Jump to content

Ladies and lads I would like to introduce to you a functioning ALC262 driver


  • Please log in to reply
231 replies to this topic

#201
kizwan

kizwan

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,422 posts

Thanks Kizwan... I look forward to comparing the kext that you will hopefully generate for me with The Kings guide & my codec dump to see exactly what it's all about... All I can say is I'm gonna need a *hitload of black coffee to keep my brain awake after having a quick glimpse at the The King's guide :-)


Hi egnm1969,

Please try this driver & let me know if it is working or not.
Attached File  AppleHDA_ALC260_egnm1969.10.5.6.pkg.zip   538.66KB   24 downloads
(EDIT: Don't try. Not working)
Good luck. :)

kizwan

#202
egnm1969

egnm1969

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 24 posts
@Kizwan - Well after trying last night on a couple of fresh builds and making sure that I ran disk permissions after the installation & before it rebooted (and for that matter I even tried running disk permissions after it rebooted), I'm afraid it didn't work. I even made sure that that these files (ALCinject.kext, HDAEnabler.kext, AppleAzaliaAudio.kext) weren't already there before I ran the installation. To summarize using the format that was quoted earlier in this Topic...

AppleHDA_ALC260_egnm1969.10.5.6.pkg.zip
internal speakers=no
headphones=no
digital out=n/a
Mic=no

Any ideas ? :)

Thanks

#203
kizwan

kizwan

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,422 posts

@Kizwan - Well after trying last night on a couple of fresh builds and making sure that I ran disk permissions after the installation & before it rebooted (and for that matter I even tried running disk permissions after it rebooted), I'm afraid it didn't work. I even made sure that that these files (ALCinject.kext, HDAEnabler.kext, AppleAzaliaAudio.kext) weren't already there before I ran the installation. To summarize using the format that was quoted earlier in this Topic...

AppleHDA_ALC260_egnm1969.10.5.6.pkg.zip
internal speakers=no
headphones=no
digital out=n/a
Mic=no

Any ideas ? :)

Thanks


I have made minor adjustment. Please test your internal speaker, headphones & line out.
Attached File  AppleHDA_ALC260_egnm1969.10.5.6.pkg.zip   539.25KB   16 downloads
(EDIT: Don't try. Not working)

kizwan

#204
egnm1969

egnm1969

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 24 posts
@kizwan - Sorry to say but no joy with this update either. No sound anywhere and nothing showed up in the Sound Preference section of System Preferences either... Doh !! :rolleyes:

#205
kizwan

kizwan

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,422 posts

@kizwan - Sorry to say but no joy with this update either. No sound anywhere and nothing showed up in the Sound Preference section of System Preferences either... Doh !! :rolleyes:


Can you send me system.log (/var/log/system.log) file? Thank you.

#206
bobbygun

bobbygun

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
Hi kizwan! I'm glad to see that im not alone! I have same problem with Sony VGN-FJ3SR ALC260 sound on board. Worked (with targa patch 1.20 - only headphones silmeanosly with speakers, no mics no line-in) before i change ideneb 1.3 10.5.5 to XXX 10.5.6. After applayn patch on 10.5.6 - kernel panic... And begin my story... :) I try also your kexts with - and out modifications (i try change pinkconfig, i use binar patch AppleHDA found 3d6202ec10 - replase with 3d6002ec10 and ets..) =0 I see in systemlog: kernel[0]: Sound assertion "0 != setupHostInterrupt ()" failed in "/SourceCache/AppleHDA/AppleHDA-162.1.37/AppleHDAController/AppleHDAController.cpp" at line 253 goto Exit . Tarugas patch use old HDA ver 1.4 (exist insade patch) On this version kext AppleHDAController anather then in yurs relise 1.6.2a37! In older version needed insert IOPCIPrimaryMatch - vendorID 0x26688086. In new relise i cannot found it... Or next point - relise 10.5.5. and 10.5.6. difer applesmbios - EFI! Maybe problem from that way... I tray diferent smbios - not result!! This my dumps mandriva linux, vista pinconfig , svg file... Battle continue! Sory for my bad english - i am russian man - french spoken....

Attached Files



#207
egnm1969

egnm1969

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 24 posts
@kizwan - Hi there. Got your PM's and here's all the info that you asked for that will hopefully help you solve my dilemma... Unfortunately the last driver that you supplied me (Alpha2) doesn't do anything either...
Here's the config of my laptop...

- Internal speaker
- Jack (Green) Headphone port
- Jack (Pink) Microphone port

I've attached a zip file that contains the System.log's for the 3 drivers that you have provided for me so far, and also the kext that you asked for that works under 10.5.2. In addition I've added the codec dump that I use with Taruga's v1.20 patcher under 10.5.2. As you'll see that codec dump doesn't even match the one that I managed to output using Knoppix, so you'll see the dilemma I'm having :)
If you need anything else, then please let me know & again thanks very much for you help :)

Attached Files



#208
kizwan

kizwan

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,422 posts
Hi guys,

@egnm1969 - I have post new driver for testing over here: http://www.insanelym...p...t&p=1128856
@bobbygun - See you there.

For those who trying to get ALC260 working, please continue our conversation over here because this thread is for ALC262 & I don't want to flooding it with posts that not related with ALC262. :hysterical: See you there.

Thank you.

kizwan

#209
Dismounted

Dismounted

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 30 posts
  • Gender:Male
  • Location:Australia
ALC262 working good with VoodooHDA on 10.5.6: http://www.insanelym...howtopic=161638

Give it a try!

#210
manor

manor

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 318 posts
  • Gender:Male

Hi AleSoft,

I have patched AppleHDA.kext for your ALC260 according to your codec dump file. Please try & report back if it is working or not.

You can install it by using kexthelper or using my install script (InstallAppleHDA_ALC260) in the ALC260 folder. If you decided want to use my install script, make sure you unpack the zip file at your Desktop or it will not working. If you don't believe my install script please use kexthelper to install it instead.

The content of the install script (InstallAppleHDA_ALC260):-

#!/bin/bash
	   sudo mkdir /BackupExtensions
	   sudo mv /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext /BackupExtensions/
	   sudo cp -R ~/Desktop/ALC260/AppleHDA.kext /System/Library/Extensions/
	   sudo chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext
	   sudo chmod -R 755 /System/Library/Extensions/AppleHDA.kext
	   sudo mv /System/Library/Extensions/ALCinject.kext /BackupExtensions/
	   sudo mv /System/Library/Extensions/HDAEnabler.kext /BackupExtensions/
	   sudo mv /System/Library/Extensions/AppleAzaliaAudio.kext /BackupExtensions/
	   sudo rm -rf /System/Library/Extensions.mkext
	   echo "Please Reboot"
If you use kexthelper to install it, please make sure this kexts are not in your /System/Library/Extensions/ folder or it will not working:-
1) ALCinject.kext
2) HDAEnabler.kext
3) AppleAzaliaAudio.kext

Good luck. :P

kizwan

EDIT: I patched original 10.5.6 AppleHDA.kext for ALC260


(EDIT: Don't try. Not working)


IOHDAudioCodecVendorID - 0x10ec0260
IOPCIPrimaryMatch - 0x269A8086
ple can u help me my x5000xvn motherbord

#211
Dr. Manhattan

Dr. Manhattan

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
Hi, this is a stupid question but how do you find the subsystemID for your soundchip?
thanks :/

#212
smitty92

smitty92

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
ok nvm i found it on google, but it keeps telling me that all the codecs need research :wacko:

#213
kwjenkins

kwjenkins

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts
  • Gender:Male
I updated to 10.5.7 on my m9040n HP tower and R20 toshiba. The toshiba has the ALC262 audio, and it still doesn't work. I tried rolling back to the appleHDA kext I used successfully from 10.5.5 but nothing seems to work. Any advice related to the 262 would be appreciated.

I tried the voodoo hda but I kept gettig registery errors and couldn't figure out how to run or use the dump helper app.
This is so irritating, I hope it get sorted before snowleopard!
kenny



ALC262 working good with VoodooHDA on 10.5.6: http://www.insanelym...howtopic=161638

Give it a try!



hey there, did you just install the kext and the preference panel, precompiled or did you use Xcode to compile a solution on your machine? Does this need to have some sort of dump added to it to make it work on the alc262?
thanks for any more info regarding your specific process.
kenny

#214
digitallysick

digitallysick

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 210 posts
I have a Lenovo Y410 it makes me want to die =(

no audio no matter what I do, im going to fresh install, mach kernel and try again

#215
Bungo

Bungo

    InsanelyMac Sage

  • Coders
  • 296 posts
  • Gender:Male
Hi

I've Samsung R510 AS02 laptop with ALC262 (internal: MIC and Speakers, external: IN and OUT). I've tried many kext (from this topic and from this and this) but never got in System Profiler good info.
Is it a problem with HDAEnabler or AppleHDA?
Anybody knows how to resolve this problem?

Codec: Realtek ALC262
Address: 0
Vendor Id: 0x10ec0262
Subsystem Id: 0x144dc042
Revision Id: 0x100202

Attached File  ALC262_SamsungR510AS02_codec_0_dump_Mandriva_2009.1_One.txt   9.52KB   19 downloads
Attached File  ALC262PinConfigOverrideVerbsVista.txt   1.51KB   10 downloads

#216
timothy00

timothy00

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
seems that nobody like me wiz lenovo f41 at2390,the version OS of my laptop is iatkos 10.5.5,everytime i have to put it to sleep to get audio back on,such a pain ,and no headphone,mic ,just output,totally drives me crazy,i tried alcinject .kext and appleHDA.kext,but it doesnot work at all,no response ,no nothing .
i doubt the pins are the main point,and i donot how to modify them :thumbsup_anim:
just inform me of the updated news,thanks an awful lot

#217
xchao

xchao

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 3 posts

I have a Lenovo Y410 it makes me want to die =(

no audio no matter what I do, im going to fresh install, mach kernel and try again


Hi, I'm using Lenovo 3000 Y410 same model like you. I've download ALC262-837.zip extract and use Kext Helper to install kext.

To get Y410 sound works.
1. Turn off web cam by pressing fn+esc
2. Put Y410 to sleep mode by pressing fn+f1
3. Wake up from sleep by pressing any key.
4. Sound, bluetooth and wireless will start up to work.

Speaker out is default selected, Headphone works by selected in sound preference (Not just put Headphone into the jack).

Goodluck

seems that nobody like me wiz lenovo f41 at2390,the version OS of my laptop is iatkos 10.5.5,everytime i have to put it to sleep to get audio back on,such a pain ,and no headphone,mic ,just output,totally drives me crazy,i tried alcinject .kext and appleHDA.kext,but it doesnot work at all,no response ,no nothing .
i doubt the pins are the main point,and i donot how to modify them :poster_oops:
just inform me of the updated news,thanks an awful lot


I would like to share knowledge from my Lenovo Y410 or F41 in Chinese model.
1. I using Taruga HDA patch 1.20 with ALC262-837.txt
2. After installed and reboot, I installed the ALC262-837.zip using Kext Helper, then reboot.
3. Turn off web-cam (fn+esc), and put to sleep mode (fn+f1)
4. Wake up and sound should work. Headphone work by select Headphone in sound preference, then plug headphone into the jack.
5. Mic internal not works, but external mic works through the mic jack.

Good luck.

#218
5ft heroes

5ft heroes

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
I have installed kalway 10.5.2 onto my machine which has a intel d915gux board. It comes with onboard sound, which is:

Realtek HD Audio = VEN: 8086 & DEV: 2668


what zip should i select? or is thier another way i can install these drivers...?

please let me know...

thanks

#219
bronxboyXXX

bronxboyXXX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 92 posts
Hi guys. I know it's been a while & I see that a lot has been going on in here. All I can say is I'm proud of you all for picking up where i left off.

Hello everyone,

So I used Codecgraph (thanks for the suggestion) + Graphviz and studied my sound card's pin layout. Then I took a look at BronxBoy's modifications he made to Info.plist in AppleHDA.kext, and this attached AppleHDA.kext is what I came up with it. If you choose to use it, make sure you repair your permissions before you reboot, and make sure the output is set to "Headphones" in your "System Preferences -> Sound". (Disclaimer: this kext is provided with no guarantee of success.) Headphone output works, but outputs simultaneously to the speakers. Better than no headphones at all. Line In works for the Mic.

This next part is important. If you're a Lenovo laptop user like me (see sig for details), you need to be using the vanilla kernel. If you're using Netkas' kernel (and I may assume any other ToH kernel), when you try and sleep, it won't wake up. With the vanilla kernel, sleep doesn't work, BUT that's to your advantage with the Lenovo. For some reason, when you invoke sleep, it will wake up moments later and bang! there's the audio.

You may hear some buzzing out of your speakers when nothing happens for awhile. I don't know why. If you change the volume or your playing something it goes away. Also, if you make sure your computer isn't buzzing before you shut down, it will shutdown all the way. If it's buzzing when you shut down, it kernel panics (which isn't seen unless you booted in verbose mode -v) and your trackpad stays lit blue. Your computer's still on and sucking life out of your battery. Then you have to hold the power for 7 seconds or so to shut it down.

Hope this helps. This is the best I can do for now. Any insight from anyone on how to improve this, I'm all ears.


:)

#220
tahitibub

tahitibub

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 12 posts

Hi, this is a stupid question but how do you find the subsystemID for your soundchip?
thanks :/


Nobody knows ? Must we run a system utility in windows ?





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy