Jump to content

Is there any solution for Ati Xpress 1250?


  • Please log in to reply
24 replies to this topic

#1
Nucleus

Nucleus

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
I just installed Leopard but I couldn't install any driver for xpress 1250

Also, I couldn't find any solution for xpress1250

I only found driver for linux...

X86 > http://ati.amd.com/s...nux-radeon.html
X86_64 > http://ati.amd.com/s...x64-radeon.html

Is there ant solution for driver of Xpress1250?

#2
ole2

ole2

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 180 posts
  • Gender:Male
  • Location:Grenoble, France
here is how you may help:

important before start sequence:
- don't expect help with Leopard ahead of Tiger (we have some people weaker hardware for Leo to be installed now)
- backup original kext's first!
- don't jump above steps, follow each of them with advanced feedbacks (not just like this: "it's not working for me")


step1: first manage to extract your ATI device PCIID (it must look something like 1002:79XX)
we already have 2 ID's for testing - 1002:7942 mine, 1002:791F - BigBoi

step2: apply extracted PCIID to ATIRadeonX2000.kext (yes, ATIRadeonX1000 isn't our one, it's for R500 chipsets)
restart and check for side effects, describe them here in public thread

step3: download IOPCIFamily.kext redeveloped by Chun-Nan from here:
http://forum.insanel...showtopic=81048
install his kexts by replacing originals (don't forget to backup them first)
keep ATIRadeonX2000.kext changed one (with your card PCIID)
restart and check for side effects, describe them here in public thread

step4: download ATI1Slice.kext developed by Slice from here:
http://forum.insanel...o...st&p=582921
apply extracted PCIID to ATI1Slice.kext
keep ATIRadeonX2000.kext changed one (with your card PCIID)
keep Chun-Nan's IOPCIFamily.kext
restart and check for side effects, describe them here in public thread

#3
BigBoi

BigBoi

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
Awesome Oleg,

I'm going to apply this to my system tonight and report back in this thread.

Regards,

#4
BigBoi

BigBoi

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
Here we go:

1st test (Leopard instance)

Step 2 (Dropped ID into ATI 2000 kext, loaded kext and rebooted):

Some strange behavior. When I move windows, they become transparent. I still can't change my resolution nor do I have QE/CI.

Step 3 (Installed IOPCIFamily.kext, loaded and rebooted):

Same behavior as listed above.

Step 4 (Installed ATISlice.kext, loaded and rebooted):

Same as before, except I have more in the system profiler. (See screenshot)


2nd Test (Tiger 10.4.9 Uphuck Universal)

Step 2:

There wasn't an ATIRadeonX2000.kext, so I copied the one from Leopard. Loaded it. Rebooted, nothing seemed to have changed at all.

Step 3:

Same. Nothing changed

Step 4:

Only change is the system profiler view. A little more info, same as the screenshot below.



Let me know if I can do anything else.

Attached Files



#5
ole2

ole2

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 180 posts
  • Gender:Male
  • Location:Grenoble, France

Here we go:

1st test (Leopard instance)

2nd Test (Tiger 10.4.9 Uphuck Universal)


here are some notes about test reports and what else you may do:

- avoid using kext files from Leo inside Tiger (with 90% probability they will not work stable/correct due to upgrade in HW/kernel API's)
- download 10.4.10 version osx86 (KaliWay, MacDotNub, or someone another). such package already contain SATA and ATIRadeonX2000 kexts
- test IOPCIFamily.kext/IOPCMCIAFamily.kext with it first, make sure you know audio condition (famous bug - audio/FireWire malfunction) as well as overall performance degradation (if any). see Monitor application for overall performance comparison (System is interesting section for us)
- test ATI1Slice.kext with ATIRadeonX2000.kext pair with F8 value set to 67,108,864 (= 64M, see ATI1Slice.kext/Contents/Info.plist). first as usual only ATIRadeon, then pair ATI1Slice + ATIRadeon. do same performance analysis.

#6
obsidian23

obsidian23

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
For the records: The ID of my X1250 is 1002:791e. It's an Asus/M2A-VM. Will try this method if I can resurrect the installed OSX...

#7
ole2

ole2

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 180 posts
  • Gender:Male
  • Location:Grenoble, France

For the records: The ID of my X1250 is 1002:791e. It's an Asus/M2A-VM. Will try this method if I can resurrect the installed OSX...


at first try to fix South/North bridges servicing, it may resolve some interrupt delay issues.

south bridge
http://forum.insanel...showtopic=84814

north bridge
http://forum.insanel...showtopic=85012

then update and forward your IOREG

#8
allyant

allyant

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 17 posts
Anyone got this working yet?

#9
ole2

ole2

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 180 posts
  • Gender:Male
  • Location:Grenoble, France

Anyone got this working yet?


sure, but first read this:
http://forum.insanel...showtopic=14169

#10
allyant

allyant

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 17 posts
"Pestering driver writers & hackers"
I haven't seen anyone stating that they are/will be producing drivers for this, so how can I be pestering someone if I don't know who they are.....

#11
goodluckboy

goodluckboy

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
I have a Samsung R20 NoteBook(Intel Core Duo,SB600,ATI X1250)
then I insall the Kalyway 10,4,10
and the Display Mode is 1024x768
but in my windowsXP it's1280x800
so i want to change it
then i follow your steps
first i change my North/South bridge
there seem nothing changed
| |   +-o pci1002,7930@0  <class IOPCIDevice, registered, matched, active, busy 0, retain count 7>
	| |	   {
	| |		 "device-id" = <"0y">
	| |		 "vendor-id" = <02100000>
	| |		 "IOName" = "pci1002,7930"
	| |		 "subsystem-vendor-id" = <4d140000>
	| |		 "Power Management protected data" = "{ theNumberOfPowerStates = 3, version 1, power state 0 = { capabilityFlags 00000000, $
	| |		 "revision-id" = <00000000>
	| |		 "reg" = <0000000000000000000000000000000000000000>
	| |		 "IOPCIResourced" = Yes
	| |		 "class-code" = <00000600>
	| |		 "subsystem-id" = <11c50000>
	| |		 "Power Management private data" = "{ this object = 0214c800, interested driver = 0214c800, driverDesire = 0, deviceDesire $
	| |		 "compatible" = <"pci144d,c511","pci1002,7930","pciclass,060000">
	| |		 "name" = "pci1002,7930"
	| |	   }
| |   +-o LPC0@14,3  <class IOPCIDevice, registered, matched, active, busy $
	| |   |   {
	| |   |	 "device-id" = <8d430000>
	| |   |	 "vendor-id" = <02100000>
	| |   |	 "IOName" = "pci1002,438d"
	| |   |	 "subsystem-vendor-id" = <4d140000>
	| |   |	 "Power Management protected data" = "{ theNumberOfPowerStates =$
	| |   |	 "acpi-path" = "IOACPIPlane:/_SB/PCI0@0/LPC0@140003"
	| |   |	 "reg" = <00a3000000000000000000000000000000000000>
	| |   |	 "revision-id" = <00000000>
	| |   |	 "IOPCIResourced" = Yes
	| |   |	 "class-code" = <00010600>
	| |   |	 "acpi-device" = "IOACPIPlatformDevice is not serializable"
	| |   |	 "subsystem-id" = <11c50000>
	| |   |	 "Power Management private data" = "{ this object = 0214ca00, in$
	| |   |	 "compatible" = <"pci144d,c511","pci1002,438d","pciclass,060100"$
	| |   |	 "name" = "pci1002,438d"
	| |   |   }

then i follow your step1 and 2
0x79421002 -------------------------------------------> ATIRadeonX2000.kext
10027942-0000-0000-0000-000a27898d3e -------> ATIRadeonX2000GA.plugin(some where else tell me to do this)
then reboot ,see this
Attached File  huaping.jpg   31.8KB   259 downloads
i have tried "Graphics Mode"="1280x800x32" in com.apple.Boot.plist
but no effect!!

then i follow your step 3
can't boot (4 Country's Lauguage)

what can i do with the problem

PS:sorry about my English

#12
ole2

ole2

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 180 posts
  • Gender:Male
  • Location:Grenoble, France

Attached File  huaping.jpg   31.8KB   259 downloads
i have tried "Graphics Mode"="1280x800x32" in com.apple.Boot.plist
but no effect!!


this is exactly same picture I have.
you may try to attach external display, then you'll see normal picture (don't know about QE/CI yet).
this is due to absence of ATI Framebuffer, the one has to be ported on top of ATOMBIOS/EDID obtained from ATI chipset.
follow topic for the progress

#13
Xempy

Xempy

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 34 posts
Any news about the 1250? I have one. May consider just getting a cheap supported one. =p

#14
Nick14

Nick14

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,124 posts
  • Gender:Male
Not working and never will

#15
soldat10

soldat10

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 5 posts
is there a driver on X1250?

#16
ole2

ole2

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 180 posts
  • Gender:Male
  • Location:Grenoble, France

is there a driver on X1250?


ati mobility x1200 series is back in Acer ZA8 NetBooks. (see description here)
have a look on new framebuffer developed by Dong in here,
it's working with this series and support resolution change. so you'll be able to get your native LCD/TFT finally!

#17
rstets

rstets

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ukraine
it's been a while

#18
ole2

ole2

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 180 posts
  • Gender:Male
  • Location:Grenoble, France

it's been a while

true, but we do have people yet taking care about others.
see the report about Xpress here

#19
Nick14

Nick14

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,124 posts
  • Gender:Male
add dev ID and Vendor ID ATI X1000 kext and we might get qe/ci if where lucky

#20
ole2

ole2

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 180 posts
  • Gender:Male
  • Location:Grenoble, France

add dev ID and Vendor ID ATI X1000 kext and we might get qe/ci if where lucky


just by adding devID to ATIRadeonX1000 it didn't helped (it's causing kernel crashing with "page fault" error).





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   Web hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy