Jump to content

Guide ASUS N53SM_Clover

- - - - - asus n53sm clover yosemite install how to

  • Please log in to reply
71 replies to this topic

#61
micsha

micsha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts

I've reinstalled using files from post #57 - successfully complete!).

 

But even after guide from post #57 - sound icon is grey.



#62
jackal992

jackal992

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 33 posts

Ok, even though it seems a bit strange to me that nothing works, we can try one last thing, i.e. revert to the "original" audio patching, that is directly patch the AppleHDA without using the aDummyHDA.

 

I have patched the AppleHDA as if you were using El Capitan 10.11.3...is this correct? Are you using 10.11.3?

 

I prepared 4 versions of the files that must work together as a "pack".

 

Before doing so you must remove the aDummyHDA both from Clover usb (delete from EFI\CLOVER\Kext\Others the aDummyHDA if you still have it) and from the system. To remove from the system you have to browse to "system/library/extensions" (you can go in Finder->Go->Go to Folder or Alt+Shift+G and type "system/library/extensions") and delete the "aDummyHDA".

 

Once you do this you try "pack 1" here attached:

-install AppleHDA with Kext Wizard (this time when you install enable the option "Backup kexts that will be replaced"

-In Kext Wizard repair disk permissions and rebuilt kext caches as usual

-try using the pack 1 dsdt and config.plist in your Clover usb (the dsdt in ....ACPI\patched) and reboot

 

If this doesn't work try pack 2:

-try using the pack 2 dsdt and config.plist in your Clover usb (the dsdt in ....ACPI\patched) and reboot

 

If this doesn't work try pack 3:

-try using the pack 3 dsdt and config.plist in your Clover usb (the dsdt in ....ACPI\patched) and reboot

 
If this doesn't work try pack 4:
-Install HDAenabler3.kext with KextWizard as usual
-In Kext Wizard repair disk permissions and rebuilt kext caches as usual

-try using the pack 4 dsdt and config.plist in your Clover usb (the dsdt in ....ACPI\patched) and reboot

 
To be very fair with you after this tests I don't have any other idea, if it still doesn't work you can try ask Anerik for his help, even though I managed to make his aDummyHDA work with my machine that is different, so it's strange that for you it doesn't work..

Attached Files



#63
micsha

micsha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts

jackal992, first pack was the right one!!! Sound and mic work perfectly!!

 

Thank you!))

 

So, my final EFI partition here: https://www.dropbox..../EFI_2.zip?dl=0(use it with jackal992's  AppleHDA from pack #1 in previous post!)


The only question I left is to install bootloader on hdd - just to free my usb flash))). But I think I will find a way!

 

P.S.: If you have twitter - you can write it in PM, I'll make public appreciation)))



#64
jackal992

jackal992

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 33 posts

Wow glad to hear that!

 

For the installation on HDD I don't really know because as I explained to you I made a small partition in fat32 on my hdd where I copied my Clover USB files and I boot from that partition always from the EFI shell, so manually. I chose this way so that Windows boot loader remains the main one and I don't risk breaking it.

 

If you want to install it so that it starts when you boot the machine I think you have to install some scripts, I read in a guide by RehabMan:

-Installing to the HDD/SSD after installation is very similar to installing to the USB.

-You change the destination of Clover's installation to your target disk

Notes on HDD install:

- you might want "EmuVariableUefi-64.efi", but it would depend on whether native NVRAM works for you

- select "Install RC scripts on target volume" and/or "Install all RC scripts on all other boot volumes"

- selecting "Install Clover Preference Pane" is optional

- there are also some "Optional RC Scripts" you might want to read about

 

but again I didn't do that so I don't know...of course after the installation of Clover you copy in the "new" Clover's EFI folder the kexts, the acpi patched files and config.plist that work for you.



#65
micsha

micsha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts

I chose this way so that Windows boot loader remains the main one and I don't risk breaking it.

 

 

Yeah, I know it))). I broke two Windows bootloader (the second I repaired, but that's enough) - I don't want to play with it too)))).

 

I gonna go your way!



#66
jackal992

jackal992

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 33 posts

Hi, jackal992!

I have two questions (maybe you can help):
1) Strange issue, but not all FNbuttons works)). Is it normal?
I can switch off screen, but can not change brightness or bump up or down volume.
2) About sound). When I close my notebook, MacOS works, but sound disappear - and only rebooting can return it. Do you have so?

Thanks in advance!


1) I have all the FN keys working. I used the attached kext: "AsusNBFnKeys". You can try to install it with KextWizard and repair permissions and caches as usual.

(Assuming that your brightness works properly, you can try that by going in SystemPreferences\Display and move the slider)

 

2) I don't have the problem of sound not working after sleep, but you can try to solve it with CodecCommander. Unfortunately I cannot help you with this, I didn't do it!

However here are some useful links:

Guide: https://bitbucket.or...mander/overview

Download: https://bitbucket.or...ander/downloads

 

There should already be a profile for the ALC269. You can try that...

 

Attached Files



#67
micsha

micsha

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts

Everything works perfectly! Thanks! You're awesome!



#68
Mister3000

Mister3000

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
  • Gender:Male

USB3 works now, seemed to be a reboot issue. Ethernet is working fine as well, thanks a lot! :) Is there any way to turn off Bluetooth (my button is greyed out)?

 

interesting..

i just noticed my bluetooth button is also grayed out.

has any one found a way to correct this ?

..

i notice that on my EFI\CLOVER\OEM\N53SV\KEXT\OTHER\

I have BTFirmwareUploader

am wondering if thats the Bluetooth kext that the machine is using and causing my bluetooth issue.

 

if i remove the kext or replace it,

do i have to use disktools to fix permissions (or another tool) on the EFI partition, or can i just remove it and reboot ?

 

thanks



#69
jackal992

jackal992

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 33 posts

interesting..

i just noticed my bluetooth button is also grayed out.

has any one found a way to correct this ?

..

i notice that on my EFI\CLOVER\OEM\N53SV\KEXT\OTHER\

I have BTFirmwareUploader

am wondering if thats the Bluetooth kext that the machine is using and causing my bluetooth issue.

 

if i remove the kext or replace it,

do i have to use disktools to fix permissions (or another tool) on the EFI partition, or can i just remove it and reboot ?

 

thanks

 

I use the attached kext to make bluetooth work and my icon is not gray but black. I don't have the "BTFirmwareUploader".

If you install/uninstall kexts from s/l/e I think it won't hurt if you rebuild disk permissions and kext caches, on the contrary many time is needed...

Attached Files



#70
thomasdiaz1201

thomasdiaz1201

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 1 posts

Hi all, I have a Asus N73SM. I have a problem with the clover. When the OSX load the installer have a black screen and block it.

7a8632886cbbf06b84819892fecb9d9e.png

Thanks.

Regards



#71
manmal

manmal

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 443 posts

hello jackal! Thanks for your precious help!

i tried to install everything from scratch from one of the latest versions of el capitan, and it doesn't work anymore.

May you please provide both your config.plist configuration for (latest) el capitan and files provided in the EFI folder?

Thanks!!!

mal

 

EDIT : fighting with clover it seems to work again but it's very unstable, compared to chameleon and old good osx versions...

 

PS: Is there anyone that is using clover and snow leopard ?  may you please send me some directions to have snow leopard working with clover? Thanks a lot!! i know it's a bit off topic ... sorry for that



#72
karl9999

karl9999

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Hi, i am new to this forum! 

I own a great old N53S and i would like to know if there is any way to install latest Sierra or latest ElCapitan on this great notebook!

Thank you.

EDIT: Any update for n53sm? Sierra? High Sierra? it is a great laptop! thanks!








0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2016 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy