Jump to content

motionworks

Members
  • Content Count

    93
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by motionworks

  1. Hello Community, I would like to share my El Capitan install guide for the owners of Asus X99-E WS with 5960X Cpu. There are a few guides around with 5960X install, unfortunately with this specific motherboard i couldn’t achieve any success. I always got reboot or freeze after PCI Configuration begin or other problems. Finally i succesfully installed El Capitan 10.11.6. So far everything looks great, no problem at all. Steep stepping is working too with the help of custom SSDT. I didn’t invent anything, just educated guesses and resources from community! Before begin, thank you for all talented people around like; Pike R. Alpha, Brumbaer, SammlerG, stinga11, chris1111, the Clover team and many more… My System Specs Are Asus X99-E WS Intel i7-5960X 64GB DDR4 Ram Nvidia Geforce TitanX 3 x SSD 6 x Hard Drive (4 of them in RAID 10) Noctua CPU and Case fans. The following features are operational: CPU energy management operation from 1.2Ghz to 3.8 GHz (Sleep not working. Black screen) 1 x Ethernet adapter with Gigabit Support (AppleIntelI210Ethernet) NVIDIA GeForce GTX TITAN X working correctly. (Tested with only DVI) USB3.0 and 2.0 ports available ALC 1150 Working Apple apps like FaceTime and iMessage working nicely. Requirements: 10.11.6 El Capitan app from Appstore Access to a Mac / Hackintosh with any version At least 8gb USB drive Latest Clover Bootloader (Mine was Clover_v2.3k_r3799) Clover Configurator (Mine was 4.33.0) AGDPfix.v1.3 (For MacPro 6,1 config. No need for Mac Pro 5,1 or older) Nvidia WebDriver-346.03.15f03.pkg (After install completed needs system security update to install) Cudadriver-8.0.46-macos.dmg CAUTION: Please don’t use my SSDT if your cpu is not overclocked to 3.8 Ghz. Please read SSDT part to regenerate yours. Step by Step USB Guide: Download all needed software to the computer you will use to prepare the USB stick. (Kexts and clover configs included with the topic) The USB stick will be erased. 1 - Start Disk Uitility Select the USB itself. 2 - Select Erase 1 Name: ElCapitan 2 Format: OS X Extended Journaled 3 Scheme: GUID Partition Map 4 Press Erase 4 Quit Disk Utility 3- Open Terminal a. Enter the following and press the <Return> key. sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/ElCapitan --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app —no-interaction Enter <Return> Enter Password Enter Y Enter <Return> Wait…. 4 - Start Clover Bootloader Installer a. Change install location to USB (ElCapitan) b. Customize Select Install for UEFI Booting Only In Drivers64UEFI only choose (DataHubDxe-64 and OsxAptioFixDrv-64) After finished use Clover Configurator to mount EFI drive or manually mount. (It is better to change USB EFI name to another like USBEFI or INSTEFI not mandatory) I include my INSTALL_CLOVER folder (please compare or just use this folder) (All necessary kexts are in CLOVER - Kexts - Other) Included Kexts are (FakeSMC.kext - USBInjectAll.kext - VoodooTSCSync.kext - XHCI-x99-injector.kext) PLEASE don’t forget this guide is only for 5960x and X99-E WS. So VoodooTSCSync.kext is changed to 15 Install USB Clover Config Tips: In this part I will explain my clover config. (This folder is already included. Maybe helpful for other x99 owners) 1 - ACPI a. DSDT Patches I have used these DSDT patches with XHCI-x99-injector.kext for USB3 support. (It is important to disable Asmedia USB3.0 Controller in BIOS only Intel is supported) EHC1 to EH01 find 45484331 replace 45483031 EHC2 to EH02 find 45484332 replace 45483032 XHCI to XH01 find 58484349 replace 58483031 b. SSDT Generate C and P states selected Halt Enabler selected 2 - Boot a. Flags -v -f npci=0x2000 nv_disable=1 3 - Kernel and Kext Patches AppleRTC and KernelHaswellE selected a. KextsToPatch IOPCIFamily 5960X Patch By Brumbaer AppleAHCIPort - External icons patch AppleUSBXHCIPCI - Patch 15 Port limit b. KernelToPatch OS 10.11.6 EIST Patch - fix MSR 0x01A0 by Pike R. Alpha 4 - RT Variables BooterConfig=0x28 CsrActiveConfig=0x67 5 - SMBIOS Macpro5,1 generated 6 - System Parameters Inject Kexts - Detect Inject System ID selected BIOS Guide: I have included my BIOS screenshots. My processor overclocked to 3.8 Ghz. In my opinion the most important thing is disabling Asmedia USB3.0 Controller in BIOS. Otherwise you will fail with PCI Root Configuration. Caution: By the way my bios Fan settings are custom made, don't use with yours. INSTALLING - Proceed with USB stick, boot into OS X installer, select your destination drive, format with Disk Utility if necessary, and reboot. - After boot don’t remove USB stick boot with it but this time select freshly installed OS X drive. - After successful login, install Clover bootloader with the same settings usb install PLUS select Install RC Scripts on Target Volume - Before restart use my OSX_CLOVER folder to replace you OSX EFI. (I used non default theme so it is better to change it to default or download mine.) FIXES - Sound ALC1150 Fix is already done with my OSX_CLOVER. I injected “1” id and used FixHDA. - Graphics Use Nvidia drivers then replace nv_disable=1 with nvda_drv=1. If you will use Macpro 6,1 please use AGDPfix.v1.3 - SSDT Please don’t use my SSDT in clover folder if your CPU is not overclocked to 3,8 Ghz. Use appropriate SSDT with your own settings. You can create your own SSDT before installing OS and replace with USB - CLOVER - ACPI - Patched. (Both for INSTALL and OS X EFI) Use piker alpha’s ssdt generation script from https://github.com/Piker-Alpha/ssdtPRGen.sh If your cpu is not overclocked, use this one for stock “ ./ssdtPRGen.sh -p ‘i7-5960X' -f 3000 -turbo 3500 ” Please enjoy your Hackintosh Yucel BIOS.zip INSTALL_CLOVER.zip OSX_CLOVER.zip
  2. Hello Forum, I have a pair of Presonus Eris 4.5 speakers for my hack. I am very happy with the vibes. But they need some lows. So i purchased an active subwoofer. I have managed to create an aggregate device with 5.1 sounds. My sound card is realtek alc1150. With aggregated device i can use sub/center port of my hack. So far so good. Unfortunately i generally listen spotify the source is stereo. So there is no bass from sub port. If i listen 5.1 dolby, dts music or movie it works great. Is there anyway to get 2+1 sound from my hack? I can get only 2 speaker support. If i add a y splitter cable to my stereo jack i can get some bass but it is not a proper way i think. Dirty solution. Anyone? Thanks
  3. It is hard to say. Need to try. But for me it didn't work. Educated guesses will be your friend...
  4. If you have a x99 motherboard + 5960x processor, you can try! Of course this topic is specifically for 5960x + Asus X99-E WS. (SSDT + Bios Settings + VoodooTSCSync.kext (you have to adjust your own)) Good luck
  5. You are welcome FrankPaulThe2nd! I am happy to hear that my guide helped you. Happy hackintoshes!
  6. I am seeing 0.58W to 0.80W,0.90W depending load. Cpu is moving between 1.2GHZ to 3.80GHZ
  7. @smak0 I think it is best to create a new thread! Thanks
  8. Thank you for letting me know fabiosun! Actually my rig is working flawlessly so far! My geekbench scores are similiar with Yosemite but OS is really snappier than Yosemite. I have just realized that sleep is working too! Wakes from sleep without problem. I will try to refine my Clover config list as you recommend, in my spare time. Of course i dont want to break my working OS. All the best
  9. Hi fabiosun, Thanks for reply, Yes i have generated with pikeralpha script without any error. If i remember correctly in my first try i got 1 error about my processor name or id then i tried with my processor name or id with success. I think smak01 is succesfully installed Sierra with my config. Check this post please. http://www.insanelymac.com/forum/topic/316953-el-capitan-10116-install-5960x-with-asus-x99-e-ws/?do=findComment&comment=2308213 Please let me know about unuseful flags in my ACPI so i will try to correct. I would like to repeat, i am not an expert, just a workstation user with some know-how. Any help will be appreciated! So i and other people with same rig will be able to use same config for future OS's
  10. My titan-x plugged into PCIEX16-3. Top 3rd port.
  11. I use 2,5 inch SSD drives.
  12. What is your graphic card? Try to boot with adding -x to the current config on clover boot. If problem still exist you can try to add PCIRootUID=0 or 1. Or try to disable IOBluetoothFamily.kext on clover; While booting choose Clover -> Options -> System Parameters -> Block Kext —> Just write this "IOBluetoothFamily.kext" I dont know if you have to add .kext extension try with both to be sure.... I hope it helps.
  13. Can you post your config.plist Do you have Asus x99-E WS or Asus X99-E WS 3.1? By the way i see slide=0 boot flag in your video. Normally i didn't use it...
  14. Finally done Allan, but i have added extra usb ports to my case, so it is not a stock Asus X99-E WS SSDT-USB. It was hard to understand, but i decided to go windows and used a program "usbtreeview", which shows all about usb ports. I tested all my ports with both a usb2.0 and 3.0 flash drive. (plugged and unplugged to every port) I will share these files from windows too. All acpi info is matching with windows10. With the help of Connection Flags like 0x00 or 0x03 (255 and 3), i added easily to my ssdt. Right now it is working nicely. Of course i removed my 15 port limit from KextstoPatch in clover. My total ports were 16 and excluded 1 of them with boot flag uia_exclude=SSP1. By the way in my guide there was a DSDT patch which is XHCI to XH01 find 58484349 replace 58483031 i replaced it with XHCI to XHC_ find 58484349 replace 5848435F Here is final look from IORegistryExplorer SSDT.zip ACPI_From_Windows10.zip
  15. I have found some problems, please give me a little time! It is a time consuming process. I think i misunderstood USB connector types. 0,3,255 etc...
  16. I have succesfully removed "AppleUSBXHCIPCI - Patch 15 Port limit" with custom SSDT-USB.aml. Internal external drive problem is only exist with an external usb3 hub! So most of people will ignore this problem... I will update my guide when i done!
  17. Happy to hear that your system is working stable My USB ports are working too. Only problem is mounted 3,5 inch hard drives showing as internal drive, normally they should be external orange drives. But I can unmount of course. I have learned this problem occurs if we use 15 port limit fix. Pike R. Alpha replied my question in another thread. 15 port fix is a temp and dirty solution. I will try to fix 15 port limitation with SSDT fix. I will reply if I can fix. Your problem about not showing any drive in clover should be related with boot configuration. In Clover Configurator select boot section then Scan, you will see Custom and Auto=Yes, for my OSX_CLOVER zip i choosed custom with only tool selected, this is for displaying only bootable drives. Maybe you can choose Auto=Yes to display all drives.
  18. By the way, i have just realized a small bug, when i plugged an external usb hard drive 3,5 inch, it is mounting as internal hard drive! Not a big issue but it would be great if it mounts as external. Any idea to fix this? Thanks
  19. In my bios "Above 4g decoding" is disabled as default. If i enable, i get instant reboot after clover. Are you sure that we use only 4gb of 12gb? I use After Effects and it shows 12GB ram. Here is my Cinebench results.
  20. Hello Guys, I have successfully installed 10.11.6 to my 5960x with X99-E WS motherboard. Everything almost perfect. I have a small problem still looking for a solution. My external USB drives correctly mounting but as internal drives. In system profiler, says Removable Media: No. Any similar problem? Fixes? Thanks in advance!
  21. Thank you and sorry mine was 1302. I will update now.
  22. I use 3102. I couldn't find bios download at this site. They removed i think. https://www.asus.com/Motherboards/X99E_WS/HelpDesk_Download/
  23. I have X99-E WS with 5960x and i get constant reboot with clover UEFI. I successfully installed El Capitan with clover legacy but i have retuned to Yosemite because of tons of problems.
  24. You are right, I am trying to boot the installer on a USB drive. Unfortunately I don't have a working El Capitan. Only working Yosemite.
  25. Thank you Brumbaer, i will wait for WWDC 2016, i am hoping that there will be new macs which is more compatible with my system specs...
×