Jump to content
InsanelyMac Forum

leon321

Members
  • Content count

    67
  • Joined

  • Last visited

About leon321

  • Rank
    InsanelyMac Protégé

Profile Information

  • Gender
    Male
  1. leon321

    macOS Sierra 10.12.6 update is out!

    Forget it
  2. Micky1979 thanks for moving this discussion to the right place. Needy, I did what is indicated in the provded link and still can't mount EFI partition Polyzargone, thank you for your input. I did it and now #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER 0: GUID_partition_scheme *2.0 TB disk1 1: EFI EFI 209.7 MB disk1s1 2: Apple_HFS Snow_Leopard 300.2 GB disk1s2 3: Apple_HFS Yosemite 299.8 GB disk1s3 4: Apple_HFS El capitan 299.5 GB disk1s4 5: Apple_Boot Recovery HD 650.0 MB disk1s5 6: Apple_HFS Mav10.9.5 300.0 GB disk1s6 7: Apple_HFS Tresor 300.0 GB disk1s7 8: Apple_HFS Spare 499.4 GB disk1s8 Now I want to mount this EFI: mount -t msdos /dev/disk1s1 /Volumes/EFI mount_msdos: Unsupported sector size (49294) bash-3.2# mount -t EFI /dev/disk1s1 /Volumes/EFI mount: exec /System/Library/Filesystems/EFI.fs/Contents/Resources/mount_EFI for /Volumes/EFI: No such file or directory bash-3.2# mount -t ef00 /dev/disk1s1 /Volumes/EFI mount: exec /System/Library/Filesystems/ef00.fs/Contents/Resources/mount_ef00 for /Volumes/EFI: No such file or directory i did not find the way to mount it from terminal... but I did it from Clover configurator....... But going back to Clover installation package I found that EFI must be formated in FAT 32 see : Install Clover in the ESP (EFI System Partition) of the target volume Need to format ESP as Fat32 on Mac first. I did it and it's working again Thanks a lot to all Leon
  3. Thank you both of you taking care of a poor lost dog in clover forest :-) Size of EFI is 209,7 Mb I reformatted it from gparted ubuntu in FAT 32 here are diskutil list 2# diskutil list /dev/disk0 #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER 0: GUID_partition_scheme *2.0 TB disk0 1: Microsoft Basic Data EFI 209.7 MB disk0s1 2: Apple_HFS Snow_Leopard 300.2 GB disk0s2 3: Apple_HFS Yosemite 299.8 GB disk0s3 4: Apple_HFS El capitan 299.5 GB disk0s4 5: Apple_Boot Recovery HD 650.0 MB disk0s5 6: Apple_HFS Mav10.9.5 300.0 GB disk0s6 7: Apple_HFS Tresor 300.0 GB disk0s7 8: Apple_HFS Spare 499.4 GB disk0s8 /dev/disk1 #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER 0: FDisk_partition_scheme *2.0 TB disk1 1: Windows_NTFS 224.5 GB disk1s1 2: Windows_FAT_32 CLOVERLW7 210.8 MB disk1s2 3: Windows_NTFS W8 104.9 GB disk1s3 4: Windows_NTFS HP_Margot 104.9 GB disk1s5 5: Windows_NTFS Acronis Bkup 104.9 GB disk1s6 6: Apple_HFS BackupMacOs 702.5 GB disk1s7 7: Apple_HFS BK_Time_machine 654.7 GB disk1s8 /dev/disk2 #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER 0: GUID_partition_scheme *15.9 GB disk2 1: EFI EFI 209.7 MB disk2s1 2: Apple_HFS Install Mavericks 15.6 GB disk2s2 Now about the second post: newfs_msdos -v EFI -F 32 /dev/rdisk0s1 4096 bytes per physical sector /dev/rdisk0s1: 403264 sectors in 403264 FAT32 clusters (512 bytes/cluster) bps=512 spc=1 res=32 nft=2 mid=0xf8 spt=32 hds=32 hid=40 drv=0x80 bsec=409600 bspf=3152 rdcl=2 infs=1 bkbs=6 Now trying to mount bash-3.2# mount -t msdos /dev/disk1s1 /Volumes/EFI mount_msdos: Unsupported sector size (0) But I can mount it from Disk utility so I can go further, I Will update. I am sure sectors are 4096 bytes on my 2 To HDD Leon
  4. Thank you Polizargone but trying to mount EFI gave me bash-3.2# mount -t msdos /dev/disk0s1 /Volumes/EFI mount_msdos: Unsupported sector size (0) This is probably from 4096 bytes sectors on disk How to progress ? Leon
  5. Thanks Needy for your input. I did exactly what is described in the provided link. http://apple.stackexchange.com/questions/57597/how-to-fix-broken-efi-partition The only problem is that i can only mount this partition using mount -t msdos /dev/disk0s1 /Volumes/EFI EFI volume appears but..... Clover install package don't see it Carbon copy cloner also so I can't install Clover or restaure partition from archive...... I did not find tip: useful information can be found in the answer marked as best, aka the one with a green check symbol. Mount as HFS is denied bash-3.2# mount_hfs /dev/disk0s1 /Volumes/EFI mount_hfs: Invalid argument Leon
  6. leon321

    How to repair Clover EFI

    Hi I finally install Clover in Yosemite partition manually and it works ! Impossible to use EFI.... Most important is that my Hack works again. Thank for your help Leon
  7. Thank you Slice Clover don't agree about Fat32 see https://clover-wiki.zetam.org/FAQ#q-i-got-boot0-error-or-b1f-error what I did : I reformat EFI part using now: # newfs_hfs -v EFI /dev/disk0s1 Initialized /dev/rdisk0s1 as a 200 MB case-insensitive HFS Plus volume bash-3.2# mkdir /Volumes/EFI bash-3.2# mount -t hfs /dev/disk0s1 /volumes/EFI Then I did a restauration from achive using Carbon copy cloner Unmount EFI Apply your proposed file handling dd if=/dev/disk0s1 count=1 bs=512 of=/tmp/origbs cp boot1f32 /tmp/newbs dd if=/tmp/origbs of=/tmp/newbs skip=3 seek=3 bs=1 count=87 conv=notrunc dd of=/dev/disk0s1 count=1 bs=512 if=/tmp/newbs Then reboot to ubuntu and, using gparted, clear boot flag in EFI. Reboot main HDD, I don't see the boot0 and I still get " Non System disk Press any key to reboot " So... may be i did something wrong ? Or problem comes from MBR ? From there I did some progress, I was booting on second HDD (Bios setup error) :-( So at boot to Macos HDD I have the message: b1f : init b1f : error going further, I finally install Clover in Yosemite partition manually and it works ! Impossible to use EFI.... Most important is that my Hack works again. Thank for your help Leon
  8. This topic concerns how to fix the ESP (EFI System Partition) in the cases it get corrupted or with the wrong file system. Hi I am running a multi Mac Osx Os on a GA-X58A-UD3R. 6 months ago, I changed Chameleon boot loader to Chimera, and all worked fine. Then, today, trying to fix an other HDD on this Hack, I killed something around EFI clover partition. I presume this, because I can boot from Clover USB and select any OS that I can launch and run successfully. Now I tried to reformat EFI partition, newfs_msdos -v EFI /dev/disk0s1 Then reload it from a CCC archive and reboot I also tried to reinstall Clover using Clover_v2.3k_r3489.pkg I still have this message at boot (from HDD) Non System disk Press any key to reboot I found in clover wiki how to install ( re install ?) manually Clover so I did : bash-3.2# fdisk440 -f boot0af -u -y /dev/rdisk0 bash-3.2# sudo dd if=boot1h2 of=/dev/rdisk0s1 2+0 records in 2+0 records out 1024 bytes transferred in 0.000584 secs (1753764 bytes/sec) bash-3.2# fdisk440 -e /dev/rdisk0 Enter 'help' for information fdisk: 1> f 1 Partition 1 marked active. fdisk:*1> w Device could not be accessed exclusively. A reboot will be needed for changes to take effect. OK? [n] y Writing MBR at offset 0. fdisk: 1> q EFI partition is loaded from a backup, so content must be OK. If I reboot I still get Non System disk Press any key to reboot I guess this may be linked with 4096 bytes sectors …? attached are darwin Dumper logs Please help Leon DarwinDumper_log.txt.zip DarwinDump.htm.zip
  9. leon321

    How to repair Clover EFI

    I found in clover wiki how to install ( re install ?) manually Clover so I did : bash-3.2# fdisk440 -f boot0af -u -y /dev/rdisk0 bash-3.2# sudo dd if=boot1h2 of=/dev/rdisk0s1 2+0 records in 2+0 records out 1024 bytes transferred in 0.000584 secs (1753764 bytes/sec) bash-3.2# fdisk440 -e /dev/rdisk0 Enter 'help' for information fdisk: 1> f 1 Partition 1 marked active. fdisk:*1> w Device could not be accessed exclusively. A reboot will be needed for changes to take effect. OK? [n] y Writing MBR at offset 0. fdisk: 1> q EFI partition is loaded from a backup, so content must be OK. If I reboot I still get Non System disk Press any key to reboot Please help Leon
  10. leon321

    How to repair Clover EFI

    OK May be I found what you mean: editig config.plist with Clover configurator allow to see/modify default boot volume. Here it is Yosemite. So pb isn't here. Leon
  11. leon321

    How to repair Clover EFI

    Hi I don't understand what do you mean and how to check /modify it. Could you explain ? thanks leon
  12. Hi I am running a multi Mac Osx Os on a GA-X58A-UD3R. 6 months ago, I changed Chameleon boot loader to Chimera, and all worked fine. Then, today, trying to fix an other HDD on this Hack, I killed something around EFI clover partition. I presume this, because I can boot from Clover USB and select any OS that I can launch and run successfully. Here is my disks list: hi$ diskutil list /dev/disk0 #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER 0: GUID_partition_scheme *2.0 TB disk0 1: EFI EFI 209.7 MB disk0s1 2: Apple_HFS Snow_Leopard 300.2 GB disk0s2 3: Apple_HFS Yosemite 299.8 GB disk0s3 4: Apple_HFS El capitan 299.5 GB disk0s4 5: Apple_Boot Recovery HD 650.0 MB disk0s5 6: Apple_HFS Mav10.9.5 300.0 GB disk0s6 7: Apple_HFS Tresor 300.0 GB disk0s7 8: Apple_HFS Spare 499.4 GB disk0s8 9: Microsoft Basic Data AVIRER 133.2 MB disk0s9 /dev/disk1 #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER 0: FDisk_partition_scheme *2.0 TB disk1 1: Windows_NTFS W7 224.5 GB disk1s1 2: Windows_FAT_32 CLOVERLW7 210.8 MB disk1s2 3: Windows_NTFS W8 104.9 GB disk1s3 4: Windows_NTFS HP_Margot 104.9 GB disk1s5 5: Windows_NTFS Acronis Bkup 104.9 GB disk1s6 6: Apple_HFS BackupMacOs 702.5 GB disk1s7 7: Apple_HFS BK_Time_machine 654.7 GB disk1s8 /dev/disk2 #: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER 0: FDisk_partition_scheme *15.5 GB disk2 1: Windows_FAT_32 USBCLOVER 14.7 GB disk2s1 2: DOS_FAT_32 TO PRINT 833.6 MB disk2s2 Now I tried to reformat EFI partition, newfs_msdos -v EFI /dev/disk0s1 Then reload it from a CCC archive and reboot I also tried to reinstall Clover using Clover_v2.3k_r3489.pkg I still have this message at boot (from HDD) Non System disk Press any key to reboot Please help Leon
  13. Hello a few posts above (646) I had random problems using my ATI 5700. Hack frozen, only reboot as exit. In system log a lot of things about graphic card. I found the easy solution. Just update graphic card Bios to last version and problem never comes back. You only need a second graphic card, could be a low performance I bought a Radeon HD 5450 30 euros for that. Hope it can help. Leon
  14. @ verdant Ok I did little progress I found source code of AMD Kernel and I found where printing OPEMU + something is done. +/** + * This is called the Opcode Emulator: it traps invalid opcode exceptions + * and modifies the state of the running thread accordingly. + * There are two entry points, one for user space exceptions, and another for + * exceptions coming from kernel space. bad: + { + /* Well, now go in and get the asm text at least.. */ + const char *instruction_asm; + instruction_asm = ud_insn_asm(&ud_obj); + + printf ( "OPEMU: %s\n", instruction_asm) ; + return 0; + } This runs in case of error. Unfortunately, this is not written in system.log and display is moving too fast for reading.... So verdant do you kow if during boot, messages on screen are stored somewhere ? If yes, I would try to know who is guilty ? triggering this part of code Thanks
  15. @ verdant I did some other tests As installer I used Boot USB DVD OS X Mavericks AMD V3.pkg from hackintosh-montreal. So I decided to do my new tests directly on USB key created by the .pkg, and used to install Mavericks before. I deleted VopodooPS2.kext from /E/E/ no need now I installed AppleNForceATA.imk64bits.kext fixed permissions touch & clear cache as you indicated. Kernel used is AnV and test : at boot I get KP about this AppleNForceATA.imk64bits.kext. Now I change the kernel on USB key, I take the russian one, at boot I don't have KP but I get a list of repeated lines OPEMU: repeated at full speed I searched about OPEMU but I did not find relevant fix. So I don't now what to try next. any track to try will be fine
×