Jump to content

[Guide] Install macOS Sierra 10.12.5 on GA-Z170X-Gaming 5

* * * * * 4 votes Skylake GA-Z170X-Gaming 5 6700K macOS Sierra Z170X

  • Please log in to reply
320 replies to this topic

#21
dreamwork

dreamwork

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Saint-Petersburg, Russia

Trying to install 10.13 using this guide :)



#22
cyberdevs

cyberdevs

    InsanelyMacaholic

  • Donators
  • 2,543 posts
  • Gender:Male

The principle is the same but you need to update clover to 4079 and you'll need to add apps.efi in to the drivers folder.

 

You also need to add Firmware feature to config.plist under SMBIOS.

 

see this post:

http://www.insanelym...sion/?p=2437061



#23
dreamwork

dreamwork

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Saint-Petersburg, Russia
nope, doesn't work for me ;(
when system boot after install, i get an error in attach.
Maybe that Radeon RX480/HD530 related problem, but i keep trying.
 
Trying to use lilu and IntelGraphicsFixup with -lilubeta and -igfxbeta keys not give result.
 
Attached File  photo_2017-06-07_21-37-51 (2).jpg   168.89KB   10 downloads

 

 



#24
cyberdevs

cyberdevs

    InsanelyMacaholic

  • Donators
  • 2,543 posts
  • Gender:Male

 

nope, doesn't work for me ;(
when system boot after install, i get an error in attach.
Maybe that Radeon RX480/HD530 related problem, but i keep trying.
 
Trying to use lilu and IntelGraphicsFixup with -lilubeta and -igfxbeta keys not give result.
 

 

Set Primary Graphics to IGFX and then Disable the Internal Graphics in Chipset, This is the only way for me to get macOS Sierra too boot for now.



#25
@ROBASEFR

@ROBASEFR

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 566 posts
  • Gender:Male
  • Location:France

The principle is the same but you ned to update clover to 4079 and you'll need to add apps.efi in to the drivers folder.

 

You also need to add Firmware feature to config.plist under SMBIOS.

 

see this post:

http://www.insanelym...sion/?p=2437061

You will need minimum Clover r4084 ! and a SSD drive ( APFS is  too slow on HD )



#26
cyberdevs

cyberdevs

    InsanelyMacaholic

  • Donators
  • 2,543 posts
  • Gender:Male

You will need minimum Clover r4084 ! and a SSD drive ( APFS is  too slow on HD )

By the time I wrote that clover 4079 was the latest clover out there, but it wasn't working without adding the Frimware Features, but thanks to clover 4084 we don't need to add firmware feature anymore.

 

Here is the EFI folder for macOS High Sierra DP

 

It's still work in progress.

Attached Files



#27
dreamwork

dreamwork

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Saint-Petersburg, Russia

Finally I did it! 

Working HD530 + RX480.

Attached File  Screen Shot 2017-06-09 at 1.45.12 PM.png   1.18MB   12 downloads

 



#28
cyberdevs

cyberdevs

    InsanelyMacaholic

  • Donators
  • 2,543 posts
  • Gender:Male

Finally I did it! 

Working HD530 + RX480.

attachicon.gifScreen Shot 2017-06-09 at 1.45.12 PM.png

 

Excellent! :)

 

Congrats :)



#29
dreamwork

dreamwork

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Saint-Petersburg, Russia

Sound after sleep isn't working even with CodecCommander 2.4.0 in SLE and darkwake = 8.

Maybe somebody can say something about Voodoo and sleep? 



#30
cyberdevs

cyberdevs

    InsanelyMacaholic

  • Donators
  • 2,543 posts
  • Gender:Male

Sound after sleep isn't working even with CodecCommander 2.4.0 in SLE and darkwake = 8.

Maybe somebody can say something about Voodoo and sleep? 

Sleep doesn't work on High Sierra?



#31
dreamwork

dreamwork

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
  • Gender:Male
  • Location:Saint-Petersburg, Russia

Sleep doesn't work on High Sierra?

yes, my current setup is HS. after sleep there is only "cracks"



#32
cyberdevs

cyberdevs

    InsanelyMacaholic

  • Donators
  • 2,543 posts
  • Gender:Male

I believe I tried the sleep once and it was working.

 

I used the latest version on Lilu.kext and the -lilubeta , -alcbeta boot flags.

 

I'll test it once more and get back to you.


It doesn't even go to sleep.  :hysterical:

 

I reinstalled macOS High Sierra yesterday and It's not working.

To be honest I didn't spend much time testing it because my GPU don't work with High Sierra, so I didn't see any point on investing much time and effort on it.



#33
strifecrafter

strifecrafter

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts

When I last posted, I was having trouble getting my USB 3.0 external drive recognized.

After spending time away from this topic (adopted new pets that stole my attention) I sat down this afternoon to do some troubleshooting.

I tried connecting a variety of Seagate USB 3.0 drives from my collection to the cable - and none of them were recognized.

 

I then tried moving the cable from the current jack to another 3.0 jack.  This time - it worked.

Looking at the MB manual - it appears I originally had the cable in a 2.0/3.0 jack - which is the 2nd USB port below the ethernet jack.

 

It's a bit confusing - since the manual shows there is a LAN1 and a LAN2 port, yet my MB only has a single Gig ethernet port.

 

Now I can finally get a recent timemachine backup.

 

***

 

With that issue behind me - I did run into a new one.

I'm not sure I ever tried iBooks prior to today since I installed Sierra (using the original guide) and if I attempt to open a book via IBooks, it APPEARS to launch the book OK - in that the cover is briefly displayed - but then when the book is supposed to open and display your current page - that window is transparent and shows what is beneath it.

 

There are no controls visible whatsoever for closing the book - but the ones in the menu work fine - which once again, shows the "All Books" view.

 

I have tried many of the books in my collection - and all display the same way - so it's definitely something wrong with the application, and not the data files.

I've even added a new book - and attempting to open it - results in the usual transparent window effect.

 

Has anyone else ran into this?

If not - then hopefully this will be fixed when I re-install Sierra.

 

The NVidia driver manager tells me I am using the latest version.

 

 



#34
cyberdevs

cyberdevs

    InsanelyMacaholic

  • Donators
  • 2,543 posts
  • Gender:Male

@strifecrafter

 

If you have only on LAN port then your mainboard is not GA-Z170X-Gaming 5, It might be Gaming 3, Z170MX-Gaming 5 or Z170N-Gaming 5. Check the layout of the ports on the back panel and see which one matches your mainboard or just open the case and see the model that is printed on the mainboard. AFAIK all reversions of the Z170X-Gaming 5 mainboards have two LAN ports.

 

About the iBooks, I have the exact transparent window when I open a book ePub or PDF so you're not alone. I removed the preference file for the iBooks but it didn't help.

I haven't tried anything else because I rarely use iBooks on my computer.

 

Attached Files



#35
SavageAUS

SavageAUS

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,248 posts
  • Gender:Male

New BIOS available from Gigabyte

F22a

  1. Update CPU micro code to fix HT flaw issue


#36
cyberdevs

cyberdevs

    InsanelyMacaholic

  • Donators
  • 2,543 posts
  • Gender:Male

@SavageAUS Have you tested it yet?



#37
SavageAUS

SavageAUS

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,248 posts
  • Gender:Male

@SavageAUS Have you tested it yet?

Yes and working fine. I have booted Windows 10 and Sierra with it just fine, havnt tested HS yet. Appears more settings for cpu like intel speed shift and hyper threading. Can actually set the turbo for each core not just single core turbo.
There is some setting for decoding above 4k also.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

#38
cyberdevs

cyberdevs

    InsanelyMacaholic

  • Donators
  • 2,543 posts
  • Gender:Male

Yes and working fine. I have nooted windows and Sierra with it just fine, havnt tested HS yet. Appears more settings for cpu like intel speed shift and hyper threading. Can actually set the turbo for each core.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Thanks for the update :)



#39
cyberdevs

cyberdevs

    InsanelyMacaholic

  • Donators
  • 2,543 posts
  • Gender:Male

Updated BIOS to the new F22a version. All OK.



#40
5T33Z0

5T33Z0

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 46 posts

Finally I did it! 

Working HD530 + RX480.

attachicon.gifScreen Shot 2017-06-09 at 1.45.12 PM.png

 

Hi. My first post here.

 

I just finished my built. I have a Zotac GTX 560 TI OC which is worfking fine after installing the webdrivers and injecting them. But I also want to use the Integrated Graphics of the i7 6700k as well for a third monitor.

 

So, I enabled the Integrated Graphics in the BIOS and installed the IntelGraphicsFixup.kext  but the Display doesn't turn on. Do I have to copy over some of the lines from the config.plist for the HD530 Install? Can you tell me how you did it?

 

Thank you.







Also tagged with one or more of these keywords: Skylake, GA-Z170X-Gaming 5, 6700K, macOS Sierra, Z170X


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2017 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy