Jump to content

GenericUSBXHCI USB 3.0 driver for OS X with source

xHC USB 3.0

  • Please log in to reply
687 replies to this topic

#81
RehabMan

RehabMan

    InsanelyMac Deity

  • Coders
  • 1,580 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bellingham, WA
  • Interests:skiing, software, classic cars

Fuxk tonymac!

They stole others work again:
http://www.tonymacx8...5-3-update.html


See "USB 3.0 - Universal which is RehabMan's branch of Zenith432's GenericUSBXHCI.kext"


This war between tmx and other sites is ridiculous. There is no stealing going on here.

First of all credit is given in MB and whenever I reply to a message where the OP is confused and trying to give me credit for Zenith432's work, I will always correct them to indicate that this is all Zenith432's work.

Second of all, this is open source. Perhaps you should read up on it: http://en.wikipedia....source_software

#82
Micky1979

Micky1979

    I realized that I am lucky

  • Moderators
  • 2,007 posts
  • Gender:Male
  • Location:a 100m dal Tevere, vicino a Peppe

This war between tmx and other sites is ridiculous.

Obviously you are in the right :) ... O.S. is always welcome, and take the work of others is allowed to develop it... when the creator has made available the source for this purpose. Is even better, because people can make improvements.

In Pandora will be available your AppleSmartBatteryManager.kext v1.32 (your source wil be cited).

But I remember well, when on tonymac, links to InsanelyMac were hidden (and this did not happen due to a bug) to prevent peoples coming on this forum.
So war is ridiculous, but the guilt we know who to give it.
I will never be there


EDIT

...and do not worry, you are a good person. 'm Just sorry that you have not opened any topic here on your works :whistle:.... would be nice :D

Micky

#83
Red Herring

Red Herring

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
Tried this on a Gigabyte Z68-UDH3, with an additional PCIe card as well.

Most things seem to work (Yay!), with the exception of sleep (Booo...).

Thanks very much for all your effort on this! Sleep works on this system without the driver in place; anything I can provide that would help debug the sleep issue?

Brent

#84
HappyHackintosh

HappyHackintosh

    InsanelyMac Protégé

  • Donators
  • 36 posts
  • Gender:Male
  • Location:USA
  • Interests:RETIRED GEEK
Confused:
I downloaded GenericUSBXHCI_1.1.4 by clicking on Zenith's original posting Binary link.
Later in the thread, I saw mention of a perhaps later version called "V1.1a4".
Did I get the most recent version of Zenith's USB 3.0 fix?
Are there some detail instructions on how to use the kext and when to use the kernal flags[in the #1 post in this thread].
FYI: GA-P55a-USB3 Rev2
i5 650, RAM =OCZ 1333speed 8GB
I suspect that there is an anwser to my question somewhere in this long thread. I did not find it because of my limited understanding of Hackintoshs.
OSX 10.8.2[ plan to update to 10.8.3]

#85
Red Herring

Red Herring

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts

Tried this on a Gigabyte Z68-UDH3, with an additional PCIe card as well.

Most things seem to work (Yay!), with the exception of sleep (Booo...).


Update: Self powered devices (WD USB3 disks, specifically) work fine, but I'm having a problem with the only bus-powered disk that I have:


4/26/13 10:10:20.000 PM kernel[0]: USBF: 34330.941 The IOUSBFamily did not receive enough extra current for the SuperSpeed device (My Book 1130) at 0x1ca00000, asked for 400mA but got 0 mA

Any hints or things to try?

#86
Maniac10

Maniac10

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,266 posts
  • Gender:Not Telling
Thank you Zenith432, it's working fine on my Z68AP-D3 with an Etron EJ168 controller. I use it only for USB2 devices and they all work except for my webcam, which was expected.

#87
caiowa

caiowa

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 22 posts
Works well with a Transcend PDU3 card.

Thanks a lot

#88
jaminmc

jaminmc

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 64 posts
It has been running great with my USB3 hub, Seagate backup plus USB 3 drives, and other harddrives... But when I plug in a LaCie Rugged Mini 500gig drive to my USB 3, the system freezes solid. It runs fine through firewire. My motherboard is the EVGA Classified II, and it has a NEC 3.0 chipset built in.

#89
genzai

genzai

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 170 posts
  • Gender:Male
  • Location:San Francisco
Hey guys,
Can you clarify something? If this is installed on a 7 series chipset with intel native USB 3.0, does it work alongside the apple USB 3.0 drivers or does it supersede them? the reason is it seems for full compatibility it would be good if this driver were able to work on third party chipsets while allowing the apple driver to control the intel ones. Especially for those of us with USB sound cards and webcams, etc.

Thanks,
g\

#90
Anonymous03

Anonymous03

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts

Hey guys,
Can you clarify something? If this is installed on a 7 series chipset with intel native USB 3.0, does it work alongside the apple USB 3.0 drivers or does it supersede them? the reason is it seems for full compatibility it would be good if this driver were able to work on third party chipsets while allowing the apple driver to control the intel ones. Especially for those of us with USB sound cards and webcams, etc.

Thanks,
g\

It supersede them. At least for me.
Want that too so

this driver were able to work on third party chipsets while allowing the apple driver to control the intel ones

Also after installing this universal kext I've lost extra-current feature (that worked well on CalDigit's kext and Intel) so I can't normally charge my iPad anymore. Is there a way to enable extra-current on this kext? Or at least on intel ports?

#91
Maniac10

Maniac10

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPip
  • 1,266 posts
  • Gender:Not Telling
I sometimes lose the extra current feature as well but a reboot without kextcache always solves it .

#92
Anonymous03

Anonymous03

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts

I sometimes lose the extra current feature as well but a reboot without kextcache always solves it .

Tried clearing kext cache, same thing, extra-current not working

#93
shiecldk

shiecldk

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 233 posts
  • Gender:Male
  • Location:Taiwan

This war between tmx and other sites is ridiculous. There is no stealing going on here.

First of all credit is given in MB and whenever I reply to a message where the OP is confused and trying to give me credit for Zenith432's work, I will always correct them to indicate that this is all Zenith432's work.

Second of all, this is open source. Perhaps you should read up on it: http://en.wikipedia....source_software

I'm so sorry to make you confused... I put on the quotation so that others could quickly find where I was talking about.
I was really not blaming you, but you know who ==
Thanks for your contribution too. :)

#94
Zenith432

Zenith432

    InsanelyMac Sage

  • Developers
  • 468 posts
  • Gender:Male
I've uploaded v1.1.5 with some bug fixes (See post #1).

#95
transmist

transmist

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 18 posts
Great job! Just succesfully started 10.8.3 installer on HP ENVY Sleekbook 6-1151er (HM77)! Thanks a lot!

#96
marcelol

marcelol

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 48 posts

It has been running great with my USB3 hub, Seagate backup plus USB 3 drives, and other harddrives... But when I plug in a LaCie Rugged Mini 500gig drive to my USB 3, the system freezes solid. It runs fine through firewire. My motherboard is the EVGA Classified II, and it has a NEC 3.0 chipset built in.


What USB 3.0 HUB are you using in your system ? And which driver are you using ?

#97
N-X

N-X

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 22 posts
  • Gender:Male
  • Location:SPb
hello!

great work indeed. but on my system i experience some problems.
when i use the latest kext, only 2 ports of my 6 rear ports are working. at least my usb 3.0 corsair survivor recognized and mounted.
"that's fine" i thought. and as i read in first post there is kernel flag for this case ("-gux_defer_usb2"). although i could be wrong.
i tried to load with it and get kernel panic with some blah-blah usb reasons.
but now even when i not use this flag i also get kp. not always at boot screen but a few moments later on desktop.
i looked for "bios setting to route these ports to xhci" and found some "use legacy usb 3.0" stuff. three options: yes, no, auto.
on the right side of bios screen (info) i see some about "xhci" when this menu is selected. this is the only place in bios configuration, where i see something relevant. i'll post screenshots later if necessary.
changing this not affects behavior at all - kp anyway.

i wish i could post xhc dumps.. so i could not because of kp.
however i have a bunch of dumps from aida64. may be it will help.
+ attach my dsdt with fixes (native wlan, sata, removed unnecessary ps\2 things).
+ io registry explorer data

thank you!

Attached Files



#98
giacomoleopardo

giacomoleopardo

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
  • Gender:Male

hello!

great work indeed. but on my system i experience some problems.
when i use the latest kext, only 2 ports of my 6 rear ports are working. at least my usb 3.0 corsair survivor recognized and mounted.
"that's fine" i thought. and as i read in first post there is kernel flag for this case ("-gux_defer_usb2"). although i could be wrong.
i tried to load with it and get kernel panic with some blah-blah usb reasons.
but now even when i not use this flag i also get kp. not always at boot screen but a few moments later on desktop.
i looked for "bios setting to route these ports to xhci" and found some "use legacy usb 3.0" stuff. three options: yes, no, auto.
on the right side of bios screen (info) i see some about "xhci" when this menu is selected. this is the only place in bios configuration, where i see something relevant. i'll post screenshots later if necessary.
changing this not affects behavior at all - kp anyway.

i wish i could post xhc dumps.. so i could not because of kp.
however i have a bunch of dumps from aida64. may be it will help.
+ attach my dsdt with fixes (native wlan, sata, removed unnecessary ps\2 things).
+ io registry explorer data

thank you!


Is this kext working on x79 chipset motherboards? Maybe it works properly on Z77 chipset only. Perhaps that's the key, but I could easily be wrong. Zenith432?

#99
N-X

N-X

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 22 posts
  • Gender:Male
  • Location:SPb
just as i told. it works. but for a while and for a couple of ports :)
x79 hosts its own ports, and they are working perfectly. so three asm1042's are able to work, but driver needs a fix.

small update: tested drivers from CalDigit, LaCie, Oyen Digital. i've had to inject their id's through dsdt to use latest versions from official sites.
by the way there's no asmedia devices in dsdt except hub-connected one and i've added them manually.
and with all drivers only two ports are working also. interesting thing is that works only one chip declared by myself in dsdt. not the second equal, not hub-connected, but exactly that one.
CalDigit - panic after a ~minute;
LaCie - no panic, but a logageddon happens :D no big deal. read speed 15-20 MBps, write speed almost the same (blackmagic disk speed test).
Oyen Digital - no panic.. yet, no log flood. read speed ~20, write speed ~50. i use it as a solution for the first time.
in earlier time i've tested driver from Highpoint (that was before dsdt fix, since kext has my id's). nothing works. only few empty strings in system profiler.
maybe I spent little time on tests of it. probably i'll return to them soon.

much smaller update: finally got working GenericUSBXHCI without kp. not known how long it will work like that.. likely a kind of mysterious coincidence.
although i've made dumps with corresponding tool. +screens. +new ioreg data.
Attached File  Снимок экрана 2013-05-18 в 5.17.12.png   206.71KB   20 downloads (here first six buses, 3 hi+3 super, are belong to this kext)

thanks for attention.

Attached Files



#100
Zenith432

Zenith432

    InsanelyMac Sage

  • Developers
  • 468 posts
  • Gender:Male
I've uploaded v1.1.6 with some bug fixes (See post #1).

One of the critical bugs fixed is a possible reason for freezes encountered with some superspeed drives mentioned in the thread.





Also tagged with one or more of these keywords: xHC, USB 3.0


3 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 1 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy