Jump to content

DarwinDumper

Bootloader BIOS IOReg Device Properties LSPCI Dump VBIOS SMC ACPI NVRAM

  • Please log in to reply
258 replies to this topic

#241
SiddRamesh

SiddRamesh

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 91 posts
  • Gender:Male
  • Location:Mumbai
  • Interests:Developing

M using ROM for my AMD Radeon HD 7650m from internet resources, is it ok coz I've tried GPU-Z, AIDA64,DarwinDumper,DPCI Manager but no luck.

M getting Full QE/CI, only wanted to know if its ok to use someone ROM(same device) or it will cause problem to my graphics card.

Is VBios ROM device specific ! 

Also m having Gradient Issue !

 

 

i can see rom in Ubuntu 14.01 (Live USB)!

ubuntu@ubuntu:~$ find /sys/devices -name "rom"

/sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0/rom <- this is Bios (131kb)

/sys/devices/pci0000:00/0000:00:1c.0/0000:02:00.0/rom <- this is VBios ROM (65kb)

 

only need to copy !

Ive used Sudo but no luck !

But y does ubuntu is giving I/O error !

 
I finally managed to dump Bios using Intel Flash Tool 

http://www.insanelym...io-sve1712bcxb/

 

But m unable to open the file !

 

i used this cmd 

FPTW64.EXE -BIOS -D BACKUP.ROM

 

n i got this file.


should i use this 

FPTW64.exe -D -Bios   !

to get VBios !

Attached Files



#242
Slice

Slice

    InsanelyMacaholic

  • Local Moderators
  • 3,516 posts
  • Gender:Male
  • Location:Moscow

SiddRamesh

What is you use the DarwinDumper to obtain VideoBIOS you wanted?



#243
SiddRamesh

SiddRamesh

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 91 posts
  • Gender:Male
  • Location:Mumbai
  • Interests:Developing

I've  used darwin dumper 2.9.7 n checked Video-Bios !

but nothing dumped :(

 

this is the log 

Attached Files



#244
Slice

Slice

    InsanelyMacaholic

  • Local Moderators
  • 3,516 posts
  • Gender:Male
  • Location:Moscow

Yes, this is notebook and there should be other procedure to get vbios.

It may be stored in ACPI tables. Look VCFT.aml if present.



#245
SiddRamesh

SiddRamesh

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 91 posts
  • Gender:Male
  • Location:Mumbai
  • Interests:Developing

thanks slice :)

 

but i dont know how to extract it :(

Attached Files



#246
Slice

Slice

    InsanelyMacaholic

  • Local Moderators
  • 3,516 posts
  • Gender:Male
  • Location:Moscow

thanks slice :)

 

but i dont know how to extract it :(

Yes, this is VBIOS beginning from offset 0x68.

You have to take VFCT.aml (don't decompile!) and cut first 0x68 bytes by HexEditor or by dd command.



#247
SiddRamesh

SiddRamesh

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 91 posts
  • Gender:Male
  • Location:Mumbai
  • Interests:Developing

slice i dont have much knowledge abt it !

can u give some example :(

 

opened in textwrangler then  i got confused !

 

:( 



#248
Slice

Slice

    InsanelyMacaholic

  • Local Moderators
  • 3,516 posts
  • Gender:Male
  • Location:Moscow

slice i dont have much knowledge abt it !

can u give some example :(

 

opened in textwrangler then  i got confused !

 

:(

Attached File  HexEdit.app.zip   166.05KB   2 downloads



#249
blackosx

blackosx

    InsanelyMacaholic

  • Coders
  • 3,318 posts
  • Gender:Male
  • Location:UK

DarwinDumper should read and decode the VFCT table. However, looking at it now I see v2.9.7 would fail because ACPI tables are no longer in ioreg with OS X Yosemite. Where I'd updated the main ACPI routine to handle this, I had not done so with the VBIOS routine.

 

Please try the VBIOS dump with this version in Yosemite.

EDIT: Attachment removed as v2.9.8 has been released.



#250
SiddRamesh

SiddRamesh

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 91 posts
  • Gender:Male
  • Location:Mumbai
  • Interests:Developing

Thanks Slice n Blackosx ill surely try, after all u have given me hope after 2 month of trying.

Currently my hack is with my uncle but ill surely let u know.

 

Thanks a lot.



#251
SiddRamesh

SiddRamesh

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 91 posts
  • Gender:Male
  • Location:Mumbai
  • Interests:Developing

hey still no QE/CI for me :(

 

I've followed this post,

http://www.insanelym...d-radeon-7850m/

 

I've got the rom but its 22kb ! (in ubuntu it was 65kb) 

Attached Files



#252
Slice

Slice

    InsanelyMacaholic

  • Local Moderators
  • 3,516 posts
  • Gender:Male
  • Location:Moscow

hey still no QE/CI for me :(

 

I've followed this post,

http://www.insanelym...d-radeon-7850m/

 

I've got the rom but its 22kb ! (in ubuntu it was 65kb) 

Good ROM.

How it is related to QE/CI problem? Did you suppose to show us full DarwinDumper report?

May be you'd better ask in the special section of the forum?

 

Sorry for OT, I think this discussion should be moved to other thread.

 

Your connectors

PCI ID: 1002:6841
Connector at index 0
	Type [@offset 16006]: LVDS (7)
	Encoder [@offset 16010]: INTERNAL_UNIPHY (0x1e)
	i2cid [@offset 16080]: 0x96, OSX senseid: 0x7
Connector at index 1
	Type [@offset 16016]: HDMI-A (11)
	Encoder [@offset 16020]: INTERNAL_UNIPHY1 (0x20)
	i2cid [@offset 16103]: 0x90, OSX senseid: 0x1
Connector at index 2
	Type [@offset 16026]: VGA (1)
	Encoder [@offset 16030]: INTERNAL_KLDSCP_DAC1 (0x15)
	i2cid [@offset 16130]: 0x97, OSX senseid: 0x8

SenseID=7 for LVDS is not available for any Apple's framebuffer. 

Framebuffer Kudzu has HDMI SenseID=1 as your. But no LVDS.

You must create patch connectors as I told in Clover instructions.



#253
SiddRamesh

SiddRamesh

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 91 posts
  • Gender:Male
  • Location:Mumbai
  • Interests:Developing

m getting full QE/CI with IOReg ROM(Downloaded from internet) in files but not with my ROM(my sys).

can u guide me creating patch for connector !

Attached Files



#254
Slice

Slice

    InsanelyMacaholic

  • Local Moderators
  • 3,516 posts
  • Gender:Male
  • Location:Moscow

This is off top here. Please, go to ATI section http://www.insanelym...y-using-clover/



#255
SiddRamesh

SiddRamesh

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 91 posts
  • Gender:Male
  • Location:Mumbai
  • Interests:Developing

Thanks a lot Slice n blackosx :)

 

The pondweed setting n ur DarwinDumper did a great job.

it was my mistake.

 

Thanks a lot :)



#256
blackosx

blackosx

    InsanelyMacaholic

  • Coders
  • 3,318 posts
  • Gender:Male
  • Location:UK

Finally got round to incorporating the change as described above, plus a couple of other small items.

 

v2.9.7 -> 2.9.8

 
- Update VBIOS routine to use dumpACPI tool when checking for VFCT ACPI table in OS X 10.10
- suppress system_profiler: Can't get X86PlatformPlugin messages.
- UI elements are now non selectable (cannot be dragged over with mouse).
 


#257
calibre

calibre

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 59 posts
Hi blackosx
Do you still have the revised source of x86info? Can you upload it please.
Thanks

#258
Pavo

Pavo

    InsanelyMac Sage

  • Developers
  • 269 posts
  • Gender:Male
  • Location:Fort Gordon, GA
  • Interests:MSI Z97 Gaming G45 motherboard, i7 4790, 24Gb ram, Sapphire Vapor R9 290x 8Gb, ALC1150 on board...

Here is the dump from my system, maybe someone can figure out why I have to plug my DP monitor in after the system has booted

 

 

Attached Files



#259
blackosx

blackosx

    InsanelyMacaholic

  • Coders
  • 3,318 posts
  • Gender:Male
  • Location:UK

Hi blackosx
Do you still have the revised source of x86info? Can you upload it please.
Thanks

Hi calibre

Here's source for x86info v1.31pre

Attached Files







Also tagged with one or more of these keywords: Bootloader, BIOS, IOReg, Device Properties, LSPCI, Dump, VBIOS, SMC, ACPI, NVRAM


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2015 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy