Jump to content

ATI Radeon Mobility x1400 Working with full resolution and QE/CI Enabled


  • Please log in to reply
106 replies to this topic

#81
simr49

simr49

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 1 posts
This is amazing!! Where can I find the "latest" RadeonHD kext that's referenced here?

#82
BryanP

BryanP

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 40 posts
You should be able to use this kext package here. Modify the RadeonHD kext with your EDID, and leave the ATIRadeonX1000 kext as it is.


Original Snowleopard ATIRadeonX1000.kext - only added the correct DEV_ID.
RadeonHD from Madchicken in Corp. with Dong (Thanks to you!!!) with added my EDID. Without the edited EDID - i loose my curser.
You can extract the EDID with SwitchResX
DDC block report generated by SwitchResX version 4.1.1 for display Unbekannter Bildschirm
00FFFFFF FFFFFF00 00001707 00000000 0A0A0101 0C1E17BE E82DC9A0 57479827 12484C00 00000101 01010101 01010101 01010101 01010000 00FE0053 52584661 6B654544 49440A20 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 01010101 0101005A

Here my Kextpackage for 10.6.3.

Posted Image



#83
gagandeep90

gagandeep90

    InsanelyMac Protégé

  • Just Joined
  • Pip
  • 4 posts
Hey guys, Could someone please tell me if its possible to get this?

I have a Dell Inspiron 1545 with a Ati Mobility Radeon x1400 Graphic Card. So now my question is, Is it possible to get native resolution on the dell which is 1336x768 and at the same time also get QE/CI Enabled?

I know that it is possible to get Native resolution and QE/CI Enabled separately but not sure if it is possible together.

Any help would be appriciated.

Thank You

#84
bestman50

bestman50

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 34 posts
  • Gender:Male
Hello I have an Acer 5670 here tried to update my ATI X1400 with the files posted earlier. But it messes up my display. I am using the ATIRadeonX1000.kext v. 1.5.35 here, Its the only one I can get to work. I also tried the RadeonHD.kext using the method posted and got KP. Would love to have full res at 1200 x 800, and need to upgrade OS X running 10.5.6 here. What did I do wrong? Any one else have an Acer would like to find the best guide to update the OS X to 10.5.8 or 10.6.
thx for any help you can share.

bestman50

Attached File  RadeonHD.jpg   111.96KB   240 downloads Attached File  ATI__1.5.36.25.jpg   118.04KB   219 downloads

#85
brandonb21

brandonb21

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 39 posts

Hello I have an Acer 5670 here tried to update my ATI X1400 with the files posted earlier. But it messes up my display. I am using the ATIRadeonX1000.kext v. 1.5.35 here, Its the only one I can get to work. I also tried the RadeonHD.kext using the method posted and got KP. Would love to have full res at 1200 x 800, and need to upgrade OS X running 10.5.6 here. What did I do wrong? Any one else have an Acer would like to find the best guide to update the OS X to 10.5.8 or 10.6.
thx for any help you can share.

bestman50

Attached File  RadeonHD.jpg   111.96KB   240 downloads Attached File  ATI__1.5.36.25.jpg   118.04KB   219 downloads

i can make you a kext package for 10.6.6 ati 1400 full res qe/ci no editing required just give me a few hours to make it

#86
bestman50

bestman50

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 34 posts
  • Gender:Male

i can make you a kext package for 10.6.6 ati 1400 full res qe/ci no editing required just give me a few hours to make it



Hey Thanks for the heads up. Not sure when I'm going to try 10.6 on this acer, would like to to try gettin full res on 10.5. Which kexts do I need to fix it, any problems with mouse tearing? Still at 10.5.6 here because of the X1400.

bestman50

#87
brandonb21

brandonb21

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 39 posts
this is for 10.6.6 only you can try it on 10.5 but i dont take any responceabilty to your pc if it screwed up your os. but with 10.5 dont install atisupport.kext also read the readme on how to do it first lol

Attached Files



#88
juicebox666

juicebox666

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
Working perfectly on Inspiron 6400. Woo hoo!!

The first boot gave me a crazy screen but that cleared up with the next reboot and everything is working great with no graphic artifacts. I just got it working late last night so I haven't been able test it.

I had a few problems, mainly not realizing there was another com.apple.boot.plist in /extras (I installed SL with ##### + #####) and it had Graphics Enabler = Yes. Since I just started using OS X I didn't realize this. Hope this helps others.

#89
Rockingrick

Rockingrick

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
Hi from a real windows-drained newbie.
Got a fine resolution on my alienware notebook by the latest kexts on 10.6.7
Thanks to all of you and keep on this incredible work!

Rick

#90
hmcd

hmcd

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
iPC 10.5.6 install here, after doing the EDID nonsense, everything works grand. Running 1440x900 on my 9400. Much thanks.

#91
jag787

jag787

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
x1400 working with Lion 10.7.2 with full resolution and support QE/CI on 64bit kernel!

How to:

1. Using any text editor, edit the info.plist file from ATIRadeonX1000.kext and change the following string: from 0x71461002 to 0x71451002 (because the dev id for the Mobility x1400 is 7145.
2. Download a freeware program called softMCCS. This is used to extract your EDID information for placement inside the RadeonHD.kext info.plist.
3. Once downloaded, launch softMCCS and go to file->save EDID as->choose file type "viewsonic EDID file"->save your edid.dat.
4. Open this edid.dat file with any text editor, and remove all the white space from the beginning of the file, and remove the headers and columns (so essentially, you're left with rows and columns of xx data). Now format all of these xx data bits into groups of 8 followed by a space, so you basically have 32 chunks of xxxxxxxx data (xxxxxxxx xxxxxxxx etc...). This code save as hex code in hex editors. And encode this hex file in base64 format(example totalcmd - encode file - mime).
5. Download RadeonHD.kext from here from section [10/12/2009 update]:
10.6 (32&64) Posted Image RadeonHD.kext.noBios10.6.zip ( 346.57K )
6. Now copy and paste this code in base64 into the RadeonHD.kext info.plist file, under the section <key>EDID</key><data>
7. Install either flavour of OSX (might work with other versions but I haven't tested this yet). Using the free program KextHelper, first install your modified ATIRadeonX1000.kext, repair disk permissions using Disk Utility, and reboot.
8. Again using KextHelper, then install your modified RadeonHD.kext, repair disk permissions, and reboot. If you get a kernel panic, reboot using -v -f commands.
9. If all boots well, you should now be able to change your screen resolution to 1400 x 1050 with QE/CI.
10.10.6.8 and 10.7 updated the graphic driver framework, make present RadeonHD.kext not working any more. You need to replace with 10.6.7(i use 10.6.3) IOGraphicsFamily.kext, IONDRVSupport.kext, IOPCIFamily.kext and AppleACPIPlatform.kext on 10.6.8/10.7.

The only problem I have now is mouse tearing. I install program MouseLocator and change cursor.
(how to create from this topic and ATI HD framebuffer driver (10.5/10.6) )

This is fine system!!! ;)

thank you all for prev how to!

#92
invador

invador

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
nice try! I'll give it a shot. tks, man.

#93
soflip

soflip

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 7 posts

x1400 working with Lion 10.7.2 with full resolution and support QE/CI on 64bit kernel!

How to:

1. Using any text editor, edit the info.plist file from ATIRadeonX1000.kext and change the following string: from 0x71461002 to 0x71451002 (because the dev id for the Mobility x1400 is 7145.
2. Download a freeware program called softMCCS. This is used to extract your EDID information for placement inside the RadeonHD.kext info.plist.
3. Once downloaded, launch softMCCS and go to file->save EDID as->choose file type "viewsonic EDID file"->save your edid.dat.
4. Open this edid.dat file with any text editor, and remove all the white space from the beginning of the file, and remove the headers and columns (so essentially, you're left with rows and columns of xx data). Now format all of these xx data bits into groups of 8 followed by a space, so you basically have 32 chunks of xxxxxxxx data (xxxxxxxx xxxxxxxx etc...). This code save as hex code in hex editors. And encode this hex file in base64 format(example totalcmd - encode file - mime).
5. Download RadeonHD.kext from here from section [10/12/2009 update]:
10.6 (32&64) Posted Image RadeonHD.kext.noBios10.6.zip ( 346.57K )
6. Now copy and paste this code in base64 into the RadeonHD.kext info.plist file, under the section <key>EDID</key><data>
7. Install either flavour of OSX (might work with other versions but I haven't tested this yet). Using the free program KextHelper, first install your modified ATIRadeonX1000.kext, repair disk permissions using Disk Utility, and reboot.
8. Again using KextHelper, then install your modified RadeonHD.kext, repair disk permissions, and reboot. If you get a kernel panic, reboot using -v -f commands.
9. If all boots well, you should now be able to change your screen resolution to 1400 x 1050 with QE/CI.
10.10.6.8 and 10.7 updated the graphic driver framework, make present RadeonHD.kext not working any more. You need to replace with 10.6.7(i use 10.6.3) IOGraphicsFamily.kext, IONDRVSupport.kext, IOPCIFamily.kext and AppleACPIPlatform.kext on 10.6.8/10.7.

The only problem I have now is mouse tearing. I install program MouseLocator and change cursor.
(how to create from this topic and ATI HD framebuffer driver (10.5/10.6) )

This is fine system!!! :blink:

thank you all for prev how to!


Hello,

So you did this mod directly in 10.7.2? Or you did it in another version and then upgraded to 10.7.2?

Then, you are using IOGraphicsFamily.kext, IONDRVSupport.kext, IOPCIFamily.kext and AppleACPIPlatform.kext from 10.6.3 so you can run RadeonHD.kext under 10.7.2?

Are you using GraphicsEnabler=Yes or modifying another kext like ATI1300Controller.kext ?

Thanks!

#94
onestzle

onestzle

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 26 posts
@ jag787 Could you please upload the files you used to get full resolution and support QE/CI on Lion 10.7.2 ...I'v tried your steps u made,but no luck(i used 10.6.7 files)

#95
jag787

jag787

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 5 posts

Hello,

So you did this mod directly in 10.7.2? Or you did it in another version and then upgraded to 10.7.2?

Then, you are using IOGraphicsFamily.kext, IONDRVSupport.kext, IOPCIFamily.kext and AppleACPIPlatform.kext from 10.6.3 so you can run RadeonHD.kext under 10.7.2?

Are you using GraphicsEnabler=Yes or modifying another kext like ATI1300Controller.kext ?

Thanks!


I did and then update to 10.7.2.I can run RadeonHD.kext before update OGraphicsFamily.kext, IONDRVSupport.kext, IOPCIFamily.kext and AppleACPIPlatform.kext . I use GraphicsEnabler=No and din't modify ATI1300Controller.kext .


@ jag787 Could you please upload the files you used to get full resolution and support QE/CI on Lion 10.7.2 ...I'v tried your steps u made,but no luck(i used 10.6.7 files)


No problem.but RadeonHD have EDID for my laptop 14"....

in folder RadeonHD-2 kext with changing screen resolution...

Attached Files



#96
the.delro

the.delro

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 17 posts
Full widescreen resolution (1680x1050x32) with QE/CI on my ThinkPad Z61m running 10.6.8.

I modified jag787's instructions a bit for clarity:


1. Using any text editor, edit the info.plist file from ATIRadeonX1000.kext and change the following string: from 0x71461002 to 0x71451002 (because the dev id for the Mobility x1400 is 7145.)


2. Download a freeware program called softMCCS. This is used to extract your EDID information for placement inside the RadeonHD.kext info.plist.


3. Once downloaded, launch softMCCS and go to file->save EDID as->choose file type "viewsonic EDID file"->save your edid.dat.


4. Open this edid.dat file with any text editor, and remove all the white space from the beginning of the file, and remove the headers and columns (so essentially, you're left with rows and columns of xx data). Now format all of these xx data bits into groups of 8 followed by a space, so you basically have 32 chunks of xxxxxxxx data (xxxxxxxx xxxxxxxx etc...). This code save as hex code in hex editors. And encode this hex file in base64 format(example totalcmd - encode file - mime).


5. Download RadeonHD.kext from

here

[05/26/2010 update]:


madchicken fixed the cursor caused KP problem. Great job.


Posted ImageRadeonHD.10.6.x.kext.zip

195.1K

10210 downloads





( 346.57K )


6. Now copy and paste this code in base64 into the RadeonHD.kext info.plist file, under the section <key>EDID</key><data>


7. Install Snow Leopard using retail(10.6). (I used a bootloader/installer helper program which apparently shouldn't be mentioned here)


8. Update to 10.6.7 (not 10.6.8). Install other kexts if needed. Reboot.


9. Go to System/Library/Extensions. Keep a backup of IOGraphicsFamily.kext, IONDRVSupport.kext, IOPCIFamily.kext and AppleACPIPlatform.kext


10. Update to 10.6.8. Update your kexts if needed. Reboot.


11. Using Kexthelper, install your backup of IOGraphicsFamily.kext, IONDRVSupport.kext, IOPCIFamily.kext and AppleACPIPlatform.kext. Fix permissions. Reboot.


12. Using Kexthelper, install modified ATIRadeonX1000.kext. Fix permissions in Disk Utility. Reboot. QE/CI should work afterwards (try ripple effect when adding widgets in Dashboard)


13. Using Kexthelper, install modified RadeonHD.kext. Fix permissions in Disk Utility. Reboot. Widescreen resolutions should be available afterwards.



#97
SamuelL421

SamuelL421

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
After about 2 weeks of constant adjusting, I now have my old Dell inspiron 9400 fully working with on 10.6.8 with the only exception being graphics acceleration. I've been scouring the web for a over a week now working on this but now luck, so now I'm hoping to get some help from an expert. I've currently got the x1400 recognized correctly and running at full resolution (1440x900). I'm using a custom RadeonHD kext with EDID values (in base64) for my laptop's monitor and the customized ATIx1000 kext with correct device ID (0x7145). I also had ATIsupport kext installed, although I don't fully understand this kext and disabling it didn't seem to change anything for better or worse (I'm assuming it had something to do with enabling acceleration pre-graphics update?)

Is there anyone out there who can help with this? I'd love to get this laptop working and create an exact guide for install on the 9400 - hopefully with lion assuming I can get the graphics working on snow...

Attached below are the x1400 kexts I'm using currently along with my apple boot plist and my chameleon boot plist...

Can anyone give me a hand with this old radeon?




Edit: I went back and also tried exactly what was mentioned above in the.delro's post but still dont seem to be having any luck with QE/CI...

Attached Files


Edited by SamuelL421, 30 October 2012 - 05:21 AM.


#98
SamuelL421

SamuelL421

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 6 posts
I've officially hit a brick wall but I won't give up. Persistence seems to be 99% of building a hackintosh using a laptop :/

Anyone else with thoughts on what I'm doing wrong on the x1400? Anyone have experience with this or were you one of the few who have gotten QE/CI working. I found a number of threads on other osx86 sites where people reported the x1400 fulling working in 10.6.8 and even 10.7.x. Unfortunately these seem to be dead ends for me as I can't determine exactly how they did it with out complete kext listing, boot plist settings, smbios model, etc.

- Most mentions of the x1400 card working in 10.6.8 and later mention swapping in working 10.6.3 kexts mixed with updated RadeonHD and ATIx1000 kexts but no luck with this route either.

- Changing smbios mac model has produced very odd results overall, My 9400 should most closely match a Macbook Pro 1,1 through 2,2 but all of these give KP, extreme slowdowns and other erratic problems. MBP 5,1 seems too work and MBP 6,1 (I'm currently using this) makes the system slightly (but noticeably) more responsive.


I'm open to any advice or things I may not have tried, thanks in advance guys...

#99
xsashox

xsashox

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
Hi Guys,

After having some issues with 10.8.2 Mountain Lion and X1350 i'm getting somewhere now.. First of all i did as the guid said it's supposed to go, changed my ID in the kext added my EDID (except i put mine in MIME) but after i while i almost gave up since computer almost froze at "Framebuffer ... : 0" at boot ( i mentioned in another topic my problems)

Now i did as this guide stated and i plaid a little bit.. But new problems emerge..
Ok, i did some things (even i dont know what i did) i disabled GraphicsEnabler in Chameleon Wizard and set the graphics to 1440x900 (before that i installed RadeonX1000.kext with modified ID and RadeonHD with my EDID) and it somehow works.. It doesnt accelerate but it works with a custom resolution and it boots so that's some progress..

Now.. After some time working (about 15-20minutes) my mouse starts to wear off.. the left button click just dies! Anybody got a clue?

#100
onedementedsmurf

onedementedsmurf

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
Hi everyone, hopefully you can help me. I'm running 10.5.8 on my Acer Aspire 5672WLMi and cannot for the life of me get this x1400 working. I've replaced the ATIRadeonX1000.kext with my modified one including my dev ID (0x71451002) also added RadeonHD.kext with the EDID from OP (assuming it will be identical since it's the same laptop) and am getting no changes whatsoever. Upon looking at System Profiler > Graphics/Display it says "Kernel Extension Info: No Kext Loaded". This laptop seems to be my kryptonite as this video card and the stupid Broadcom 4311 wifi have refused to work for me no matter what guides/tutorials I've followed, even though both have been shown to work countless times. Now that I've finally found a *current* thread I figured I might fix one of my issues. Any help would be greatly appreciated.

PS. Any help for the wifi feel free to PM me :)


Update: I got 1280x800 working but still no QE/CI :(





1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy