Jump to content

[Guide] Mavericks 10.9.X - Dell Optiplex 780 (760)

dell mavericks 780 optiplex tutorial osx hd5450 trackpad pdf Simon

  • Please log in to reply
299 replies to this topic

#281
polyzargone

polyzargone

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 680 posts
  • Gender:Male
  • Location:France

Oke guys i see my guide is working i will make a new post in the section complete desktop then you can post there your questions and more

 

 

Hello Pepto !

 

Nice work but there are some mistakes in the guide that we've test morpheousman and I (and certainly some others). See previous posts to know what's wrong and what's unclear in some parts of it :P.

 

Hope it'll helps ;)

 

That said, thanks again for this great job !



#282
morpheousman

morpheousman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 105 posts

Hello Pepto !

 

Nice work but there are some mistakes in the guide that we've test morpheousman and I (and certainly some others). See previous posts to know what's wrong and what's unclear in some parts of it :P.

 

Hope it'll helps ;)

 

That said, thanks again for this great job !

 

I made a post in the new thread with some of the mistakes we found, and some clarifications that might help.

 

Thanks for the guide Pepto. :)



#283
polyzargone

polyzargone

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 680 posts
  • Gender:Male
  • Location:France

I made a post in the new thread with some of the mistakes we found, and some clarifications that might help.

 

Thanks for the guide Pepto. :)

 

Where's the new thread ?



#284
morpheousman

morpheousman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 105 posts

Where's the new thread ?

 

 

http://www.insanelym...tiplex-780-760/



#285
icewolf

icewolf

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 16 posts
Hi guys, I have a problem. My Dell 780 with Mavericks 10.9.4 sometimes don't turn off.
When I turn off the Dell, it turn of monitor but the PC don't turn off.
Does anyone know how to fix?
Thank you

#286
polyzargone

polyzargone

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 680 posts
  • Gender:Male
  • Location:France

Do you have an AMD Radeon HD 5450 ? And do you use any DSDT ?



#287
icewolf

icewolf

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 16 posts
Yes I have an AMD radeon HD 5450 and I have installed files of this guide. Can I do a log file to know all about my hackintosh?

#288
TRAUCO1958

TRAUCO1958

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

I have a NVIDIA GeForce GT 610 in a Optiplex 960 and no way to work the only thing i have is a black screen with Mavericks 10.9.5 installed with MyHack can some one helpme please when I a put away the NVDAStartup.kext my Hackintosh work but with a bad resolution please help



#289
polyzargone

polyzargone

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 680 posts
  • Gender:Male
  • Location:France

Did you tried with GraphicsEnabler=Yes (if you're using Chameleon Bootloader) ?



#290
Hervé

Hervé

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,024 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rennes, BZH of course!

GeForce GT610 has always worked OOB with default vanilla drivers + Chameleon boot loader + boot option GraphicsEnabler=Yes from ML 10.8.2 (or was it 10.8.3?) to Yos 10.10 on my Vostro 200... Have had no issue with it either when installing Mav 10.9 with myHack and all subsequent Mavericks update all the way to 10.9.5.



#291
sebus

sebus

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 296 posts
  • Gender:Male
  • Location:UK

OP 780 A15 with E8400 & 12Gb RAM , nVidia GeForce 210 HDMI, 10.9.5 fully working with 5 kexts & Chimera, GraphicsEnabler=Yes

 

video signal never comes back from sleep. Machine is UP (can remote control it), but monitor stays blank.

 

Any ideas how to fix it?

 

sebus

 

edit:

Reading whole thread helped. DSDT.aml was the obvious answer to this issue!



#292
paulhiggins87

paulhiggins87

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 1 posts

hi all, new to the forum (as a member at least) i have several hackintosh rigs, all dual booting perfectly thanks to this thread (and a little common sense combined) Big rig is the optiplex 780, with a 2.83 core 2 quad, 16 gb DDR3 and an ASUS nvidia GTX 560ti (fitted with some modification of the heat sink), Mid rig is an Optiplex 760 with 2.33 core 2 quad, 8 gig DDR2 and an Nvidia GT640 4gb and finally a laptop Latitude e6410.

 

the things I'm struggling with are (and I'm sure there is an answer on here that i have missed) HDMI Audio from my Nvidia cards, this guide uses ATi or AMD whatever the hell it is nowadays. so I'm feeling a little left out as an nvidia user lol, how can i get this working?

 

secondly, although most people seem to love it, i can't get on with chameleon boot loader, the only thing I've ever managed to boot with it is windows (which itself is fairly pointless of course) but i get on fine with clover all my comps are running and Dual booting with it with practically zero messing around in the set up. and here is the problem, I've found instructions for getting iTunes App Store iMessage etc working using chameleon, can anyone help me do this with clover? I'm sure the process is pretty similar and I've tried to work it out but i can't seem to get it working.

 

any help or at least pointing to a post or thread with answers to this would be appreciated.

 

also if anyone is interested in how the hell you get a larger graphics card like a GTX 560 into an optiplex 760 or 780 when there is only a single slot space and limited length (mid tower only) let me know and ill make a little guide

 

running 10.9.5 (10.10 installs but is temperamental when it comes to booting... sometimes it will... sometimes it won't so i stuck with mavericks, i have my actual iMac for yosemite lol)



#293
polyzargone

polyzargone

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 680 posts
  • Gender:Male
  • Location:France

Hello and welcome on this thread ;)

 

Enabling HDMI audio is something I gave up even with AMD/ATI cards. The point is that Optiplex series AFAK only works with VoodooHDA.kext, not with a patched AppleHDA.kext. because of the ADI 1984A Audio codec.

 

So we're all doomed to rely on VoodooHDA to get sound on them and it's ability to correctly detect HDMI audio output. Using a DSDT with a HDEF patch should help VoodooHDA to do that.

 

I didn't test it with nVidia setups but my guess is that you may have to patch the DSDT (the one from Clover.zip is GFX-patched free if I'm correct) to add your nVidia infos such as ADDR, NVCAP, VRAM total size or model, etc… and of course a HDEF patch.

 

About Chameleon :

 

I don't know how you setup your drives and what kind of partition scheme you're using. Must be something wrong somewhere cause I never had any problem with this bootloader.

 

I think you probably have made some mistake when it comes to install the boot file (single drive with both OS X/Windows, separate drives with one OS for each, USB external drive ?). Remember that Chameleon needs to be install at the root of your OS X partition along with an Extra folder and most importantly, an org.chameleon.Boot.plist inside ! Otherwise it won't work at all !

 

Well, with no further infos, i cannot explain why you're unable to boot OS X.



#294
crapemailisstoredhere

crapemailisstoredhere

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

the zip file provided in the instructions appears to be not available anymore.  Can anyone provide a working link to the file please.

Thanks.

Jeff



#295
polyzargone

polyzargone

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 680 posts
  • Gender:Male
  • Location:France

InsanelyMac had some serious issues since last weeks. I guess your best chance is to find the appropriates kexts by yourself :thumbsup_anim: .

 

You should only need those :

 

- AppelIntelE1000e.kext
- EliottForceLegacyRTC.kext
- FakeSMC.kext
- NullCPUPowerManagement.kext
- VoodooHDA.kext

 

That's not a big deal to find them if you know how to use Google ;)



#296
crapemailisstoredhere

crapemailisstoredhere

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

i was able to get the OS installed and booting but the problem i have is with the builtin Intel GMA 4500 HD and the ATI HD 3450 card that came with all my optiplex 780's.  After the install the mouse is really choppy and the display is recognized as "Display 3 MB"

 

Does anyone know how I can fix the video so it recognizes either the builtin or ideally the ATI HD 3450.  I have tried searching for kext files for both video cards but cannot seem to find any.

 

Thanks.



#297
Hervé

Hervé

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,024 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rennes, BZH of course!

Same answer as in the sister Yosemite thread: both cards unsupported. You'll need to replace that ATI HD 3450.



#298
crapemailisstoredhere

crapemailisstoredhere

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

damn,

any recommendations on a good compatible card to get?



#299
Hervé

Hervé

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,024 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rennes, BZH of course!

See the other thread. That's the trouble of double posting...



#300
hammy434

hammy434

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
  • Gender:Male
  • Location:UK
  • Interests:computers, gaming, hackintoshing.

can someone upload the DSDT from post #30 plz? thanks :)







Also tagged with one or more of these keywords: dell, mavericks, 780, optiplex, tutorial, osx, hd5450, trackpad, pdf, Simon


2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

© 2015 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy