Jump to content

Thinkpad T430 - Mavericks 10.9.x - Yosemite 10.10

Thinkpad Thinkpad T430 T430 UEFI Mavericks 10.9 Yosemite 10.10

  • Please log in to reply
98 replies to this topic

#81
rajesheber

rajesheber

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 64 posts

I have mavericks and yosemite isntalled and all working except for the bluetooth devices. The magic mouse is jumping around when i loginto the desktop after a reboot. So i have to physically switch off the BT switch on and off to have it working normally again. If i shutdown and start the computer also i dont have this problem and all is fine. I have clover as the bootloader. Any help here would be helpful.



#82
eilatuno

eilatuno

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

I have mavericks and yosemite isntalled and all working except for the bluetooth devices. The magic mouse is jumping around when i loginto the desktop after a reboot. So i have to physically switch off the BT switch on and off to have it working normally again. If i shutdown and start the computer also i dont have this problem and all is fine. I have clover as the bootloader. Any help here would be helpful.

who kext you use now?



#83
rajesheber

rajesheber

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 64 posts

who kext you use now?

I have added the product and vendor id to the stock IBluetooth.kext and then deployed it.



#84
rajesheber

rajesheber

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 64 posts

Hmmm... weird that somehow brightness is affected by a kext for battery status!?

@Rehab,

   I used your latest ACPIBatteryManager.kext and kext works well but the option "acwake" doesn't get displayed when i issue the command "pmset -g disk". I intended to have my laptop wake up when the power source is changed. Sleep and wake currently works well. 



#85
Demonbane

Demonbane

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 134 posts

who kext you use now?

 

Hi, eilatuno, just as you suggested, i bought an express wifi card "WEC600N", but if i plugin it before i start my laptop, then the it will causes the Kernel Panic "Unable to find driver for this platform ACPI ...../IOPlatformExpert.cpp:1590 ."

 

but if i plugin it before the laptop already booted at the Clover, then everything works fine...

 

Have you ever met that? is there any Solution?

 

Thanks in advance



#86
Uoc Nguyen

Uoc Nguyen

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
  • Gender:Male

I have work to get some more native kext work well with Yosemite 10.10.1, here is quick update (I will add an update package soon)

 

  1. I have Bluetooth working natively by create an additional node in Info.plist of built in Broadcom plugin inside IOBluetoothFamily.kext
  2. Patch AppleHDA on the fly for native AppeHDA. Working but funny thing appeared, the input and output device displayed in Russian, don't known why :D
  3. Intel Capri HD 4000 work well with QE/CI by using old patch method.
  4. NVIDIA still got problems: Thinkpad LCD screen not wake up (need to detect display in Display preference pane) but external Dell screen via mini Displayport work.

Playing with nvram is dangerous, without EmuVariableUefi-64.efi, UEFI BIOS show error message: "Non-Volatile variable storage is about full"  and must to press F1 to go to BIOS setting then F10 to save and restart, then error message disappeared in that boot time but show again next time reboot / power up. Solution for it is restore EmuVariableUefi-64.efi and run this command to clear / reset nvram `nvram -c` then reboot. I think problem is come with CLOVER as error message only show when I put CLOVER on the top of boot device list.


Edited by Uoc Nguyen, 14 November 2014 - 12:49 PM.


#87
eilatuno

eilatuno

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

Hi, eilatuno, just as you suggested, i bought an express wifi card "WEC600N", but if i plugin it before i start my laptop, then the it will causes the Kernel Panic "Unable to find driver for this platform ACPI ...../IOPlatformExpert.cpp:1590 ."

but if i plugin it before the laptop already booted at the Clover, then everything works fine...

Have you ever met that? is there any Solution?

Thanks in advance


Hi Demonbane

What platform are you using in smbios section of config plist?
What is the version of UEFI firmware ?

#88
Uoc Nguyen

Uoc Nguyen

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
  • Gender:Male

After playing with nvram then restored by clear nvram, restore BIOS to defaults I can not make NVIDIA work again. It show error message: unable to shadow vbios

I have solve it by change the NVCAP value but it still can not get any monitor wake up (Thinkpad LCD and external monitor via mini DisplayPort => HDMI => DVI as my Dell monitor have only 2 ports: DVI and VGA), look like problem with display-cfg. 

 

Anyway has a solution for this?



#89
eilatuno

eilatuno

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

After playing with nvram then restored by clear nvram, restore BIOS to defaults I can not make NVIDIA work again. It show error message: unable to shadow vbios
I have solve it by change the NVCAP value but it still can not get any monitor wake up (Thinkpad LCD and external monitor via mini DisplayPort => HDMI => DVI as my Dell monitor have only 2 ports: DVI and VGA), look like problem with display-cfg.

Anyway has a solution for this?

have you tried to flash the UEFI bios? I don't know what version you run on T430, but on my T430s for example, had many problem with NVRAM with two version of firmware(2.57 and 2.58 doesn't retain in memory setted value and variable) now with 2.59 problems are solved.

#90
Sheep_Reaper

Sheep_Reaper

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male
  • Location:Palmerton, PA, USA
T430 and T430s use the same firmware. You should run latest if you don't have a mod.

#91
eilatuno

eilatuno

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

T430 and T430s use the same firmware. You should run latest if you don't have a mod.

...mhh I don't really believe, firmware and the current version does not have the same level (maybe internally they are identical but for sure not the revision number).

You can check the following links T430s (http://goo.gl/cFE8ur) and T430 (http://goo.gl/TQQbBs)


#92
Sheep_Reaper

Sheep_Reaper

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male
  • Location:Palmerton, PA, USA
You are right in that the bios id's are different. T430s is G1ETA1WW at 2.61 while T430 is G7ETA1WW at 2.61. But on closer inspection, you'll notice that they sometimes skip version numbers between releases. This indicates that they use the same base and merge in before a release build. For any number of reasons the T430s has fallen behind where previously they were even. Likely due to the T430 base being more popular among enterprise clients, so it gets more updates. The NVS that most of the T430s's ship with adds complexity to that system which may contribute to its falling behind. But you'll see a version skip eventually and the T430s should catch up or remain close behind. It has to, having all those versions would be a nightmare to have for each sub-variant. If ever the T430s falls too far behind, you'll see lenovo stop supporting it altogether.

#93
Uoc Nguyen

Uoc Nguyen

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
  • Gender:Male

I'm using latest BIOS version 2.66 and it is UEFI version yet a long time ago.

 

Problem with NVIDIA gone after change some BIOS settings. I have change back it to use Both UEFI & Legacy boot with UEFI first, it was UEFI only. It was problem with Optimus also. I'm using Windows 10.10, I was changed to Optimus and boot into Windows but it got problem with DisplayPort (Windows report that driver got problem and it can not load, I can't even open NVIDIA Settings in this time) . After I change Boot setting it was ok. I have changed back to Discrete graphic and boot into Yosemite and it work very nice with Thinkpad LCD wake up + External with no problem.

 

I'm using NVIDIA web driver 10.1.43 (343.01.02b02). Do you know where to get updated CUDA? as CUDA is reporting update is required.

 

Additional problem come with Audio which I'm using injection & patch on the fly by CLOVER. I have to clear and rebuild kextcache and it back. Oh a strange thing, look like Apple leave some Russian words inside AppleHDA, see screenshot :D

 

Attached File  Screen Shot 2014-11-18 at 1.07.49 PM.png   45.76KB   5 downloads



#94
eilatuno

eilatuno

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
Can you post the on the fly clover patch for AppleHDA?!

Have you tried to remove all battery the main and cmos to try to reset all values?

#95
Uoc Nguyen

Uoc Nguyen

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
  • Gender:Male

I updated post #1. You can find whole packages in download link.

 

I have a bad news, NVDA work well now except built in screen gone black and need detect display in display pref pane as before. Problem back after I updated OSX to latest 10.10.1 as system notify. May be need to switch between Windows several time to solve this problem :D



#96
eilatuno

eilatuno

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

Hi

 

I've created the same dummy kext made by you for the ALC269, for the Bluetooth so we can use the original kext.

 

you can download from here: http://we.tl/a3pKlkN1c0



#97
eilatuno

eilatuno

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy

I updated post #1. You can find whole packages in download link.

 

I have a bad news, NVDA work well now except built in screen gone black and need detect display in display pref pane as before. Problem back after I updated OSX to latest 10.10.1 as system notify. May be need to switch between Windows several time to solve this problem :D

Hi Uoc
did you ever experience any issue with RTC clock? i've experienced two hard reset when i plug the ac adapter in standby mode, and after the hard reset the clock returns at 1/1/2001 , it never happened before the 10.10.1 update.
This is a very bad issue, i've spent two hours for recover my Data partition (an HFS+ partition...) after a new hard reset happened when i plug the AC adapter with laptop already booted.
The only difference between 10.10/10.10.1 are the use of clover patch (for Audio, HD4000,Bluetooth) and the edits of HDEF part in DSDT for using clover audio patch.
I never experienced an issue like that before...it's very frustrating

Edited by eilatuno, 25 November 2014 - 10:32 AM.


#98
Demonbane

Demonbane

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 134 posts

Hi Demonbane

What platform are you using in smbios section of config plist?
What is the version of UEFI firmware ?

 

Hi, eilatuno, sorry for the late reply.

 

I'm currently running 10.10.1, using platform MacBookPro 9.2

UEFI bios version is 2.66



#99
anita22

anita22

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
  • Gender:Female
  • Location:Spain
  • Interests:Economics, Technology

Do you know if we have to make any changes for Yosemite 10.10.3??







Also tagged with one or more of these keywords: Thinkpad, Thinkpad T430, T430, UEFI, Mavericks, 10.9, Yosemite, 10.10


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2015 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy