Jump to content

CardBus/PCMCIA PC Cards for Leopard


  • Please log in to reply
1070 replies to this topic

#901
tonifresh

tonifresh

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
I used IOPCMCIAFamily.kext.zip. Is this a problem? Should I test the another one?

#902
kizwan

kizwan

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,422 posts
I think you should test with another version. Try IOPCMCIAFamily.leopard.zip first & then go to older version if it not working for you. Always do backup your original kext. Or you may want to try AnV's IOPCIFamily.kext.

kizwan

#903
tonifresh

tonifresh

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
The Leopard kext didn't work. On this point it stops. Where i can find AnV's kext?
Posted Image

#904
kizwan

kizwan

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,422 posts

The Leopard kext didn't work. On this point it stops. Where i can find AnV's kext?
......


Look at the previous page. I have posted the URL to AnV's kext.

#905
tonifresh

tonifresh

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
I installed AnV's kext without kernel panic. I'm getting some lines for the Carbus. I think the problem is here:

IOPCCardBridge::getOFConfigurationSettings: failed to configure the machine


What I can do?


Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: using 10485 buffer headers and 4096 cluster IO buffer headers Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: IOAPIC: Version 0x20 Vectors 0:23 Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: ACPI: System State [S0 S3 S4 S5] (S3) Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: Extension "com.apple.driver.ApplePCIConfigurator" has immediate dependencies on both com.apple.kernel and com.apple.kpi components; use only one style. Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: Extension "com.apple.driver.AppleACPIRuntime" has immediate dependencies on both com.apple.kernel and com.apple.kpi components; use only one style. Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: mbinit: done Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: Security auditing service present Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: BSM auditing present Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: From path: "uuid",Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: Waiting for boot volume with UUID 1CC5BAA2-36E0-3B61-A43B-DE694C10D209 Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: Waiting on <dict ID="0"><key>IOProviderClass</key><string ID="1">IOResources</string><key>IOResourceMatch</key><string ID="2">boot-uuid-media</string></dict> Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: USBF:1.228Attempting to get EHCI Controller from BIOS Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: USBF:1.230USBLEGCTLSTS value c0002000 Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: USBF:1.231Found USBLEGSUP_ID - value 0x1000001 - writing OSOwned Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: USBF:1.233acquireOSOwnership done - value 0x1000001 Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: IOPCI2PCIBridge: cardbus memory range 524288 bytes @ 0xd2203000 Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: IOPCI2PCIBridge: cardbus I/O range 2048 bytes at 0x00007080 Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: Debug driver registered: AppleUSBUHCI Jan 25 21:25:08: --- last message repeated 1 time --- Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: IOPCCardBridge::getOFConfigurationSettings: failed to configure the machine Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: FireWire (OHCI) VendorID 1106 ID 3044 PCI now active, GUID 00023f688b4077fe; max speed s400. Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: Got boot device = IOService:/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/SATA@1F,2/AppleIntelPIIXATARoot/PRID@0/AppleIntelICHxSATA/ATADeviceNub@0/AppleATADiskDriver/IOATABlockStorageDevice/IOBlockStorageDriver/TOSHIBA MK2051GSY TOSHIBA MK2051GSY/IOFDiskPartitionScheme/Untitled 7@7 Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: BSD root: disk0s7, major 14, minor 6 Jan 25 21:25:08 localhost kernel[0]: Jettisoning kernel linker. Jan 25 21:25:09 localhost kernel[0]: ERROR: FireWire unable to determine security-mode; defaulting to full-secure. Jan 25 21:25:09 localhost fseventsd[24]: bumping event counter to: 0x1370 (current 0x0) from log file '0000000000000167' Jan 25 21:25:10 localhost DumpPanic[37]: Error getting a reference to IODeviceTree:/options Jan 25 21:25:10 localhost com.apple.launchd[1] (com.apple.DumpPanic[37]): Exited with exit code: 1 Jan 25 21:25:10 localhost socketfilterfw[33]: _CFGetHostUUIDString: unable to determine UUID for host. Error: 35 Jan 25 21:25:10 localhost DirectoryService[38]: Launched version 5.2 (v514.4) Jan 25 21:25:10 localhost rpc.statd[17]: statd.notify - no notifications needed Jan 25 21:25:11 localhost DirectoryService[38]: _CFGetHostUUIDString: unable to determine UUID for host. Error: 35 Jan 25 21:25:11 localhost com.apple.configureLocalKDC[28]: sh: /usr/libexec/PlistBuddy: No such file or directory Jan 25 21:25:11 localhost diskarbitrationd[27]: _CFGetHostUUIDString: unable to determine UUID for host. Error: 35 Jan 25 21:25:11 localhost com.apple.configureLocalKDC[28]: Error: configureLocalKDC cannot parse /var/db/dslocal/nodes/Default/config/KerberosKDC.plist


#906
kizwan

kizwan

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,422 posts

I installed AnV's kext without kernel panic. I'm getting some lines for the Carbus. I think the problem is here:

IOPCCardBridge::getOFConfigurationSettings: failed to configure the machine


Well....first of all I don't understand when you saying kernel panic because it should print out some debug message when you boot with verbose mode (when you try IOPCMCIAFamily.kext from this thread earlier).

Can we try again using ~Eureka's kext? Download rev 8 from the first post of this thread & put both kext, IOPCIFamily.kext & IOPCCardFamily.kext inside the Extensions folder. Repair permissions and then boot with "-f -s". This way you will boot into single-user mode. If it is successful you can see a command prompt. At that prompt, enter this command line-by-line (without # character):-
# mount -uw /
# dmesg > dmesg_rev8.txt

Send me that file (dmesg_rev8.txt) to me & I will look into it. It should be located at root drive (/).

kizwan

#907
tonifresh

tonifresh

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
Yeah thank very much, rev8 works fine.

#908
DANILOVEN

DANILOVEN

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 223 posts
  • Gender:Male
UP

where is IOPCIFAMILY.kext ????

Under Ideneb 10.5.5:

CardBus bridge [0607]: Texas Instruments PCIxx12 Cardbus Controller [104c:8039]
Mass storage controller [0180]: Texas Instruments 5-in-1 Multimedia Card Reader (SD/MMC/MS/MS PRO/xD) [104c:803b]
SD Host controller [0805]: Texas Instruments PCIxx12 SDA Standard Compliant SD Host Controller [104c:803c]

My output when I boot on Knoppix is>

08:06.0 CardBus bridge: Texas Instruments: Unknown device 8031
Subsystem: Hewlett-Packard Company: Unknown device 30a5
Flags: bus master, medium devsel, latency 168, IRQ 18
Memory at d2004000 (32-bit, non-prefetchable) [size=4K]
Bus: primary=08, secondary=09, subordinate=0c, sec-latency=176
Memory window 0: 50000000-53fff000 (prefetchable)
Memory window 1: 58000000-5bfff000
I/O window 0: 00002400-000024ff
I/O window 1: 00002800-000028ff
16-bit legacy interface ports at 0001


questo sotto windows:

Controller Cardbus Texas Instruments PCI-8x12/7x12/6x12

ID HARDWARE
PCI\VEN_104C&DEV_8039&SUBSYS_30A5103C&REV_00
PCI\VEN_104C&DEV_8039&SUBSYS_30A5103C
PCI\VEN_104C&DEV_8039&CC_060700
PCI\VEN_104C&DEV_8039&CC_0607

Tipo Bus Legacy
00000005

Numero Bus
00000008

Indirizzo
00060000

00000005

intervallo di memoria D2004000 - D2004FFF
intervallo di memoria D20FF000 - D20FFFFF
intervallo I/O 2C00 - 2C03
IRQ 0x00000012 (18)

Kext?

#909
Vault_13

Vault_13

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
Hi Chun-Nan!
Does your fix work with OS X 10.5.6? I tried PCCard.10.5.2.beta3.zip to restore Yukon 88E8055 ethernet, but failed. At the same time PCCard.10.5.2.beta3.zip restores Yukon under OS X 10.5.2.

#910
kizwan

kizwan

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,422 posts

Hi Chun-Nan!
Does your fix work with OS X 10.5.6? I tried PCCard.10.5.2.beta3.zip to restore Yukon 88E8055 ethernet, but failed. At the same time PCCard.10.5.2.beta3.zip restores Yukon under OS X 10.5.2.


Hi,

Download kext for 10.5.6. It able to get my 88E8038 worked. Download IOPCMCIAFamily.kext.zip not IOPCMCIAFamily.leopard.zip. Link is on the first page.

kizwan

#911
MiMe

MiMe

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
Hi,

my Leo 10.5.6 Retail is running smoothly on my EP45-UD3R Board.

Now I like to use my PC-PCMCIA-Card P222 (ENE 1420 Chip)

Installing (IOPCMCIAFamily.kext from http://www.mediafire.com/chunnan OR
IOPCIFamily.kext & IOPCCardFamily.kext from PCCard.10.5.2.beta3.zip OR
IOPCIFamily.kext v8 & IOPCCardFamily.kext v8 and IOPCMCIAFamily.kext from http://www.mediafire.com/chunnan)

results in loosing root device (without inserted Card P222).

Boot screens shows :
Extensions "com.apple.driver.AppleACPIPlatform" has immediate dependencies on both com.apple.kernel and com.apple.kpi components; use only on style.
Extensions "com.apple.driver.ApplePCIConfigurator" has immediate dependencies on both com.apple.kernel and com.apple.kpi components; use only on style.
Extensions "com.apple.driver.AppleACPIPlatform" has immediate dependencies on both com.apple.kernel and com.apple.kpi components; use only on style.
12AppleACPIPCI is not compatible with its superclass, 11IOPCIBridge supperclass changed?
...
Failed to load extensions com.apple.driver.AppleACPIPCI.
Couldn't alloc class "AppleACPIPCI"
...
Still waiting for root device

Appears that I don't really know what kext exactly I do need!

Any Idea?
Thanks!
MiMe

#912
Vault_13

Vault_13

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts

Hi,

Download kext for 10.5.6. It able to get my 88E8038 worked. Download IOPCMCIAFamily.kext.zip not IOPCMCIAFamily.leopard.zip. Link is on the first page.

kizwan


I installed IOPCMCIAFamily.kext.zip and the ethernet is still down. But suddenly the Atheros AR5006EG Wi-Wi card starded to work. It also works with IOPCMCIAFamily.leopard.zip installed.

1 What should i do to restore wired network as well? Mabe replace IOPPCIFamily with something? Re-applying PCCard.10.5.2.Beta2.pkg doesn't work.
2 Ther airport sign on the taskbar is empty and the Airport Utility can't find any wireless devices. Is there a fix for this issue?

#913
kizwan

kizwan

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,422 posts

I installed IOPCMCIAFamily.kext.zip and the ethernet is still down. But suddenly the Atheros AR5006EG Wi-Wi card starded to work. It also works with IOPCMCIAFamily.leopard.zip installed.

1 What should i do to restore wired network as well? Mabe replace IOPPCIFamily with something? Re-applying PCCard.10.5.2.Beta2.pkg doesn't work.
2 Ther airport sign on the taskbar is empty and the Airport Utility can't find any wireless devices. Is there a fix for this issue?


Do you know your Yukon ethernet device & vendor ID? I think you need to add it in AppleYukon2.kext (Info.plist) file. No need to replace any kext file, IOPCMCIAFamily.kext.zip is the right driver for you. I think the reason why your aiport did not pickup any AP is because your airport detected as en0. It should be en1. en0 should be your Yukon ethernet. Find your ethernet device & vendor ID & put it in the AppleYukon2.kext:-
/System/Library/Extensions/IONetworkingFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleYukon2.kext/Contents/Info.plist

Emmmmm......sometime you need to turn on your airport in windows first & then reboot into OS X. It may work.

Good luck. :wacko:

kizwan

Hi,

my Leo 10.5.6 Retail is running smoothly on my EP45-UD3R Board.

Now I like to use my PC-PCMCIA-Card P222 (ENE 1420 Chip)

....................................................

Boot screens shows :
Extensions "com.apple.driver.AppleACPIPlatform" has immediate dependencies on both com.apple.kernel and com.apple.kpi components; use only on style.
Extensions "com.apple.driver.ApplePCIConfigurator" has immediate dependencies on both com.apple.kernel and com.apple.kpi components; use only on style.
Extensions "com.apple.driver.AppleACPIPlatform" has immediate dependencies on both com.apple.kernel and com.apple.kpi components; use only on style.
12AppleACPIPCI is not compatible with its superclass, 11IOPCIBridge supperclass changed?
...
Failed to load extensions com.apple.driver.AppleACPIPCI.
Couldn't alloc class "AppleACPIPCI"
...
Still waiting for root device
....................................


Hi,
Looks like there is conflict between ~Eureka's IOPCIFamily.kext with another kexts on your computer. Can you try this:

1) Try again with IOPCMCIAFamily.kext.zip & boot with -f -s & see if it boot successful. If it boot into single-user mode successfully, try boot normally. If you still stuck with normal boot, try again with -f -v. Let me know what happen.

2) If no success with no. 1, try again with IOPCMCIAFamily.kext.zip but this time remove IOPCCardFamily.kext from the extensions folder:-
/System/Library/Extensions/IOPCMCIAFamily.kext/Contents/PlugIns/IOPCCardFamily.kext
Boot with -f -s. If it successful boot into single-user mode, boot normally. If it stuck again, boot with -f -v. Let me know what happen.


This problem maybe cause by bad file permissions. Fix permissions of IOPCMCIAFamily.kext:-
sudo -s
  chown -R root:wheel /System/Library/Extensions/IOPCMCIAFamily.kext
  chmod -R 755 /System/Library/Extensions/IOPCMCIAFamily.kext

And boot with -f to update kext cache file.

Good luck. :)

kizwan

#914
Vault_13

Vault_13

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts

Do you know your Yukon ethernet device & vendor ID? I think you need to add it in AppleYukon2.kext (Info.plist) file. No need to replace any kext file, IOPCMCIAFamily.kext.zip is the right driver for you. I think the reason why your aiport did not pickup any AP is because your airport detected as en0. It should be en1. en0 should be your Yukon ethernet. Find your ethernet device & vendor ID & put it in the AppleYukon2.kext:-
/System/Library/Extensions/IONetworkingFamily.kext/Contents/PlugIns/AppleYukon2.kext/Contents/Info.plist

Emmmmm......sometime you need to turn on your airport in windows first & then reboot into OS X. It may work.


Thanks for the advice, but it didn't help. ( I have IONetworkingFamily.kext with right Info.plist. I also deleted from Extensions folder old IOPCIFamily.kext & IOPCCardFamily.kext, but Yukon isn't working still.

Here is a record from system log that i am sure has something to do with the issue:

localhost kernel[0]: AppleYukon2: 00000000,00000000 sk98osx_dnet - AllocIOInterruptHandler - Failed to allocate MSI interrupt

Atheros Wi-Fi can connect to AP just fine, and only doesn't appearing in the Airport Ulility. Also I have to reconnect to AP manually after each restart and there are ocassionaly crashes while opening Network pref pane or changing something within it.

#915
kizwan

kizwan

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,422 posts

...........................

localhost kernel[0]: AppleYukon2: 00000000,00000000 sk98osx_dnet - AllocIOInterruptHandler - Failed to allocate MSI interrupt

...................


Did you happen to installed Voodoo kernel (version 9.5.0)? I have seen that error with Voodoo kernel on my iPC 10.5.6. If you installed Voodoo kernel, it will replace vanilla System.kext with Voodoos' System.kext. I think it is the cause of the problem.

kizwan

#916
Vault_13

Vault_13

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
No, i use stock 9.6.0. kernel from 10.5.6. Comboupdate. Switching to the old kernel from Kalyway 10.5.2 and/or its kext doesn't help. As well as installing Vanilla 9.5.0 and 9.2.0 ToH Sllep kernels. I still get the same error with MSI interrupt and the ethernet doesn't work.

Here's what i did to restore kernel and the system.kext:

1 Copied mach_kernel from the image of 10.5.2 to the root of the volume, renaming it to "old".
2 Removed system.kext from /s/l/e folder and replaced it with kext from 10.5.2 using OSX86Tools. Then repaired disc permissions.
3 Booted with "old" flag.

Am i doing everything right?

I have also encountered the new issue after these manipulations. The system started to hang while attempting to connect to the AP with witeless adapter - even after returning to 9.6.0 kernel and its system.kext.

So there atre two questions i have now:
1 Is there anything else to do to activate Yukon under 10.5.6?
2 Or at last can i put Atheros wi-fi to work under 10.5.2? Installation of PCMCIAFamily.kext reveals it in the Network prefpane, but the Airport can't be turned on.

#917
kizwan

kizwan

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,422 posts

..............
So there atre two questions i have now:
1 Is there anything else to do to activate Yukon under 10.5.6?
2 Or at last can i put Atheros wi-fi to work under 10.5.2? Installation of PCMCIAFamily.kext reveals it in the Network prefpane, but the Airport can't be turned on.


Hi,
Yeah, it is correct. I think you should go back to original kernel version 9.6.0 & System.kext from 10.5.6. I found out that after switching kernel, you need to boot with -f one time.

1) Can you send me your AppleYukon2.kext? I want to examine the kext & give me your device & vendor ID for your Yukon ethernet.
2) You need to use IOPCMCIAFamily.leopard.zip or older for OS X 10.5.2. I'm afraid your airport not recognized or not detected when you installed wrong version of IOPCMCIAFamily.kext on 10.5.2.

kizwan

#918
Vault_13

Vault_13

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts

1) Can you send me your AppleYukon2.kext? I want to examine the kext & give me your device & vendor ID for your Yukon ethernet.
2) You need to use IOPCMCIAFamily.leopard.zip or older for OS X 10.5.2. I'm afraid your airport not recognized or not detected when you installed wrong version of IOPCMCIAFamily.kext on 10.5.2.

kizwan


I tried both PCMCIAFamily for Leopard and Tiger, but still have no luck with Atheros under 10.5.2

The yukon2.kext from 10.5.6 is attached. Hope it'll help.
You see, i removed the IOPCISecondaryMatch key and string under 88EE8055 section in info.plist. With those parameters Yukon doesn't work even under 10.5.2

Attached Files



#919
kizwan

kizwan

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,422 posts

I tried both PCMCIAFamily for Leopard and Tiger, but still have no luck with Atheros under 10.5.2

If have no luck with IOPCMCIAFamily.kext, try older version, for example beta 3.

The yukon2.kext from 10.5.6 is attached. Hope it'll help.
You see, i removed the IOPCISecondaryMatch key and string under 88EE8055 section in info.plist. With those parameters Yukon doesn't work even under 10.5.2

I remember now, my friend have 88E8055 too. You need to use 88E8053 entry for your 88E8055. Meaning that you need to find 88E8053 & change to 88E8055. IOPCIPrimaryMatch should be change from 0x436211ab to 0x436311ab. Your device ID is 4363 right? I don't know why original entry for 88E8055 did not work.

I have installer package for both, PCMCIA/CardBus beta 3 driver for 10.5.2 and Yukon 88E8055. On 10.5.2, backup original IOPCIFamily.kext & IOPCCardFamily.kext before install beta 3 kexts. You also need to remove IOPCMCIAFamily.kext from your extensions folder.

Good luck. ^_^

kizwan

Attached Files



#920
Vault_13

Vault_13

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts

If have no luck with IOPCMCIAFamily.kext, try older version, for example beta 3.


I remember now, my friend have 88E8055 too. You need to use 88E8053 entry for your 88E8055. Meaning that you need to find 88E8053 & change to 88E8055. IOPCIPrimaryMatch should be change from 0x436211ab to 0x436311ab. Your device ID is 4363 right? I don't know why original entry for 88E8055 did not work.

I have installer package for both, PCMCIA/CardBus beta 3 driver for 10.5.2 and Yukon 88E8055. On 10.5.2, backup original IOPCIFamily.kext & IOPCCardFamily.kext before install beta 3 kexts. You also need to remove IOPCMCIAFamily.kext from your extensions folder.

Good luck. ^_^

kizwan


No luck again. (
In 10.5.2 i applied Chun_Nan.PCMCIA.CardBus.Driver. After that the Airport disappeared from Network prefpane at all.

In 10.5.6 i tried several approaches based on what you said:

1 Removed 88E8055 section in info.plist and inserted devid + manufacturer id in 88E8053 section without changing anything else. - Doesn't work.
2 After step 1 i replaced all references to 88E8055 chip in corresponding section of info.plist with text 88E8055. Doesn't work.
3 Applied 88E8055 patch that you send me. Doesn't work. Moreover, it appears that info.plist within it just lacks 88E8055 section and the 88E8053 section is intact including product ids. I tweaked it as described above, but with no effect.

The message concerning MSI interrupt is still displaying during each reboot. And the another warning that might do something with the problem:

localhost kernel[0]: Extension "com.apple.driver.ApplePCIConfigurator" has immediate dependencies on both com.apple.kernel and com.apple.kpi components; use only one style.

Also, some interesting thing revealed: if upgrading from 10.5.2 to 10.5.6 the Airport won't turn on if the ethernet (which comes down after upgrade) is still present in Networking prefpane. Remove it - and the Airport will work just fine. May be this is the reason why Atheros isn't working under 10.5.2. - it somehow conflicts with Yukon.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy