Jump to content

ATI Radeon HD 5450 Working On Snow Leopard


  • Please log in to reply
159 replies to this topic

#81
LifeOnRice

LifeOnRice

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 89 posts

me too



lets do some research, there might be a enabler after sleep for out graphics series

#82
 lauch

 lauch

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
  • Gender:Male
  • Location:Austria
okay...
today i have bought an ASUS EAH5450 SILENT (ATI RadeonHD 5450 "Cedar") graphics card. (1GB DDR3). i was looking for a working kext, and then i saw this thread. i have done your instructions. installed bootloader from your zip, installed kexts and rom. repaired permissions with osx86tools and edited the com.apple.boot.plist.
then i restarted my computer. i knew, that that gives a kernel panic. (i have SL 10.6.6, legacy_kernel).
my reason to get this card working:
i installed hfs+ for windows (trial), edited the com.apple.boot.plist again (i'll post it later) rebootet and look there - IT WORKS. with 1600x900 (my monitor's default)
i wanted to benchmark my system, so i started geekbench, but it doesn't work anymore, i don't know the reason.
then i tested xbench (works) and the results are much better than with onboard gma950.

in fact, i have installed the kexts, the rom and the bootloader, and the system starts with this com.apple.boot.plist:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com...yList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>Kernel</key>
<string>legacy_kernel</string>
<key>Kernel Flags</key>
<string>arch=i386</string>
<key>Graphics Mode</key>
<string>1600x900x32</string>
<key>Theme</key>
<string>Default</string>
<key>Timeout</key>
<string>5</string>
</dict>
</plist>

Have Luck!

According to this website QE/CI should be enabled...
and sorry for my bad englisch, i did not learn very much at school... lol

---

EDIT:
i didn't install the graphics update.

here are some screenshots...

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image

#83
ankh_red

ankh_red

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts
  • Gender:Male
so..
to get QE/CI working we needto update to 10.6.4+gfx update
and 10.6.6 (this should include gfx update from 10.6.4).

for ppllike me with SLOW connection i cant stand to download >1gb file.
so my point is.. if there is anyone who kind enaugh to upload their KEXTS (X300plugin.bundle,GA,GL..forgot the name) from 10.6.4+gfx / 10.6.6 we really appreciate that it willbe a BIG HELP to us.
thanks. ;)

#84
yukistvn

yukistvn

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 11 posts

so..
to get QE/CI working we needto update to 10.6.4+gfx update
and 10.6.6 (this should include gfx update from 10.6.4).

for ppllike me with SLOW connection i cant stand to download >1gb file.
so my point is.. if there is anyone who kind enaugh to upload their KEXTS (X300plugin.bundle,GA,GL..forgot the name) from 10.6.4+gfx / 10.6.6 we really appreciate that it willbe a BIG HELP to us.
thanks. :(


here u are, friend!

Attached Files



#85
yukistvn

yukistvn

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 11 posts

Maybe I made one step forward, but still no acceleration for this card.

After installing mac os x 10.6.4 update, my ASUS EAH5450 was working but without acceleration. Only 1 resolution, the one I inserted in com.apple.Boot.plist. No resolution change possible.

After installing mac os x 10.6.6 update, I got black screen before entering the desktop, even using UseAtiROM option with 1002_68f9.rom in EXTRA folder.

So, I replaced the ati drivers in S/L/E with the drivers downloaded from this post:

http://www.insanelym...howtopic=224063

and now no more black screen. I can see my desktop. My card is working exactly like before 10.6.6 update. But acceleration and resolution change are still not working.
I also added device id in Ati5000controller.kext, but still no acceleration and resolution change.

What else must I do for having acceleration and resolution change?

p.s. during boot in verbose mode (-v), I noticed that at some point it says:

not loaded kext com.apple.Ati5000controller.kext - file not found................

but that file is present in S/L/E


I have same Asus EAH 5450 silent 1Gb as you, and i did it, i recommend you these things:
1- re install OS and update directly to 10.6.6 ( as my case , i have Iatkatos S3 v2 DVD , and a combo update to 10.6.6)
2- these file you have to make sure in following directories:
1002_68f9.rom -> extra
Ati 5000injector -> extra\extentions
Aty_init.kext -> system\library\extentions
Atiframbuffer.kext -> system\library\extentions
AtiRadeonX3000.kext (have a group of this file : GA , GLD..)-> system\library\extentions
Ati5000Controller.kext ->system\library\extentions

(have to make sure that you have repair permission)

in the com.apple.Boot list have key Flags same as White_apple mention at first topic
You will have fully QE/CI after reboot!
But this method we only have 1 monitor at DVI port, the other VGA port where monitor get black screen.
some notes for you, and be patient when you work arround, and do not remember have a solution backup your OS for getting restore system if you get Kernel Panic and dont known the way to resolve it ! :(

#86
Tortoise

Tortoise

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
It works on legacy kernel?

anyone tried?

I'm building a HTPC with Mac OS X, and i'm going to use a GPU with low power consumption, I'm in doubt between Radeon 4550 and 5450, which one is more compatible with Hackintosh?

#87
terranova2142

terranova2142

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 50 posts
  • Gender:Male
  • Location:Deutsch

It works on legacy kernel?

anyone tried?

I'm building a HTPC with Mac OS X, and i'm going to use a GPU with low power consumption, I'm in doubt between Radeon 4550 and 5450, which one is more compatible with Hackintosh?

recommend 4550

#88
Tortoise

Tortoise

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
white_apple_x86,

Do you recommend based on compatibility?

Beacuse according to this table:

http://en.wikipedia...._4xxx.29_series

4550 has a max TDP of 25W against 19.1W from 5450. And the radeon 5450 wins all specifications.

Where i can find a 4550 HOW TO?

Thanks.

#89
yazz3d

yazz3d

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

I have same Asus EAH 5450 silent 1Gb as you, and i did it, i recommend you these things:
1- re install OS and update directly to 10.6.6 ( as my case , i have Iatkatos S3 v2 DVD , and a combo update to 10.6.6)
2- these file you have to make sure in following directories:
1002_68f9.rom -> extra
Ati 5000injector -> extra\extentions
Aty_init.kext -> system\library\extentions
Atiframbuffer.kext -> system\library\extentions
AtiRadeonX3000.kext (have a group of this file : GA , GLD..)-> system\library\extentions
Ati5000Controller.kext ->system\library\extentions

(have to make sure that you have repair permission)

in the com.apple.Boot list have key Flags same as White_apple mention at first topic
You will have fully QE/CI after reboot!
But this method we only have 1 monitor at DVI port, the other VGA port where monitor get black screen.
some notes for you, and be patient when you work arround, and do not remember have a solution backup your OS for getting restore system if you get Kernel Panic and dont known the way to resolve it ! :)


I have the same problem as yukistvn...

I did everything like you said without success. I have the same bootplist as white apple´s, and I tried different convinations (with and without AtiFb Hoolock and Uakari, with and without Graphics Enabler, and different default resolutions...) and nothing happend.

I have all those kexts in S/L/E and Ati5000injector in extra, extensions folder. After all I repaired permissions with osx86 tools.

Could you show me your bootplist? Did you use the white apple´s rom?
(I tried white apples´s rom and I did one with windows method without success). :(

#90
yukistvn

yukistvn

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 11 posts
this i my actual Plist
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple Computer//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com...yList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>Kernel Flags</key>
<string>arch=i386</string
<key>dsdt</key>
<string>hd(0,2)/Extra/dsdt.aml</string>
<key>GraphicsEnabler</key>
<string>Yes</string>
<key>UseAtiROM</key>
<string>Yes</string>
<key>AtiFb</key>
<string>Hoolock</string>
<key>Timeout</key>
<string>30</string>
</dict>
</plist>

Depend on your configuration, u have to active two key: AtiFb and Graphic Enabler.

you should try the other way at topic [testing] ati 5xxx and 4xxx , by using the boot file, it working fine too ( have to read carefully before you change boot file)

#91
yukistvn

yukistvn

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 11 posts

okay...
today i have bought an ASUS EAH5450 SILENT (ATI RadeonHD 5450 "Cedar") graphics card. (1GB DDR3). i was looking for a working kext, and then i saw this thread. i have done your instructions. installed bootloader from your zip, installed kexts and rom. repaired permissions with osx86tools and edited the com.apple.boot.plist.
then i restarted my computer. i knew, that that gives a kernel panic. (i have SL 10.6.6, legacy_kernel).
my reason to get this card working:
i installed hfs+ for windows (trial), edited the com.apple.boot.plist again (i'll post it later) rebootet and look there - IT WORKS. with 1600x900 (my monitor's default)
i wanted to benchmark my system, so i started geekbench, but it doesn't work anymore, i don't know the reason.
then i tested xbench (works) and the results are much better than with onboard gma950.

in fact, i have installed the kexts, the rom and the bootloader, and the system starts with this com.apple.boot.plist:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com...yList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
<key>Kernel</key>
<string>legacy_kernel</string>
<key>Kernel Flags</key>
<string>arch=i386</string>
<key>Graphics Mode</key>
<string>1600x900x32</string>
<key>Theme</key>
<string>Default</string>
<key>Timeout</key>
<string>5</string>
</dict>
</plist>

Have Luck!

According to this website QE/CI should be enabled...
and sorry for my bad englisch, i did not learn very much at school... lol

---

EDIT:
i didn't install the graphics update.

here are some screenshots...

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image


hi Launch1511,
do you ever try using both monitor , i mean DVI + VGA, mine VGA card is asu EAH 5450 which only DVI port woking !

#92
tdtran1025

tdtran1025

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 358 posts
This is much simpler than you think. I spent 3 days experimenting everything in this post to no success, until I accidentally stumbled upon this.
Please read the attached guide inside the ZIP file.
I hope it will be clear in the end.

Attached Files



#93
yukistvn

yukistvn

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 11 posts

This is much simpler than you think. I spent 3 days experimenting everything in this post to no success, until I accidentally stumbled upon this.
Please read the attached guide inside the ZIP file.
I hope it will be clear in the end.


hi tdtran1025, have you ever try using VGA port on Asus 5450? , my card working DVI port only !

#94
nicktones

nicktones

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
@tdtran1025

You are a legend! Got my ati 5450 working in snow leopard with your stuff. cheers mate

#95
ankh_red

ankh_red

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 32 posts
  • Gender:Male
is that from the new macbook proS? or Lion kexts?

#96
taky2008

taky2008

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 112 posts
I've get it work By some lion kexts NOw i can change the reslution but Qe/Cl Doesnt work any Help ??? My Card Is Ati HD 5450 And I Doesnt Have Any Kext Except The system kext

#97
terranova2142

terranova2142

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 50 posts
  • Gender:Male
  • Location:Deutsch

white_apple_x86,

Do you recommend based on compatibility?

Beacuse according to this table:

http://en.wikipedia...._4xxx.29_series

4550 has a max TDP of 25W against 19.1W from 5450. And the radeon 5450 wins all specifications.

Where i can find a 4550 HOW TO?

Thanks.

I don't know,how i can find 4550 for you but the 5450 hard to install

#98
yukistvn

yukistvn

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 11 posts
I finnally have both monitors working via DVI + VGA port , by using the boot file attached.

this boot from atka , link here: http://www.insanelym...p...0&start=660
thanks atka

Attached Files



#99
yazz3d

yazz3d

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts

This is much simpler than you think. I spent 3 days experimenting everything in this post to no success, until I accidentally stumbled upon this.
Please read the attached guide inside the ZIP file.
I hope it will be clear in the end.


EUREKA!!!! It worked! For me, this solution is simple, astonishing, amazing and elegant.
Thank you so much tdtran1025. You are the man!!!!

And also thanks to all the people who had been working on a solution to this issue

#100
PGHammer

PGHammer

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 282 posts

so..
to get QE/CI working we needto update to 10.6.4+gfx update
and 10.6.6 (this should include gfx update from 10.6.4).

for ppllike me with SLOW connection i cant stand to download >1gb file.
so my point is.. if there is anyone who kind enaugh to upload their KEXTS (X300plugin.bundle,GA,GL..forgot the name) from 10.6.4+gfx / 10.6.6 we really appreciate that it willbe a BIG HELP to us.
thanks. :o


If starting from pre-10.6.4, after installing this, just go directly to the 10.6.6 (or now 10.6.7) Combo Update (as the Graphics Update for 10.6.4 is included in the CU).

You can't download this update in the background because your connection is *that slow*?





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy