Jump to content

SOLUTION FOR MARVEL 88E8039 IN LEOPARD


  • Please log in to reply
26 replies to this topic

#1
Apple X

Apple X

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 186 posts
  • Gender:Male
  • Location:Barakaldo, Spain
First, sorry for my english... I am spanish and i dont speak english since....bufff

I, about many peope, have a marvel yukon 88e8039, and Leopard 10,5

One week after don´t works the ethernet conection, using the tutorials about marvel in leopard and others, AppleYukon (I don´t have it i only have appleYukon2.... etc) i have the solution to works perfect in leopard.

First the file to edit is Info.plist that is in the package IONetworkingFamily.kext so firstly enter in console...

Sudo -s and type your password to have permissions. We are going to change permissions to edit the packet IONetworkingFamily.kext that is in /System/Library/Extensions

The commands are there:

cd /System/Library/Extensions
chmod -R 755 IONetworkingFamily.kext


ok... now we go to the find (explorer) and go to this archive in the explorer (finder)

Now enter in this using the script editor (the archive change his icon from a cube to a carpet icon) and now we have to enter to view the content of the package (kext)

Now enter in contents, plugins, appleyukon2.kext (that it is on leopard that we have), contents, and we wiew the magnific Info.plist that we have to edit

Since now is about the others tutotials, have change the permissions, and we are going to edit the file

Ok... we have to change the VendorID/DevideID to recognize our ethernet... we have the file edited in this tutorial so if you wish to copy directly and replace... perfect... my DevideID/VendorID is 435311AB that it`s of marvel yukon 88E8039 Fast Ethernetç

I have changed the DeviceID/VendorID in this cards to assegurate me that works...and i have change this lines...


<key>IOPCIPrimaryMatch</key>
<string>0x435311ab</string>



I have change in the 88e8053, 8055, 8061 and 8062...
In the file that is in the food of this post you have the file to view the configuration.


now we are going to ACTIVATE the driver manualy... ypu dont have to restart... whithout restart all persons have the etthernet fully working without any kernel panic

now, in console...

sudo -s (if you closed before the terminal)
cd /System/Library/Extensions/IONetworkingFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleYukon2.kext/Contents
chown -R root:wheel /System/Library/Extensions
chmod -R 755 /System/Library/Extensions/IONetworkingFamily.kext
cd /System/Library/Extensions/IONetworkingFamily.kext/
cd Contents
cd PlugIns
kextload AppleYukon2.kext ( load the driver )



now we are going to delete the Extensions.mkext ..........

rm /System/Library/Extensions.mkext
kextcache -k /System/Library/Extensions


PERFECT... Close the terminal and if you go to System Prefecences... Network... YOU HAVE A NEW ETHERNET ADAPTER!!!!!!!

Now to activate definetively, select in DHCP, the option off, and click on apply...

Now, select DHCP, or the configuration that you prefer... plug in... and works!!!!!!!!!!

jejeje


If you wish, restart the pc to view that it`s none kernel panic... boot perfect in normal mode....

Thanks to all... If you have another question... here i am

-----------------------------------------------
Packard Bell SB88 Limited Edition---------
Core 2 Duo... Ok (Parch of NVInstaller)
3GB RAM (Working)
GeForce 8600M 512 (Working with hardware acceleration, QE Enabled and CI Enabled...with 256 Mb)
Conexant High Definition Audio (Working with Alexia Audio Package of HDAudio)
DVD-RW (Working)
Fast Ethernet Marvel Yukon 88E8039 (Working)
Intel 3945 ABG // 4965 ABG (Not working... the driver is not works yet)
Ralink RT71 Wifi Adapter (Working)
Ricoh Card Reader (Not working)
USB 2.0 Camera (Working but no with photo booth)

Attached Files



#2
Krazubu

Krazubu

    InsanelyMac Legend

  • Retired
  • 874 posts
You shoud precise in which IOKitPersonality, there are many in this plist, and not any one can be used.
Also there are mistakes in your command lines, it's yukon2.

#3
Apple X

Apple X

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 186 posts
  • Gender:Male
  • Location:Barakaldo, Spain
Sorry the mistakes are corrected... thanks for say me

#4
ekuwalls182

ekuwalls182

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Gender:Male
  • Location:richmond ky
A little hard to follow at first (since English isn't your first language) but this is the ONLY guide that finally has my Yukon Ethernet working on Kalyway 10.5.2. I am using a Toshiba a205-4707. Hopefully this can help some others out there as well.

#5
BigPimpin

BigPimpin

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 557 posts
  • Location:North Slope
What is "jejeje"?

#6
ekuwalls182

ekuwalls182

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Gender:Male
  • Location:richmond ky
spanish for hehehe?

#7
jmvBMW

jmvBMW

    Insanely Bimmer

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 194 posts
  • Gender:Male
  • Location:Chile
Apple X, puedes poner tu solución en el foro de espańol?

#8
Apple X

Apple X

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 186 posts
  • Gender:Male
  • Location:Barakaldo, Spain
Ola chicos!

Claro que si mańana mismo la pongo. Yo la uso todos los dias la marvel, y nunca ma dado ningun problema, va perfecta. Mańana viernes os cuelgo la solucion en espańol en el foro de espańol. Un saludo chicos / chicas


Hello boys and girls;

Ok, tomorrow i will post the solution in spanish in the spanish forum... I use the marvel and never has do anyproblem, works perfectly... Tomorrow friday i will post the solution. And yes, I am spanish hehehe, sorry about my poor english

#9
wollygoggles

wollygoggles

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts
Friend, I cannot thank you enough. I've tried for two days to get the 88e8039 ethernet to work on my Sony Vaio VGN-NR21M. Yours is the only guide that managed to get it to work. Thanks very much.

#10
Tirano-arg

Tirano-arg

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
This really work
thank you very much

#11
Jon Brick

Jon Brick

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
im in terminal and when i put this in


chmod -R 755 IONetworkingFamily.kext

i get

chmod: 755: no such file or directory

when i put this in

chown -R root:wheel /System/Library/Extensions

it says

chown: illegal option --r


But i rebooted and when i plug my ethernet in, it shows up as an airport, and i can get online. did i do everything right?





#12
NegativeFPS

NegativeFPS

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
Any tips on how to find my deviceID and whatnot? I only have Leopard installed, so I can't check in Windows. My card is 88E8053

#13
furKing

furKing

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
Negative FPS:

Google for and download this file: pciutils_osx_installer.pkg.zip

double-click to unzip you will get .pkg file
1 - Double click on it and follow instructions to install.
2 - Open a Terminal.
3 - Type "lspci -nn"
4 - You should see something like this.

zephyroth-akashs-system-product-name:~ zephyroth$ lspci -nn
00:00.0 Memory controller [0580]: nVidia Corporation CK804 Memory Controller [10de:005e] (rev a3)
00:01.0 ISA bridge [0601]: nVidia Corporation CK804 ISA Bridge [10de:0050] (rev a3)
00:01.1 SMBus [0c05]: nVidia Corporation CK804 SMBus [10de:0052] (rev a2)
00:02.0 USB Controller [0c03]: nVidia Corporation CK804 USB Controller [10de:005a] (rev a2)
00:02.1 USB Controller [0c03]: nVidia Corporation CK804 USB Controller [10de:005b] (rev a3)
00:04.0 Multimedia audio controller [0401]: nVidia Corporation CK804 AC'97 Audio Controller [10de:0059] (rev a2)
00:06.0 IDE interface [0101]: nVidia Corporation CK804 IDE [10de:0053] (rev f2)
00:07.0 IDE interface [0101]: nVidia Corporation CK804 Serial ATA Controller [10de:0054] (rev f3)
00:08.0 RAID bus controller [0104]: nVidia Corporation CK804 Serial ATA Controller [10de:0055] (rev f3)
00:09.0 PCI bridge [0604]: nVidia Corporation CK804 PCI Bridge [10de:005c] (rev a2)
00:0a.0 Bridge [0680]: nVidia Corporation CK804 Ethernet Controller [10de:0057] (rev a3)
00:0b.0 PCI bridge [0604]: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge [10de:005d] (rev a3)
00:0c.0 PCI bridge [0604]: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge [10de:005d] (rev a3)
00:0d.0 PCI bridge [0604]: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge [10de:005d] (rev a3)
00:0e.0 PCI bridge [0604]: nVidia Corporation CK804 PCIE Bridge [10de:005d] (rev a3)
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: nVidia Corporation G80 [GeForce 8800 GTS] [10de:0193] (rev a2)

in this example the ethernet controller device id is 0x005710de .

Hope this helps...

#14
calamity

calamity

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts

Now enter in this using the script editor (the archive change his icon from a cube to a carpet icon) and now we have to enter to view the content of the package (kext)

Now enter in contents, plugins, appleyukon2.kext (that it is on leopard that we have), contents, and we wiew the magnific Info.plist that we have to edit


What the heck does this mean, what am i suppose to do here.. you don't make any sense.. can someone guide me through it.. i can do everything else.. thats easy

#15
hexify

hexify

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
Followed this guide, used the provided file attached and it worked great! Thanks!

#16
kobra022

kobra022

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
I followed your instructions, but my ethernet still doesnt work :(
it looked like it was working and i had no errors

#17
bennygonzalez

bennygonzalez

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
Yay finally my lan works thanks to this!!!!

#18
aster

aster

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
Any genious here... Take a look at this post
http://forum.insanel...o...=120206&hl=
And help us with Marvell Yukon 88E8040!
Please, there are lot of us needing this!

Thanks! ;)

#19
tallashk

tallashk

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 17 posts
mine didn't work on this. But then I copied the AppleYakon.kext (not applyYakon2.kext) from dvd and edited it with device id 4353 and rebooted with -f

It worked for me

#20
bmk789

bmk789

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
Could someone upload a zip of their working AppleYukon2.kext? After trying to use the Info.plist from the zip, I screwed up a mv command and wiped out my kext. I'd really appreciate someone uploading a working kext!





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   Web hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy