Jump to content

Soundmax HDA ConfigData and/or PinConfiguration


  • Please log in to reply
27 replies to this topic

#1
domeproject

domeproject

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 52 posts
Some of us managed to have sound with AppleHDA (with Taruga's patcher), some still don't. Using that patcher and looking on some real macs IORegs i found out that we must set a proper ConfigData into the AppleHDAController.kext's Info.plist. Having there a proper config will set up a pinconfiguration in the IORegistry that may lead to a proper hardware recognition and working sound.
It`s the case for AD1891HD wich i know that works on Thinkpads but doesn't on HP laptops (my case). I need that Configdata to enter it in the AppleHDAController wich thens will load. The main diference between the 2 laptops is that HP uses mute function (aka EAPD) in the reverse way.this could b changed with editing the AppleHDA.kext. Getting that ConfigData will help HP users to have sound and maybe to discover where that long data string comes from, and help other chipset users too.
Thank you

#2
cyclonefr

cyclonefr

    InsanelyMacaholic

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,751 posts
  • Gender:Male
  • Location:Paris, France
cheers !: my friend is running HP compaq

#3
kikovinilo2

kikovinilo2

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
me tooooo

cyclone im your hp 1981 friend hehehe

when we enjoy of the sound in hp laptops?????

i cant waittttttt for the kext or the solution..

#4
milmirosi

milmirosi

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
I have a HP nx6310 with 1981HD and waiting for 3 months for a miracle. Keep on the good work and thank you!

#5
cyclonefr

cyclonefr

    InsanelyMacaholic

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,751 posts
  • Gender:Male
  • Location:Paris, France
up someone with a thinkpad?

#6
ssimon

ssimon

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 39 posts

Some of us managed to have sound with AppleHDA (with Taruga's patcher), some still don't. Using that patcher and looking on some real macs IORegs i found out that we must set a proper ConfigData into the AppleHDAController.kext's Info.plist. Having there a proper config will set up a pinconfiguration in the IORegistry that may lead to a proper hardware recognition and working sound.
It`s the case for AD1891HD wich i know that works on Thinkpads but doesn't on HP laptops (my case). I need that Configdata to enter it in the AppleHDAController wich thens will load. The main diference between the 2 laptops is that HP uses mute function (aka EAPD) in the reverse way.this could b changed with editing the AppleHDA.kext. Getting that ConfigData will help HP users to have sound and maybe to discover where that long data string comes from, and help other chipset users too.
Thank you


Hi domeproject, I have a ThinkPad with the AD1981HD chipset and Taruga's v1.15 patcher does not do anything when I drop my codec dump file on it. I have attached it below.

I too am in desperate need of someone to patch AppleHDA.kext so this finally works.

Does anyone have proper ConfigData for ThinkPad T60/X60/R60 ?

Attached Files



#7
cyclonefr

cyclonefr

    InsanelyMacaholic

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,751 posts
  • Gender:Male
  • Location:Paris, France
ssimon 1.15 doesnt work on all computer, i suggest u to run APpleHDApatcher 1.13 enjoy

#8
domeproject

domeproject

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 52 posts
@ssimon: sorry, i can't help you at the moment, even if i have yor dump (btw its allmost identical to mine, exept the subsystem id),
we have simmilar pin configurations and maybe configdat too.Now we can just wait to get somebody`s configdata and find out what does it means and how we can modify it according to our chipsets
Thank you

#9
LostBit

LostBit

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
i have hp nx6310 with ad1981 and it dont work!! :thumbsup_anim:

I try with AppleHDA patch and AppleAzalia patch and not work. The icon work, but no sound :(

#10
domeproject

domeproject

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 52 posts
@LostBit do you have sound icon with AppleHDA ? not Azalia. If so can you post the configdata of AppleHDAController here?
Thank you

#11
bonnyandsky

bonnyandsky

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts

i have hp nx6310 with ad1981 and it dont work!! :(

I try with AppleHDA patch and AppleAzalia patch and not work. The icon work, but no sound :(



yes, me too.the icon work,but no sound,no man know how can it working with hp?

#12
JammerML

JammerML

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 29 posts

yes, me too.the icon work,but no sound,no man know how can it working with hp?



HP NC8430 same results.

#13
LostBit

LostBit

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
dome, with PatchHDA haven't sound icon, only with PatchAzalia, sorry.

I have see anyone that your sound work with AD1981HD in HP laptop, he is german, but now i dont find it. He talk to remove ATI drivers, but this not work for me.

I have other information too of other way:

Needs AppleAzaliaAudio.kext/Contents/Info.plist edited with AudioCodecVendorID set to 0x14f15047, and AppleAzaliaAudio.kext/Contents/PlugIns/AppleAzaliaController.kext/Contents/Info.plist edited with IOPCIPrimaryMatch set to 0x27d88086, and finally needs AppleHDA.kext removed S/PDIF appears NOT to work, neither does Mic in

As far as I know this chip/codec is only found in newer HP notebook.

Any idea??

PD: Im spanish, sorry for my english :huh:

#14
domeproject

domeproject

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 52 posts

Needs AppleAzaliaAudio.kext/Contents/Info.plist edited with AudioCodecVendorID set to 0x14f15047, and AppleAzaliaAudio.kext/Contents/PlugIns/AppleAzaliaController.kext/Contents/Info.plist edited with IOPCIPrimaryMatch set to 0x27d88086,

That is not an Analog Devices [AD1981HD] device, and the controller is an Intel ICH (not ATI SB450) it won`t help at all

#15
alextan

alextan

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
HP NX 6325 ATI IXP SOUNDMAX 1981HD.
- Azalia shows me volume controls
- NO sound at all
- MUTE always on
:-(

#16
gibbons80

gibbons80

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts

HP NX 6325 ATI IXP SOUNDMAX 1981HD.
- Azalia shows me volume controls
- NO sound at all
- MUTE always on
:-(


me to :tomato: i have hp nx7300

plz someone help for this driver.

#17
tulindo

tulindo

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
Hi all, does anyone know how the Taruga patcher works?
I mean... the patcher starts with a linux codec dump and this is fair. Based on this modifies some kext. As far as I know the patcher touches ACLInkject, AppleHDA and AppleHDAController.

Does anyone have better infos?Is the patcher modifying even some binary files? how?

My idea is to try to apply the patch manually... trying to reproduce the logic by hand.

Any info is welcome,
tulindo

#18
Taruga

Taruga

    Retired

  • Retired Developers
  • 533 posts
  • Gender:Male
  • Location:Portugal

Is the patcher modifying even some binary files? how?


Yes, it is. How ? Using binmay -> http://freshmeat.net/projects/binmay/

#19
dong

dong

    InsanelyMac Sage

  • Retired Developers
  • 366 posts
  • Gender:Male
I have the same card on T60 as ssimon's, just waiting for Taruga's progress with patience.

#20
tulindo

tulindo

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts

Yes, it is. How ? Using binmay -> http://freshmeat.net/projects/binmay/


Taruga, Are you modifying only PCI IDs or even something else?
Can you send me some docs on the modification you made?

Thanks,
tulindo





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy