Jump to content

Radeon HD 7850 Support?


  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1
Espionage724

Espionage724

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 639 posts
  • Gender:Male
  • Location:Charleroi, PA 15022
I've skimmed through these forums a few times looking for an answer to this, and haven't really found anything solid. I've been wanting to install OS X on my desktop, but I absolutely require hardware-acceleration.

I have a MSI R7850 Power Edition 2GD5/OC (Radeon HD 7850). Is this GPU supported at all on any version of OS X? If so, is it just supported right after install, or do I have to go through stuff to make it work?

#2
DAXGr

DAXGr

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
  • Gender:Male
  • Location:Thessaloniki - Greece
  • Interests:C#, Game development and hobbyist automation.

I've skimmed through these forums a few times looking for an answer to this, and haven't really found anything solid. I've been wanting to install OS X on my desktop, but I absolutely require hardware-acceleration.

I have a MSI R7850 Power Edition 2GD5/OC (Radeon HD 7850). Is this GPU supported at all on any version of OS X? If so, is it just supported right after install, or do I have to go through stuff to make it work?

See this http://rampagedev.wo...g-with-full-qe/
Or if your mobo and card support UEFI GOP try this: http://www.insanelym...ck/page__st__60

#3
Slice

Slice

    InsanelyMacaholic

  • Local Moderators
  • 2,992 posts
  • Gender:Male
  • Location:Moscow
I installed Sapphire HD7850. DeviceID=0x6819 that is not present in kexts.
OSX 10.8.3 is strongly required.
Then I just edit ATI7000Controller and ATIRadeonX3000 info.plists to contain the deviceID.
Then it works with native ATIRadeonFramebuffer with full acceleration. No GE, no special framebuffer, no dsdt edits.
Sleep trick or FBRotate needed to start. Both tested and works.

#4
DAXGr

DAXGr

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
  • Gender:Male
  • Location:Thessaloniki - Greece
  • Interests:C#, Game development and hobbyist automation.

I installed Sapphire HD7850. DeviceID=0x6819 that is not present in kexts.
OSX 10.8.3 is strongly required.
Then I just edit ATI7000Controller and ATIRadeonX3000 info.plists to contain the deviceID.
Then it works with native ATIRadeonFramebuffer with full acceleration. No GE, no special framebuffer, no dsdt edits.
Sleep trick or FBRotate needed to start. Both tested and works.

But does it get recognized as a 7850 or AMD RAdeon GPU 7xxx ?

#5
iFIRE

iFIRE

    InsanelyMacaholic

  • Banned
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3,807 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bcn-Spain
and it make any difference for you ? it´s only cosmetic!!!

#6
Rampage Dev

Rampage Dev

    InsanelyMac Deity

  • Local Moderators
  • 2,001 posts
  • Gender:Male

and it make any difference for you ? it´s only cosmetic!!!


If 7xxx is shown then there is no Framebuffer loaded and thus the card is not working properly as it was designed.

#7
hazemjaki

hazemjaki

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts

If 7xxx is shown then there is no Framebuffer loaded and thus the card is not working properly as it was designed.

i have 7850 but showing 7xxx but the device is working with full acceleration with no problem

 

what does frame-buffer add ?

 

all the ports is working

 

GE=No

 

Chameleon 2.2 rev.2246

 

If i used GE=Yes the computer will be no longer bootable 

 

device id:68191002

 

it's sapphire with : 1 HDMI , 2 mini display ports , 1  Dual-Link DVI

 

All of them is working correctly with out GE or Any special Chameleon Boot flag

 

I use fbrotate for white screen

 

I installed chameleon as boot0md using chameleon wizard any thing else will cause chameleon not to load and give me funny thing with boot0 error

 

Intel Graphics is disabled in Bios 

 

Gigabyte z77p-d3  very similar to z77-ds3h i think



#8
Slice

Slice

    InsanelyMacaholic

  • Local Moderators
  • 2,992 posts
  • Gender:Male
  • Location:Moscow

If 7xxx is shown then there is no Framebuffer loaded and thus the card is not working properly as it was designed.

No. There is RadeonFramebuffer loaded and the card is full functional including switch resolution and rotate. As well as OpenGL with expected speed.

I reported my tests with this card.



#9
avidwriter123

avidwriter123

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
  • Gender:Male

with the latest version of clover posted to sf.net today (v2_1928) I can now get the 7850 to show up as that instead of 7xxx.  Using ati_inject YES and load_vbios YES.  boot into windows and extract your vbios with gpuz, then rename it to VENDOR_DEVICEID.rom and put in the clover/ROM directory.  fbrotate and sleep trick not needed at all.  it only works on mdp port so far but that's probably a port configuration problem, I haven't figured out how to solve that yet:)  thanks clover devs



#10
Warun

Warun

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

@avidwriter123 would you please explain the process that you mentioned above, i have MSI R7850 PE/OC 2GB GPU on 10.8.4 i tried all tricks to make it work but it stuck at white screen, my pc wont sleep when i press power button can u suggest any process...!!??   



#11
avidwriter123

avidwriter123

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
  • Gender:Male

@avidwriter123 would you please explain the process that you mentioned above, i have MSI R7850 PE/OC 2GB GPU on 10.8.4 i tried all tricks to make it work but it stuck at white screen, my pc wont sleep when i press power button can u suggest any process...!!??   

-use gpuz on windows to extract video bios

-use latest clover from http://sourceforge.n.../cloverefiboot/, use ati_inject YES and load_vbios YES options for clover with the vbios on the USB key/partition that clover is installed on.  

-then edit the two kexts for the 7850 according to your vendor/device for the card you have, mine was 1002 & 6819, they're in the files AMD7000Controller.kext and AMDRadeonX4000.kext under the Pitcairn sections, you can  just edit the last device ID in the set, say from 6818 to 6819 or whatever yours is.  

-after doing this run kext utility to fix permissions and rebuild cache.

-everything will be working if sys info shows 7850 2GB instead of 7xxx 7MB or something similar.



#12
Slice

Slice

    InsanelyMacaholic

  • Local Moderators
  • 2,992 posts
  • Gender:Male
  • Location:Moscow

@avidwriter123 would you please explain the process that you mentioned above, i have MSI R7850 PE/OC 2GB GPU on 10.8.4 i tried all tricks to make it work but it stuck at white screen, my pc wont sleep when i press power button can u suggest any process...!!??   

You may use FBRotate application instead of sleep trick. Google it!

But I strongly recommend to fight with sleep.



#13
XITE666

XITE666

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 44 posts
  • Location:RUSSIA

Works . 

 

OSX 10.9

 

 

Device (PEX)
            {
                Name (_ADR, 0x00010000)
                Device (GFX)
                {
                    Name (_ADR, Zero)
                    Method (_DSM, 4, NotSerialized)
                    {
                        Store (Package (0x04)
                            {
                                "device-id", 
                                Buffer (0x04)
                                {
                                    0x18, 0x68, 0x00, 0x00
                                }, 
                                "hda-gfx", 
                                Buffer (0x0A)
                                {
                                    "onboard-1"
                                }
                            }, Local0)
                        DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                        Return (Local0)
                    }
                }
                Device (HDAU)
                {
                    Name (_ADR, One)
                    Method (_DSM, 4, NotSerialized)
                    {
                        Store (Package (0x02)
                            {
                                "hda-gfx", 
                                Buffer (0x0A)
                                {
                                    "onboard-1"
                                }
                            }, Local0)
                        DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                        Return (Local0)
                    }
                }
            }


#14
winlog

winlog

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 46 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ukraine, Kyiv

 

Works . 

 

OSX 10.9

 

 

Device (PEX)
            {
                Name (_ADR, 0x00010000)
                Device (GFX)
                {
                    Name (_ADR, Zero)
                    Method (_DSM, 4, NotSerialized)
                    {
                        Store (Package (0x04)
                            {
                                "device-id", 
                                Buffer (0x04)
                                {
                                    0x18, 0x68, 0x00, 0x00
                                }, 
                                "hda-gfx", 
                                Buffer (0x0A)
                                {
                                    "onboard-1"
                                }
                            }, Local0)
                        DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                        Return (Local0)
                    }
                }
                Device (HDAU)
                {
                    Name (_ADR, One)
                    Method (_DSM, 4, NotSerialized)
                    {
                        Store (Package (0x02)
                            {
                                "hda-gfx", 
                                Buffer (0x0A)
                                {
                                    "onboard-1"
                                }
                            }, Local0)
                        DTGP (Arg0, Arg1, Arg2, Arg3, RefOf (Local0))
                        Return (Local0)
                    }
                }
            }

 

Why?

 

Use Clover, full UEFI mobo and video BIOSes, Ati inject in Clover. Thats all. 

 

7850 based on Tahiti LE

 

No sleep trick



#15
Diazz72

Diazz72

    ExAMD Terminator

  • Members
  • PipPipPip
  • 171 posts
  • Gender:Male
  • Location:CROATIA

Hmm . . i see you have working acceleratiopn. . .i am using MSi HD 7870 OC, OS X ML ( 10.8.3 ) and Clover boot loader, i am getting 1080p res. but i am having problem whit acceleration. . .

osx.jpg

Can someone help my whit this?TNX.







0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy