Jump to content

Snow Leopard on ECS 945CGT-M/1333 V3.0


  • Please log in to reply
52 replies to this topic

#41
Hawk007

Hawk007

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 18 posts
  • Gender:Male

I not remember where i download the SL disk 10.6.2, but i just put in and install all working perfect. Only the sound has problem. But i have USB sound. No problem... All working great. No issue

I bought my Snow Leopard 10.6 from amazon and used it to install.

#42
ismaelgualdi3

ismaelgualdi3

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • Gender:Male
  • Location:Argentina
Does anyone tried the 10.6.3 update using myhack?

I read IOATAFamily.kext will cause problems. IMPORTANT NOTE: We have tested this with the OS X 10.6.3 beta and determined that it DOES NOT WORK and will in fact likely cause a kernel panic. If you require this extension due to a lack of SATA+AHCI do not upgrade to OS X 10.6.3 until a solution is discovered.

We wait...

#43
ismaelgualdi3

ismaelgualdi3

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • Gender:Male
  • Location:Argentina
Its safe to update to 10.6.3, i use myhack 1.0 rc4.1 and boots ok.

Then applied the update of myhack 1.0 and stop booting and this error appears "memory allocation error 0xdeadbeef 0x0".

After reading some topics reinstall the myhack 1.0 from another disk this time with GraphicsEnabler option checked.

So these lines must be in the apple.boot.plist
GraphicsEnabler
y
Graphics Mode
1024×768x32

After these lines I added my graphic card efi string and have resolution ok. An myhack and kexts updated.

#44
teknet99

teknet99

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
MyHack method confirmed working on this mobo. I'm running 10.6.4 with no issues, but sleep still doesn't work. I use a dual display NVIDIA 9600GS card.

Has anyone been able to make sleep work on this mobo?

#45
OSXtotheZ

OSXtotheZ

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 104 posts

MyHack method confirmed working on this mobo. I'm running 10.6.4 with no issues, but sleep still doesn't work. I use a dual display NVIDIA 9600GS card.

Has anyone been able to make sleep work on this mobo?

have you tried moving your USBPWR jumper? Sometimes that will get sleep working.

#46
QckSlvrGuyInKC

QckSlvrGuyInKC

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
  • Gender:Male
  • Location:Missouri, USA
Just installed 10.6.3 from a retail DVD using TonyMac's ##### CD to start it up for the initial install, followed by installing the MyHack installer. Loads just fine, the only thing is using the IONetworkingFamily.kext installed with MyHack (to /extras/extensions) causes the on-board realtek 8039/8101 to not recognize any networks. Haven't tried 64-bit mode yet, doubtful it'll work since this is a 945 board with a 32-bit memory controller, but worst case scenario is I pop his hard drive out and edit the "arch=x86_64" line out of the boot plist. Also, I'm willing to bet that this HDA controller won't work without VoodooHDA, but being he's using an external M-Audio device, I'm not concerned about this working or not.

The only major difference I notice between this system (PDC e5300, 2 GiB RAM, ECS 945 GCT-M/1333, GeForce 7600GS PCI-e) and my system (C2D e8400, 4 GiB RAM, Gigabyte EP43-DS3L, GeForce 8600 GTS PCI-e) is that the graphics enabler actually works on his system versus requiring an EFI string on mine. Otherwise, both are simple and straight-forward installs when using the #####/MyHack method on vanilla kernels.

#47
korngold

korngold

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 17 posts
  • Gender:Male
  • Location:My Basement
  • Interests:Guitar, Composition, Conducting, Computers, Web Design, Skiing, and Coffee
I am using the v2.0 version of this board and had an easy install (compared to my Gigabyte board & my previous laptop). To save yourself some time, load TonyMac's "#####" and the OS 10.6.6 combo update onto a USB thumb drive before you begin.

I will also note that I used a USB keyboard and USB mouse. Not sure if that makes a difference, but my system had no trouble recognizing either.

1. Burn TonyMac ##### disk .iso image to a CD
2. Boot using #####
3. At Chameleon prompt, switch out ##### CD for the Snow Leopard 10.6.3 retail DVD and hit "F5"
4. Proceed with install (partition/erase as GUID MacOS/Extended)
5. At reboot prompt, hit reboot
6. F8 at reboot and insert ##### CD, select Boot from CD
7. Once ##### CD gets you to Chameleon prompt, select your newly installed hard drive
8. Boot into OSX, go through all the startup BS
9. Download OSX 10.6.6 combined update AND ##### (from TonyMac's site)
10. Install OSX 10.6.6 update. DO NOT REBOOT YET
11. Run ##### and choose #####. Install and reboot. LEAVE ##### CD in tray and boot from CD
12. Reboot with ##### into your hard drive
13. (ENABLE VIDEO) I have an NVidia 8300GT card, so this is how I had to enable:

Run #####. Select "Drivers-->Graphics-->Enablers-->NVEnabler" and install
Run ##### once more and select "System Utilities" (both of them will select). Install and Reboot--this time WITHOUT the ##### CD.

14. (ENABLE AUDIO) I may have done some overkill here, but this is how I did it & it worked.

Run #####. Select "Drivers-->Audio-->Realtek-->AppleHDA Rollback" and install
Run ##### once more and select "System Utilities" (both of them will select). Install and Reboot--without iBootCD

Run #####. Select "Drivers-->Audio-->Universal-->VoodooHDA 0.2.72" and install
Run ##### once more and select "System Utilities" (both of them will select). Install and Reboot--without iBootCD

That's all I had to do. I haven't checked all functions, but I have video (with recognition of my monitor), and I definitely have audio out. My DVD drive (IDE) works, and my SATA HD works and boots very quickly.

I believe I'm only using a Dual-Core Pentium, but it's snappy. Ethernet connected right after the install (allowing me to download the Combo update). USB jacks that I've tried worked fine, too.

45 minutes from start to finish. I hope this helps someone. I didn't fidget with my BIOS settings, but if you need them, let me know.

#48
OSXtotheZ

OSXtotheZ

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 104 posts
Just in case anyone cares. I wanted to confirm working 10.6.7 update on ECS 945gct-m3 1333 ver3 board. I did a fresh install of retail 10.6 with bootloader myHack ver 1.14 (important to use the latest ver of this bootloader and check the IOATAFamily.kext option under customize) then I used PCwiz DSDT GUI patcher to give me an DSDT.aml for my board I added it to the EXTRA folder and I also added EFI string for my video card to the com.Apple.Boot.plist and put that in the Extra's foler aswell. Once all this was done and I had a working bootable copy of 10.6 I used Carbon Copy Cloner to make a copy to another HD incase I messed up going to 10.6.7 I could go back to this point without going through all the initial work again. (remember if you have to restore from your backup you need to run the myHack bootloader on the drive to which you restored since the hidden boot sector doesn't get copied over). Then I downloaded the 10.6.7 combo update from apple and ran it. IMPORTANT do NOT RESTART after the installer is done. The 10.6.7 has replace USB related kext that will cause USB not to work and they need to be "rolled back" IOUSBFamily.kext and IOUSBMassStorageClass.kext need to be replaced by the previous versions from 10.6 in my case. Also IMPORTANT is I was unable to boot the vanilla 10.6.7 kernel. I had to use the patched 10.6.7 made by Nawcom (just google for it) remember to rename it to mach_kernel or to specify to use it with whatever it is named at your bootloader screen. Once I replaced those 3 things I was able to re-boot and had a working 10.6.7 system. Something I noticed through this process is that if your try to boot with the 10.6 kernel it will work but wifi was lost booting with the Nawcom patched kernel wifi worked again.

#49
hagfish

hagfish

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
Anyone had any luck with 10.6.8? Haven't had probs w/ any of the other updates as long as sleepenabler is removed, but this one totally hosed my system- just comes up to a blank screen. Tried several boot options but nothing worked. Luckily I had just done a TM backup before installing it, so I reverted back.

Also- anyone know if this board will be "Lion-ready"? especially given the fact that I'm running an Allendale E2200 (dual core, but not core 2)- and an older geforce 6600 GT. Thanks

#50
G. Steel

G. Steel

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 23 posts
I have not been able to get audio on this board working past 10.6.2. I have tried various rounds of ##### Rollback (Audio, USB, Voodoo). 10.6.8 works but is very slow, 10.6.7 probably is the best one for me but with no sound. I too have an E2200 so only the AWESOME (thx nawcom, prasys) legacy kernel works.


Anyone had any luck with 10.6.8? Haven't had probs w/ any of the other updates as long as sleepenabler is removed, but this one totally hosed my system- just comes up to a blank screen. Tried several boot options but nothing worked. Luckily I had just done a TM backup before installing it, so I reverted back.

Also- anyone know if this board will be "Lion-ready"? especially given the fact that I'm running an Allendale E2200 (dual core, but not core 2)- and an older geforce 6600 GT. Thanks



#51
hagfish

hagfish

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • Pip
  • 14 posts

I have not been able to get audio on this board working past 10.6.2. I have tried various rounds of ##### Rollback (Audio, USB, Voodoo). 10.6.8 works but is very slow, 10.6.7 probably is the best one for me but with no sound. I too have an E2200 so only the AWESOME (thx nawcom, prasys) legacy kernel works.


If anyone is still using this old board- ##### did the trick for me and I'm on lion 10.7.2.. Had to fix a few little things but it's pretty much perfect at this point.. Lemme know if you need more details.

#52
snakeman

snakeman

    InsanelyMac Protégé

  • Members
  • PipPip
  • 99 posts
more details and the DSDT



snakeman

#53
OSXtotheZ

OSXtotheZ

    InsanelyMac Geek

  • Members
  • PipPipPip
  • 104 posts

I just wanted to update that I am now running 10.7.5 Lion on this board using the MyHack install method and everything is working I had to find Kext for audio and Ethernet but that was all that seemed to be needed. The only thing that is not functioning correctly for me is sleep. It sleeps to where the monitors shut off but the CPU fan and case lights remain on. So if anyone has the same ECS 945GCT-M 1333 version 3 board running Lion and has proper working sleep. I love to compare setups to see if I missed something.







0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

© 2014 InsanelyMac  |   News  |   Forum  |   Downloads  |   OSx86 Wiki  |   Mac Netbook  |   PHP hosting by CatN  |   Designed by Ed Gain  |   Logo by irfan  |   Privacy Policy