Jump to content

Snow Leopard on Gigabyte Mobos / P55 and H55 /


  • Please log in to reply
31 replies to this topic

#1
MaLd0n

MaLd0n

    ...filling veins with juice of chaos...

  • Moderators
  • 11,137 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rio de Janeiro
GA H55-UD3H
GA H55-USB3
GA H55M-D2H
GA H55M-S2
GA H55M-S2H
GA H55M-S2V
GA H55M-UD2H
GA H55M-USB3
GA H55N-USB3
GA P55-S3
GA P55-UD3
GA P55-UD3L
GA P55-UD3L-TPM
GA P55-UD3P
GA P55-UD3R
GA P55-UD4
GA P55-UD4P
GA P55-UD5
GA P55-UD6
GA P55-UD6-C
GA P55-US3L
GA P55-USB3
GA P55-USB3L
GA P55A-UD3
GA P55A-UD3P
GA P55A-UD3R
GA P55A-UD4
GA P55A-UD4P
GA P55A-UD5
GA P55A-UD6
GA P55A-UD7
GA P55M-UD2
GA P55M-UD4 _linenums:0'><strong class='bbc'>GA H55-UD3H</strong><strong class='bbc'>GA H55-USB3</strong><strong class='bbc'>GA H55M-D2H</strong><strong class='bbc'>GA H55M-S2</strong><strong class='bbc'>GA H55M-S2H</strong><strong class='bbc'>GA H55M-S2V</strong><strong class='bbc'>GA H55M-UD2H</strong><strong class='bbc'>GA H55M-USB3</strong><strong class='bbc'>GA H55N-USB3</strong><strong class='bbc'>GA P55-S3</strong><strong class='bbc'>GA P55-UD3</strong><strong class='bbc'>GA P55-UD3L</strong><strong class='bbc'>GA P55-UD3L-TPM</strong><strong class='bbc'>GA P55-UD3P</strong><strong class='bbc'>GA P55-UD3R</strong><strong class='bbc'>GA P55-UD4</strong><strong class='bbc'>GA P55-UD4P</strong><strong class='bbc'>GA P55-UD5</strong><strong class='bbc'>GA P55-UD6</strong><strong class='bbc'>GA P55-UD6-C</strong><strong class='bbc'>GA P55-US3L</strong><strong class='bbc'>GA P55-USB3</strong><strong class='bbc'>GA P55-USB3L</strong><strong class='bbc'>GA P55A-UD3</strong><strong class='bbc'>GA P55A-UD3P</strong><strong class='bbc'>GA P55A-UD3R</strong><strong class='bbc'>GA P55A-UD4</strong><strong class='bbc'>GA P55A-UD4P</strong><strong class='bbc'>GA P55A-UD5</strong><strong class='bbc'>GA P55A-UD6</strong><strong class='bbc'>GA P55A-UD7</strong><strong class='bbc'>GA P55M-UD2</strong><strong class='bbc'>GA P55M-UD4</strong>

Files for Gigabyte Mobos

-Extra folder
Attached File  Extra.zip   342.08KB   1019 downloads
Installer
Attached File  Extra_P55_H55.pkg.zip   243.43KB   760 downloads
-Boot CD
Download HackBoot

-Snow Leopard Retail DVD
Snow Leopard Retail

-DSDT Auto-Patcher
http://www.insanelym...howtopic=235523

DTGP
HDEF
HID/CID
EHCI
UHCI
HPET
RTC
IRQs
RENAME DEVICES
SMBUS
SHUTDOWN
REMOVE DEVICES
LPC
FIX WARNINGS

Installation

Boot the HackBoot CD
Attached File  MaLd0n_2011_02_23_a__s_23.35.47.png   245.76KB   373 downloads
Remove the CD, insert Snow Leopard DVD, wait a few seconds and press F5, then select the DVD and press Enter.

After booting the DVD and selecting your language, wait for the "Install Mac OS X" screen. Go to menu "Utilities --> Disk Utility”, select the HD you want to format and click the "Partition" tab. In the "Volume Scheme" combo, choose how many partitions you want. Below, in "Options", choose "GUID", then select "Mac Os Extended (Journaled)", click the apply button and wait.
Attached File  diskutility.jpg   85.75KB   292 downloads
Attached File  guidb.jpg   53.15KB   181 downloads

With this process done, close Disk Utility.
Select the destination HD and go on with the installation.

After the installation, boot using HackBoot again.

The system is running but it needs HackBoot to start, so we have to install the boot loader (Chameleon), the essential kexts and the patched DSDT.

Attached File  01aa_hammer.gif   1.92KB   294 downloads
If you have problems with "still waiting for root device" even using AHCI, enter BIOS setup, go to "Integrated Peripherals" and disable the option "SATA Port0-3 Native Mode"
Attached File  Integrated_Peripherals.JPG   348.03KB   478 downloads
Attached File  01a.png   879bytes   217 downloads

Post installation

1- Copy the Extra folder to your boot partition or use installer
2- Install Chameleon RC5 (in Snow Leopard or EFI partition)
3- Run DSDT Auto-Patcher and copy the generated DSDT to the Extra folder
4- Update the system to 10.6.7

Restart using -v (boot verbose)

Vanilla power management (SpeedStep) and Restart fix Use Chameleon RC5
Added in boot.plist
<key>GeneratePStates</key>
<string>Yes</string>
<key>GenerateCStates</key>
<string>Yes</string>

Realtek RTL81xx Driver
http://lnx2mac.blogs...osx-driver.html

USB 3.0 Driver for Mac OS
http://www.lacie.com...ex.htm?id=10112

LegacyHda
Attached File  ALC8xxHDA.kext.zip   9.19KB   281 downloads
AppleHda
Attached File  AppleHDA_10.6.2.kext.zip   1.3MB   300 downloads
Voodoo Ps2
Attached File  PS2.zip   180.45KB   172 downloads

Attached File  Captura_de_tela_2011_03_24___s_12.35.16.png   100.21KB   293 downloads

Attached File  01aa_hammer.gif   1.92KB   294 downloads
In some motherboards the audio codec may change from one revision to another, so you can use this to apply the correct patch to your revision.
Attached File  HDEF_Gigabyte.zip   511.97KB   306 downloads
Credits and thanks to El Coniglio, oldnapalm and all people in the community who developed the original patches and kexts.

Attached File  Brasil.png   647bytes   65 downloads

#2
MaDManX

MaDManX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
  • Gender:Male
  • Location:Turkei
Post installation

1- Copy the Extra folder to your boot partition
2- Install Chameleon RC5 (in Snow Leopard or EFI partition)
3- Run DSDT Auto-Patcher and copy the generated DSDT to the Extra folder
4- Update the system to 10.6.7

How can i copy extra folder to boot partition, How ican install chameleon how dsdt patch, how, how please explain, i didnt find.

#3
MaLd0n

MaLd0n

    ...filling veins with juice of chaos...

  • Moderators
  • 11,137 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rio de Janeiro

How can i copy extra folder to boot partition, How ican install chameleon how dsdt patch, how, how please explain, i didnt find.


Extra Folder
copy and paste
Attached File  Captura_de_tela_2011_04_27_a__s_16.22.50.png   76.02KB   397 downloads

Chameleon
Double Click

DSDT
Run DSDT Auto-Patcher and copy the generated DSDT to the Extra folder
Attached File  Captura_de_tela_2011_04_27_a__s_16.22.50.png   76.02KB   397 downloads

#4
MaDManX

MaDManX

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 10 posts
  • Gender:Male
  • Location:Turkei
Can i copy these files, when i at boot screen( used retail dvd's disk utility) ? copy-paste enough ? or i must use a special commands?

#5
MaLd0n

MaLd0n

    ...filling veins with juice of chaos...

  • Moderators
  • 11,137 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rio de Janeiro

...



use .pkg, first post
http://www.insanelym...p...st&id=92007

special commands?

Nope

#6
Le_Clown

Le_Clown

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
Hello

Which of Chamelon must one installed:

Chameleon v2.0-RC 5 r 748

Chameleon v2.0-RC 5 r 750

or

Chameleon v2.0-RC 5 r 752 Lion + Snow


Thank you

#7
MaLd0n

MaLd0n

    ...filling veins with juice of chaos...

  • Moderators
  • 11,137 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rio de Janeiro

Which of Chamelon must one installed:
Chameleon v2.0-RC 5 r 748
Chameleon v2.0-RC 5 r 750
or
Chameleon v2.0-RC 5 r 752 Lion + Snow


use Chameleon v2.0-RC 5 r 748

#8
Le_Clown

Le_Clown

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
Thx !

#9
ITA.people

ITA.people

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 116 posts
hi! I apologize for my English (I used the google translator!)

my hardware is:

mobo: ga-p55a-ud3r
cpu: i7 860
ram: 1 kit 2x4gb (1066) 1 kit 2x2gb (1066)
vga: nvidia 250 gts vram 1gb

I followed this guide word for word but I failed.

1 - I installed osx
2 - I installed Chameleon 2.0 rc5 r748
3 - I copied the folder where I installed the HD extra os
4 - I downloaded the auto patcher dsdt, performed the procedure, copy the file created in the extra
5 - I upgraded the system to version 10.6.7

6 - off the pc, the boot I added the "-v" but I got a panic. now with me but I do not have computer code related to the processor more precisely HPET.

near future will show you the exact error when it stops.

ps where can I find the errors in the console app?
how can I help you find the problem?

pps curiosity: I should first upgrade and then install the kext Chameleon and the DSDT?

ty for all. remind me how to help you!

#10
MaLd0n

MaLd0n

    ...filling veins with juice of chaos...

  • Moderators
  • 11,137 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rio de Janeiro

...


the DSDT should not be being read

Use Wait=Yes -v in boot screen

#11
ITA.people

ITA.people

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 116 posts

the DSDT should not be being read

Use Wait=Yes -v in boot screen


panic(cpu 6 caller) 0x7f05a8e1): "No HPETs available...CPU(s) configured incorrectly\n"@/sourceCache/appleintelCPUPowerManagemenent-105.13/pmthread.c:157

you need some more details? how can I help you help me?

NB SOLVED!

only problem whit audio...in system profiler .... 889 is the chip in the system preferences under
the audio menu tells me: "do not match any output device"

#12
MaLd0n

MaLd0n

    ...filling veins with juice of chaos...

  • Moderators
  • 11,137 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rio de Janeiro

only problem whit audio...in system profiler .... 889 is the chip in the system preferences under
the audio menu tells me: "do not match any output device"


Codec?

Use HDEF Gigabyte
http://www.insanelym...p...st&id=92438
+
AppleHda
+
Legacy

#13
uukk

uukk

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 69 posts
Hi MaLd0n, I have tried your DSDT method but without success...
The Apple logo still with the spinning wheel after patch the 10.6.7 and Extra folder (DSDT patch).
The sistem hang after the ethernet kext loading...

#14
MaLd0n

MaLd0n

    ...filling veins with juice of chaos...

  • Moderators
  • 11,137 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rio de Janeiro

Hi MaLd0n, I have tried your DSDT method but without success...
The Apple logo still with the spinning wheel after patch the 10.6.7 and Extra folder (DSDT patch).
The sistem hang after the ethernet kext loading...

Use Clean Install
Use -v
see what is the error

#15
uukk

uukk

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 69 posts

Use Clean Install
Use -v
see what is the error


Ok, the problem is the bootloader, whit the Chameleon 2.0 RC5 r744 by Kabyl the system work "fine" but they don't recognize the RAM (I have 8 gb)...

#16
MaLd0n

MaLd0n

    ...filling veins with juice of chaos...

  • Moderators
  • 11,137 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rio de Janeiro

Ok, the problem is the bootloader, whit the Chameleon 2.0 RC5 r744 by Kabyl the system work "fine" but they don't recognize the RAM (I have 8 gb)...

try it
Attached File  Chameleon_2.0_RC5_r805.pkg.zip   1.59MB   96 downloads

#17
strike101

strike101

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 18 posts
I did all the steps , but i'm getting stuck at this

ACPI_SMC_PlatformPlugin: :start - waitforservice(resourcematching(appleintelcpupower management) timed out...

tried -X -V still stuck at this


The Rig

Core i5 650
2gb DDR3 OCZ
Gigabyte H55M-UD2H (F11 Bios) (using onboard video)
WD Green @ AHCI

#18
plexiputer

plexiputer

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 25 posts

try it
Attached File  Chameleon_2.0_RC5_r805.pkg.zip   1.59MB   96 downloads


Hello MaLdOn
I'm now also using the Gigabyte P55A-UD3 with the i7 870 with 8GB of 1600 ram.
It's not overclocked but the memory is set to profile1.

I used DSDT autopatcher to patch the DSDT but am using Chimera as a bootloader.

I'm only getting a Geekbench reading of around 10890 on SL and 10790 on Lion, compared to your reading of 13013.

Any ideas?

Cheers

#19
MaLd0n

MaLd0n

    ...filling veins with juice of chaos...

  • Moderators
  • 11,137 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rio de Janeiro

Hello MaLdOn
I'm now also using the Gigabyte P55A-UD3 with the i7 870 with 8GB of 1600 ram.
It's not overclocked but the memory is set to profile1.

I used DSDT autopatcher to patch the DSDT but am using Chimera as a bootloader.

I'm only getting a Geekbench reading of around 10890 on SL and 10790 on Lion, compared to your reading of 13013.

Any ideas?

Cheers

the difference is overclocking

#20
plexiputer

plexiputer

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 25 posts

the difference is overclocking


When I tried to overclock mine, I got a really bad Geekbench result.

Do you have speedstep working on your machine?





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy