Jump to content

how to find correct "ig_platform_id" of my video card


  • Please log in to reply
118 replies to this topic

#1
truztruz

truztruz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 81 posts

Hello everybody,

 

is there a way to find the correct "ig_platform_id" of my video card, using some software or other operating system, in order to try to inject in com.boot.plist ?

 

I have a HD4400 desktop (intel 4130) id 0x041e ; revision id 0x0006, and I cannot figure it to work properly.

 

thank you



#2
Gringo Vermelho

Gringo Vermelho

    The Jan Bird fix

  • Supervisors
  • 6,221 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brazil

No. You have to try them all until you find one that works.

 

ig_platform_id is not in any way related to revision id.

 

If you find one that works, their might be another one that works better than the one you found.



#3
Allan

Allan

    Support Staff

  • Supervisors
  • 8,314 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brazil

if you use Chameleon boot loader, try this:

<key>IntelAzulFB</key>
<string>12</string>
<key>IGPlatformID</key>
<string>04260000</string>


#4
truztruz

truztruz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 81 posts

already tried, but it doesn't work  :help:



#5
Allan

Allan

    Support Staff

  • Supervisors
  • 8,314 posts
  • Gender:Male
  • Location:Brazil

change the value:

<key>IntelAzulFB</key>
<string>10</string>


#6
truztruz

truztruz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 81 posts

No difference.... :help:  HD4400 is recognized as Unknown 64mb ram graphics, no QE/CI (launcher glitches, slow youtube video etc...) 



#7
RehabMan

RehabMan

    InsanelyMac Deity

  • Coders
  • 2,053 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bellingham, WA
  • Interests:skiing, software, classic cars

Hello everybody,
 
is there a way to find the correct "ig_platform_id" of my video card, using some software or other operating system, in order to try to inject in com.boot.plist ?
 
I have a HD4400 desktop (intel 4130) id 0x041e ; revision id 0x0006, and I cannot figure it to work properly.
 
thank you


Desktop HD4400 is not supported by OS X Azul drivers. Look at Info.plist in AppleIntelFramebufferAzul.kext.

#8
naonweh

naonweh

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts

Desktop HD4400 is not supported by OS X Azul drivers. Look at Info.plist in AppleIntelFramebufferAzul.kext.

how to get it work? I have the same problem.



#9
Onixs

Onixs

    Since 2007

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 820 posts
  • Gender:Male
I dont have HD4400, but i think its currently not supported based on Azul kext

#10
RehabMan

RehabMan

    InsanelyMac Deity

  • Coders
  • 2,053 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bellingham, WA
  • Interests:skiing, software, classic cars

how to get it work? I have the same problem.


You can try faking a supported device-id with DSDT or Clover (or edits to the Azul Info.plist), then selecting a desktop ig-platform-id. Last attempt at this failed (when I attempted to help someone). No idea if it doesn't work or if they were just not doing it correctly. They eventually took the "easy way out" and swapped the CPU for one that has supported graphics.

#11
truztruz

truztruz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 81 posts

Hi Rehabman, hope you will help us.

 

As you suggest, I tried to insert HD4400 desktop device id into Azul info plist and tried to inject all desktop ig-platform-id available, using all IntelAzulFB (from 1 to 15)

 

With most of them (only with some screen goes black), Kext are loaded, video card is recognized as "Intel HD graphics 1024 MB", but still no QE/CI (launcher glitches, slow youtube video etc...) 

 

Something is moving... as video card is no more an "Unknown 64mb ram graphics".  :yes: 

 

What do you suggest to try next?

 

Thank you  :help:



#12
RehabMan

RehabMan

    InsanelyMac Deity

  • Coders
  • 2,053 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bellingham, WA
  • Interests:skiing, software, classic cars

Hi Rehabman, hope you will help us.
 
As you suggest, I tried to insert HD4400 desktop device id into Azul info plist and tried to inject all desktop ig-platform-id available, using all IntelAzulFB (from 1 to 15)
 
With most of them (only with some screen goes black), Kext are loaded, video card is recognized as "Intel HD graphics 1024 MB", but still no QE/CI (launcher glitches, slow youtube video etc...) 
 
Something is moving... as video card is no more an "Unknown 64mb ram graphics".  :yes: 
 
What do you suggest to try next?
 
Thank you  :help:


Did you try setting your bootloader resolution with "Graphics Mode"?

Also, you could try with DSDT injecting device-id for HD4600. Just to see if the results are any better/different...

#13
truztruz

truztruz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 81 posts

Did you try setting your bootloader resolution with "Graphics Mode"?

Also, you could try with DSDT injecting device-id for HD4600. Just to see if the results are any better/different...

 

Yes, bootloader graphics mode is set to 1440x900x32

 

Even with DSDT injection of HD4600 device-id i got the same results.



#14
RehabMan

RehabMan

    InsanelyMac Deity

  • Coders
  • 2,053 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bellingham, WA
  • Interests:skiing, software, classic cars

Yes, bootloader graphics mode is set to 1440x900x32
 
Even with DSDT injection of HD4600 device-id i got the same results.


You're using a digital connection to your monitor, correct?

Also, what smbios are you using?

You would think desktop HD4400 would work since mobile HD4400 works...

#15
truztruz

truztruz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 81 posts

You're using a digital connection to your monitor, correct?

Also, what smbios are you using?

You would think desktop HD4400 would work since mobile HD4400 works...

 

Yes, I am using DVI port, and smbios Imac 14,2



#16
RehabMan

RehabMan

    InsanelyMac Deity

  • Coders
  • 2,053 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bellingham, WA
  • Interests:skiing, software, classic cars

Yes, I am using DVI port, and smbios Imac 14,2


Make sure it is DVI-D, not DVI-A...

Also, you might try HDMI...

Finally, you could try a different SMBIOS (try mobile Haswell...)

That's all the ideas I have... It is definitely easier to choose compatible hardware in the first place.

#17
truztruz

truztruz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 81 posts

Make sure it is DVI-D, not DVI-A...

Also, you might try HDMI...

Finally, you could try a different SMBIOS (try mobile Haswell...)

That's all the ideas I have... It is definitely easier to choose compatible hardware in the first place.

 

 

Yes it's DVI_D. I tried macbook haswell smbios but same results.

 

The strange thing is that all works well even if I don't inject any code (I can use chrome, Logic etc....)... only annoying things are flickering in launchpad, slow games (no 3d), etc... I also see some strange refresh bugs.

 

Hope same day someone will write a kext for our gpu, or share his success in full enabling a HD4400 desktop.

 

Thank you for your time RehabMan



#18
RehabMan

RehabMan

    InsanelyMac Deity

  • Coders
  • 2,053 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bellingham, WA
  • Interests:skiing, software, classic cars

Yes it's DVI_D. I tried macbook haswell smbios but same results.
 
The strange thing is that all works well even if I don't inject any code (I can use chrome, Logic etc....)... only annoying things are flickering in launchpad, slow games (no 3d), etc... I also see some strange refresh bugs.


Yes, that's life without graphics drivers...

Hope same day someone will write a kext for our gpu, or share his success in full enabling a HD4400 desktop.


Monumental task...

#19
truztruz

truztruz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 81 posts

RehabMan, on 24 Apr 2014 - 10:46 PM, said:snapback.png

Yes, that's life without graphics drivers...


Monumental task...

 

Hi RehabMan, please see the attached screenshot.

 

Isn't strange that even if video card is now recognized and kext loaded, I get no acceleration ??

 

Any further suggestion?

 

Do you think some EFI injection tricks should help?

 

thank you

Attached Files



#20
RehabMan

RehabMan

    InsanelyMac Deity

  • Coders
  • 2,053 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bellingham, WA
  • Interests:skiing, software, classic cars

RehabMan, on 24 Apr 2014 - 10:46 PM, said:snapback.png
 
Hi RehabMan, please see the attached screenshot.
 
Isn't strange that even if video card is now recognized and kext loaded, I get no acceleration ??
 
Any further suggestion?
 
Do you think some EFI injection tricks should help?
 
thank you


Can't tell anything from a screen shot. Post ioreg using IORegistryExplorer v2.1 if you want me to look...





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2015 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy