Jump to content

Can't get your X1600XT working with borisbadenov etc?


  • Please log in to reply
59 replies to this topic

#1
Ciber

Ciber

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
First thing i'd like to do is give credit to Jemm for coming up with this in this thread.

Basically he came up with flashing your card with a Sapphire X1600XT bios, which is what i did to my HIS Ice Q X1600XT which would not work with the borisbadenov method manually or even with the installer or older/newer extensions/frameworks, But worked immediately after the flash with the 10.4.7 extensions/frameworks.

All i'm doing here is providing a cd burnable bootable image with the atiflash util and the required sapphire bios and Jemm's simple instructions in a topic since his post was pretty hard to find.

Here's the link to the ISO.

Burn with Disk Utility and then boot up from cd and then type in these commands:

1. R:\
2. atiflash -i *will let you know if it can see your card and also give you your card's flash id(mine was 0)
3. atiflash -s 0 oldbios.bin *will backup your current bios
4. atiflash -f -p 0 sapph.bin *will flash the Sapphire X1600XT bios on to your card
5. You'll see some funkyness on the screen during the flash, once it's finished reboot and enjoy your working card.
6. Use the Neopheus installer to get full support going.


***DISCLAIMER TIME***
You're flashing your card at your own risk, i offer no guarantees of any kind other than to say that i used this exact image to flash my card and it worked.

Good Luck!

#2
nekton

nekton

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 125 posts
Thanks for this but when I input R:\, I get invalid drive message.
The burned CD boots in Caldera but there is an error message that the CDROM drivers are not loaded.
The prompt then goes to A:\
It looks like the CDROM drivers you included don't support the Pioneer DVD.
When I input
A:\ dir, I can see the windows command com, autoexec. bat, mscdex.exe, etc.. but no sign of atiflash.exe or the sapphire bin.
But when I look at the CD on a Mac or Windows Server 2003, I can see both files.
Don't know what has gone wrong, any ideas?

#3
munky

munky

    Agent of Evolution

  • Retired
  • 2,900 posts
  • Location:The Land of Hairy-Arsed Highlanders
I'm considering flashing my GeCube X1800XL bios with another 1800 bios from some other vendor, to see if i can get System Sleep support. wish me luck! :D

#4
Ciber

Ciber

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts

Thanks for this but when I input R:\, I get invalid drive message.
The burned CD boots in Caldera but there is an error message that the CDROM drivers are not loaded.
The prompt then goes to A:\
It looks like the CDROM drivers you included don't support the Pioneer DVD.
When I input
A:\ dir, I can see the windows command com, autoexec. bat, mscdex.exe, etc.. but no sign of atiflash.exe or the sapphire bin.
But when I look at the CD on a Mac or Windows Server 2003, I can see both files.
Don't know what has gone wrong, any ideas?



Weird, it's supposed to be a driver free image. typing in R:\ is still working for me, can you try another cdrom drive?

#5
nekton

nekton

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 125 posts
Tried all of D: thru Z: and didn't work. Went to plain vanilla PC with a CD ROM drive and R:\ works. Must be to with DVD drivers I guess.

#6
skippyretard

skippyretard

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 198 posts
  • Gender:Male
  • Location:South Carolina
munky, please post your results. I have a GeCube X1800GTO 256MB and would like to get sleep and DVI working. Thanks and good luck!

#7
krunelune

krunelune

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts
Well... i got my EAX 1600 XT working with the boris method. Not fully though, DVI was not working and the second graphics port was not working either, so i had to usee a VGA adaptor on the DVI port. The problem with this was that it didnt recognize my monitor and i could not have my screen run in 1680x1050 which it was designet to run in.

I have done some bios patching of my previous GFX cards so i thought ill have a go at it again. My initial worries was that this would turn my Silent X1600 card into scraps by the possible increase in voltage... but i went with it, i saved my old bios so that i could patch it back just to be safe.

So i went on to patching the card. At first i was a little confused... using only DVI i could not even see the bios loading at boot... i got scared, but thought ill have a go at putting in the VGA Adaptor to see if i atleast could boot and return my old bios... then it got me thinking; Something changed with this bios patch... so i thought ill have a go at incerting my cable into the native VGA port and here we go... it worked! The port that initially was dead was alive, the pure DVI was dead, i can only get the DVI to work if i use an adaptor.

So the second GFX port is working, in VGA, and OSX can see the monitor and i can change resolution to 1680x1050@60Hz. This is something i could not do before. To be fair, i bought it fairly cheap so i see it as a fair tradeoff... i have a beautiful resolution now, and it looks MUCH better then the DVI with the VGA Adaptor, but that can possibly be because i run it in the resolution my monitor was designed for.

So yes... in a sense it worked for me.

#8
canguro

canguro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 29 posts
  • Gender:Male
  • Location:Chile
this is a noob question.. but, wtf happens if i flash my ATi Mobility Radeon with the x1600 BIOS? jeje... is there any chances to NOT screw my video card? =P

Regards.-

#9
aberracus

aberracus

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 950 posts
Later today i wil retrieve my bios of my perfectly working asus EAX 1600XT and i wil post in the forums so the other eax users can install it, we will se what happens.

BTW Ciber your video card works with Pure DVI or needs a dongle? (mine doesnt needs it)

#10
Ciber

Ciber

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts

Later today i wil retrieve my bios of my perfectly working asus EAX 1600XT and i wil post in the forums so the other eax users can install it, we will se what happens.

BTW Ciber your video card works with Pure DVI or needs a dongle? (mine doesnt needs it)


Pure DVI, my card only has 2 DVI ports, no VGA. Someone needs to get dual screen working, it's sad looking at my other 20" sitting there off.

#11
Akshunhiro

Akshunhiro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 88 posts
Hi all, I am having an issue with my X1600 Pro and am sceptical in trying this. I did have a 9600XT which worked perfectly except mouse tearing, I had QE & CI running DVI @ 1280 x 768 (LCD's native res)

I read that the X1600 worked flawlessly but I see that was the PCI-X version not the AGP.

The issue I have is once OS X loads (Grey Screen with circular loading icon) and starts Finder my monitor goes to sleep. I have tried it with DVI, VGA, Component and S-Video without any luck but I just realised I haven't tried a DVI - VGA adapter. That will be my next step otherwise I will try flashing with the Sapphire BIOS but I would hate to loose the DVI port as I feel DVI is amongst the top connections to have next to HDMI so hopefully a DVI - VGA adapter will work.

If anyone's curious, I have a Xpert Vision X1600 Pro 256Mb AGP 8X...

#12
zedzed

zedzed

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 280 posts
  • Gender:Male
  • Location:Toronto
Will this BIOS work for the Sapphire x1600pro 512 meg unit?
see http://www.sapphiret...ew.php?gpid=133

How do I back upi the original video card BIOS?
I don't have a floppy on my computer (such old tech).
Or should I do this via Windows.

Is there anyone with ASUS EAX1600XT Silent BIOS that works well and is recognized?
Or is Sapphire BIOS better than ASUS BIOS?

Thanks

#13
aberracus

aberracus

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 950 posts
Mine works perfectly (asus eax 1600xt) silent, i have two of them brought separately by many months, both working uperb with dvi output and everything ok.

the only way to save your bios is by floppy.

#14
zedzed

zedzed

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 280 posts
  • Gender:Male
  • Location:Toronto
Are there any ATI BIOSes for teh x1600xt series that work with full functionality?

#15
Conroe Mac

Conroe Mac

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 505 posts
  • Location:USA
  • Interests:Beer, fast cars/women, and kicking babies.
I have a Sapphire X1600XT 256 mb, and I have had no luck with getting it to work.

I've tried Neophus installer.
I've tried manual Boris method.

There seems to be no solution for boards with id 71c0.

EDIT: It seems the problem has to do with the P/N number not the dev id.

#16
aberracus

aberracus

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 950 posts
mm mi videocard is 71c0 it isn't the problem.

#17
altagor

altagor

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
Can you share your bios with us?

#18
zedzed

zedzed

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 280 posts
  • Gender:Male
  • Location:Toronto
I have been speaking with Aberaccus via email and he said that he will share the BIOS with us.
He has BIOS on floppy but does not have a floppy anymore.

Here is a site with a whole lot of video card BIOS for download
http://www.techpowerup.com/bios/

Note - I have not tried anything there yet - kind of scared

For the ASUS card X1600XT (PCI-E) 256 MB they have a file called
Asus.X1600XT.256._051214.bin

Could this be it?

Too bad you can't install the video bios from hacintosh

#19
_loosh_

_loosh_

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 78 posts
  • Gender:Male
  • Location:London

I'm considering flashing my GeCube X1800XL bios with another 1800 bios from some other vendor, to see if i can get System Sleep support. wish me luck! :)


Did you try this, Munky? Did it work? I'm having no luck with my X1800 using the Boris method...

_loosh_

#20
munky

munky

    Agent of Evolution

  • Retired
  • 2,900 posts
  • Location:The Land of Hairy-Arsed Highlanders
hi, not yet. i've prepared the cd-r but not done the flash yet. will post results.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy