Jump to content

GMA950 27a2 Vaio UX,TX ( IT'S WORKING NOW )


  • Please log in to reply
63 replies to this topic

#21
neos

neos

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
@Yashka, try this kext 1.4.18

Attached File  AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext.zip   64.42KB   680 downloads

The way i see it, it's loaded properly maybe try look at your bios settings.

See inside bios is there any setting for " Strech LCD Screen ", if yes enable it.

#22
Yashka

Yashka

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kiev, Ukraine

@Yashka, try this kext 1.4.18

Attached File  AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext.zip   64.42KB   680 downloads

The way i see it, it's loaded properly maybe try look at your bios settings.

See inside bios is there any setting for " Strech LCD Screen ", if yes enable it.

Ok. I tried again....

AppleIntelIntegratedFramebuffer:

Version: 1.4.18
Last Modified: 12/2/09 12:32 PM
Get Info String: AppleIntelIntegratedFramebuffer 1.4.18.6
Kind: Universal
Architectures: i386, ppc
64-Bit (Intel): No
Location: /System/Library/Extensions/AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext
Kext Version: 4.1.8
Load Address: 0x21e7c000
Valid: Yes
Authentic: Yes
Dependencies: Satisfied

Intel GMA 950:

Chipset Model: GMA 950
Type: GPU
Bus: Built-In
VRAM (Total): 64 MB of Shared System Memory - instead 1024 :(
Vendor: Intel (0x8086)
Device ID: 0x27a2
Revision ID: 0x0003
Displays:
N150P5-L01:
Resolution: 1400 x 1050
Pixel Depth: 32-Bit Color (ARGB8888)
Main Display: Yes
Mirror: Off
Online: Yes
Display Connector:
Status: No Display Connected


Nothing happened, the colormap for native TFT wrong. And I have not anything in BIOS related to " Strech LCD Screen "

#23
neos

neos

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
Still no display at your laptop with this kext?

GMA 950 max ram in OSX is 64mb and windows max is 224mb no way it can go upto 1024mb.

I'd guess you need to search for other alternatives for your laptop.

Try using your IDeneb Disc , try get that kext ( appleintelintegratedframebuffer) alone.

Found this info in OSX wiki

HP Compaq nc6320
2GB RAM otherwise as stock.
Install Method: ideneb 10.5.5 DVD Vanilla kernel, disabled one CPU in BIOS
Processor: Core 2 duo 1.66
Audio: Working with azaliakext from forum (i think) http://forum.insanel...o...7&hl=azalia
LAN: Broadcom Working with ionetworkingkext from forum: http://forum.insanel...o...=114728&hl=
Video: QE CI and resolution works
Very speedy even with only one CPU,
Tested xnu 9.4 kernel crashes.
OBS. To get past welcome screen i had to transfer information from installed leo4all on my USB-drive.. . .



#24
Yashka

Yashka

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kiev, Ukraine

Still no display at your laptop with this kext?

GMA 950 max ram in OSX is 64mb and windows max is 224mb no way it can go upto 1024mb.

I'd guess you need to search for other alternatives for your laptop.

Try using your IDeneb Disc , try get that kext ( appleintelintegratedframebuffer) alone.

Found this info in OSX wiki

HP Compaq nc6320
2GB RAM otherwise as stock.
Install Method: ideneb 10.5.5 DVD Vanilla kernel, disabled one CPU in BIOS
Processor: Core 2 duo 1.66
Audio: Working with azaliakext from forum (i think) http://forum.insanel...o...7&hl=azalia
LAN: Broadcom Working with ionetworkingkext from forum: http://forum.insanel...o...=114728&hl=
Video: QE CI and resolution works
Very speedy even with only one CPU,
Tested xnu 9.4 kernel crashes.
OBS. To get past welcome screen i had to transfer information from installed leo4all on my USB-drive.. . .

Thanks, I know about it.
The iDeneb works on my notebook fine, but its Leo (10.5.x). I try run Snow (10.6.x) on this computer..... in 32 bit mode as least. I tried reinstall all video kexts from 10.5 and got flash and color ribbed screen.

Thank you for help anyway.

#25
neos

neos

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
@ Yashka

You can't load all the kext from iDeneb and put it into SL.

Try copy only GMA950 and Appleintelintegratedframebuffer from ideneb and install one by one.

Also try to delete the GMA3100 kexts.

See how it goes, i will try look for another solution for you.

#26
Yashka

Yashka

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kiev, Ukraine

@ Yashka

You can't load all the kext from iDeneb and put it into SL.

Try copy only GMA950 and Appleintelintegratedframebuffer from ideneb and install one by one.

Also try to delete the GMA3100 kexts.

See how it goes, i will try look for another solution for you.


I used GMA950.pkg from DriverPack 3.0 in iDeneb. I got default resolution in any other cases for native GMA950 and Appleintelintegratedframebuffer in 10.5.x

Attached Files



#27
neos

neos

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
I've checked your GMA950pkg and i found there's only 2 kext inside

Natit and AppleIntelIntegratedFrameBuffer.kext ( 1.5.28 )

Just load this kext into SL without Natit.

Are you sure you are running on 32bit?

under com.apple.boot.plist there's a setting something like arch=386 i think.

( 1.5.28)

This would be the right one , i've changed something inside (try it )

Attached File  AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext.zip   47.87KB   356 downloads modified for SL

#28
Yashka

Yashka

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kiev, Ukraine

I've checked your GMA950pkg and i found there's only 2 kext inside

Natit and AppleIntelIntegratedFrameBuffer.kext ( 1.5.28 )

Just load this kext into SL without Natit.

Yes, Its works fine on Leo.

Are you sure you are running on 32bit?

under com.apple.boot.plist there's a setting something like arch=386 i think.

Yes, I'm sure

( 1.5.28)

This would be the right one , i've changed something inside (try it )

Attached File  AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext.zip   47.87KB   356 downloads modified for SL

I broken my video total... work only external monitor now. I will try restore original 10.6 kext from DVD and continue experiments........ finished.


I got my love picture :)

Attached Files



#29
neos

neos

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia
The image above is being loaded with original kext?

And is that connected to external monitor or the laptop display?

#30
Yashka

Yashka

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
  • Gender:Male
  • Location:Kiev, Ukraine

The image above is being loaded with original kext?

And is that connected to external monitor or the laptop display?


This is laptop display with all versions of AppleIntelIntegratedFrameBuffer, exept 1.4.18

#31
neos

neos

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia

This is laptop display with all versions of AppleIntelIntegratedFrameBuffer, exept 1.4.18


"ALL" version's?

I don't get it.

#32
mac-es

mac-es

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 43 posts

IThis would be the right one , i've changed something inside (try it )

Attached File  AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext.zip   47.87KB   356 downloads modified for SL


Neos, is this the original 10.6.2 .kext with modifications? What exactly did you modify?

I have my graphics working, but am experiencing serious mouse lags, so I'm looking for a .kext not causing the mouse lags while still offering full graphics.

#33
neos

neos

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia

Neos, is this the original 10.6.2 .kext with modifications? What exactly did you modify?

I have my graphics working, but am experiencing serious mouse lags, so I'm looking for a .kext not causing the mouse lags while still offering full graphics.


Nope this is a previous kext from iDeneb Leopard 1.5.28, i don't think this will work on SL as @Yashka has tried it and broke the install.

I'd only modified the version's inside so it detects and registers with other kext.

Maybe you can try.

#34
Goron

Goron

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 338 posts
  • Gender:Male
  • Location:somewhere out there ...
This is totally frustrating!

I have 27a2 in NB and can´t get anything to work *grrr*

Running SL (10.6.2) all stock kexts both 32 and 64 bit lead me to a blue Desktop without mousecursor. Natit doesn´t change anything in either case.
Replacing the framebuffer all (!!!) framebuffers i found here within this forum, ALWAYS brings me to the desktop, but the machine freezes as soon as Desktop is fully loaded :P

So, i agree, it CAN be done, but i miss the point HOW to practically do it ... any hints???

Cheers

Goron

#35
neos

neos

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male
  • Location:Malaysia

This is totally frustrating!

I have 27a2 in NB and can´t get anything to work *grrr*

Running SL (10.6.2) all stock kexts both 32 and 64 bit lead me to a blue Desktop without mousecursor. Natit doesn´t change anything in either case.
Replacing the framebuffer all (!!!) framebuffers i found here within this forum, ALWAYS brings me to the desktop, but the machine freezes as soon as Desktop is fully loaded -_-

So, i agree, it CAN be done, but i miss the point HOW to practically do it ... any hints???

Cheers

Goron


What notebook are you using?

Does your graphic works under leopard or tiger?

If using native kext and only gives you blue desktop, have you tried patched kext or running efi?

#36
Goron

Goron

    InsanelyMac Sage

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 338 posts
  • Gender:Male
  • Location:somewhere out there ...

What notebook are you using?

Does your graphic works under leopard or tiger?

If using native kext and only gives you blue desktop, have you tried patched kext or running efi?


I have never tried. The ONLY Tiger i could get to install was Jas 10.4.8. Leopard would install almost every distro, but starting up took more than one hour :)
Did a retail install of Snow from within Leopard and it just works (besides sleep, of which i don´t really care and the GMA).

I could try to extract the original retail framebuffer again, but wherefrom do i get a "working" string for mobile 950?

#37
momesana

momesana

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
Hi,
thank you very much for the links and the solution. With snow leopard and the following chipset:
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller [8086:27a2] (rev 03)
My problem was that I would get a screen on an attached display (connected over vga out) but the internal display of my notebook (Fujitsu Siemens Lifebook C 1410 / SN: YK5T008767) would become blank. It didn't display anything, just a white screen. Right now, with the older kext file (AppleIntelIntegratedFrameBuffer) I will get a screen on the internal display if I boot with the notebook lid open and I will get the screen on the external monitor if I boot while the notebook lid is closed. However there are some strange issues if the notebook display is open but an external monitor still connected over vga. Windows may be displayed on the external display while the rest of the desktop is rendered on the internal display. Hence, it may be a good idea to completely detach the external vga cable from your notebook if you intend to use the internal display. Again, thanks a lot for sharing that piece of information and for providing the links.

#38
the.delro

the.delro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 17 posts
Thank you, thank you, thank you so much neos!

I've a Compaq Presario C552US with a 27a2 GMA950 and it totally works!

I downloaded Hazard's 10.6.2 distro then PPF'ed it with Hazard's DVD update. I installed it and it came with its own custom GMA950 kexts (not optional, can't uncheck it). The resolution was suboptimal and no QE/CI so I pulled out my old iPC 10.5.6 and got the GMA 950 kext there. I got the correct resolution (1280x800) but still no QE/CI.

Then I used the stock 10.6.2 kexts from this post then replaced the Hazard 1.60 AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext with the 1.4.18 one from this post (found on the second page. 1.4.20 doesn't work for me.). I fixed the permissions of both the Extensions folder and the entire disk with your terminal commands. Restarted with -v and it works!

Just changed the color profile to Adobe RGB (a bit purplish on default) and enabled Quartz Extreme with OSx86 Tools.

#39
ampersAnd

ampersAnd

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 22 posts
I'm tired to fight it and ask to help:
have 10.6.2 on vaio-ux. Had no luck with video (more advanced effect I've managed to get is totally screwed screen) until I found this topic.
now I have light gray screen after boot. I beleive the system is on, because when I click Power lever and then press "Enter" - computer shuts down in 15 seconds (acts like it should). I have no external monitor to see weather it works and I can't even boot in -x mode for some reason.
I use 8 kexts from first post + AppleIntelIntegratedFramebuffer.kext from this post

Also, as off topic, I'd like to ask Neos to share the method to install 10.6 on vaio-ux. I use Snowleopard enabler from MSI, but I believe there a lot of unnecessary kexts are loads.

Thank You in advance

#40
frankmail007

frankmail007

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 36 posts
Thanks for your guide.

I have a GMA950 (id: 27a2) in my Dell 640m. My osx version is 10.6.2. I've used your frame buffer and I can adjust screen resolution but the QE/CI is not enabled. How can I enable QE/CI ?



Thanks





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy