Jump to content

diggen

Members
  • Content count

    12
  • Joined

  • Last visited

About diggen

  • Rank
    InsanelyMac Protégé
  1. ATI HD 5850, Desktop Acceleration, 2D Performance

    BeamSyncDropper2 and deleting my AGPM kext did the job for me, the latter one is probably not necessary. I actually don't know what is happening behind the scene, I think something something with Quartz, but it definitely improves the overall performance of the tasks I described above. There is still a bit of lag but as people describing here, it is normal with Yosemite. So if you have the same problem with an laggy UI then this might be the answer.
  2. Hello all, so I still have to fight with my Desktop performance with my ATI Club3D 5850. I basically tried everything what is possible but nothing helped me to fix the annoying lag which accrues when resizing windows and some other OS X animation like creating an iTunes playlist and stuff. The card is correctly recognised as a ATI 5850 by the system. I am using a fresh installation with Clover and nothing more than the following settings: "ATI Injection", "LoadVBIOS" and SMBIOS is 5.1. Without these settings the system still works but the card is a ATI 5000 and there is no performance different (With only"ATI Injection"it's a ATI5000. With "ATI Injection" and Framebuffer "Uakarai" it's a 5850 again ). This does not mean that QE/CI isn't working, in fact it does work as because the "Translucent Menu Bar" option is available and works just fine, also the DVD Player works just fine. 1080p no problem. I tried everything from editing AGPM Kext the result no matter what is always the same: 15/07/2014 11:37:50.000 kernel[0]: AGPM: GPU = display G-state set to 0 from 3, ControlID = 17. SW occupancy updated. I tried all the different ROM files for my graphics card model. Some with self-changed higher clock speeds or different vendors (Loaded via Load VBIOS @ Clover Settings) - the same result over and over again. Now I checked with IOREG my PCI-E Settings and noticed something strange. The card is not under PCI or PCI-E but under P0P3@3 -> GFX0@0. That's a bit confusing to me because I looked at others people ioreg files and they have GFX0 mostly directly under PCI. Maybe this has something to do with it? I attached the ioreg, please check it out. ioreg.zip
  3. Is your power management working fine? I have the same card but my performance for non-3D part is just {censored}. Resizing windows and some other stuff is just sloppy, 3d however just works fine. If yours is working fine, i might install the kexts that you mentioned above from 10.9.0.
  4. ATI HD 5850, Desktop Acceleration, 2D Performance

    Unfortunately I had no success with the different .rom files from other vendors. Some have an negative impact on the fan speed, some cause fragments on the screen, but the performance was overall the same. Even my custom .rom with higher values on the clocks and voltage show no difference. I'm kinda done with it, if you guys have any other suggestions please let me know. I'm also thinking of buying a new graphics card with a pricing of < 150 € since this on have an annoying high frequency beeping on Windows under full power (a lot of user report this problem with this one). If you have a good suggestion for a new graphics card please let me know.
  5. ATI HD 5850, Desktop Acceleration, 2D Performance

    Thank you for the reply. Yes, the "Translucent Menu Bar" option is under System Preferences. I can toggle it on and off and it works. So the QE/CI is not the problem, glad we could sort this out. Now I will try the whole flashing / power management thing as my last attemp to make this work. However I can't test these things immediately since I'm on Windows and I dont have a dual-boot atm. So this is what i gonna do: - First of all make a backup of the original VBIOS, just in case. - Then trying a different VBIOS like the ASUS or XFX If this doesn't work: - Edit two copys of the original VBIOS with some changes on the clocks. - On the first copy I changed the six Clock -/voltage -states sections to absurd high values (of course far bellow the maximum values) and some changes on the fan control so nothing gets overheated. - The second copy were increased just by a little. I'll test it with Clover's "LoadBios" method, if this doesn't work I'll flash it manually with the different .rom files.
  6. ATI HD 5850, Desktop Acceleration, 2D Performance

    No matter what values I change in the AGPM it is always on G-state 0. No performance increase on the desktop. 3D runs just fine in Cinebench and other Benchmark tests. It's just the QE/SI / Desktop Acceleration as I mentioned before I changed to Clover and the card is, as I aleady said, now correctly recognised as a 5850. Is there anything else I could try? Thank in advance.
  7. ATI HD 5850, Desktop Acceleration, 2D Performance

    Thanks. The card is now correctly shown as a 5850 with this settings: (without Clover configuration it's a ATI 5000) <key>FBName</key> <string>Uakari</string> <key>Inject</key> <dict> <key>ATI</key> <true/> However, the lag is still there Editing the AGPM doesn't change anything and is the same as without Clover: 24/07/14 04:44:08,000 kernel[0]: [AGPM Controller] build GPUDict by Vendor1002Device6899 24/07/14 04:47:40,000 kernel[0]: [AGPM Controller] build GPUDict by Vendor1002Device6899 24/07/14 04:47:40,000 kernel[0]: AGPM: GPU = GFX0 Initialized, Control ID 16 24/07/14 04:47:41,000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 3 fFB = 0xffffff801add0000 24/07/14 04:47:41,000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(): state = 0. Calling fFB->setAggressiveness()... 24/07/14 04:47:42,000 kernel[0]: AGPM: GPU = GFX0 G-state set to 0 from 3, ControlID = 16. SW occupancy updated. ... and it stays at G-State 0. Card is quiet and nothing seems to change on performance. Thanks for your help guys.
  8. ATI HD 5850, Desktop Acceleration, 2D Performance

    One thing that catched my attention: After a fresh Installation I directly went to the system specs and my graphics card was recognised as a 5850, which is the correct version number of my card. The loaded framebuffer was Uakari and the default system was a 11,1 Mac. Again - a fresh installation without any other post-setup proceeding. After I installed ##### with my DSDT and some other driver, GE=YES and AtiConfig=Uakari, the graphics card then was recognised as a 5800 which is not the correct version number. (5850 is the correct one), Whatever framebuffer or SMBIOS I use, the closest I get to is the 5800. None is giving me a correctly 5850 card version! Only after a fresh installation! Any tipps how to get to the 5850? Maybe this might help me somehow...
  9. ATI HD 5850, Desktop Acceleration, 2D Performance

    Nope, no success. After rebooting I got a black screen. I'm back at 11,3 and Uakari...
  10. ATI HD 5850, Desktop Acceleration, 2D Performance

    Yes. With "Vervet" only one Monitor slot works (HDMI) and lag still persists.
  11. ATI HD 5850, Desktop Acceleration, 2D Performance

    Thanks for the reply. Now it looks like this: <key>iMac11,3</key> <dict> <key>Vendor1002Device6899</key> <dict> <key>BoostPState</key> <array> <integer>0</integer> <integer>1</integer> <integer>2</integer> <integer>3</integer> </array> <key>BoostTime</key> <array> <integer>3</integer> <integer>3</integer> <integer>3</integer> <integer>3</integer> </array> <key>Heuristic</key> <dict> <key>ID</key> <integer>0</integer> <key>IdleInterval</key> <integer>250</integer> <key>SensorOption</key> <integer>1</integer> <key>SensorSampleRate</key> <integer>4</integer> <key>TargetCount</key> <integer>5</integer> <key>Threshold_High</key> <array> <integer>87</integer> <integer>87</integer> <integer>87</integer> <integer>100</integer> </array> <key>Threshold_Low</key> <array> <integer>0</integer> <integer>87</integer> <integer>87</integer> <integer>87</integer> </array> </dict> <key>LogControl</key> <integer>1</integer> <key>control-id</key> <integer>17</integer> </dict> </dict> The result, the lag still exists: However, it changes updateGPUHwPstate which it didn't did before the edit. 15/07/2014 11:37:48.000 kernel[0]: [AGPM Controller] build GPUDict by Vendor1002Device6899 15/07/2014 11:37:48.000 kernel[0]: AGPM: GPU = display Initialized, Control ID 17 15/07/2014 11:37:49.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 3 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:37:49.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(): state = 0. Calling fFB->setAggressiveness()... 15/07/2014 11:37:50.000 kernel[0]: AGPM: GPU = display G-state set to 0 from 3, ControlID = 17. SW occupancy updated. 15/07/2014 11:37:51.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:37:53.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:37:57.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:38:35.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:41:13.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:41:21.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:41:52.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:42:33.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:42:42.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:42:49.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:42:55.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:42:56.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:43:03.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:43:04.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000 15/07/2014 11:43:04.000 kernel[0]: AGPM: updateGPUHwPstate(0, 0): fHwPstate = 0 fFB = 0xffffff80129aa000
  12. Hello! First of all my system specs: Processor 2.81 GHz Intel Core i7-860 Graphics ATI Radeon HD 5850 Series 1024 MB Mainboard ASUS P7P55D SMBIOS iMac 11,3 I have a fully functional Hackintosh, everything works out of the box and is correctly recognised. However, my graphics card seem not working correctly on the desktop and non-3D part. That means tasks like resizing windows with huge text content, creating iTunes playlists (the animation) and websites with huge video content like YouTube look and feel totally laggy. Basically when re-rendering is happening my graphics card doesn't kick in. I guess that's the QE/SI part?? I tried the following steps to solve the problem: - Changing the Frambuffer. I tested all of them. Right now I user the Uakari Framebuffer. The card is recognised as a "ATI Radeon HD 5800 Series 1024 MB" (not as a 5850 though). This gives me the "best" performance. - Checking AGPM.kext and editing my DeviceId + VendorId to the correct Mac-ID and setting up the threshold values . The result was that AGPM kicks in but it is always in State 0. No performance gain, even the graphics card fan doesn't seem to get louder. - Checking if IOPCIMatch contains my Device and Vendor ID. It does. Can you please give me some advices or hints what I should do next? ioreg | grep ATY | | | | +-o ATY,Uakari@0 <class AtiFbStub, id 0x1000002ce, registered, matched, active, busy 0 (128 ms), retain 8> | | | | | +-o ATY_Uakari <class AMDFramebuffer, id 0x1000002d4, registered, matched, active, busy 0 (126 ms), retain 19> | | | | +-o ATY,Uakari@1 <class AtiFbStub, id 0x1000002cf, registered, matched, active, busy 0 (1 ms), retain 8> | | | | | +-o ATY_Uakari <class AMDFramebuffer, id 0x1000002e0, registered, matched, active, busy 0 (1 ms), retain 18> | | | | +-o ATY,Uakari@2 <class AtiFbStub, id 0x1000002d0, registered, matched, active, busy 0 (1 ms), retain 8> | | | | | +-o ATY_Uakari <class AMDFramebuffer, id 0x1000002ea, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 15> | | | | +-o ATY,Uakari@3 <class AtiFbStub, id 0x1000002d1, registered, matched, active, busy 0 (1 ms), retain 8> | | | | | +-o ATY_Uakari <class AMDFramebuffer, id 0x1000002f0, registered, matched, active, busy 0 (1 ms), retain 15> ioreg | grep AMD | | | | +-o AMD5000Controller <class AMD5000Controller, id 0x1000002c9, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 5> | | | | | +-o ATY_Uakari <class AMDFramebuffer, id 0x1000002d4, registered, matched, active, busy 0 (126 ms), retain 19> | | | | | +-o AMDNDRVService <class AtiAppServices, id 0x100000342, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 6> | | | | | +-o ATY_Uakari <class AMDFramebuffer, id 0x1000002e0, registered, matched, active, busy 0 (1 ms), retain 18> | | | | | +-o AMDNDRVService <class AtiAppServices, id 0x100000348, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 6> | | | | | +-o ATY_Uakari <class AMDFramebuffer, id 0x1000002ea, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 15> | | | | | +-o AMDNDRVService <class AtiAppServices, id 0x100000350, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 6> | | | | | +-o ATY_Uakari <class AMDFramebuffer, id 0x1000002f0, registered, matched, active, busy 0 (1 ms), retain 15> | | | | | +-o AMDNDRVService <class AtiAppServices, id 0x100000352, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 6> | | | | +-o AMDSupport <class AMDSupport, id 0x1000002ca, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 5> | | | | +-o AMDCypressGraphicsAccelerator <class AMDCypressGraphicsAccelerator, id 0x1000002cc, registered, matched, active, busy 0 (0 ms), retain 65> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccel2DContext <class AMDRadeonX3000_AMDAccel2DContext, id 0x100000359, !registered, !matched, active, busy 0, retain 7> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccel2DContext <class AMDRadeonX3000_AMDAccel2DContext, id 0x10000035a, !registered, !matched, active, busy 0, retain 7> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccel2DContext <class AMDRadeonX3000_AMDAccel2DContext, id 0x10000035b, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccel2DContext <class AMDRadeonX3000_AMDAccel2DContext, id 0x10000035c, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice <class AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice, id 0x100000361, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient <class AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient, id 0x100000362, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxGLContext <class AMDR8xxGLContext, id 0x100000363, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x10000036e, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x10000036f, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x100000370, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x100000371, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice <class AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice, id 0x10000039f, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x1000003a5, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x1000003a6, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice <class AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice, id 0x1000003a7, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x1000003aa, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x1000003ba, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice <class AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice, id 0x1000003bf, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient <class AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient, id 0x1000003c1, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxGLContext <class AMDR8xxGLContext, id 0x1000003c2, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient <class AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient, id 0x1000003cd, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxGLContext <class AMDR8xxGLContext, id 0x1000003ce, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient <class AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient, id 0x1000003cf, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxGLContext <class AMDR8xxGLContext, id 0x1000003d0, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxGLContext <class AMDR8xxGLContext, id 0x1000003d1, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice <class AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice, id 0x1000003e3, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient <class AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient, id 0x1000003e4, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxGLContext <class AMDR8xxGLContext, id 0x1000003e5, !registered, !matched, active, busy 0, retain 7> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x1000003e6, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x1000003ea, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxGLContext <class AMDR8xxGLContext, id 0x100000529, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x100000531, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient <class AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient, id 0x100000533, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxGLContext <class AMDR8xxGLContext, id 0x100000534, !registered, !matched, active, busy 0, retain 7> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice <class AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice, id 0x100000540, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxGLContext <class AMDR8xxGLContext, id 0x1000005dc, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice <class AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice, id 0x1000005ec, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice <class AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice, id 0x1000005f3, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient <class AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient, id 0x1000005f4, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxGLContext <class AMDR8xxGLContext, id 0x1000005f5, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x1000005fc, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice <class AMDRadeonX3000_AMDAccelDevice, id 0x100000600, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient <class AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient, id 0x100000607, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxGLContext <class AMDR8xxGLContext, id 0x100000608, !registered, !matched, active, busy 0, retain 7> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x100000609, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient <class AMDRadeonX3000_AMDAccelSharedUserClient, id 0x100000631, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxGLContext <class AMDR8xxGLContext, id 0x100000632, !registered, !matched, active, busy 0, retain 7> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x10000068f, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x100000698, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6> | | | | +-o AMDR8xxSurface <class AMDR8xxSurface, id 0x100000699, !registered, !matched, active, busy 0, retain 6>
×