Jump to content

Finally QE/CI on Mobility 5650!


  • Please log in to reply
89 replies to this topic

#41
davidkozat88

davidkozat88

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts

i cant understand i do all u post here,

i instaleed combo update 10.6.6 then without reboot instaled the kext's then the chamaleon 2 rc5 then the boot file,

finally i reboot with this "GraphicsEnabler=Yes AtiConfig=Hoolock" but nothing happens my lap lcd just works normal without any error or black screen no hangboot but i still cant change resolution and no QE/CI.

acer 5740 i3 330M & ATI mob radeon HD 5650 posting from it now and working good



edit: now after the apple logo the screen goes "crazy" white with a black bar in middle how can i correct it?


I know what you mean I have done the same but no 10.6.6 update only 10.6.2 working and my LCD lights up and i get like 4 mini images divided by a dark large line throw the middle of the screen...

#42
1120

1120

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts
  • Gender:Male
  • Location:BELARUS, Gomel'

i cant understand i do all u post here,

i instaleed combo update 10.6.6 then without reboot instaled the kext's then the chamaleon 2 rc5 then the boot file,

finally i reboot with this "GraphicsEnabler=Yes AtiConfig=Hoolock" but nothing happens my lap lcd just works normal without any error or black screen no hangboot but i still cant change resolution and no QE/CI.

acer 5740 i3 330M & ATI mob radeon HD 5650 posting from it now and working good



edit: now after the apple logo the screen goes "crazy" white with a black bar in middle how can i correct it?


raizign, 5650m is very hard to get to work. atlee, checcco, me and many other people have the same cards and same problems. If you want to know all news about this card, just follow this topic. Help is welcome.

#43
grillingmachine

grillingmachine

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
hey dudes,

here is, what i did:

1. i installed 10.6.3 retail with #####-Supported (darwin 10.4.0 kernel)
2. made the tutorial
3. after installing 10.6.6., then rebooting: "DSMOS arrived" but nothing happens ( also with -x )

my hardware:

( hp pavilion dv6-3101sg)
hd 5470
core i3 m370

special:

i have switchable graphics (hd5470 + intel GMA) but there is no option in the BIOS to disable this.
But when i put the 1002....rom in the extra folder, i don't need to disable "switchable graphics", RIGHT ?

do you have an idea?

and sorry for my bad english :)

#44
raizign

raizign

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 34 posts
1120 i can see that but i see some topics say they could use hd 5650 with qe/ci and full res and i cant figure out how to do. and davidkozat88 , "LCD lights up and i get like 4 mini images divided by a dark large line throw the middle of the screen... " thats what happens to me i need to "reinstall" and now i have all working except graphic card

#45
Michael van Niekerk

Michael van Niekerk

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
WORKING QE/CI:
Acer Aspire TimelineX 5820TG
ATI Mobility Radeon 5650
Profile "Orangutan"

http://www.insanelym...howtopic=254328
Thanks!

#46
dd10986

dd10986

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 24 posts
  • Location:pt

1120 i can see that but i see some topics say they could use hd 5650 with qe/ci and full res and i cant figure out how to do. and davidkozat88 , "LCD lights up and i get like 4 mini images divided by a dark large line throw the middle of the screen... " thats what happens to me i need to "reinstall" and now i have all working except graphic card


looks like you are nearly there. my laptop monitor does that "4 mini images" just before entering desktop. I have .rom files in /Extra, boot file from checco post http://www.insanelym...p...t=0&start=0 in / (root dir) and the most difficult part was to find out the right 'Atiframebuffer', i use EnableGraphics=Yes AtiConfig=Vervet. Tried nearly all the others mentioned in several posts but they didn't work. Some people use 'Hoolock' others 'Eulemur' etc. Keep trying until you find the right one for you. Also I have the right EDID (see #24) on checco post. Don't give up as, like you, it took my changes and reboots to finally have qe/ci on my laptop. My config is an Acer 5479G i5 M520 2,4GHz Ati 5650 1G and have nearly all things working. My main concern was the graphics solution because without it it's not really worth to install osx.

#47
raizign

raizign

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 34 posts
Michael van Niekerk i will make a try.

dd10986 my problem is im not an expert in this things :X . "looks like you are nearly there. my laptop monitor does that "4 mini images" just before entering desktop." but after that u can enter in desktop? cause i cant i just stays in that image and dont go into desktop or i need to wait more? second thing i didnt use any rom i still dont know where to get them or how to do to get them. i used AtiConfig=Hoolock.

"Also I have the right EDID (see #24) on checco post" thats another problem i think i have the EDID cause i used the EDID viewer on windows and saved it to a file but what is EDID in all that file i cant find it lol.

if i can use any of your files or rom plz share the link :)

other thing after a fail atiframebuffer try how can i reset or edit the "com...." file without reinstall all the macosx

sorry for this long text and thanks for help :) ( oh and for bad english to :x )

#48
dd10986

dd10986

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 24 posts
  • Location:pt

Michael van Niekerk i will make a try.

dd10986 my problem is im not an expert in this things :X . "looks like you are nearly there. my laptop monitor does that "4 mini images" just before entering desktop." but after that u can enter in desktop? cause i cant i just stays in that image and dont go into desktop or i need to wait more? second thing i didnt use any rom i still dont know where to get them or how to do to get them. i used AtiConfig=Hoolock.

"Also I have the right EDID (see #24) on checco post" thats another problem i think i have the EDID cause i used the EDID viewer on windows and saved it to a file but what is EDID in all that file i cant find it lol.

if i can use any of your files or rom plz share the link :D

other thing after a fail atiframebuffer try how can i reset or edit the "com...." file without reinstall all the macosx

sorry for this long text and thanks for help :blink: ( oh and for bad english to :x )


I don't think my files (edid and rom) would work for you. Best option is for you to try get it right for your computer. Keep reading the posts, as I cannot add anything new that isn't already explained before. At one point the screen would go black but working normally (saw it through vnc) and the only thing needed to change was the atiframebuffer to 'Ververt'. I also have limited knowledge of how things work but I do lots of searches in this forum and google. Try changing options from the boot prompt, no need for re-install everything, use a external usb disk to clone a working instalation and when in trouble just restore to internal hdd. Read how to access installation with -s (single user terminal prompt) and make alterations to /Extra files (com.apple.Boot..) or any other directory.
If your screen doesn't change from the '4 mini images' it's because it's not the right atiframebuffer, or the edid (display) is not correct.

#49
Michael van Niekerk

Michael van Niekerk

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
Follow the link, my files are there :D
The post is also Aspire TimelineX specific...

EDID is only a stop gap measurement if you really tried all video profiles and nothing worked, then MAYBE EDID is to blame.
So rather go through the list of video profiles for AtiConfig="x" and see if you can get another profile that works for you.

Michael van Niekerk i will make a try.

dd10986 my problem is im not an expert in this things :X . "looks like you are nearly there. my laptop monitor does that "4 mini images" just before entering desktop." but after that u can enter in desktop? cause i cant i just stays in that image and dont go into desktop or i need to wait more? second thing i didnt use any rom i still dont know where to get them or how to do to get them. i used AtiConfig=Hoolock.

"Also I have the right EDID (see #24) on checco post" thats another problem i think i have the EDID cause i used the EDID viewer on windows and saved it to a file but what is EDID in all that file i cant find it lol.

if i can use any of your files or rom plz share the link :blink:

other thing after a fail atiframebuffer try how can i reset or edit the "com...." file without reinstall all the macosx

sorry for this long text and thanks for help :) ( oh and for bad english to :x )



#50
ahn

ahn

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 2 posts

Hi - could you help me get my 5650 working? I have an HP DV7T with the 720 i7 quad - I have evrything else working and was very close to getting the card working with the method you described here, but always got a black screen - tried every FB listed but nothing. If I VNC into it, no QE either. It did recognise that the 5650 was present in the system profiler but always said 'no display connected'.

I then tried installing ##### 3.2 with experimental ATI support - it now hangs on the boot screen - but if I VNC it has loaded the system. No QE and in system profiler it just gives a page of ffffffffs - mem allocation error? Again tried it with Eulemur, Vervet, Hoolock - no change.

Where do I go from here? I'm sooo close I can almost smell it :-)

Thanks
Jim





I have the same - but with DV7T... did you find any solution?

cheers
Jim


I have the same issue as you but I have a DV6.

I can boot it up (albeit with busratio=17) but it just hangs on the grey apple logo but the swirly thing keeps spinning. So I thought that maybe its keeps loading. I VNC'd into it and it works! Although System Profiler says Intel for the graphics when it should be ATI 5470 and in System Preferences > Displays it doesnt give me a 1366 x 768 option.

I dont know what could have caused it, maybe the 10.6.6 update? But im so close i know it!

Did you ever figure this out? And do you know how to disable switchable graphics (anyone?) - HP's BIOS doesnt have many options?

Can anyone help please?? Thanks

#51
Weasil-B

Weasil-B

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
  • Gender:Male
  • Location:London
I'm having trouble finding Lions kexts ATI5000 and the other two required for this to work. I'm new to the forums and have searched but I'm still fairly clueless.

Also, just wanted to ask if anyone had tried this install on Leopard 10.5.8 (only ask because I have yet to install Snow Leopard and wanted working graphics on my current install)

Thanks in advance

#52
dd10986

dd10986

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 24 posts
  • Location:pt

I'm having trouble finding Lions kexts ATI5000 and the other two required for this to work. I'm new to the forums and have searched but I'm still fairly clueless.

Also, just wanted to ask if anyone had tried this install on Leopard 10.5.8 (only ask because I have yet to install Snow Leopard and wanted working graphics on my current install)

Thanks in advance


Here you have ati kexts from lion, the /Extra I use, my ati 5650 card .rom and boot file from kabil.
my setup acer 5470G i5 M520 2,4GHz, 4GB ram and ati 5650 1GB ram. don't use the .rom file because it's likely not to work (but u can try). Never installed Leopard, so cannot be of assistance. I also have a DSDT re-done by Mald0n (search in forum). good luck.

http://www.mediafire...4y6/Archive.zip

#53
Weasil-B

Weasil-B

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
  • Gender:Male
  • Location:London

Here you have ati kexts from lion, the /Extra I use, my ati 5650 card .rom and boot file from kabil.
my setup acer 5470G i5 M520 2,4GHz, 4GB ram and ati 5650 1GB ram. don't use the .rom file because it's likely not to work (but u can try). Never installed Leopard, so cannot be of assistance. I also have a DSDT re-done by Mald0n (search in forum). good luck.

http://www.mediafire...4y6/Archive.zip


The download link says the file is set to private, if you cant remedy this could you just email it to me as an attachment? I'll PM you my email address.

Thanks dd10986

#54
dd10986

dd10986

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 24 posts
  • Location:pt

The download link says the file is set to private, if you cant remedy this could you just email it to me as an attachment? I'll PM you my email address.

Thanks dd10986


my mistake with mediafire. it should be available now to everyone.

#55
Weasil-B

Weasil-B

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
  • Gender:Male
  • Location:London
Thanks dd10986, downloaded it.

If theres no ecstatic sounding post from me in the next hour assume i failed

#56
dd10986

dd10986

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 24 posts
  • Location:pt

Thanks dd10986, downloaded it.

If theres no ecstatic sounding post from me in the next hour assume i failed


It took me a while before a got all together, don't give up because it might take more than an hour. If all is done accd to initial post, keep changing atiframebuffer until you get it right. It took me a couple of dozen reboots and changes till i got it working.

#57
Weasil-B

Weasil-B

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
  • Gender:Male
  • Location:London

It took me a while before a got all together, don't give up because it might take more than an hour. If all is done accd to initial post, keep changing atiframebuffer until you get it right. It took me a couple of dozen reboots and changes till i got it working.


atiframebuffer? I'm guessing you mean Hoolock, Vervet, Eulemur and so on?.. the problem is i only know those 3, i had a page up with them all listed earlier but lost it.

so far none have worked. I'm a little confused about the <key>UseAtiROM</key> in that do i use it at all or not?

so far, with Hoolock the os began booting but stopped at some point (didnt use -v so didnt pinpoint it, will do at next boot) but when i held my power button down it made a Mac system sound :s.

with Vervet the boot stops after some text about my card, but it does acknowledge that my card is a Radeon HD 5650 Mobility card so its promising.

with Eulemur the boot just failed.

[EDIT]

this method does work in Leopard, the video card is recognised but my laptop just stays in verbose mode instead of reaching the desktop (if i boot without -v then it just stays as the grey apple screen).

I can VNC, using LogMeIn, and checked system profiler where it stated my HD5650 card and i could change resolution. but cannot change it to 1366x768 and switchresx isnt being helpful at all. i changed the resolution to 1024x768 but nothing happened on my laptop screen, it just stays in verbose more listing the system actions. for example if i close an application it says applications dead: 1

can anyone help, i've tried every FB but it doesnt make a difference, none boot on my laptop screen but most are available through VNC, others dont load or give me kernel panic

#58
dd10986

dd10986

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 24 posts
  • Location:pt

atiframebuffer? I'm guessing you mean Hoolock, Vervet, Eulemur and so on?.. the problem is i only know those 3, i had a page up with them all listed earlier but lost it.

so far none have worked. I'm a little confused about the <key>UseAtiROM</key> in that do i use it at all or not?

so far, with Hoolock the os began booting but stopped at some point (didnt use -v so didnt pinpoint it, will do at next boot) but when i held my power button down it made a Mac system sound :s.

with Vervet the boot stops after some text about my card, but it does acknowledge that my card is a Radeon HD 5650 Mobility card so its promising.

with Eulemur the boot just failed.

[EDIT]

this method does work in Leopard, the video card is recognised but my laptop just stays in verbose mode instead of reaching the desktop (if i boot without -v then it just stays as the grey apple screen).

I can VNC, using LogMeIn, and checked system profiler where it stated my HD5650 card and i could change resolution. but cannot change it to 1366x768 and switchresx isnt being helpful at all. i changed the resolution to 1024x768 but nothing happened on my laptop screen, it just stays in verbose more listing the system actions. for example if i close an application it says applications dead: 1

can anyone help, i've tried every FB but it doesnt make a difference, none boot on my laptop screen but most are available through VNC, others dont load or give me kernel panic


I do not use 'UseAtiROM', only GraphicsEnabler=Yes and AtiConfig=Vervet. It looks like your card is recognised, so next thing I would insist is the EDID bit. Have a look at my 'display override' and see if it helps. I also made a complete 'DisplayVendorID' (mine is named DispalyVendorID-06af) and another DisplayProductID-22ec). It contains the same files as the default/generic DisplayVendorID-756e6b6e. As I'm not an expert, it was just a question of trial and error ;)

Attached Files



#59
atlee

atlee

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 718 posts
  • Gender:Male
  • Location:South NSW, Australia

I do not use 'UseAtiROM', only GraphicsEnabler=Yes and AtiConfig=Vervet. It looks like your card is recognised, so next thing I would insist is the EDID bit. Have a look at my 'display override' and see if it helps. I also made a complete 'DisplayVendorID' (mine is named DispalyVendorID-06af) and another DisplayProductID-22ec). It contains the same files as the default/generic DisplayVendorID-756e6b6e. As I'm not an expert, it was just a question of trial and error ;)

edid do nothing except for forcing a certain resolution. at this stage anyway not much works to get perfect solution for these cards.

#60
SAWYERx

SAWYERx

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
For the ones that can't use USB keyboard/mouse after installing #####:


Use your ##### CD to boot into OSX.
Download IOUSBFamily kext (http://www.kexts.com...?do=file&id=692)
Move it to Extra/Extensions and run kextutility after.
Now reboot without CD into ##### and run OSX.
Mouse+Keyboard should work properly.

--

I did everything in this thread and I run ##### and I have everything on my laptop working including QE/CI Full resolution on my external monitor. But I can't seem to get it to work on internal LCD.

I boot with GraphicsEnabler off, downloaded switchres, made a custom 1366x768 reso and saved it.
But if I boot afterwards with GraphicsEnabler on and VNC into OSX, I can't pick any resolutions at all.

All it says is unknown monitor;1280x1024 (iirc)

Extra info: I added AtiConfig string to my boot plist with Eulemur, this is good right?





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy