Jump to content

[How To] X800 XL set up with working Display Manager and QE/CI


  • Please log in to reply
231 replies to this topic

#101
tibormir

tibormir

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
Help please, sorry about my englesh.
I traying for months to gat my ATI X600 MOBILITY V3200 working with CI/QE but no luck.
I wil bee greatful if someone give me detaled info how to make this work.
I try everithing and only thing i get is mest up picture http://tinyurl.com/z48lw witch post by exscape.
Thanks for help. ;)

Type: VGA-Compatible Controller
Bus: PCI
VRAM (Total): 128 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x3154
Revision ID: 0x0080
Kernel Extension Info: No Kext Loaded
Displays:
Display:
Resolution: 1600 x 1200
Depth: 32-bit Color
Core Image: Not Supported
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Not Supported

Windows info PCI\VEN_1002&DEV_3154&SUBSYS_05701014&REV_80\4&266C3FA7&0&0008

I am runing native 10.4.6 jass on my IBM ThinkPad T43p.

#102
weBstalkeR

weBstalkeR

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
I get artifacts like the above poster too.

#103
dino

dino

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 44 posts
Anyone had any succes in enableing QI/CE with Jas 10.4.7?

Dino

#104
HeXetic

HeXetic

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
I second that this is the only thing i'm missing from a perfect hackintosh. I tried the original guide but I get artifacts like some of the posters above. I thinks its got something to do with the new ATIRADEON9700.kext file in 10.4.7

#105
thejaredhuang

thejaredhuang

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 2 posts

GOT IT WORKING FINALLY!

My original install was JaS 10.4.6. Biostar K8NHA Grand, Radeon X800 Pro AGP.

- Replaced all ATI kexts in /System/Library/Extensions/ from the ones on the 10.4.6 CD via Pacifist.
- Replaces OpenGL.framework in /System/Library/Frameworks/ from the folder on teh 10.4.6 CD
- Installed Callisto b006 and updated ATIRadeon9700GA.kext
- Installed AGPGart2.0 Universal into /System/Library/Extensions/ (found on this site in a zip).

Deleted /System/Library/Extensions.mkext and /System/Library/Extensions.kextcache.

Ran 'kextcache -k /System/Library/Kextcache/' in terminal.

That did it for me! I can't attribute all the help to any specific ppl because this was something I have been trying over a week and have by now forgotten the posts that made the biggest differences in my progress, so thanks to everyone who contributed!!!

Note: THE INSTALLATION WOULD NOT WORK IF I USED THE KOVERG PATCH! It wasn't just that I didn't need it, it simply would't work. It may have had something to do with the fact that my device ID already existed in the ATIRadeon9700.kext/Info.plist



Thanks! I followed that exactly and got my X800 Pro AGP to work. My device ID is 4a49. Thanks again!

#106
HeXetic

HeXetic

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
Would anyone care to share their ATI kexts and OpenGL.framework files from 10.4.6 I need them to get this to work and I don't want to have to download an entire ISO for something so small

#107
HeXetic

HeXetic

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
Has nobody got these files or is it just not allowed here.

#108
phoenix3200

phoenix3200

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 116 posts
Sorry, I don't visit InsanelyMac as much anymore (not enough free time), so I didn't see that you were needing the KEXT files.

To answer your question, obtaining the 10.4.4/10.4.5 KEXT files is just as illegal as obtaining a copy of OS X.

To the rest of you, check to see if your card is listed in post #96 #1. If so, you may be able to aviod the Koverg/Hexedit patch.

#109
nirvanaguy19

nirvanaguy19

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 167 posts
what is the word on 10.4.7 and qi/ce support. i tried using ati kext from 10.4.6 dvd as well and it still didnt work with b008 driverrs. I am using a radeon 9800 pro (device id 4e48) The driver installs fine and i can set the resolution, but when I set it to use Castillo HAL I get corruption on the screen as noted before in this thread.

#110
duktape

duktape

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 51 posts
  • Gender:Male
does this fix the disappearing cursor when using opengl?

#111
nirvanaguy19

nirvanaguy19

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 167 posts

I second that this is the only thing i'm missing from a perfect hackintosh. I tried the original guide but I get artifacts like some of the posters above. I thinks its got something to do with the new ATIRADEON9700.kext file in 10.4.7


So anyone been able to use radeon 9700/9800 with 10.4.7/10.4.8. When i installed os x 10.4.7 (jass) it didnt install the radeon drivers. I installed callisto drivers and it loads the kexts fine and i can set custom resolution. Bu when I modify ATIRADEON9700.kext to set it to use callistofb i get serious artifacts on the screen. Please help, everything except this works.

#112
asapreta

asapreta

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 720 posts
How is the situation for the x600, x700, x8x0 cards on 10.4.8?

#113
phoenix3200

phoenix3200

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 116 posts
nirvanaguy, you need the kext files from 10.4.4 or 10.4.5.

Those kext files work just fine under a MyZar-based 10.4.7 (or did...I've got a hard drive error I need to fix with another install of OS X), but I have not had the chance to test 10.4.8.

Joblo10 is putting work into a framebuffer for ATI cards (it might be more AGP-based than Callisto was). Try XRadeonFB out if you get the chance.

#114
nirvanaguy19

nirvanaguy19

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 167 posts

nirvanaguy, you need the kext files from 10.4.4 or 10.4.5.

Those kext files work just fine under a MyZar-based 10.4.7 (or did...I've got a hard drive error I need to fix with another install of OS X), but I have not had the chance to test 10.4.8.

Joblo10 is putting work into a framebuffer for ATI cards (it might be more AGP-based than Callisto was). Try XRadeonFB out if you get the chance.


Which kext files, only the ATI* kext files? I have already tried using those and got the same artifacts

#115
Tx-0

Tx-0

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts

Followed the instructions every last detail, got my full Res of 1440x900 thanks to the callisto driver but no QE or CI. Tried the 10.4.5 kexts off the DVD but that didn't work either, just resulted in a black screen with coloured blocks and a mouse pointer. :D
Specs: HP Pavillion zd8000 ATI Radeon Mobility X600 (M24) PCIE. Release: 10.4.6
I should mention im not sure if mine is the JAS release? would that make a difference in the kexts being 10.4.5 or not??? Tried the koverg patch no avail. Callisto 3 was the only one I could get to work.
Anyone had any success with this HP laptop???
Thanks..
:blowup:


Atlast stuck with callisto 3 and gave it one last try and....
Radeon Mobility X600 (M24) (PCIE):

Chipset Model: Radeon Mobility X600 (M24) (PCIE)
Type: Display
Bus: PCI
Slot: PCI
VRAM (Total): 256 MB
Vendor: ATI (0x1002)
Device ID: 0x3150
Revision ID: 0x0000
Displays:
Color LCD:
Resolution: 1440 x 900 @ 60 Hz
Depth: 32-bit Color
Core Image: Supported
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Quartz Extreme: Supported

:huh:
Thanks for this topic and links was of great help


I have your same laptop.
I did a clean install from JaS DVD 10.4.6. With Callisto 3 I'm getting full 1440x900 res, but now it's about one month I'm trying to get CI & QE working, with no success! I keep trying every single guide I'm able to find, but with no results! Callisto 5, 6 & 8 don't work, Koverg patch don't work, always an unusable system: black or multi-colored tassellated mosaic-like screens.
Would you mind to share with me (and maybe other zd8000 owners) the recipe you followed? I'll be really glad!
Thanks in advance!
Thank you

#116
asapreta

asapreta

    InsanelyMac Legend

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 720 posts

nirvanaguy, you need the kext files from 10.4.4 or 10.4.5.

Those kext files work just fine under a MyZar-based 10.4.7 (or did...I've got a hard drive error I need to fix with another install of OS X), but I have not had the chance to test 10.4.8.

Joblo10 is putting work into a framebuffer for ATI cards (it might be more AGP-based than Callisto was). Try XRadeonFB out if you get the chance.



I've just his alpha release to a friend who has a x800GTO
Lets see if it works.

#117
jspiker

jspiker

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
  • Location:chicago
Callisto b005 and this patch made my x850xt PCIE work, QE CI enabled.

Holy crap..

<3

I do get artifacts though..? Seems related to mouse. Is that mouse tearing?

#118
kageon1

kageon1

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
Has anyone confirmed that this works on an ATi Radeon X850 XT Platinum Edition (PCI-Express)? Core: R480 Device ID: 5D4D (QE/CI support)??? Thanks.

Edited by kageon1, 19 December 2006 - 08:31 AM.


#119
jspiker

jspiker

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 13 posts
  • Location:chicago
Kageon.. not the exact model but it works on my x850xt (5d52)

I would be amazed if it didnt work on your x850xtpe.

Give it a try!

Worst that happens is you need to reinstall or replace some kext files.

#120
radan

radan

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 64 posts
Hello fellas. I think i really messed it up when i tried your guide. Of course i backuped my extensions, but aren't there more things that need to be corrected due this guide?

Need your help!

Just in case:
How do i use my backup?





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   Web hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy