Jump to content
Welcome to InsanelyMac Forum

Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to contribute to this site by submitting your own content or replying to existing content. You'll be able to customize your profile, receive reputation points as a reward for submitting content, while also communicating with other members via your own private inbox, plus much more! This message will be removed once you have signed in.


  • Content count

  • Joined

  • Last visited

About bongo

  • Rank
    InsanelyMac Protégé
  1. New ALC861VD ALC268 ALC660/660VD

    Hello again MadTux, I just tried your new driver - getting better, but still no internal mic. I don't have an external one to try it. Output is definitely better - has volume control working. Here, I'm attaching to you again the newest codec dump from Ubuntu 8.04 with latest updates. Lenovo 3000 C200 originally with Windows XP, without updating BIOS. codec0.txt
  2. http://unixhelp.ed.ac.uk/CGI/man-cgi?rm
  3. AppleHDA Solution - Work in progress

    If I remember correclty, MadTux told me that he has read on ALSA project that both chipsets (ALC862 and ALC268) are similar and he has able to provide working solution from latest alc268testing.
  4. AppleHDA Solution - Work in progress

    Hello Taruga, I can confirm in Lenovo c200 with ALC861-VD (ALC862) that situation is exactly the same - the installers themselves don't work. Only from second installer after manual copy of both kext I see the same pictures... and no, there is no output comming. Input most likely is working, despite I didn't record anything, but can see some pics from mic comming in. Recently MadTux, was able to patch ALC268, which is obviously similar to ALC862 and internal speackers were working perfect. The problem there is with microfon - no input at all. I hope it will helps for further investigation.
  5. ALC861-VD (0x10ec0862) working

    MadTux, As I told you on PM, it is working with some exceptions: Mic is present, but nothing coming from microfon. Output is perfect. Can you tell me what is the situation with you? And probably some hint will be highly appreciated. Thanks in advance.
  6. AppleHDA Solution - Work in progress

    Hello MadTux, first of all Mery Christmas to to you and to all members of this forum. I can confirm that I have output from headphones. Here is the picture from System Preferences:
  7. AppleHDA Solution - Work in progress

    Taruga, should I report you that this in not working for ALC 861-VD? - I don't think so... You should know that this is not cover ALC 862 ...Unfortunately
  8. This is for ALC 861-VD on Lenovo HDAudio[0x34f3e00]::CodecDetection-started(0x31dbd80) by Taruga HDAudio::D27:F0 Irq: 22 Vid: 8086 Pid: 27d8 HDAudio::Cad Address: 0 HDAudio::Vid/Pid : 0x10ec0862 HDAudio::Subsystem : 0x17aa8e2d HDAudio::Revision : 0x00100001 HDAudio[0x34f3e00]::CodecDetection-ended(0x1) By the way, with new version patchers after 1.18 and alc861testing.zip, as well as with ALC861_Subsystem_Id_0x10430000_alfa_driver_by_Taruga after applying codedump from linux it can recognize my codec properly, no SPDIF: AppleHDA Patcher - 2006/2007 by Taruga v1.20 * Patching AppleHDA.kext to 0x10ec0862 Done * Checking AppleHDA for patch Done 0001f4a0 cmpl $0x10ec0862,%eax 00020584 cmpl $0x10ec0862,%eax * Checking for SPDIF Out Not Detected * Checking for SPDIF In Not Detected * Using the following nodes in pathmap Speaker : * Copying new config to destination Done * Repairing Permissions Done * Deleting Extensions Cache Done ** Done patching - You can reboot now ** After reboot, It can't load kext: kextload /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/ can't add kernel extension /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/ (not a bundle) (run kextload on this kext with -t for diagnostic output) -t option didn't give me more information. In system Profiler about Audio: Intel High Definition Audio: Device ID: 0x17AA3802 Audio ID: 12 ... and no, the permissions are just OK: chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/ chmod -R 755 /System//Library/Extensions/AppleHDA.kext/ kextload /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/ can't add kernel extension /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext/ (not a bundle) (run kextload on this kext with -t for diagnostic output) Sorry for this big off-topic, but I have only 4 posts and always trying to help with more information. I'm with Leopard. Taruga:0x10ec0862 was never suported by the patcher, that´s why. Wait for 2.00 and maybe you´ll get better luck
  9. AppleHDA Solution - Work in progress

    Hello Taruga, here is my ioreg dump for ALC-861-VD on Lenovo, hopefully it will helps. The followoing days I will have 2 days off, so I will be available for any testings. Currently I'm running Mac OS X 10.4.9. ioregdump.txt
  10. AppleHDA Solution - Work in progress

    Hello Taruga, Glad you still working on the project and coming more closer to my problems . I have ALC861-VD, checked out in dump and found out that the part specially with Audio Mixer is very similar, but still doesn't have even controls on the bar. Using beta4some861_880models. When you find a time, can you take a look and tell me what is wrong? I am attaching again my linux dump. codec0_dump.txt
  11. AppleHDA Solution - Work in progress

    Does anyone have a luck with alc862 + ICH7? The patcher from Taruga doesn't help. Even Azalia doesn't work for me - it is loaded, it shows output and i can control volume - no output on my Lenovo c200 with I945GM 82801G. If someone can give me a hint... this is my code0 dump under linux. codec0_dump.txt