3 10.5.5 from scratch if this is what you mean, and my card is NOT recognized.

 

Also, what do you imply by "not supported" but "recognized" ?

Should I be able to achieve full resolution or not ?

And if yes, how ? :)

 

Any help welcome as I'm still new to this world :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
well first hi everyone :-)

 

I'm also trying to install on a nc6000. i've tried several versions before, but the best results i got was instant and infinite rebooting after the installation finished. now I#m trying the nice step by step-howto from page 2 with ideneb 1.3.

 

i think it would be extra super nice if someone who got it working would post real step-by step and the exackt osx86 version he used to install it on the nc 6000 :-)

 

well

 

we'll see how far I'll get this time.

 

so long

use the JaS 10.5.4 disc it workes much better

Share this post


Link to post
Share on other sites

I installed JaS 10.5.4 on my nc6000 all is working correctly but my wiffi is still not working i tried the file that is on the first page but it not working. Not sure what to do.

Share this post


Link to post
Share on other sites
see my signature, insert the 5751 kext and after need to set the ethernet to en1 and after that twice wifi and ethernet works

 

I have the network card working. I need help with the wireless card.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Guys

 

My post - I've been lurking for a while and have been trying for some time to get OSX up and running on non-Apple hardware for some time (although I have two Macs at home so it's more for fun than necessity - and a desire to avoid Windows of course).

 

Most recently I have been tinkering with an NC6000 and couldn't get any of the other main installers to work, but thanks to this thread got the Jas 10.5.4 installed very quickly.

 

However, a note of caution - when trying to get the laptop keyboard and trackpad working I ran across an installer that claims to do the job without any expert intervention. For most users it does indeed seem to work well but for Jas 10.5.4 it kills the installation causing a kernel panic on boot. It's in this thread here - AVOID!!!

 

http://forum.insanelymac.com/index.php?showtopic=117359

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi All

 

After a few days I now have a 99% functional HP NC6000

 

I basically followed the instructions in this thread but had a lot of problems with the WiFi - it showed up OK but as soon as I tried to connect to my router I would get a kernel panic.

 

The mistake I was making was that I didn't bother installing the Broadcom etherner, I had tried editing the /Library/Preferences/SystemConfiguration/NetworkInterfaces.plist file but it made no difference. Days of forum reading and swapping all kinds of kext versions mostly ended up having to do a re-installation due to kernel panic at boot. Installing the ethernet solved the WiFi as well, I'm not sure exactly why as the Atheros is on en0 and Broadcom en1, but it works.

 

I haven't done anything special with the graphics - it's on default (whatever that is) with a little bit of mouse-tearing, but that's OK for the moment, I can play in future. The worst thing is that I haven't got the ALT-GR key functional and that means I can't get an "at" sign (Belgian keyboard you see), this will need fixing.

 

I have a "bog standard" NC6000 with a built-in Atheros XG5001X+

 

The correct route for me:

 

Install using JaS 10.5.4 - in fact I used the Rapidshare link above (thanks Nick14) as the torrent was too slow. I had previously tried Kalyway and IPC with no success at all.

 

Use the installation options mentioned in the OP: Stage XNU, AC97, Atheros, ICH PIIX

 

Takes about 20 minutes to get to the installation language choice, then about 70 minutes to the video and setup. First boot then take about 20 minutes because the cardbus drivers are missing.

 

Of course you need a USB keyboard and mouse for the first time.

 

Several kexts need to be installed - you can do these all in one shot then reboot at the end

 

Firstly install the OSX86 Tools - you can use this to install kexts and fix permissions avoiding a lot of terminal work: http://######.com/osx86tools/

 

Install the Cardbus kext (thanks chun nan), this will drop your boot time from 20 minutes to about 30 seconds: http://www.mediafire.com/download.php?n1zjmmyzzmn

 

Install the Apple PS2 kext (again thanks chun nan), this will get the laptop keyboard and trackpad up and running: http://www.mediafire.com/download.php?znmtzq0jytu

 

Finally install the Broadcom kext: http://forum.insanelymac.com/index.php?act...st&id=33777

 

Then reboot, all should work...

 

What I did not have to change was the Atheros, AC97 or keyboard/mouse kexts, these worked out of the box

 

I'm no expert, I've only followed the hard work of the real brains in this and other threads, but I'll be glad to help anyone else if I can.

 

And yes, this post was written wirelessly on the nc6000 in Leopard 10.5.4 :D

 

Really thanks to YOU!

 

Dave

Share this post


Link to post
Share on other sites

Indeed, graphics next to play with.

 

Strangely this morning I got a kernel panic on boot - might be because I had a USB drive plugged in, removed that and rebooted, still panicked, tried again with -f -v and it's fine.

 

However, I'm feeling emboldened enough to try on my work Dell D830 - substantially more performant if I can get that working and, like the nc6000, it has a swappable hard disk so other than messing with the BIOS they have no idea :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

qe/ci for leopard

 

9a32:

http://rs322.rapidshare.com/files/10780419...1_ATI_KEXTs.zip

 

 

Graphics are indeed accelerated, scrolling is very smooth and so is moving dragging windows across the screen. However a few things don't work:

 

videos :: the movie plays but picture is all white

preview :: all white and crashes. BUT, it works if I open images with taskbar

coverflow :: simply not working

 

Here is how I did it:

 

Optional in case you messed up with your extensions

 

- Downloaded Update 10.5.1 Intel from Apple

- Extracted ATI* kexts from it and re-installed them with Kext Helper b7 (to 'clear' any previous attempts, messed files)

 

 

Main STEP

 

1) Downloaded Update 10.4.8 Intel from Apple and extracted the following kexts with Pacifist:

- ATIRadeon9700.kext

- ATIRadeon9700DVDDriver.bundle

- ATIRadeon9700GA.plugin

- ATIRadeon9700VADriver.bundle

- ATIRadeonGA.plugin

- ATIRadeonGLDriver.bundle

2) Install Callisto b003 edited with dev_id 4e50

3) Patched ATIRadeon9700GA.plugin and - ATIRadeonGA.plugin (IONDVRFrameBuffer -> CallistoFB)

 

 

Even more important STEP !!!

 

4) Installed - ATIRadeon9700GLDriver.bundle (build 9a321) patched with ATIRadeonx1000GLDriver.bundle from 10.5.1 (this method was mentioned in many other forums). Here is what you have to do:

a) download this

;) extract ATIRadeon9700GLDriver.bundle

c) Navigate into ATIRadeonx1000GLDriver.bundle from 10.5.1 into Contents/MacOS, copy ATIRadeonx1000GL.driver onto your desktop, rename it to ATIRadeon9700GLDriver

d) navigate into ATIRadeon9700GLDriver bundle build 9a321 (the one obtained in :D to Contents/MacOS and drag ATIRadeon9700GLDriver (the one you got in c) so as to replace existing one.

e) install kext, repair permissions

 

8) Reboot

 

Note: Do this without AGPGart.

 

http://forum.insanelymac.com/index.php?act...st&id=37320[

 

thanks to berteso

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Nick

 

Thanks for the info, but it's rather arcane - there's a RapidShare download of stuff, what exactly to do with this? I tried installing various kexts but ended up with a hanged installation every time.

 

Is it possible to be more precise (read "obvious to thickies like me"?)

 

Cheers

Dave

 

P.S. I gave up with the Dell - really weird, first try with IPC 10.5.6 was not to bad, following that I just got kernel panics...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello All,

 

I tried installing with JaS 10.5.4 only checking Stage XNU, AC97, Atheros, and ICH PIIX and everything went fine, however i cant seem to get the wifi to work. I used Kext Helper B7 to install additional kexts per OP and ethernet is working but WIFI is not. Also everytime I reboot I am forced to enter -v -f or else it will sit there for 45 mins or so before I get tired and reboot the machine. Here Is System Log Report any help would be greatly appreciated.

Jan  2 22:57:36 localhost kernel[0]: npvhash=4095
Jan  2 22:57:36 localhost com.apple.launchctl.System[2]: launchctl: Please convert the following to launchd: /etc/mach_init.d/dashboardadvisoryd.plist
Jan  2 22:57:36 localhost com.apple.launchd[1] (org.cups.cupsd): Unknown key: SHAuthorizationRight
Jan  2 22:57:36 localhost com.apple.launchd[1] (org.ntp.ntpd): Unknown key: SHAuthorizationRight
Jan  2 22:57:36 localhost kextd[10]: 0 cached, 398 uncached personalities to catalog
Jan  2 22:57:36 localhost kernel[0]: hi mem tramps at 0xffe00000
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: PAE enabled
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: HPET enabled on your system
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: enabling INTEL features
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Darwin Kernel Version 9.4.0: Fri Aug  1 21:34:49 EST 2008; ToH & StageXNU:xnu-1228.5.20/BUILD/obj/RELEASE_I386
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: standard timeslicing quantum is 10000 us
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: vm_page_bootstrap: 252174 free pages and 9970 wired pages
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: mig_table_max_displ = 79
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Local APIC discovered and enabled
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Replacing extension "com.apple.iokit.IOPCCardFamily" with newer version (1.6.4 -> 3.3.0).
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Replacing extension "com.apple.iokit.IOPCIFamily" with newer version (2.4.1 -> 3.3.0).
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: ACPI CA 20051117 [debug level=0 layer=0]
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: enabling SSE3 emulator...OK!
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Loading security extension com.apple.nke.applicationfirewall
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Loading security extension com.apple.security.seatbelt
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: calling mpo_policy_init for mb
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Seatbelt MACF policy initialized
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Security policy loaded: Seatbelt Policy (mb)
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Loading security extension com.apple.security.TMSafetyNet
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: calling mpo_policy_init for TMSafetyNet
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Security policy loaded: Safety net for Time Machine (TMSafetyNet)
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Copyright © 1982, 1986, 1989, 1991, 1993
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: The Regents of the University of California. All rights reserved.
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: MAC Framework successfully initialized
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: using 5242 buffer headers and 4096 cluster IO buffer headers
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: ACPI: System State [s0 S3 S4 S5] (S3)
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Extension "com.apple.driver.ApplePCIConfigurator" has immediate dependencies on both com.apple.kernel and com.apple.kpi components; use only one style.
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: mbinit: done
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Security auditing service present
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: BSM auditing present
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: From path: "uuid", 
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Waiting for boot volume with UUID 579B9987-0F3D-355C-9047-51A7093E0AF8
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Waiting on <dict ID="0"><key>IOProviderClass</key><string ID="1">IOResources</string><key>IOResourceMatch</key><string ID="2">boot-uuid-media</string></dict>
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: IOPCCard info:   Mac OS X PCMCIA Card Services 3.3.0
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: IOPCCard info:     options:  [pci] [cardbus] [pnp]
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: IOPCCard info:   Intel ISA/PCI/CardBus PCIC probe:
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: IOPCCard info:     O2Micro OZ711M3/MC3 rev 00 PCI-to-CardBus phys mem 0x40421000 virt mem 0x21590000
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: IOPCCard info:       host opts [0]: [pci/way] [pci irq 10] [lat 64/176] [bus 3/3]
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: IOPCCard info:       PCI card interrupts, PCI status changes
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: IOPCCard info:   Intel ISA/PCI/CardBus PCIC probe:
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: IOPCCard info:     O2Micro OZ711M3/MC3 rev 00 PCI-to-CardBus phys mem 0x40424000 virt mem 0x21883000
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: IOPCCard info:       host opts [0]: [pci only] [pci irq 10] [lat 64/176] [bus 5/5]
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: IOPCCard info:       PCI card interrupts, PCI status changes
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: IOPCCard info:   Intel ISA/PCI/CardBus PCIC probe:
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: IOPCCard info:     O2Micro OZ711M3/MC3 rev 00 PCI-to-CardBus phys mem 0x40422000 virt mem 0x21884000
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: IOPCCard info:       host opts [0]: [pci/way] [pci irq 10] [lat 64/176] [bus 4/4]
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: IOPCCard info:       PCI card interrupts, PCI status changes
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Got boot device = IOService:/AppleACPIPlatformExpert/C044@0/AppleACPIPCI/C097@1F,1/AppleIntelPIIXATARoot/C1A5@0/AppleIntelPIIXPATA/ATADeviceNub@0/AppleATADiskDriver/IOATABlockStorageDevice/IOBlockStorageDriver/HTS541040G9AT00 HTS541040G9AT00/IOFDiskPartitionScheme/Untitled 1@1
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: BSD root: disk0s1, major 14, minor 1
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Jettisoning kernel linker.
Jan  2 22:57:37 localhost kernel[0]: Resetting IOCatalogue.
Jan  2 22:57:45 localhost bootlog[35]: BOOT_TIME: 1230965851 0
Jan  2 22:57:52 localhost fseventsd[26]: bumping event counter to: 0x12ec (current 0x0) from log file '0000000000000497'
Jan  2 22:57:54 localhost rpc.statd[17]: statd.notify - no notifications needed
Jan  2 22:57:55 localhost /System/Library/CoreServices/loginwindow.app/Contents/MacOS/loginwindow[22]: Login Window Application Started
Jan  2 22:57:55 localhost DirectoryService[31]: Launched version 5.4 (v514.21)
Jan  2 22:57:56 localhost kernel[0]: BCM5751Enet: Ethernet address 00:14:38:03:e2:ed
Jan  2 22:58:01 localhost kernel[0]: C0CF: family specific matching fails
Jan  2 22:58:01 localhost kernel[0]: Matching service count = 0
Jan  2 22:58:01 localhost kernel[0]: Matching service count = 1
Jan  2 22:58:01 localhost kernel[0]: Matching service count = 1
Jan  2 22:58:01: --- last message repeated 2 times ---
Jan  2 22:58:01 localhost kernel[0]: Matching service count = 2
Jan  2 22:58:01 localhost kernel[0]: C0CF: family specific matching fails
Jan  2 22:58:02 localhost mDNSResponder mDNSResponder-171.4 (Apr 20 2008 11:59:52)[21]: starting
Jan  2 22:58:02 localhost /usr/sbin/ocspd[57]: starting
Jan  2 22:58:03 June-Garibays-Macbook configd[33]: setting hostname to "June-Garibays-Macbook.local"
Jan  2 22:58:04 June-Garibays-Macbook kernel[0]: Apple16X50ACPI0: Identified Serial Port on ACPI Device=C169
Jan  2 22:58:04 June-Garibays-Macbook kernel[0]: Apple16X50UARTSync0: Detected 16550AF/C/CF FIFO=16 MaxBaud=115200
Jan  2 22:58:04 June-Garibays-Macbook kernel[0]: C0CF: family specific matching fails
Jan  2 22:58:04 June-Garibays-Macbook kernel[0]: ApplePS2Trackpad: Synaptics TouchPad v5.9AppleAC97CodecAD198x: 2-to-4 channel spreading enabled
Jan  2 22:58:04 June-Garibays-Macbook kernel[0]: AppleBCM5751Ethernet - en0 link active, 100-Mbit, full duplex, symmetric flow control enabled
Jan  2 22:58:04 June-Garibays-Macbook kernel[0]: C0CF: family specific matching fails
Jan  2 22:58:05 June-Garibays-Macbook loginwindow[22]: Login Window Started Security Agent
Jan  2 22:58:06 June-Garibays-Macbook authorizationhost[78]: MechanismInvoke 0x124a20 retainCount 2
Jan  2 22:58:06 June-Garibays-Macbook SecurityAgent[79]: MechanismInvoke 0x101610 retainCount 1
Jan  2 22:58:06 June-Garibays-Macbook loginwindow[22]: Login Window - Returned from Security Agent
Jan  2 22:58:06 June-Garibays-Macbook SecurityAgent[79]: MechanismDestroy 0x101610 retainCount 1
Jan  2 22:58:06 June-Garibays-Macbook authorizationhost[78]: MechanismDestroy 0x124a20 retainCount 2
Jan  2 22:58:06 June-Garibays-Macbook com.apple.launchd[1] (com.apple.UserEventAgent-LoginWindow[75]): Exited: Terminated
Jan  2 22:58:06 June-Garibays-Macbook loginwindow[22]: USER_PROCESS: 22 console
Jan  2 22:58:08 June-Garibays-Macbook /System/Library/CoreServices/coreservicesd[42]: SFLSharePointsEntry::CreateDSRecord: dsCreateRecordAndOpen(June Garibay's Public Folder) returned -14135
Jan  2 22:58:14 June-Garibays-Macbook kextd[10]: writing kernel link data to /var/run/mach.sym
Jan  2 22:58:59 June-Garibays-Macbook System Profiler[112]: Exception while calling [sPPlatformReporter updateDictionary:]\n*** -[NSCFArray objectAtIndex:]: index (3) beyond bounds (3)
Jan  2 23:02:08 June-Garibays-Macbook configd[33]: en0: DHCP duplicate configured service
Jan  2 23:02:29 June-Garibays-Macbook ntpd[14]: sendto(17.151.16.22) (fd=26): Can't assign requested address

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'm also forced to use -f on boot or I get a kernel panic...

 

I switched speedstep on in the BIOS and it didn't crash

 

For you WiFi, in what way isn't it working? Do you see the indicator in the top left? Are you able to switch the WiFi on? Do you see networks etc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, I "solved" the WiFi problem - it was the power saver that was putting it into slepp mode after 20 minutes. Of course the sleep is one thing that isn't working yet so it wasn't obvious.

 

Advice to others - switch off the disk sleep mode as well...

 

Using Callisto I have the following, can't yet get higher that 1024x768 though:

 

Radeon Mobility 9600/9700 (M10/M11) NP:

 

Chipset Model: Radeon Mobility 9600/9700 (M10/M11) NP

Type: Display

Bus: PCI

VRAM (Total): 32 MB

Vendor: ATI (0x1002)

Device ID: 0x4e50

Revision ID: 0x0000

Displays:

Color LCD:

Resolution: 1024 x 768 @ 60 Hz

Depth: 32-bit Color

Core Image: Software

Main Display: Yes

Mirror: Off

Online: Yes

Quartz Extreme: Not Supported

QuartzGL: Supported

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.



×