Jump to content

Ozmosis

Bootloader

  • Please log in to reply
1728 replies to this topic

#121
bs0d

bs0d

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 158 posts

For Secure Boot you need signed drivers and executables... since there are no signing keys in the wilds it's just not happening.

 

You can enable secure boot and install the keys and still boot OS X with Ozmosis.



#122
truesoldier

truesoldier

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 170 posts

Ok guys Ozmosis 801M

https://dl.dropboxus...3A.801M.ROM.zip


Looks like hacked FW then ;)

Thx Works perfect!! :thumbsup_anim:



#123
Riley Freeman

Riley Freeman

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 857 posts
  • Gender:Male
  • Location:The Streets

Sorry for not getting what you meant the other day. Yeah - that would be useful though I see bs0d answered the question.

 

It was just an idea. lice's idea about dumping the nvram from memory and then writing that back into the BIOS seems like a possible winner though.

 

As for writable NVRAM is this just a module like any other? So once a BIOS version for a particular board is found with writable NVRAM could the module be extracted and put into the latest BIOS?



#124
THe KiNG

THe KiNG

    InsanelyMac Legend

  • Gurus
  • 694 posts
  • Gender:Male

Thx.

Ozmosis and injectorkext changed,all other same like 723m

Look better ;)



#125
xpamamadeus

xpamamadeus

    InsanelyMac Legend

  • Donators
  • 581 posts
  • Gender:Male
  • Location:Croatia

Look better ;)

i see that intel vga updated,intel lan and some other files.

 

I wass thinking about files that we use for other bios mods.

Are there any other files that can be replaced in other bios or just one for ozmosis and filesystem drivers ?

I took only 2 mins to check things out,and i just compare file sizes.

Can u plz say whats new in this release.

Thx.



#126
sTaN

sTaN

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 18 posts

Ok guys Ozmosis 801M
https://dl.dropboxus...3A.801M.ROM.zip

Looks like hacked FW then ;)


Does the iMessage problem also was fixed in this BIOS version?
Thanks for the update!

#127
STLVNUB

STLVNUB

    InsanelyMac Legend

  • Coders
  • 1,123 posts
  • Gender:Male

Does the iMessage problem also was fixed in this BIOS version?
Thanks for the update!

Try changing your AppleID password, that usually works.



#128
FredWst

FredWst

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 243 posts
  • Gender:Male
  • Location:France

Does the iMessage problem also was fixed in this BIOS version?
Thanks for the update!

 

Yes, without changing password. 

 

Fred



#129
sTaN

sTaN

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 18 posts

Really?

I solved the problem as described in the other thread http://www.insanelym...-quo/?p=1945514 and set up my BaseBoardSerial

I thought this was the problem...

@STLVNUBAre you one of the programer of HermitCrabs BIOS or only a beta tester?



#130
STLVNUB

STLVNUB

    InsanelyMac Legend

  • Coders
  • 1,123 posts
  • Gender:Male

@STLVNUBAre you one of the programer of HermitCrabs BIOS or only a beta tester?

Would like to be...Other than that can't say ;)



#131
FredWst

FredWst

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 243 posts
  • Gender:Male
  • Location:France

Really?

I solved the problem as described in the other thread http://www.insanelym...-quo/?p=1945514 and set up my BaseBoardSerial

I thought this was the problem...

@STLVNUBAre you one of the programer of HermitCrabs BIOS or only a beta tester?

 

Realy my serial board had a good length but it would not work.

Since i update bios it's ok.

 

Fred



#132
beta992

beta992

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 338 posts
  • Gender:Male

I want to try this new 'bootloader' because it feels like you will get a more Mac. What leads me to the following question: Does Apple (OS X) also have this drivers integrated in the firmware?

What means 'we' are getting closer and closer to a real Mac. :D

 

Great work! :)



#133
sTaN

sTaN

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 18 posts

I made a completely fresh installation of Mountain Lion 10.8.2 after updating the BIOS to 801M.

Audio was not working without patching the quo legacy patch. After updating to 10.8.5 audio works fine but only HDMI audio. In the system setting there is no other input audio.

I also have done my iMessage fix with setting the BaseBoardSerial before it works again. I also set up fusion drive before I installed ML with the following steps:

 

  1. diskutil cs create FusionDrive disk0 disk1
  2. diskutil coreStorage createVolume IDENT jhfs+ FusionDrive 890g

IDENT = UUDI after formatted SSD (256GB) and HDD (640GB)

You can find out the UUID of the created FusionDrive with the diskutil cs list.

 

Funny that for someone audio works without the quo legacy patch, iMessage only with changing the password and in my case not.



#134
THe KiNG

THe KiNG

    InsanelyMac Legend

  • Gurus
  • 694 posts
  • Gender:Male
Funny that for someone audio works without the quo legacy patch, iMessage only with changing the password and in my case not.

What is funny?

Deppending from what version of OS you make the upgrade the files may need to be patched or not, simple as that.



#135
STLVNUB

STLVNUB

    InsanelyMac Legend

  • Coders
  • 1,123 posts
  • Gender:Male

Thanks for the link. I now see a boot option for 'Built-In EDK Shell' - very handy. And not that I use the GUI much, as I don't know how to, but I now see a mouse cursor which I swear wasn't there before, though it only shows it's updated position after a left click.

 

EDIT: Can't seem to boot with it though.. Maybe I added the FW incorrectly?

No problem.

I think the mouse cursor is always there, just hidden till you move or click the mouse.

What does it do when trying to boot?



#136
blackosx

blackosx

    InsanelyMacaholic

  • Coders
  • 3,083 posts
  • Gender:Male
  • Location:UK

Ah. okay.. I didn't previously see that. I haven't really used the UI that much.

 

I remade and reflashed by BIOS last night and I can now boot. Maybe it was down to me extracting and inserting the new modules 'As is' instead of 'uncompressed'? I also removed the other Clover drivers I'd previously included to the FW (was experimenting as I can no longer boot OS X from Clover UEFI). Here's a snippet from the boot log.

00:000 00:000 Ozmosis 1.01.0801M RELEASE (2013-09-15 22:02:58 VS2012x86) on 2013-09-17 05:55:53
00:000 00:000 Found Firmware UEFI Spec  :2.31:
00:000 00:000 Found Firmware Vendor     :American Megatrends:
00:000 00:000 Found Firmware Revision   :4.651:
00:000 00:000 Detected Aptio 2.x firmware enabling fixes
00:000 00:000 Embedded Mode Detected
03:388 03:388 BootOrder 07 06 01 02 03 04 05 09 0A 08 (10)
03:392 00:003 Found Boot0007 "Hard Drive " (0x18)
03:392 00:000 Found Boot0006 "CD/DVD Drive " (0x1C)
03:392 00:000 Found Boot0001 "MountainLion" (0x1A)
03:392 00:000 Found Boot0002 "Recovery HD" (0x18)
03:392 00:000 Found Boot0003 "MAC" (0x08)
03:392 00:000 Found Boot0004 "BackupML" (0x12)
03:392 00:000 Found Boot0005 "DevLion" (0x10)
03:392 00:000 Found Boot0009 "UEFI: USB USB 2.0 Flash " (0x32)
03:392 00:000 Found Boot000A "Built-In EDK Shell" (0x26)
03:392 00:000 Found Boot0008 "UEFI_CLOVER" (0x18)
03:494 00:101 Found Intel(R) Core(TM) i7-2600 CPU @ 3.40GHz (2A.06.00) Cores 4 Threads 8
03:494 00:000  P-State Coordination Type HW_ALL -> SW_ANY = SW_ANY
03:494 00:000  Disabling Invalid Flex-Ratio 90000 -> 80000 = 80000
03:494 00:000 Calculated TSC Frequency 3411MHz (3411127400)
03:494 00:000 Calculated CPU Frequency 5919MHz (5919309284)
03:494 00:000 Calculated FSB Frequency  100MHz (100327276)
03:494 00:000 Found Graphics Controller [1002:68B8] MMIO 0xF7E20000, IOPort 0xE000
03:494 00:000 Found Intel Ethernet Controller [8086:1503] rev 5 MMIO 0xF7F00000
03:494 00:000  MAC Address FF:FF:FF:FF:FF:FF
03:494 00:000 Found 6 Series SMBUS Controller [8086:1C22] MMIO 0xF7F25000, IOPort 0x580

CPU frequency is still incorrect and I still have my stepper errors though now I don't think it's a problem with Ozmosis but something else as booting my previously installed OS X partitions with other loaders also gives me the stepper error and KP's at AICPM...  I'm using NullCPM for now..

 

Windows 7 boots on this system okay and after some simple tests with CPU-Z I can see the CPU multiplier changing so I'm happy the CPU is okay.

 

I'm slowly getting there, just don't have that much time to dedicate to it right now.

 

EDIT: Fixed!



#137
sTaN

sTaN

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 18 posts

What is funny?

Deppending from what version of OS you make the upgrade the files may need to be patched or not, simple as that.

From which version I have to patch and from which version not? I have patched audio in version 10.8.2 after updated on 10.8.4 I also have patched and finally I have patched audio in version 10.8.5 because only HDMI audio is working.



#138
bs0d

bs0d

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 158 posts

From which version I have to patch and from which version not? I have patched audio in version 10.8.2 after updated on 10.8.4 I also have patched and finally I have patched audio in version 10.8.5 because only HDMI audio is working.

 AppleHDA gets updated quite often, so each time you update the system its likely you'll have to patch the binary and copy the xml files.

 

This would be the same for most people since the codecs that are natively supported are either no longer available to  manufacturers or exclusively licenced to apple.



#139
blackosx

blackosx

    InsanelyMacaholic

  • Coders
  • 3,083 posts
  • Gender:Male
  • Location:UK


Do you know of anyway to force/override a systemID so I can keep my Hardware UUID?

I've set Ozmosis to use my normal Hardware UUID.

sudo nvram platform-uuid=%00%00%00%00%00%00%00%00%00%00%00%00%00%00%00%00

The value you enter will be the one used in Chameleon's SystemId boot option. Take the hex string, remove the dashes and preced each hex byte with a %

 

EDIT: Also

sudo nvram 4D1FDA02-38C7-4A6A-9CC6-4BCCA8B30102:platform-uuid=%00%00%00%00%00%00%00%00%00%00%00%00%00%00%00%00


#140
truesoldier

truesoldier

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 170 posts

hi all

get Bios GUI from QOU Successfully!!

just replaced this module EFCB2FDB-0662-4A59-A5D7-03033EA97CAE.

 

Good Hack

 

sorry for the bad quality

Attached Files








2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy