Jump to content

Clean install of Lion on ASUS IPIBL-LB

Lion ASUS ipibl

  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
CharCat

CharCat

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

I recently received an HP Pavilion A6400f with the ASUS IPIBL-LB mobo.  My brother keeps telling me to get a Mac so I thought I'd try to make a hackintosh using OSx Lion since both are from the same era. So far, all I've found are tutorials that all say "first get such and such from a previous install of OSx". If I had a previous install or access to a Mac I wouldn't need to try making a hackintosh. So, any suggestions or guidance? Hopefully, once I get OSx on, I'll be able to install Linux Mint and multiboot.

 

RAM: 8GB

HDD: 500GB

Chipset: Intel G33

Video: Intel GMA 3100 On board

Audio: On board ALC888S

Network: Realtek 8111C On board

 



#2
Hervé

Hervé

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,910 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rennes, BZH of course!

It's a lost cause with that unsupported integrated graphics chip. You'd never get graphics acceleration, i.e. system would run poorly.

 

You'll have to add a supported PCIe graphics card to that desktop system. Then, you should be able to install OS X, from SL to El Capitan. Sierra will depend on your CPU since it requires a SSE4-capable model. What's your exact CPU model ?



#3
CharCat

CharCat

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

Gee, Herve, your answer was so helpful. I've installed an EVGA GeForce 8400 GS PCI 16 vid card. Still, every post I've seen seen starts out with "On a Mac..." or words to that effect. Hello. If I had a Mac I bloody well wouldn't need a hacintosh then, now would I?



#4
Hervé

Hervé

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,910 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rennes, BZH of course!

The world of Hackintoshing requires doing lots of researching and reading. A lot... You may regret it and curse (did I say curse?) a lot about it, but there is no single easy method based on "take a DVD, burn the image, boot it and you're done". That's what distros aimed to do with a certain degree of success in the early and not-so early days but that's in the past now and "Vanilla" installations are the norm these days.

 

If you'd pay a little more attention to what you've read, you'd probably notice that what's actually meant is "(temporary) access to a Mac or a Hack" to create the USB installer. I don't believe anyone would have actually written that you need to possess a Mac...

 

You should search for published methods about creating USB installers from Windows or even consider a Virtual (OS X) Machine to that effect. I'll give you another tip since you have a supporting platform: get hold of a copy of retail Snow Leopard 10.6(.0), 10.6.3 or 10.6.8 and make a basic installation of SL using Nawcom's ModCD (it's a bootable CD for OS X installation). You'll have to search for those of course. You'd be able to create any USB installer you want from a basic and even incomplete/non-tuned temporary SL installation. That's how I began a few years back...



#5
CharCat

CharCat

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

Well, Nawcom BootCd works great. I also enter PCIRootUID=1 -x, swap the Nawcom with the Snow Lion, hit F5 and wait. The Snow Lion does NOT appear on the list of drives, only my HDD partitions. Had the same problem using that other guy's boot disk. Am I missing something?



#6
Hervé

Hervé

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,910 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rennes, BZH of course!

I guess you meant Snow Leopard... Is it a genuine retail SL disc or a disc made out of an image? If so, please give details.



#7
CharCat

CharCat

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

"I guess you meant Snow Leopard... Is it a genuine retail SL disc or a disc made out of an image? If so, please give details."

 

Yup, Snow Leopard. Too many wild cats to keep straight. The disc I have is from an ISO of the distro.



#8
Hervé

Hervé

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,910 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rennes, BZH of course!

Well, that's why it doesn't work. Get a genuine SL DVD. It only costs $20.

http://www.apple.com...06-snow-leopard

 

Add your own country code after apple.com in the URL if necessary. Eg: www.apple.com/fr/shop/....



#9
CharCat

CharCat

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

I tried NAWCOM BootCD with an Apple Snow Leopard DVD.  I get a light grey screen that gives more information about my computer than I thought possible. When I hit "Q" to continue, the computer restarts. Did I forget something?



#10
Hervé

Hervé

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,910 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rennes, BZH of course!

You boot Nawcom's ModCD to its main screen, then eject the CD, fit your SL disc in and press F5. You should then see the SL install disc and be able to select it to boot the SL installation program. From memory, ModCD may use Modbin's kernel, so you can enter "mach_kernel" to boot the vanilla version.

 

It's many years since I last booted ModCD, but I can't remember an option labelled "Q" anywhere. In addition, to me, "Q" would be to Quit... Where/when do you see such an option?



#11
CharCat

CharCat

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

The Q option appears in the top left corner of the pale grey box showing all the computer details. I use the page down key to scroll thru the grey box. The install program doesn't seem to display. Should I try using the "safe mode" command?



#12
Hervé

Hervé

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,910 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rennes, BZH of course!

I don't think you're using Nawcom's ModCD, sorry...



#13
CharCat

CharCat

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

I did a search and what I found was Nawcom. - http://www.insanelym...-nawcom-mod-cd/



#14
Hervé

Hervé

    InsanelyMac Deity

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,910 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rennes, BZH of course!

I think you were maybe referring to the Chameleon option list displayed when entering "?" at the Chameleon bootloader prompt. No reason or need for you to go there.

 

1) Boot the ModCD disc

2) At ModCD main screen (graphical page with credits in top right corner and Coffee break C code on the left), eject the ModCD disc

3) insert the retail Snow Leopard DVD

4) press F5

5) select the SL DVD with LEFT/RIGHT arrow keys and press [ENTER]. You may type "mach_kernel" if you wish to boot the vanilla SL kernel instead of Modbin's AMD version by default.



#15
CharCat

CharCat

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

I used NAWCOM BootCD with boot: mach_kernel to get my retail Snow Leopard disc to begin its thing. It got as far as "Refusing new kext com.apple.lokit.IOUSBFamily, v3.9.6: already have loaded v6.6.6.". Then it hung at

"com_lnx2mac_RealtekRTL81xx: Ethernet addres 00:1f:c6:04:74:b0". (I've a photo of what was on the screen but I don't see a way to include it.) I removed the TPLink wireless network card thinking it may be causing the problem, but no go. The install hanged at the same spot. Did I forget something?

 

HP Pavilion A6400f

Intel E2200 CPU

8 GB RAM

ASUS IPIBL-LB mobo



#16
0000-1248

0000-1248

    Living in the Past...

  • Members
  • PipPipPip
  • 113 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brisbane, Australia
  • Interests:OSx86 Project, Computer Hardware, Archaeology, Paleontology, Pink Floyd

Try Cpus=1 or alternatively download SL's Legacy kernel and load that onto Nawcom's RAMDisk. If that doesn't work, try getting your bus ratio and using that in context as busratio=xx. That's what I had to do with my E7300 C2D and my i3 350M PCs. Also make sure you are using GraphicsEnabler=Yes to enable your GeForce card.

 

Best regards,

 

- Matt



#17
CharCat

CharCat

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

Try Cpus=1 or alternatively download SL's Legacy kernel and load that onto Nawcom's RAMDisk. If that doesn't work, try getting your bus ratio and using that in context as busratio=xx. That's what I had to do with my E7300 C2D and my i3 350M PCs. Also make sure you are using GraphicsEnabler=Yes to enable your GeForce card.

 

Best regards,

 

- Matt

Thank you. I'll give that a shot. To load them onto the ram disck, do I type the info at the same place where I'd enter "mach_kernal"?







Also tagged with one or more of these keywords: Lion, ASUS, ipibl


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2016 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy