Jump to content

HWSensors

FakeSMC Plugins Hardware Monitoring Sensors SuperIO Temperature Voltage Tachometer Frequency

  • Please log in to reply
1036 replies to this topic

#101
kozlek

kozlek

    InsanelyMac Sage

  • Developers
  • 331 posts
  • Gender:Male
  • Location:Israel
:bag:

But be carefull with this new SMART feature - I don't tested it much. If I'll lost my drives, I tell you.

#102
buoo

buoo

    The Prodigal Son

  • Moderators
  • 4,536 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
I got a warning differently to The Kings' plugin http://www.insanelym...dpost&p=1795969
About CPU multipliers, the last IntelThermal works good.

Feb 18 00:54:41 localhost kernel[0]: Found ATI Radeon 6738
Feb 18 00:54:41 localhost kernel[0]: NCT677x: [Warning] wrong vendor id (0xffff), continue loading...
Feb 18 00:54:41 localhost kernel[0]: NCT677x: found Nuvoton NCT6776F
Feb 18 00:54:41 localhost kernel[0]: IntelThermal: CPU family 0x6, model 0x2a, stepping 0x7, cores 4, threads 8, TJmax 98


Attached File  Schermata 02-2455976 alle 00.58.59.png   41.35KB   33 downloads

#103
kozlek

kozlek

    InsanelyMac Sage

  • Developers
  • 331 posts
  • Gender:Male
  • Location:Israel
buoo, it's ok. I've added this warning to know what happened if something will go wrong.

#104
The Real Deal

The Real Deal

    InsanelyMac Legend

  • Donators
  • 895 posts
  • Gender:Male
  • Location:France
Mozo, thanks a 1000 times. :king:

Fellas, DIMM voltage should come OOTB with the appropriate plugin ?

Attached Files

  • Attached File  123.png   77.45KB   44 downloads


#105
buoo

buoo

    The Prodigal Son

  • Moderators
  • 4,536 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
ok :)

#106
kozlek

kozlek

    InsanelyMac Sage

  • Developers
  • 331 posts
  • Gender:Male
  • Location:Israel
Just added SSD remaning life sensors. Only in HWMonitor app for now (not menu extra). Need feedbacks.

#107
Carstiman

Carstiman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 117 posts
  • Gender:Male
12def96a38:
W836x: [Warning] wrong vendor id (0xffff), continue loading...
W836x: found Winbond W83627DHG

6ea831fe98:
W836x: [Warning] wrong vendor ID=0xa3a3

#108
kozlek

kozlek

    InsanelyMac Sage

  • Developers
  • 331 posts
  • Gender:Male
  • Location:Israel
Ok! Will fix it today.

#109
FredWst

FredWst

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 275 posts
  • Gender:Male
  • Location:France
Hello,

To fix Hardware id detection in WindbondW386x.cpp

Replace value 0
UInt16 vendor = UInt16( ( readByte(0, WINBOND_VENDOR_ID_REGISTER) << 8 ) | readByte(0, WINBOND_VENDOR_ID_REGISTER) );

According to data sheet, you need to select good byte to read.
UInt16 vendor = UInt16( ( readByte(0x80, WINBOND_VENDOR_ID_REGISTER) << 8 ) | readByte(0, WINBOND_VENDOR_ID_REGISTER) );

Tested on Asus P5B. :)

Feb 22 20:51:03 localhost kernel[0]: FireWire (OHCI) TI ID 8023 built-in now active, GUID 0011d800012e2a2c; max speed s400.
Feb 22 20:51:03 localhost kernel[0]: W836x: found Winbond W83627DHG
Feb 22 20:51:03 localhost kernel[0]: IntelThermal: CPU family 0x6, model 0xf, stepping 0x6, cores 1, threads 2, TJmax 80

Regards

#110
kozlek

kozlek

    InsanelyMac Sage

  • Developers
  • 331 posts
  • Gender:Male
  • Location:Israel
Hi-byte, yes. Thanks. Uploaded

#111
FredWst

FredWst

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 275 posts
  • Gender:Male
  • Location:France
Hello,

To fix Fan detection in WindbondW386x.cpp

//if (OSNumber* fanlimit = configuration ? OSDynamicCast(OSNumber, configuration->getObject("FANINLIMIT")) : 0)
// fanLimit = fanlimit->unsigned8BitValue();

OSNumber* fanlimit = configuration ? OSDynamicCast(OSNumber, configuration->getObject("FANINLIMIT")) : 0;

Fix Fan in my case with Asus P5B.
Now two Fans appear in monitor, one is Cpu other is Power Supply.

Regards

#112
kozlek

kozlek

    InsanelyMac Sage

  • Developers
  • 331 posts
  • Gender:Male
  • Location:Israel

Hello, To fix Fan detection in WindbondW386x.cpp //if (OSNumber* fanlimit = configuration ? OSDynamicCast(OSNumber, configuration->getObject("FANINLIMIT")) : 0) // fanLimit = fanlimit->unsigned8BitValue(); OSNumber* fanlimit = configuration ? OSDynamicCast(OSNumber, configuration->getObject("FANINLIMIT")) : 0; Fix Fan in my case with Asus P5B. Now two Fans appear in monitor, one is Cpu other is Power Supply. Regards


This fix keep fanLimit as is. Default value for fanLimit is 3 or depending of chip model. As I understand, without any fix fanLimit sets to 0... :worried_anim:

Fixed! Uploaded. Not tested, need feedback.

#113
VCH888

VCH888

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 585 posts
Please fix github link. still old name, Mozodojo.

Thanks for your work.

#114
kozlek

kozlek

    InsanelyMac Sage

  • Developers
  • 331 posts
  • Gender:Male
  • Location:Israel

Please fix github link. still old name, Mozodojo.

Thanks for your work.


Thank you, just fixed it ;)

#115
Carstiman

Carstiman

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 117 posts
  • Gender:Male
works, thx a lot!
1d69e0f: W836x: found Winbond W83627DHG

i have to edit each time:
   <dict>
    <key>Default</key>
    <dict>
	 <key>FANIN0</key>
	 <string></string>
	 <key>FANIN1</key>
	 <string>CPU</string>
	 <key>FANIN2</key>
	 <string></string>
	 <key>FANIN3</key>
	 <string></string>
	 <key>FANIN4</key>
	 <string></string>
	 <key>FANINLIMIT</key>
	 <integer>2</integer>
	 <key>TEMPIN0FORCED</key>
	 <true/>
	 <key>TEMPIN1FORCED</key>
	 <false/>
    </dict>
   </dict>


#116
FredWst

FredWst

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 275 posts
  • Gender:Male
  • Location:France

This fix keep fanLimit as is. Default value for fanLimit is 3 or depending of chip model. As I understand, without any fix fanLimit sets to 0... :worried_anim:

Fixed! Uploaded. Not tested, need feedback.


Hello,

fanLimit was good just before execute this line.
fanLimit = fanlimit->unsigned8BitValue(); -> result is 0.


Now, works fine.

But this line is not needed test gives 0.
if (fanlimit && fanlimit->unsigned8BitValue() > 0) fanLimit = fanlimit->unsigned8BitValue();


Regards

#117
stefano.85

stefano.85

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 232 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
hi kozlek, your set of monitoring kexts works beautifully on the system in signature, apart nvclockx (updated from your git repository just yesterday)
The temperature detected is not correct, you can see below the difference between windows and osx

Attached File  Schermata 02-2455981 alle 13.02.27.png   59.76KB   109 downloads Attached File  hw sensors.jpg   98.15KB   104 downloads

Thanks for your work and your attention.
Cheers.

#118
kozlek

kozlek

    InsanelyMac Sage

  • Developers
  • 331 posts
  • Gender:Male
  • Location:Israel

Hello,

fanLimit was good just before execute this line.
fanLimit = fanlimit->unsigned8BitValue(); -> result is 0.


Now, works fine.

But this line is not needed test gives 0.
if (fanlimit && fanlimit->unsigned8BitValue() > 0) fanLimit = fanlimit->unsigned8BitValue();


Regards


This line is needed. The logic is to prevent from reading from unavailable registers... I am not sure but it seems not all models has full fan registers set. I took it from open hardware monitor. They are limiting number of fan depending on model.

#119
sacaman1

sacaman1

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 113 posts
  • Gender:Male
  • Location:www
F718x: [Warning] found unsupported chip ID=0x10 REVISION=0x7

please can you add a support for this chip also

Fintek F71869A

this is what the Lm-sensor return to me


Found `Fintek F71869A Super IO Sensors' Success!
(address 0x295, driver `f71882fg')

Thanks for your Help

Attached Files



#120
sacaman1

sacaman1

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 113 posts
  • Gender:Male
  • Location:www
on the X-code i change all the value of

F71869 with F71869A


and also here to much the value for the Id 10 and the revision 07



case 0x10:

{
switch (revision)
{
case 0x07:
model = F71869A;
logicalDeviceNumber = FINTEK_HARDWARE_MONITOR_LDN;
break;
}

the KEXT is loaded with no problem


Feb 24 15:03:43 localhost kernel[0]: IntelThermal: CPU family 0x6, model 0x2a, stepping 0x7, cores 4, threads 8, TJmax 98
Feb 24 15:03:43 localhost kernel[0]: F718x: found Fintek F71869A


but i get a wrong value

please check the snapshot

Attached Files







Also tagged with one or more of these keywords: FakeSMC, Plugins, Hardware Monitoring, Sensors, SuperIO, Temperature, Voltage, Tachometer, Frequency


0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy