Jump to content

Mobility HD5470 QE/CI !


  • Please log in to reply
68 replies to this topic

#1
fayens

fayens

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
I succes to enable both internal monitor and QE/CI on my msi CX620 laptop.
I have a HD5470 (Mobility, but hd5470 is only mobility!).

Please read carefully the requirement before:
You need:
- A working 10.6.6 or 10.6.7 installation, I don't help to upgrade your computer, look at other topic for help about this.
- ##### 3.3
- Maybe windows, or linux to obtain your EDID
- Switchable graphics (if you have that) disabled in your bios
- Patience, very important

It's useful to have:
-Lizard
-KextUtility


So the tutorial !

Step 1 : EDID Injection !
If your internal display is unknow for the system , you must inject your EDID first.
Follow this good tutorial by CharredPC

Step 2 : Chameleon
With ##### 3.3 install the chameleon ati (by Kabyl)


Step 3: 2011 MBP's kext
This kext package come from new MBP update, exept for AtiSupport.kext wich come from lion
It's very important to no install other AtiSupport.kext than the one from Lion and to install other kexts from MBP 2011 update, or your graphics never works
Attached File  Main_pack.zip   6.78MB   2960 downloads
The Injector must be put in /E/E
Install the kexts with kext utility.


Step 4: com.apple.boot.plist
Add to your file (the /Extra one):
<key>AtiConfig</key>
<string>Hoolock</string>
Or use Lizard to add the new strings.

Step 5: Reboot, and enjoy Posted Image

So, for the tester I still have some problems Posted Image
First I have a white 'translucent taskbar', I think there still a problem with transparency.
And I can't view spotlight search. (maybe the same problem)
But QE/CI works, correct resolution too.
Photobooth, iWorks, Front Row, Dvd player, Preview, ... all works expect the translucent taskbar!

#2
fayens

fayens

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
RESERVED

#3
CharlieSheen

CharlieSheen

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 104 posts
  • Gender:Male
  • Location:South Carolina
  • Interests:Ball
Thank you ;) My Snow Leopard disc is in greenville now unforunately, so ill have to wait until this weekend to finally try it out on my laptop

#4
fayens

fayens

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
Some screenshots:

The white translucent taskbar, and spotlight:
Posted Image


Same problem with dashboard effect:
Posted Image

#5
CharlieSheen

CharlieSheen

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 104 posts
  • Gender:Male
  • Location:South Carolina
  • Interests:Ball
there is a hack for transparent menubars for those without QE/CI. I have seen it posted in the intel graphics forums in ont of the HD4xxx series threads there. Try that and see if it helps.

http://www.insanelym...howtopic=250799

also, try ATISupport.kext and ATIFramebuffer.kext from there

#6
wen1

wen1

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 122 posts
How did you install snow leopard
i am trying to the same on my dell 17r n7010 and having tough time with it

I have a retail cd and my laptop has core pi 460m with ari 5470 graphics

I succes to enable both internal monitor and QE/CI on my msi CX620 laptop.
I have a HD5470 (Mobility, but hd5470 is only mobility!).

NB: You maybe have to disable switchable graphics in your BIOS.


So the tutorial !

Step 1 : ECID Injection !
If your internal display is unknow for the system , you must inject your ECID first.
Follow this good tutorial by CharredPC

Step 2 : Chameleon
Found the latest chameleon RC5 version, and install the Kabyl's ati boot.
Kabyl's ati boot here.
If you don't know how install the boot file it's simple:
Open terminal
type: sudo cp
drag the boot file into terminal
type: /
press enter
You must have something like that: sudo cp (path to your boot file) /


Step 3: 2011 MBP's kext
Simply download the following package,
Install the kext with kext utility.


Step 4: com.apple.boot.plist
Add to your file (the /Extra one):
<string>AtiConfig</string>
<key>Hoolock</key>
Or use Lizard to add the new strings.

Step 5: Reboot, and enjoy :P


So, for the tester I still have some problems :)
First I have a white 'translucent taskbar', I think there still a problem with transparency.
And I can't view spotlight search. (maybe the same problem)
But QE/CI works, correct resolution too.
Photobooth, iWorks, Front Row, Dvd player, Preview, ... all works expect the translucent taskbar!



#7
fayens

fayens

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts

How did you install snow leopard
i am trying to the same on my dell 17r n7010 and having tough time with it

I have a retail cd and my laptop has core pi 460m with ari 5470 graphics



Retail DVD, then combo update 10.6.6.
Can you boot without these kexts ?

#8
hjs89

hjs89

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 150 posts
  • Gender:Male

Step 1 : ECID Injection !
If your internal display is unknow for the system , you must inject your ECID first.
Follow this good tutorial by CharredPC


What did you exactly do? When I try to do CharredPC's tutorial I can't find IODisplayEDID and AppleBlacklightDisplay. Looking in the ioreg I can see the edid of my monitor.

My internal display is working but with wrong colors, the resolution it's ok.

#9
fayens

fayens

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts

What did you exactly do? When I try to do CharredPC's tutorial I can't find IODisplayEDID and AppleBlacklightDisplay. Looking in the ioreg I can see the edid of my monitor.

My internal display is working but with wrong colors, the resolution it's ok.


Have you stretch the terminal as wide as possible? It's very important or you will not see some date even with the search fonction.
It's normal if you don't found IODisplayEDID, I had to use windows to have it.
And if you don't wide the terminal you can't see AppleBlacklightDisplay too.

#10
CharlieSheen

CharlieSheen

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 104 posts
  • Gender:Male
  • Location:South Carolina
  • Interests:Ball
I am back in town so i have my Snow Leopard disc, so i can try it out.

http://www.insanelym...howtopic=250905

I will try out a method similar to what this guy did and see if it works. I will report back with results.

hold on, i have to unencrypt my drive, and truecrypt is going to take a lot longer than i thought in doing this :/ ill get the results ASAP with that method.

#11
fayens

fayens

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts

i have installed iAtkos Snow Leopard 10.6.3,
added the EDID properly.., it shows the LCD internal Monitor in the display settings.
when i boot it in normal mode, the screen is scrambled.
and in safe mode it doesn't load the drivers.
what i m doing wrong..
plz help///


You must upgrade your system to 10.6.6 or it will not work.

#12
wen1

wen1

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 122 posts
Sorry, i did not even get to installing these kexts. As soon as i install 10.6.6 i am getting a kernet panic.
Now it hangs at "DSMOS has arrived".

Using Retail DVD and the ##### legacy. Normal ##### does not seem to work due to ATI graphics

Which method did you use to do base SL install?

I will install from scratch again and see what happens

Thanks for your help.

Retail DVD, then combo update 10.6.6.
Can you boot without these kexts ?



#13
fayens

fayens

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts

Sorry, i did not even get to installing these kexts. As soon as i install 10.6.6 i am getting a kernet panic.
Now it hangs at "DSMOS has arrived".

Using Retail DVD and the ##### legacy. Normal ##### does not seem to work due to ATI graphics

Which method did you use to do base SL install?

I will install from scratch again and see what happens

Thanks for your help.


I use: Retail DVD, ##### last version, external HDD, ##### last version, combo update 10.6.6:
I install Mac OS X 10.6.0 both on laptop and an external HDD with the DVD.
Boot on external HDD with ##### and GraphicsEnabler=No.
Install combo update on laptop HDD, then ##### with kabyl's boot.
Boot on laptop with GraphicsEnabler=No, install kexts with kext utility, configure smbios and com.apple.boot.plist and reboot.


Yes it's hard to install, if you have switchable graphics (core i) there is another method:
Activate switchable graphics, install mac osx on the laptop.
With GraphicsEnabler=No install 10.6.6 Don't reboot,then ##### with kabyl's boot.
Configure smbios and com.apple.boot.plist, install the kexts.
Reboot, desactivate switchable graphics, and boot on mac osx.

#14
fayens

fayens

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts

thanks for your support..,
i'll try it and let u know..
thanks alot...


This sounds ironical ...
Sorry I can't help you if you not tell me more than that.
When your screen is scramble?
EDID injection or kexts injection ?
Is the screen streched?
If you try GraphicsEnabler=No the screen is scramble too?

Sorry for my previous quick answer but the kexts not working at all if your system is not in 10.6.6.

New package come soon ...

#15
fayens

fayens

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts
You will laugh ...
I have reinstalled SL, because I have done mistake on it.
So I have reinstalled it without format my hdd in order to keep my personnal documents.
It's not working, what the ****, it's even worst than when I didn't have QE/CI ...
So I think I will make a new clean install and start from scratch with my method.

For the moment this is the new kext package from new MBP 2011, the same which allow me to have QE/CI but I succes to find all of the kexts.

Take this pack and test it.
Attached File  kext_pack_2.zip   6.76MB   736 downloads
Don't forget to backup old kexts, it's very important !

I will be away this week, so I won't help you, sorry.


Oh and if someone could compile this file with file for the last kabyl's boot it would be nice.
Attached File  ati.c.zip   8.29KB   347 downloads
(This should enable 5470M and solve some errors)

#16
scousi

scousi

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 308 posts

You will laugh ...
I have reinstalled SL, because I have done mistake on it.
So I have reinstalled it without format my hdd in order to keep my personnal documents.
It's not working, what the ****, it's even worst than when I didn't have QE/CI ...
So I think I will make a new clean install and start from scratch with my method.

For the moment this is the new kext package from new MBP 2011, the same which allow me to have QE/CI but I succes to find all of the kexts.

Take this pack and test it.
Attached File  kext_pack_2.zip   6.76MB   736 downloads
Don't forget to backup old kexts, it's very important !

I will be away this week, so I won't help you, sorry.


Oh and if someone could compile this file with file for the last kabyl's boot it would be nice.
Attached File  ati.c.zip   8.29KB   347 downloads
(This should enable 5470M and solve some errors)


Not working for me. I get a grey screen after "reading VBIOS from legacy space"

#17
fayens

fayens

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts

Not working for me. I get a grey screen after "reading VBIOS from legacy space"


It's must not a kext problems, try verbose mode.

#18
scousi

scousi

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 308 posts

It's must not a kext problems, try verbose mode.



Got it working with ATI rom dump in /Extra. But no QE/CI. The AT5000 and X3000 exts are loaded Ok.

What else could I check to see why no QE/CI?

#19
fayens

fayens

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 55 posts

Got it working with ATI rom dump in /Extra. But no QE/CI. The AT5000 and X3000 exts are loaded Ok.

What else could I check to see why no QE/CI?



It's the AtiRadeonX3000GLDriver.bundle and AtiRadeonX3000VADriver.bundle which enable QE/CI
check if your have them, and also check the version.plist in the bundle.
It should be 1.6.30.
The bundle are in my new package.

AtiRadeonX3000GA.plugin must enable tranlucent taskbar properly but I'm not sure.


Have you the correct resolution ?

#20
scousi

scousi

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 308 posts

It's the AtiRadeonX3000GLDriver.bundle and AtiRadeonX3000VADriver.bundle which enable QE/CI
check if your have them, and also check the version.plist in the bundle.
It should be 1.6.30.
The bundle are in my new package.

AtiRadeonX3000GA.plugin must enable tranlucent taskbar properly but I'm not sure.


Have you the correct resolution ?


I installed your pack but I have the same results:

ATIRadeonX3000GLDriver seems to load but I can't seem to find VADriver. My display shows up as "Internal LCD Forced EDID" but I can't get EDID when i use ioreg. I have added it to the *-717 file. I'm sure I'm pretty close.

Sly-Mac-Pro:Contents sylvain$ ioreg -l | grep -i x3000
| | | | | "IOOCDBundleName" = "ATIRadeonX3000GLDriver"
Sly-Mac-Pro:Contents sylvain$ ioreg -l | grep -i ATI5
| "IOKitDiagnostics" = {"Container allocation"=1432207,"Instance allocation"=2626704,"Pageable allocation"=7561216,"Classes"={"ATI5000Contro





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy