Jump to content

"Still waiting for root Device"


  • Please log in to reply
47 replies to this topic

#21
jbjonas

jbjonas

    3.1415926535897932384626

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 567 posts
  • Gender:Male
  • Location:Conekiticut
  • Interests:OSx86 ;-) <br />Networking<br />VW<br />Electronica<br />Cosmol...
my guess is that the OS X has no support for your SATA chipset, and can't see your hard drive??

#22
mmmf

mmmf

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
I insert my Mac OS X 10.4.3 and "F8":
----------------------------------------

Darwin/X86 Boot V5.0.128
1023MB Memory
Vesa V3.0 256MB (NVIDIA)

Use II keys to select the startup volume.

HD (111,0) Mac OS X INSTALL

-----------------------------------------

OK, in boot I type "-V" and a get "yellow error lines":

Kld_Load_From_Memory()Failed for module com.apple.NVDAResman
Failed to load extension com.apple.nvidia.nv30hal. (yellow line)
display: family specific matching fails (yellow line)
couldn't alloc class "NVDANV30HAL" (yellow line)

Still waiting for root device...
Still waiting for root device...
Still waiting for root device...
Still waiting for root device...
Still waiting for root device...

I think that problem is my NVIDIA video card, i change my video card for a ATI card?

Thanks for any reply!


Intel P4 3.0 Prescott HT (x86, MMX, SSE, SSE2, SSE3) / Asus P4S800-DX(Shipset SIS655FX)
/ Memory 2x 512DDR / IDE SATA 120GB Seagate / NVIDIA 256MB Geforce FX 5200 / DVD LG
GSA-4163B/ SIS 900 Fast Ethernet / Fax Modem LG LM-I56N / SIS 7012 Audio Device /
Microsoft Windows XP PRO(SP2)


#23
nikola

nikola

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 29 posts
It worked, but I installed windows vista and now I get tis message "Still waiting for root Device" !
Any idea? Vista changed the dual boot menu.

#24
mickoes

mickoes

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
I also have a Still waiting for root device error with my P4S800 Mobo.. :whistle:

#25
myzar

myzar

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 718 posts

I also have a Still waiting for root device error with my P4S800 Mobo.. :whistle:


and you will always get it on a sis chipset, it's not supported at all

#26
ZeDz

ZeDz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts

I've a same problem in boot: -V "Failed to load nv30hal.... Still waiting for root device..." My HD MASTER(IDE1 PRIMARY), and DVD MASTER(IDE1 SECUNDARY). My motherboard is a ASUS P4S800-DX(Shipset SIS655FX). How i make to resolve this problem? Thanks!

My config:

Motherboard ASUS P4S800-DX (SIS655FX)
Intel Pentium 4 HT 3.0 GHZ Prescot (SSE2,SSE3...)
2X 512MB DDR
SATA 120 GB Seagate
DVD LG GSA-4163B
NVIDIA Geforce 256MB FX 5200 128 Bits


I had a similar problem, basically, in order for the os to recognize your root device (dvd-rom), you must connect it as the slave on the primary ide. This is kindof annoying, but that's the way to fix it. If you don't wanto do that, then u gotta use a firewire or usb dvd-rom...

#27
bren

bren

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
I made my dvd rom the slave on the primary ide, and made my hd the master on the primary as well. i'm still waiting for root device
I've also tried it vice versa. and i've tried having the hd: master, primary and the dvd master on the secondary. none of these seem to work. because i'm still waiting for root device

#28
mickoes

mickoes

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts

and you will always get it on a sis chipset, it's not supported at all


*SIGHT*

Any fixes yet?

#29
WillyDavidK

WillyDavidK

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 49 posts
Just to add on to this conversation, I'm currently trying to boot my maching with the same problem, here's my details...

MSI K8n Neo2 Platinum mobo with Nvidia nForce 3 chipset (shouldn't be the prob)
Ati-gecube Radeon 9550, reported to work fine in the wiki
Athlon 64 3200+ Venice, also reported to work fine in the wiki

I have 2 SATA hard drives, one contains only documents (no os) and the other contains windows. There is 10 gb at the end that I am trying to install to (I've done all the partition magic and diskpart stuff)
The one with the os and space is on SATA1
I have a DVD-RW/CD-R combo drive, and a CD-RW/DVD-ROM combo drive, both IDE. The one that's NOT a dvd burner is Aopen and really crappy, and I've never been able to get any dvd to boot fromthis. It's normally set to master. The other is a sony drive and is wonderful, and I've tried booting from this. It's normally slave. Both are on IDE1 (there's no IDE0 on the board, just ide1 and ide2). I tried changing the dvd to primary and booting from it based on an earlier post, but with no luck.

Anyone able to cast any new light on this? I'm using the Jas image of 10.4.6

EDIT: also, I'm using the following boot parameters: -v -x platform=X86PC

#30
WillyDavidK

WillyDavidK

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 49 posts
hahaha!! OK, I'm a bit excitednow, I've gotten past the error by pure luck, just hitting random settings. By this point I'd pretty much given up.

Anyways, I got past it by hard setting my dvd drive to master (changing jumper), hooking the cable up as master, and disconnecting the other cd and hard drive.

#31
shimq1

shimq1

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 24 posts
Would the problem be fixed if no DVD drive is installed at all?

#32
bubugugu

bubugugu

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 64 posts

and you will always get it on a sis chipset, it's not supported at all


in some previous discussions stated that the waiting for root device error is cause by unsupported SiS sATA controller, however i dont have sATA for my motherboard.

I have swapped harddrives and dvd drives and changing jumper settings so many times and i eventually gave up. I really hope SiS chipsets will work someday.

http://forum.insanel...o...c=23566&hl=

#33
.NetRolller 3D

.NetRolller 3D

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
I also have the same problem (SiS, too, mine is a 645DX), but for me, none of the drive configs work (I'm trying to install from DVD directly to the native hardware, without VMware). It is not SATA, as it has no SATA controller at all. DVD is an LG 4163B (probably that's not the problem since 4167B is reported to work). I'm trying to use the JaS 10.4.7 image, but then "Still waiting to root device". Is it possible that adding an IDE expansion card and attaching the drive to that will work?

#34
st0ne

st0ne

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts

Let me guess you probably have a board witth the ATI Southbridge. ATI xpress 200 chipset. I don't want to sound negative but you can give up if thats the case. No one on here has been able to make osx work with the ATI chipsets, Not even genious' on here. I guess it's just to hard to get it to work.

Peace out,
HooKed

i just got 10.4.7 with exactly that chipset running.

i have a RS482M4 - ILD (ati chipset with a xpress 200 graphics card, 1 x dvi and 1 x vga) and it definitivly works with JaS 10.4.7 DVD
resolution 1024x768, no other setting possible, maybe with drivers?
onboard network doesn't work but with a realtec pci gigabit card works
firewire not yet tested
azalia onboard sound dosn't work out of the box; maybe with drivers?

regards

#35
OPTiK

OPTiK

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 186 posts
  • Location:Oshawa, Ontario Canada
I don't think it matters that much if you have a SiS chipset or not. I get root device errors following Extension "com.apple.iokit.IOUsbMassStorageClass" Has no kernal dependancy, with an Intel chipset and JaS 10.4.8. Check my sig for hardware details. Any help would be great BTW. :thumbsup_anim:

#36
Riccard

Riccard

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
I have a Abit KN8 Ultra Motherboard (says on wiki it works with 10.4.8 (JaS) )
with both SATA on my HD and DVD-ROM. Does this mean that I'm screwed installing Mac OS X atm? :P

#37
Sailfish

Sailfish

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 211 posts
I just finished a project with an Intel 945GNTLKR board with a SATA HD and an IDE DVD and a dual core CPU. I found that setting the BIOS to Single Core only was the only way to get the isntallation to proceed. Then change back afterwards. Seems like the "root device" issue can be a multitude of things that only trial and error will overcome.

#38
nightwalker

nightwalker

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 51 posts
someone figured out how to do it with the p4s800 board

http://forum.insanel...o...20&start=20

can someone confirm this???

#39
phatronic

phatronic

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
Hi all!

I also get the "Still waiting for root device"-error. I would urgently need to run OSX on my PC for my studies....

My configuration is:

Intel Core 2 Duo 6600 2,4 Ghz
Asus P5B (P965)
2 GB Ram
Gigabyte Geforce 7900 GT/GTO
500 GB S-ATA Samsung Hard Disk
400 GB S-ATA Samsung Hard Disk
LG GSA-H62N S-ATA DVD-Recorder
LG GSA-H10N IDE DVD-Recorder
Windows Vista Ultimate 64bit

I tried the Versions JAS 10.4.8
Tubgirl 10.4.8
UPHUCK 10.4.9
Tubgirl 10.4.10

Can anyone help?

Thx!

#40
Vasko Tsintsev

Vasko Tsintsev

    InsanelyMac Protégé

  • Donators
  • 14 posts

Hi all!

I also get the "Still waiting for root device"-error. I would urgently need to run OSX on my PC for my studies....

My configuration is:

Intel Core 2 Duo 6600 2,4 Ghz
Asus P5B (P965)
2 GB Ram
Gigabyte Geforce 7900 GT/GTO
500 GB S-ATA Samsung Hard Disk
400 GB S-ATA Samsung Hard Disk
LG GSA-H62N S-ATA DVD-Recorder
LG GSA-H10N IDE DVD-Recorder
Windows Vista Ultimate 64bit

I tried the Versions JAS 10.4.8
Tubgirl 10.4.8
UPHUCK 10.4.9
Tubgirl 10.4.10

Can anyone help?

Thx!


You have 4 SATA connectors on your MB, so , connect one of the harddrives to SATA-1 connector, after that connect LG GSA-H62N to SATA-2 connector, restart and log in to BIOS , then configure SATA to be in IDE mode. That shoud help .





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2015 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy