Jump to content

Asus P5W DH Deluxe thread for 10.5.x Leo - 10.9.x Mavericks


  • Please log in to reply
1478 replies to this topic

#81
Sietepicos

Sietepicos

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
@Reptar
Thanks for your reply. I asked about WiFi as several people with Asus MoBo claim that it is working (even with p5W DH Deluxe).
BTW, I did not experience problems any shutdown problems with AppleHDA and WiFi while I had WiFi "activated".
Best regards
Sietepicos

#82
Major Tom

Major Tom

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
  • Location:paris
Hi,

I have P5w dh with sata drive and raid. I have one partition on ide port which recognize sata port. My problem is TOH leopard doesn't recognize SATA drive at installation and after. All work fine but not SATA nor RAID.
Anybody have a solution?
thank you.

Laurent

#83
shoarthing

shoarthing

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 823 posts
  • Location:Blighty

Hi,

I have P5w dh with sata drive and raid. I have one partition on ide port which recognize sata port. My problem is TOH leopard doesn't recognize SATA drive at installation and after. All work fine but not SATA nor RAID.
Anybody have a solution?
thank you.

Laurent

. . the Intel 'firmware RAID' definitely won't work; the 'steelvine' SATA-splitter used on the P5WDH as the 'EZ-Backup' thingie *should* work, performance from the jmicron controller's SATA/PATA/'eSATA' is iffy.

It isn't entirely clear which ports you have your devices on: if you keep 'em on the Intel ICH7R's 3 SATA ports [plus one more if you disable the 'EZ-Backup' device] & one PATA port it all should work easy-peasy . . so long as you set SATA in the BIOS to AHCI mode.

#84
G5rocks

G5rocks

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 172 posts
  • Gender:Male
  • Location:Europe
Mail can not send with some of my pop accounts on leopard anymore (maybe i never could before but i didn't realized that - anyway it works still fine in tiger)

I remember there was a bug with the network and itunes registration on tiger (problem was the ranking of en0 etc names of the different physically available network interfaces) - maybe it's the same problem now with mail - i forgot how exactly i fixed that on tiger but it's written somewhere here on the forums. unfortunately i am off some days now and have no time to try to fix it now.
maybe this idea helps someone who has similar problems.

#85
thefinalprophecy

thefinalprophecy

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 334 posts
  • Gender:Male
  • Location:Dublin, CA
does the EZ-Backup thing actually do anything?? Even in windows? I connected a perfectly good SATA drive to it once and it just gave me bios errors at boot, and it didn't even show up in windows. I just wanted to use it for more SATA ports...

#86
lemming77

lemming77

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 22 posts

does the EZ-Backup thing actually do anything?? Even in windows? I connected a perfectly good SATA drive to it once and it just gave me bios errors at boot, and it didn't even show up in windows. I just wanted to use it for more SATA ports...


You can change one of those EZ-Backup SATA RAID ports into a regular SATA port.
Just take the two EZ-Backup jumpers off the motherboard (refer to the manual for location), then boot into the BIOS, go to "Advanced" choose "DH Feature Page" and set "EZ Backup RAID mode change" to enabled

Now save settings and exit

Upon reboot, you'll get a message saying that the mode has been changed

Now SATA port 1 of your EZ-Backup ports is now a regular SATA port.
The other one is disabled

I have a hard disk running on mine and it works fine

Enjoy

#87
shoarthing

shoarthing

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 823 posts
  • Location:Blighty

You can change one of those EZ-Backup SATA RAID ports into a regular SATA port.
Just take the two EZ-Backup jumpers off the motherboard (refer to the manual for location), then boot into the BIOS, go to "Advanced" choose "DH Feature Page" and set "EZ Backup RAID mode change" to enabled

Now save settings and exit

Upon reboot, you'll get a message saying that the mode has been changed

Now SATA port 1 of your EZ-Backup ports is now a regular SATA port.
The other one is disabled

I have a hard disk running on mine and it works fine

Enjoy

. . same here - has worked transparently as the 4th ICH7 for some while: thanks for the clear post.

#88
SquidCombo

SquidCombo

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 132 posts
Shoarthing,

Does Leopard utilize the entire 4GB of your RAM?

#89
shoarthing

shoarthing

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 823 posts
  • Location:Blighty

Shoarthing,

Does Leopard utilize the entire 4GB of your RAM?

. . yes: memory remap enabled & I can see & use 4GB.

BTW (heh) as a wholly unexpected bonus: the wireless k/b works fine as a remote for Front Row, which worked outta the box . . . .

#90
thefinalprophecy

thefinalprophecy

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 334 posts
  • Gender:Male
  • Location:Dublin, CA
Could someone outline exactly what they did to get this board to work with EFI + Vanilla kernel? I have been trying for over a week with no success getting the Vanilla kernel up and running. EFI fine, but no kernel. What exactly did you do? Also what BIOS version are you using in case that has something to do with it...

#91
shoarthing

shoarthing

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 823 posts
  • Location:Blighty

Could someone outline exactly what they did to get this board to work with EFI + Vanilla kernel? I have been trying for over a week with no success getting the Vanilla kernel up and running. EFI fine, but no kernel. What exactly did you do? Also what BIOS version are you using in case that has something to do with it...

. . BIOS 2403b (this is the first well-sorted 45nm firmware): used the Retail-Image-via-Pacifist-from-Tiger technique, to an HDD prepped with the PC_EFI v5.1 bootloader.

Updated to 10.5.1 [also using Pacifist from Tiger] before messing with the kexts.

Added: dsmos.kext; ALCInject.kext [from this superb P5WDH resource]; SiliconImage3132.kext; & NVInject

Removed: AppleIntelCPUPowerManagement.kext

Replaced: AppleSMBIOS.kext [from the PC_EFI v5.1 package], AppleHDA.kext; IONetworkingFamily.kext [both from the above source] - I had in fact patched this in a previous Leo install with the 'UUID/Time Machine' fix.

. . first boot was into full audio, video, bluetooth, & networking functionality, with the external eSATA drive selected for - & immediately working with - Time Machine.

#92
G5rocks

G5rocks

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 172 posts
  • Gender:Male
  • Location:Europe
What is "SiliconImage3132.kext"?

I'm running the EFI bootloader with the ToH Kernel. I have the dsmos.kext and installed the AppleSMBIOS.kext from the PC_EFI. Will it work to download and run the 10.5.1 combo updater? I had a Kernel Panic when i used the vanilla Kernel form the original 10.5 Install DVD (the one in the root folder of the dvd) and fixed my Leo from tiger by copying the ToH Kernel on it.

#93
shoarthing

shoarthing

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 823 posts
  • Location:Blighty

What is "SiliconImage3132.kext"?

. . for a PCIe eSATA card (see signature)

I'm running the EFI bootloader with the ToH Kernel. I have the dsmos.kext and installed the AppleSMBIOS.kext from the PC_EFI. Will it work to download and run the 10.5.1 combo updater? I had a Kernel Panic when i used the vanilla Kernel form the original 10.5 Install DVD (the one in the root folder of the dvd) and fixed my Leo from tiger by copying the ToH Kernel on it.

. . you *should* be able to sort the kernel panic with a vanilla kernel by fiddling with the BIOS. Could you boot with the -legacy flag?

#94
G5rocks

G5rocks

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 172 posts
  • Gender:Male
  • Location:Europe
What is the -legacy flag? My bios is the newest non beta - anything well known special to set up in the bios?

#95
shoarthing

shoarthing

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 823 posts
  • Location:Blighty

What is the -legacy flag? My bios is the newest non beta - anything well known special to set up in the bios?

. . disable the 'Max CPUID value limit' setting, enable the 'Execute disable' function, vitualisation & ACPI v2. I disable speedstep. Different BIOS revisions have different amounts of tweakage - 2403b is pretty good.

#96
G5rocks

G5rocks

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 172 posts
  • Gender:Male
  • Location:Europe
OK i try that now (also new bios) - thanks

#97
shoarthing

shoarthing

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 823 posts
  • Location:Blighty
. . o, forgot: -legacy [after F8] forces 32-bit . . it is useful to see where the hassle is; but a page-fault panic in this situation is usually due to BIOS settings.

#98
G5rocks

G5rocks

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 172 posts
  • Gender:Male
  • Location:Europe
wow - worked :D

I only changed all bios settings like you said and stayed on newest bios. Still shows only 3.12 GB Ram instead of 4GB but it shows P5W DH Deluxe now. :D

I've read some people were able to modify something to get "Mac Pro" written... does someone know how this works?

#99
shoarthing

shoarthing

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 823 posts
  • Location:Blighty

wow - worked :D

I only changed all bios settings like you said and stayed on newest bios. Still shows only 3.12 GB Ram instead of 4GB but it shows P5W DH Deluxe now. :D

I've read some people were able to modify something to get "Mac Pro" written... does someone know how this works?

. enable 'memory remapping' [you must have ACPI 2 enabled as well] - then you'll get all your RAM in OSX.

PC_EFI v5.1 [plus its new SMBIOS] show your hack as a 'Mac Pro' with a serial number.

#100
G5rocks

G5rocks

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 172 posts
  • Gender:Male
  • Location:Europe
thanks! works all except the ram speed now. The faked serial is not a real Mac Pro serial :angry2: - i checked that with http://www.chipmunk....applemodel.html





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy