Jump to content

Nvidia GTX 295 Black Screen


  • Please log in to reply
30 replies to this topic

#21
sQuAshua Myers

sQuAshua Myers

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

What else did you do besides installing that package? efi string? graphics enabler?

Can you upload that Drivers and post them?

Thanks!



I followed a snow leopard guide and it got me to a point where the System Profiler would detect the gtx 295s but i could not change resolutions ( http://www.insanelym...p;#entry1338125 )

after that...

I removed all the NV* kexts from the /System/Library/Extensions folder (or just copy to another folder for backup)

Then placed some other kexts in my /Extra/Extensions folder. I have zipped up all the kexts and placed on my dropbox -- i just uploaded to my dropbox, may take a little while before it is available. http://dl.dropbox.co.../Extensions.zip

after those have been copied, i run myFix1.3 to refresh the kext cache and repair permissions.

reboot

Install the NVIDIA driver mpkg http://dl.dropbox.co...5.8f03.mpkg.zip

Reboot

I boot with a kernel flag "GraphicsEnabler=No"

-sQuAshua

#22
nitiz92

nitiz92

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 98 posts

The following maybe of help for folks running 10.6.7 or earlier with a NVIDIA GTS/GTX 2xx graphics card and wanting to update to 10.6.8.

Prior to the 10.6.8 update, download two kexts by nawcom http://prasys.info/l...s_by_nawcom.zip

Unzip the file and use Kext Helper to install both EvilAppleACPIPlatform.kext and EvilIOPCIFamily.kext to /Extra/Extensions.

This ensured my GTX 295 graphics card will continue to work after the 10.6.8 update. No changes were needed to my boot plist file which has the EFI string for my GTX 295 card.

Thanks to nawcom for providing the two kexts.

The system sleep is failing though under 10.6.8 for me with this method. However, the display can sleep and wake up without any problems with Apple's native 10.6.8 drivers.

- meroy


Sorry guys! two kexts by nawcom running with GTX260 on 10.6.8?? thank you

#23
ludkacwb

ludkacwb

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 12 posts

I followed a snow leopard guide and it got me to a point where the System Profiler would detect the gtx 295s but i could not change resolutions ( http://www.insanelym...p;#entry1338125 )

after that...

I removed all the NV* kexts from the /System/Library/Extensions folder (or just copy to another folder for backup)

Then placed some other kexts in my /Extra/Extensions folder. I have zipped up all the kexts and placed on my dropbox -- i just uploaded to my dropbox, may take a little while before it is available. http://dl.dropbox.co.../Extensions.zip

after those have been copied, i run myFix1.3 to refresh the kext cache and repair permissions.

reboot

Install the NVIDIA driver mpkg http://dl.dropbox.co...5.8f03.mpkg.zip

Reboot

I boot with a kernel flag "GraphicsEnabler=No"

-sQuAshua


Here, recognizes the card but no GL acceleration. when I put the kexts GeforceXXX.kext works but the video goes blank when the interface loads.

Any ideas?
are using which version of open gl?

Screen Image

My kexts GTX295 DualPCB ludkacwb.zip

Thank you!

#24
zNuNoz

zNuNoz

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 18 posts
  • Location:Portugal

I followed a snow leopard guide and it got me to a point where the System Profiler would detect the gtx 295s but i could not change resolutions ( http://www.insanelym...p;#entry1338125 )

after that...

I removed all the NV* kexts from the /System/Library/Extensions folder (or just copy to another folder for backup)

Then placed some other kexts in my /Extra/Extensions folder. I have zipped up all the kexts and placed on my dropbox -- i just uploaded to my dropbox, may take a little while before it is available. http://dl.dropbox.co.../Extensions.zip

after those have been copied, i run myFix1.3 to refresh the kext cache and repair permissions.

reboot

Install the NVIDIA driver mpkg http://dl.dropbox.co...5.8f03.mpkg.zip

Reboot

I boot with a kernel flag "GraphicsEnabler=No"

-sQuAshua


Thanks for sharing your info and kexts, but still no go for me with your files...But i want to try again, maybe i missed something.

Here, recognizes the card but no GL acceleration. when I put the kexts GeforceXXX.kext works but the video goes blank when the interface loads.

Any ideas?
are using which version of open gl?

Screen Image

My kexts GTX295 DualPCB ludkacwb.zip

Thank you!


For me is the same that append to you, when it look it as GL Acceleration the screen stay's blank with the mouse, but no desktop...

I also got at some point of my try and fail experiences a messed up graphics screen full with glitches, kind like this:

Posted Image

#25
behiii

behiii

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
Gooooooooood News....


GTX295 Successfuuuuuuuuuli working with acceleration and sleep ( for Me )
firts my spec :
Rampage || extreme -1802 bios
i7920
12 gb corsair
zotac gtx295..

Do Not delete any extension from ur System\Library|Extension...

i have got snow leopard 10.6.6 and on other drive my lion...

1.create ur installer drive 10.7 with extre folder ( NVenabler must be in installer to get it work )
2. after installing ur lion, come up with ur snow leopard and copy ur extre from 10.6.x to ur lion drive..
ther extre must include {{nvenabler}}{{ gtx295fix}}and 2 evil file
EvilAppleACPIPlatform
EvilIOPCIFamily...

so first install lion... then copy ur extre with the files above...then the other extension (sound network or multobeast)
...

#26
Mustang Sally

Mustang Sally

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 109 posts
this guide works on desktops as well

#27
Zyberg

Zyberg

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

Gooooooooood News....


GTX295 Successfuuuuuuuuuli working with acceleration and sleep ( for Me )
firts my spec :
Rampage || extreme -1802 bios
i7920
12 gb corsair
zotac gtx295..

Do Not delete any extension from ur System\Library|Extension...

i have got snow leopard 10.6.6 and on other drive my lion...

1.create ur installer drive 10.7 with extre folder ( NVenabler must be in installer to get it work )
2. after installing ur lion, come up with ur snow leopard and copy ur extre from 10.6.x to ur lion drive..
ther extre must include {{nvenabler}}{{ gtx295fix}}and 2 evil file
EvilAppleACPIPlatform
EvilIOPCIFamily...

so first install lion... then copy ur extre with the files above...then the other extension (sound network or multobeast)
...


Hi there

I have a simular PC to you but only made this work with 10.7.1 did you have any luck updating to 10.7.2? I can't even use the combo update unless i go back to an install where i did not have enabled graphics... It crashes on my 10.7.1?

Any ideas?

Thanks,
Zyberg

#28
windtaker

windtaker

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 11 posts
Would be very cute if someone could make a tutorial on this :angel_not:

#29
Cney the MayStar

Cney the MayStar

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
Some words of wisdom,

use the EFI string as mentioned on the first page.
it will work.
it will even work if you have 2 GTX295's like me :D.
i doubled the info in one plist and gave it the good adressing.
Works exept that the first display device is still in about this mac as 'display'.
but i still have QE/CI.
I am now trying to port the Plist option into my DSDT.
See if it will work, then see if that will show me all devices.

Oh and you don't need the Evil kexts.

#30
ErOSx86

ErOSx86

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
Other advice for the GTX 295 going into a blank screen, or indeed any other nVidia GPU, it goes like this

"Try all available display ports"

When the driver activates, it might only activate one of the display ports. I have an EN210 and out of the box it will only work using the DVI port, and NOT the VGA... I was originally jacked into the VGA port and was confused by the black screen bootups, turned out the driver only activated one of the outputs.

Same with the GTX 295... if yours is anything like mine (i suspect they are all the same) it will have 2xDVI and 1xHDMI

I have read that when the card is set into Non SLI mode, only one of the PCBs/GPUs will activate a display. This apparently has a caviat that the card will want to use the HDMI output first. In Windows the driver i think takes care of it and gives you the DVI back. Is OSX, i am not sure if that is the case.... however I got at least one of the GPUs up and running out of the box using the following method.


install Lion 10.7.0 and update to 10.7.3 via the combi download.
install the driver from here http://www.nvidia.co...f01-driver.html
boot up using graphics enabler = yes and did not use anything else graphics related.


When my display is plugged into the DVI ports (either of them) I get a blank display... all looks bad... oh dear. But jacking in the HDMI and bingo, OSX is in fact running and at least one of the GPUs is active.


For me this worked perfectly, full acceleration and resolution. So when you get a blank screen of death on the 295, check first if the hard drive is still active, i found that despite the display looking dead, the rest of the computer was very alive. Then try jacking into the HDMI port rather than one of the two DVI.

Only thing i havent looked at is if both PCBs are active as in my system report i have two display adaptors, one simply "nVidia Display adaptor" and the other "nVidia GTX 295"

This was achieved about 2 hours ago so more testing is required

While i understand that most with a GTX295 want to use it for OpenCL related bits and bobs, and the occasional game etc, i think for most who are just interested in having their hackintosh working and usable, spending days trying to get both GPUs working should only be done if you are an absolute completest or if getting them up is trivial (it might be, i haven't tried it yet) The 295 is a nice graphics card even when only running half capacity though :D

#31
Matt35

Matt35

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 250 posts
  • Gender:Male
  • Location:France
PS : if you're not English, you can post in your language forum here : http://www.insanelym...p?showforum=214





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy